https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-prodej-kapru-pred-svymi-obchody-letos-neumozni-billa-a-lidl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa: Prodej kaprů před svými obchody letos neumožní Billa a Lidl

7.12.2023 19:19 | PRAHA (ČTK)
kapr
kapr
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Prodej kaprů z kádí letos před svými obchody stejně jako v minulém roce neumožní řetězec Lidl, poprvé se přidá také Billa. Společnosti tím chtějí přispět k větší ochraně zvířat a udržitelnějšímu obchodování s rybami. Před ostatními řetězci začne prodej kaprů z kádí několik dní před Štědrým dnem, zpravidla v neděli 17. nebo v úterý 19. prosince, řekli ČTK jejich mluvčí. K ukončení prodeje živých kaprů vyzývá letos petice české odbočky mezinárodní organizace Compassion in World Farming.
 

Ukončení prodeje kaprů z kádí před obchody je podle Billy součástí širší strategie, ve které se firma zavazuje k ochraně zvířat i životního prostředí. Proto v minulém roce přestala prodávat zábavní pyrotechniku, řekla ČTK mluvčí Dana Bratánková. I řetězec Lidl se stejně jako loni rozhodl prodej kaprů před svými obchody neumožnit. Mluvčí Iveta Barabášová uvedla, že si budou moci zákazníci od čtvrtka 14. prosince v obchodech Lidl koupit balené kapří filety a podkovy.

Petici zástupci společnosti Compassion in World Farming předali místopředsedkyni sněmovního výboru pro životní prostředí Kláře Kocmanové (Piráti). Zatím ji podepsalo více než 10 000 lidí. Organizátoři upozorňují například na to, že v igelitové tašce nebo ve vaně kapři nemají dostatek kyslíku. Doplnili, že usmrcení není často odborně provedeno a ryba více trpí.

Stánkaři musí svá místa podle Státní veterinární správy (SVS) nahlásit prostřednictvím on-line formuláře minimálně sedm dní před zahájením prodeje. Vedle toho je také povinností uvést od kdy do kdy se prodej uskuteční. Přehled stánků s kapry pak SVS nabízí na svém webu.

"Na základě získaných informací o prodejních místech SVS každoročně provádí kontroly. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také noví prodejci," uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád. Na konci loňského roku podle něj SVS zkontrolovala přibližně 760 prodejců, přičemž pochybení zjistila ve 2,2 procenta případů. Proti roku 2021 to bylo méně. Nejčastěji byly porušeny hygienické předpisy.

Zákazníci řetězce Tesco si budou moci kapra z kádí před vybranými prodejnami zakoupit od úterý 19. prosince, řekla ČTK mluvčí Iva Pavlousková. Přímo v obchodech budou chlazení kapři celí i naporcování v nabídce dva týdny před Štědrým dnem, doplnila. Od 19. prosince budou kádě s kapry také před některými obchody Albert, prodej se ukončí v sobotu 23. prosince, sdělil mluvčí Jiří Mareček.

"Albert není ve většině případů majitelem ploch před prodejnami a neovlivňuje nabídku káďového prodeje kaprů," uvedl Mareček. Ve stejném dni jako Tesco a Albert zahájí káďový prodej stánkaři před většinou hypermarketů Globus. Výjimkou bude pobočka v Karlových Varech, kde si budou moci zákazníci kapra koupit od druhého dne, tedy středy 20. prosince.

Tři až čtyři dny do Vánoc budou živí kapří k mání i před prodejnami Penny Market. "Chceme, aby zákazníci sami měli možnost volby, zda se budou držet tradice nebo dají přednost výběru z široké nabídky chlazených či mražených ryb na naší prodejně," řekl mluvčí Tomáš Kubík. V neděli 17. prosince zahájí stánkaři prodej kaprů z kádí před 133 ze 143 obchodů Kaufland.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.12.2023 19:30
Tak to má být,každý má mít možnost volby,zda si dá mraženého,či klepnuého vybraného na místě.
Odpovědět
pa

pavel

7.12.2023 19:48
nu což tak tam nepůjdu nakoupit těd si představte že tam nenakoupí tedy ten den co by si jinak šli koupit kapra + normální týdenní nákup cca 3o % zákazníků při průměrném nákupu cca 3000 kč je to hezká suma to budou muset zdražit aby dohonili tržby
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.12.2023 14:13
To je škoda chtěl jsem si tam koupit polovinu živého kapra
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.12.2023 16:35 Reaguje na karel krasensky
:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.12.2023 13:02
Utajovaná praxe některých dodavatelů ryb je ta, že se z leklé ryby dělají
půlky a filety a ty nejzdravější ryby se prodávají živé. Jako rybář mám sice kapry své, ale pokud bych si ho měl koupit, tak pouze živého. On je totiž v kvalitě masa leklé ryby a té čerstvě zabité obrovský. Pak to u mnohých
dopadne tak, že jim ryba nechutná a příště si koupí krocana. Kdysi mi totiž
přestalo v nádrži s kapry fungovat vzduchování, ti lekli a přišel jsem na
to až po 20 hodinách od výpadku proudu ke kompresoru. Uhynuli tak před
15-20 hodinami ve vodě kolem 5 stupňů. Ani ten chlad nezastavil rozkladné procesy a nevykrvené maso skončilo jako krmení pro slepice a kachny. Takže pokud nechcete rybu zabíjet sami, tak si ji kupte živou a nechte zabít.
Nedoporučuji se spokojit s tvrzení, že ta kapří půlka není z leklé ryby.
Rybí maso musí být řádně vykrvené a zárukou je, že se tak stane před
vašima očima. Pak už nevadí, že ho necháte i den v chladničce odležet
a nebo si ho zamrazte. Zamrazujte ho například jako já v krabici od
mléka dokonale zalité vodou tak, že bude celé v ledu. Maso vám totiž
mrazem nevyschne a zůstane v dobré kvalitě i rok. Jednou jsem objevil
v mrazáku takto zamražené kapří filety dva roky staré a chuťově byly
vynikající. Ne nadarmo zpracovatelé mražené filety obalují do ledové
krusty, která je ochranou masa před vysycháním a roztrháním svaloviny.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

13.12.2023 08:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Mořský rybolov do vlečných sítí, také produkuje udušené ryby. Čerstvá ryba zabitá přede mnou na sádkách a hned vykrvená nemá chybu...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist