https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-opatreni-eu-docasne-uklidni-ceny-energii-jsou-ale-nutne-dalsi-kroky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Opatření EU dočasně uklidní ceny energií, jsou ale nutné další kroky

22.10.2022 01:51 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dohoda lídrů zemí Evropské unie na obrysech opatření proti vysokým cenám energií by měla alespoň dočasně stabilizovat ceny energií. Ty sice budou stále na vyšší úrovni než v minulosti, omezí se však dosavadní cenové výstřelky. Stále je však nutné vyřešit některé další kroky včetně investic do energetické infrastruktury. Tvrdí to analytici, které oslovila ČTK.
 

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se včera nad ránem shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií. Lídři podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení. Vyzvali také Evropskou komisi k přípravě cenového stropu na plyn spalovaný v elektrárnách, k tomuto bodu nicméně připojili několik dílčích požadavků, které mohou proces natáhnout.

Dohodnutá opatření by v příštích několika měsících mohla pomoci jednotlivým zemím překonat zhoršené tržní prostředí, míní analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. "Efektem bude zejména stabilizace cen energií. I když oproti loňskému roku budou stále na zvýšené úrovni, tak by měla značně poklesnout volatilita, což umožní firmám i domácnostem lépe plánovat," vysvětlil Tomčiak. Volatilita vyjadřuje výši poklesu či vzestupu ceny, například u akcií, a míru rizika investice.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou dohodnuté výsledky triumfem Itálie, Španělska nebo Polska, kteří patří mezi klíčové stoupence zastropování cen plynu v EU. Opatření mají omezovat největší cenové skoky v burzovní ceně plynu, což podle Kovandy de facto představuje cenový strop. Kromě toho očekává, že růst cen plynu by mělo omezit i celounijní nakupování této suroviny. "Otázka je, zda není pozdě. Průmyslové podniky napříč EU už nyní bijí na poplach. Vždyť v porovnání s průměrem let 2018 a 2019 je plyn v EU o zhruba 620 procent dražší. Tento narůst destruuje poptávku po celé Evropě," podotkl Kovanda. Připomněl růst cen některých dalších surovin, jejichž produkci ovlivňují právě drahé energie.

Rezervovaněji se k důsledkům dohodnutých opatření staví analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. "Celkově se kloním k názoru, že tento strop povede spíše k nedostatku plynu a nižší ochotě menších hráčů do Evropy dovážet LNG," podotkl. Podle něj nemá velký smysl dávat cenový strop na něco, co Evropa z obrovské části dováží a nemůže rychle navýšit těžbu na svém území. Zároveň je podle něj nutné ještě vyjasnit další související otázky. Naráží přitom hlavně na to, zda ustanovení dynamického cenového pásma bude platit pro veškerý plyn v EU, nebo jen pro paroplynové elektrárny.

Analytik XTB Jiří Tyleček označil dohodu na summitu za malý posun v řešení problému, diskuse je ale podle něj potřeba. "Největší smysl mi dávají společné nákupy plynu, naopak jsem skeptický k cenovým stropům. Stanovení maximálních cen může v konečném důsledku vést k omezeným dodávkám. Dle mého názoru by EU měla napnout síly na to, aby byl v Evropě plynu dostatek," sdělil ČTK.

Z dlouhodobého pohledu je tak nutné v Evropě stavět nové zdroje a energetickou přenosovou soustavu, upozornil Tomčiak. "Hraje se o čas. Terminály na LNG lze při urychlené výstavbě spustit v horizontu 1,5 až dvou let. Stejně tak lze v takovémto horizontu vybudovat větší flotilu LNG tankerů. Zároveň je nutné dobudovat lepší síť plynovodů na jihu Evropy. A masivně investovat do obnovitelných zdrojů energií, jelikož jejich uvedení do provozu je relativně rychlé a při současných cenách energií je jejich ekonomická návratnost atraktivní," podotkl. Podle něj by to totiž vedlo k dalšímu snížení cen energií, při urychlení až o desítky procent do příštího léta. "Tato zima bude ještě z hlediska energetické náročnosti ekonomik nepříjemná a domácnosti i firmy budou muset šetřit. Příští zimu už bude situace daleko příznivější," dodal Tomčiak.

Podle Dohnala by se zase brzy měla otevřít otázka, zda Evropa v případě vojenské porážky Ruska na Ukrajině dovolí v budoucnu dodávky plynu do Evropy jako formu splácení reparací Ukrajině a jako náhradu škody zemím EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (46)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.10.2022 04:26
Zásobníky jsou plné, zima jede na zásobníky a plynaři už mají Vánoce i s prémiemi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 08:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zatím se zásobníky pořád plní. My jsme už přes 90%.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.10.2022 13:51 Reaguje na Pavel Hanzl
to je úplně jedno...rozhodne Zima
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nejen naši energetici většinou tuší (a někteří to fakt ví), že bude zima a je potřeba se připravit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže neví jaká, což je trochu problém, že:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Není. Připaravují se na tu nejstudenější na kterou můžou. Něma problema, sehnali všechen plyn ketrý mohli, zásobníky jsou navíc, než 90%.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vám samozřejmě nechci brát iluze, ale ... "Kapacita PZP připojených do plynárenské sítě ČR činí 36,9 TWh, což například pro rok 2020 představovalo zhruba 40 % roční spotřeby zemního plynu v celé ČR."

https://oenergetice.cz/plyn/zasobniky-plynu-v-cr

A sousedi na tom nejsou o tolik lépe ...

https://ekonomickydenik.cz/zasoby-plynu-vydrzi-nemcum-v-pripade-zastaveni-dodavek-z-ruska-sotva-tri-mesice-muze-to-znamenat-problem-i-pro-ceskou-republiku/


Takže raději doufejme v tu mírnou zimu, jinak může být docela mazec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2022 13:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy spíte asi fakt spánkem spravedlivých.
Zásobníky jsou přídavné nádrže pro zimní provoz, protože dodávky jedou celý rok stejně. Německo (i my) je bez ruského plynu až dva měsíce a stalo se co? Máte odkaz. Tyhle ceny jsem počítal, až se spustí další terminály, to půjde možná vše už na předválečný stav.


https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cena-plynu-na-burze-uz-klesla-k-hranici-100-eur-za-mwh-40412517#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 15:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Ufff, tak znova ... bez ruského plynu samozřejmě jsme, do jisté míry, ale ty vaše dva měsíce jsou vcelku pohodové září a ... díky přírodě ... velmi příznivý říjen. Takže spotřeba plynu je poměrně nízká. Pokud by se to změnilo, tak se změní i situace s dostatečností dodávek.

Cena odráží výše uvedené, zásobníky jsou plné, tedy další plyn už není moc kam cpát, a je teplo, takže spotřeba je relativně nízká.

Na předválečný stav to jít prostě nemůže, protože LNG bude vždy podstatně dražší, než zemní plyn přiváděný plynovody.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 15:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinak Hanzl vs psaný text ... v tomto případě jím postovaný článek ...
"Příznivé situaci na trhu nahrává fakt, že v Evropě jsou zásobníky prakticky zcela naplněné a díky teplému počasí není příliš velký tlak na spotřebu, což poptávku výrazně snižuje.

Současný status quo ohledně naplněnosti zásobníků a příznivého počasí ale nebude trvat věčně, neboť teplý říjen automaticky neznamená, že bude teplý také listopad. A jakmile se plyn ze zásobníků začne spotřebovávat, bude poptávka po něm zase větší.

Před předčasnou radostí z nízkých cen plynu v neděli nepřímo varoval také předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. „Omlouvám se, ale já bych se tedy nějak v hodnocení cen plynu v situaci, kdy je nečekaně teplý podzim a zásobníky jsou vlivem administrativních opatření plné, neukvapoval,“ upozornil na svém Twitteru."

Co dodat ...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2022 06:43
Přiznání, že se vytvořil systém bastard , který přirozeně nefunguje a musí se seřizovat za jízdy.
Horší vysvědčení si ekomagoři nemohli nadělit , teď se ještě těch zelených šílenců postupně zbavit a energetiku postavit na skutečně tržních principech.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.10.2022 06:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 08:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mě by zajímalo, co si představujete pod pojmem, že to nefunguje. Klíčovým úspěchem je, že cana plynu prudce spadla v klíčovém uzlu až na 80 eur, přitom zrůda sem už prakticky žádný plyn neposílá.
Já to naopak vidím jako jasné vítězství Evropanů nad hlupáky z mužikistánu.
Teda zatím, mají ještě další, ale už omezené možnosti (ropu, TurkStream).

Takže tohle vaše prohlášení se dá považovat za hodně debilní kdákanec.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2022 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Trochu slušnosti pane Hanzl, už se vyjadřujete jak cikán na nádraží v Brně.
Cena ZP oproti minulosti je vyšší + 620 % .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 09:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mě ty vaše pořád stejné demagogie prostě vytáčí. Sorry jako.
Jsme pořád ve válce a ta se bez obětí vyhrát nedá, zvláště tak pečlivě a chytře přiravená.
Ale trend je celkem jasný, nechcete se ani vsadit, že v lednu bude energie celkově jen o málo dražší (dvojnásobně) než před válkou. A na jaře bude prakticky po krizi, pokud nepřiletí černá labuť.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.10.2022 09:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, už konečně zvednete ten svůj lenivý zadek z křesla svého zaprděného brněnského bytu a vyrazíte na Ukrajinu do války vyrazit rusovi zuby, nebo zůstanete obyčejný internetový hrdina?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 11:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Za B) je realita.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.10.2022 13:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslel jsem si to. Škoda, mohl jste být konečně užitečný.
Naložit baťůžek výbušninou a na elektrokole atakovat nějaké "téčko".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 13:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
To by se vám hodilo, že? To byste se mohl plácat s Vinklerem pom vaťákách do alelujá...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.10.2022 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
politici ještě nikdy nic nevyřešili, protože řeší následky ne příčiny
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdyby nic nikdy nevyřešili, skáčeme stále po stromech a mlátíme se klacky po hlavách. Kvalita společnosti je daná tím, jaké má politiky. Podívejte se třeba do Ruska a kamkoliv na Západ.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt jo? A není to spíš naopak, že kvalita politiků je odrazem stavu společnosti:-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Jistě, to je oboustranná závislost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže jste napsal zase blbost:-).
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.10.2022 06:47
A jak !
Zruší emisní povolenky, burzu energií a rozpustí ten svůj pojízdnej cirkus v Bruseli ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 11:03 Reaguje na smějící se bestie
A nastane co? Právě ten bankrot, který nám nachystal liliPutin. fakt dobrej nápad.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.10.2022 13:55 Reaguje na Pavel Hanzl
nastala by svoboda...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Muhehehehheheheheee cha cha cha cha co si proboha pod tím představujete?
Zrušíme dopravní předpisy a nastane na silnicích svoboda!!! Voni sou hlava......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Tím, že by se zrušily emisní povolenky by nastal bankrot, jo?
A léky už jste si dnes vzal?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Ne. Ale zrušením energetické burzy i celého EU šaškecu. To by byla ptro nás tuty konečná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže ty povolenky by se klidně zrušit mohly, co:-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 11:02
"Cena plynu pro evropský trh se po čtvrtečním růstu dnes vrátila k poklesu. Krátce před polednem vykazoval termínový kontrakt na plyn s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pokles přibližně o deset procent na 114 eur (2800 Kč) za megawatthodinu (MWh)."
Tohle je velmi dobrá zpráva, bo náš strop 3000 kč se vůbec nemusí dosáhnout. A to je teprv říjen, kdy se žádný výrazný terminál nespustil a zásobníky se ještě plní. Nedávno jsem tvrdil, že v lednu půjde cena pod 100 eur a vypadá to, že to bude daleko dřív.
A naši doblblíci pořád bečí, jaká je to katastróófa a bankrot celé Evropy je za dveřma.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2022 14:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Škoda, že jste tady nedávno brečel, že vám zvedli zálohu na plyn 5násobně. Teď hlavně nezapomeňte držet na Štědrý den půst, abyste uviděl zlaté prasátko ,které vám jako dárek doveze z Holandska plyn za slibovaných 2800 Kč/MWh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Trojnásobně. A vůbec na to nemusí dojít, ty zálohy jsou od prosince a to už bude plyn někde dole. Dobře, pár měsíců to zaplatím, ale dávám nový, kondenzační kotel s úsporou 30% a stáhneme teplotu všude, což nám dá dalších 20%.
Takže zaplatíme odhadem o půlku víc, než loni. Laláč, lambáda, fve k tomu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Dávám ... to jako kdy?

A pokud jste nezměnil i otopnou soustavu, což jak vás znám tak ani omylem, tak na 30% úspory díky komd. kotli zapomeňte.

To jen tak na okraj.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Mají to namontovat začátkem listopadu, je to dlouho objednaný a mám dobrého kamaráda projektanta, vše co spočítal, vždy fungovalo. Otopná soustava v tom žádnou roli nehraje, to jde o teplotě výstupu spalin do komína. Proto se jmenuje kondenzační.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:13 Reaguje na Pavel Hanzl
"Kondenzační plynový kotel pracuje nejúsporněji při nižších teplotách otopné vody a nižším teplotním spádu (rozdílu teplot vody na vstupu a výstupu kotle). Vyžaduje proto instalaci kvalitních nízkoteplotních radiátorů nebo systému pro podlahové vytápění. Staré litinové radiátory určené pro vyšší teploty vody moderním kondenzační kotlům zpravidla nevyhovují. Do kotle by se měla vracet voda s co nejnižší teplotou. Teplota vratné vody nesmí překročit zhruba 45 °C, protože kotel by pak přestal pracovat v nejúspornějším kondenzačním režimu."

https://www.eon.cz/radce/vytapeni-a-vetrani/plynove-kotle/na-co-si-davat-pozor-u-kondenzacnich-kotlu/

Jak vy jste blbej, to je fakt unikátní.
Takže pokud vyměníte jen kotel, tak reálná úspora bude okolo 10%.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 15:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Klídek, náš topný systém jede na hodně málo teplou vodu. A počítal mi to už dávno profík, ten kotel navrhoval dnes taky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a tu fve ještě nemáte a nějaký ten měsíc mít ještě nebudete, že:-))).

Takže ve vyúčtování se vám ještě hezky dlouho neprojeví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Šak nemosí. Já se, na rozdí od vás, na smrt hladem a zimou nechystám.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt je, že vás do ústavu vezmou zpátky vždycky:-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2022 14:56
Německý kancléř byl nedávno v Kataru a chtěl plyn a oni mu řekli, že na 20 let, ale on žádal jen na pět, protože „za dvacet let už žádný uhlík nechceme“.
Tak mu odpověděli: tak mladý pane, tady to prodáme Japoncům, Číňanům a dalším, kteří nám dají záruku na 20 let. Čili tam je ta zelená německá zabedněnost. Prostě nemůžeme bojovat dvě války najednou – proti Putinovi a proti uhlíku.
/CNN.iprima.cz/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 15:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud vím, tak se domluvili. Nevím, na jaké ceně a délce kontraktu, ale domluvili.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Buď 15 nebo 20 let ... musel bych to najít. Jejich Zelené může trefit šlak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2022 14:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tyhle ceny jsem čekal až v lednu a vy pořád bečíte, že to bude jen horší, protože zlý grýndýl.....
Tady máte současnou realitu:
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cena-plynu-na-burze-uz-klesla-k-hranici-100-eur-za-mwh-40412517#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 15:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Článek nepochopí a ještě tu s ním bude tapetovat ... je to prostě ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist