https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytik-rocne-spadne-az-30krat-vice-vody-nez-cesi-spotrebuji?fbclid=IwAR3JfGCBvBCpnmULosHRZL12EnensTdIyPPRDMAZBpw6ca4c6YwiXIgCcBU
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytik: Ročně spadne až 30krát více vody, než Češi spotřebují

21.6.2019 00:23 | PRAHA (ČTK)
Ročně spadne až třicetkrát větší množství vody, než Češi spotřebují. Česko v budoucnu nevyschne, lidé ale musí udržovat vodu, která naprší, aby neodtekla z krajiny. / Ilustrační foto
Ročně spadne až třicetkrát větší množství vody, než Češi spotřebují. Česko v budoucnu nevyschne, lidé ale musí udržovat vodu, která naprší, aby neodtekla z krajiny. / Ilustrační foto
Ročně spadne až třicetkrát větší množství vody, než Češi spotřebují. Česko v budoucnu nevyschne, lidé ale musí udržovat vodu, která naprší, aby neodtekla z krajiny. Na včerejší konferenci Institutu moderní politiky to řekl novinář a ekologický a zemědělský analytik Petr Havel. Dodal, že není třeba šetřit vodou v domácnostech, ale v zemědělství.
 

Podle Havla spadne nad Českem ročně kolem 55 až 60 miliard metrů krychlových srážek, spotřeba vody je do 1,5 miliardy metrů krychlových. Lidé se ale musí naučit spadanou vodu udržet v krajině. "Zemědělské pole dokáže udržet 8,5 miliardy metrů kubických, ale naše pole ve skutečnosti udrží mnohem méně. Potřebujeme nádrže, ale ještě více mokřady," uvedl Havel.

Šetřením vody v domácnostech se podle Havla získají maximálně dvě procenta spotřeby vody ročně. "Česko má momentálně nejnižší spotřebu vody na den v celé Evropské unii, možná i ve světě. Můžeme se méně sprchovat, ale prioritou nejsou domácnosti, ale pole a lesy," upozornil.

Řešením podle něj je přerušit dlouhé půdní bloky zabírající stovky hektarů se stejnou plodinu a vytvořit pestřejší krajinu. Dále navrhuje zkrátit dotace pro velké podniky. "V budoucnu se to stane, velcí zemědělci by se na to měli připravit. Česko ale o ty dotace nepřijde, jen je musí využít pro venkov, krajinu, zdroje pitné vody a lepší kvalitu půdy," dodal.

EU chce omezit platby zemědělcům maximální hranicí 100.000 eur na jednu farmu. Toto takzvané zastropování plateb se Česku nelíbí, především kvůli struktuře českého zemědělství, kterému dominují na evropské poměry velké farmy.

Vyschnutí zažily loni například Mnichovice. Jejich spotřeba se pohybovala do 200 metrů krychlových denně, po příchodu sucha se zvýšila až na 350 a zdroje vody vyschly. "Upozorňovali jsme na to, nemělo se zalévat, ale najednou 28. května v osm hodin večer z kohoutků přestala téct voda," řekla starostka Mnichovic Petra Pecková.

Obce dlouho nemohla sehnat zásoby. Podle Peckové nepomohly vodohospodářské společnosti, které daly přednost dlouhodobým zákazníkům. "Nepůjčila nám nic ani Správa státních hmotných rezerv. Museli bychom všechno zaplatit, protože se na nás údajně nevztahoval krizový stav," doplnila. Obyvatelé pak začali vodou šetřit a pořizovali si velké nádrže na dešťovou vodu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

21.6.2019 07:45
Naprostý souhlas. Stejné jako když vyměníte v bytě žárovky a myslíte si kolik ušetříte tisíců, přitom spotřeba domácnosti na svícení je cca 5-10% celkové spotřeby energie za rok, nebo když vyměníme xxx kotlů na fosilní paliva a ministr si myslí jak vylepšil ovzduší a přitom v nejhorší variante kotlíky mají podíl PMxx zhruba 8-14%. Takže možné teoretické zlepšení o nějaké 3-4 % v podstatě nikdo na kvalitě vzduchu v horších rozptylových podmínkách moc nepozná. A taky to tak v reálu je i s vodou. Ale ministr se zhlédl v polopouštním Izraeli a začal organizovat a plašit, dotovat, buzerovat, hlavně mít pod kontrolou malé spotřebitele, místo aby se staral o velké krajinné projekty. Třeba by stačilo neexperimentova, nebo vyměnit některé poradce a vyhnat rádoby odborníky, lobisty a některé developery číhající na tučnou kořist na smetiště dějin.
Odpovědět
Anyr

Anyr

21.6.2019 12:05 Reaguje na Milan Milan
„Všechno, co děláme, je kapka v oceánu, ale nebudeme-li to dělat, ta kapka bude navždy chybět.“ Matka Tereza

Každý máme jinou míru odpovědnosti. Každý máme jiné možnosti. Ale když je někdo schopen pomoci - má pomoci. Byť jen kapkou.
Vypít o jeden šálek kávy denně méně. Namísto výtahu jednou použít schody. Namísto banánů či pomerančů koupit jablka či hrušky.
Namísto guláše z hovězího si udělat guláš houbový. U voleb volit informovaně a nezaujatě. A tak podobně.
Kapka ke kapce - a ono se to sečte. Vždycky. :)
Odpovědět
mr

21.6.2019 22:33 Reaguje na Anyr
Nechci být zlý, ale i ta vaše Tereza má lví podíl, že má Indie přes miliardu lidí. A jestli je to o té kapce, tak "potěšpánbu", jelikož to je ten pravý problém dnešní civilizace a vody v krajině. Co se týče nás, tak si za to může obyvatelstvo prakticky samo - dovolilo vládnout konšelům bez jakékoliv trestněprávní zodpovědnosti a značná část obyvatelstva se vrhla na vlastní krajinu, jak na dobytou válečnou kořist. Dnes ukazovali ve zprávách vytopené baráky, ale pravou příčinu se divák nedověděl. Většině jaksi nedochází, že je to leda počátek problémů na střeše E.
Odpovědět

Jan Škrdla

21.6.2019 22:41 Reaguje na
Pokud je divák sečtělý, tak mu dojde, že je příčina na poli nad dědinou nebo v povodí potoku vedoucího obcí.
Odpovědět
mr

22.6.2019 12:05 Reaguje na Jan Škrdla
Ale houby s mákem ... Tak ta pole nad vesnicí včetně potoka zabetonujme taky a máme po problému. Tak to totiž chápe velké množství lidí - a ne jen u nás. Vidíte to moc jednoduše a naivně.
Odpovědět

Jan Škrdla

22.6.2019 17:30 Reaguje na
Právě naopak. V poslední době si u nás dost lidí uvědomuje souvislost mezi hospodařením a zásahy v krajině na jedné straně, a erozí, suchem a kvalitou vody na straně druhé.
Zabedněnci, co to nepochopí, a "chytráci", co to pochopit nechtějí (kvůli zdroji svého zisku) jsou už v menšině.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2019 16:10
Souhlas. Kdo včera večer koukal na dvojku, musel jít z té hrůzy do kolen. V USA je na středozápadě podzemní jezero velikosti Francie, a oni z něho čerpají vodu pro závlahy polopouště, kde pěstují všechno možné. Žádné kapková závlaha, fontány kam se podíváš! Za rok odčerpali 180 cm, přitom příroda doplnila 13 mm!!!
Takže ano, projekty určitě, ale velké krajinné, a na celém světě! Jen si neumím představit toho blonďatého skvělého:-) Amíka:-), jak národu tuto zprávu sděluje. Protože opravdu ty žárovky a zelené střechy je jen mediální humbuk, jakože jsme IN. Ale asi to patří k věci, lidi už jsou zkrátka takoví (pohodlní).
Odpovědět
PB

Peter Banas

23.6.2019 01:33 Reaguje na Karel Zvářal
Krměj nás tím co se jim hodí.
Technologický jsme mnohem dále ale musel to pomalinku dávkovat aby to hodilo nějakou tu kačku event. dolarek
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist