https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analyza-dna-ukazala-ze-letosni-mlade-hrabace-v-olomoucke-zoo-je-samice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analýza DNA ukázala, že letošní mládě hrabáče v olomoucké zoo je samice

7.10.2023 22:28 | OLOMOUC (ČTK)
Foto | Zoo Olomouc / Zoo Olomouc
Až pomocí analýzy DNA určili odborníci pohlaví mláděte hrabáče kapského, které se letos na jaře narodilo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. "Analýza DNA prokázala, že se nám podařilo odchovat samičku," sdělila ČTK mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.
 

Určit pohlaví tohoto původem afrického savce pouhým pohledem je takřka nemožné, jelikož hrabáči mají pohlavní orgány zatažené dovnitř těla. Olomoucká zoo podle Gronské letos odchovala hrabáče kapského prozatím jako jediná zahrada v České republice a připojila se ke třem zoo v Evropě, které v letošním roce slaví stejný chovatelský úspěch. Olomoucká zoo se stará o hrabáče od roku 2017. První mládě, které se podařilo ošetřovatelům odchovat, se narodilo v březnu 2020.

Samice hrabáče se o svého letošního potomka pečlivě starala, avšak k vůli neohrabanosti se chovala jako pověstná slonice v porcelánu. Ošetřovatelé proto museli být neustále ve střehu, aby samice mládě nezalehla nebo mu svými prudkými pohyby neublížila. Nyní pětiměsíční mládě podle zooložky Elišky Veselé dobře prospívá. "Prozatím s rodiči zůstane do doby, než koordinátor rozhodne o jejím případném přesunu do jiné spřátelené zoo," uvedla Veselá.

Chovný pár hrabáčů v olomoucké zoo tvoří samec původem z Jekatěrinburgu a samice z Prahy. Samice Nyota přivedla své mládě na svět 8. dubna. V řadách ošetřovatelů zavládla obrovská radost, zároveň se ale vynořily starosti. "Měli jsme jisté obavy z odchovu, protože u hrabáčů nepochybně platí, že porodit ještě neznamená odchovat. V prvních dnech vyžadoval intenzivní péči, která začínala ve čtyři hodiny ráno, končila většinou krátce po půlnoci a podílel se na ní celý tým ošetřovatelů," řekla Veselá.

Hrabáče kapské chová přibližně 25 evropských zoo, na odchov se specializuje pouze sedm z nich. V Česku hrabáče kapské chovají zoo v Praze, Plzni, Dvoře Králové a Olomouci. Ve volné přírodě hrabáč žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor a žije samotářsky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist