https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aplikace-sleduje-naplnenost-nekterych-prazskych-kontejneru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aplikace sleduje naplněnost některých pražských kontejnerů

9.10.2019 00:11 | PRAHA (ČTK)
Lidé v Praze mohou prostřednictvím aplikace Moje Praha sledovat naplněnost některých kontejnerů na tříděný odpad. / Ilustrační foto
Lidé v Praze mohou prostřednictvím aplikace Moje Praha sledovat naplněnost některých kontejnerů na tříděný odpad. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | mojepraha.eu
Lidé v Praze mohou prostřednictvím aplikace Moje Praha sledovat naplněnost některých kontejnerů na tříděný odpad. Aplikace, kterou provozuje městská firma Operátor ICT (OICT), sbírá data ze senzorů umístěných v popelnicích. Zástupci firmy včera novinářům řekli, že senzory jsou ve 424 nádobách. V pražských ulicích je zhruba 20.000 nádob na tříděný odpad. Projekt je zkušební, začal v únoru a potrvá rok.
 

Sběr odpadu ve zhruba dvou třetinách Prahy zajišťuje firma Pražské služby (PSAS), kterou vlastní město. Zbytek metropole obsluhuje AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé. Cílem projektu je především sběr dat, která mají pomoci efektivnějšímu plánování sběru odpadu a dalších investic v oblasti odpadového hospodářství.

"Dokážeme jasně identifikovat problematické nádoby, tedy nádoby často zaplněné, ale také nádoby, které se vyvážejí v době, kdy je zaplněnost poměrně nízká. V průměru jsou nádoby zaplněné 19,4 procenta času. Na druhou stranu 24 procent svozů proběhlo ve chvíli, kdy byla nádoba zaplněna z 50 a méně procent," uvedl Benedikt Kotmel z OICT.

V případě, že bude zkušební provoz projektu pozitivně vyhodnocen, měly by se senzory postupně rozšířit do více kontejnerů. V tomto případě bude ale město zřejmě muset upravit smluvní vztahy s odvozovými firmami, které s podobnou optimalizací svozu zatím nepočítají. S ohledem na množství nádob a cenu 100 eur za senzor by to předpokládalo poměrně vysokou investici i ze strany magistrátu.

Projekt je součástí koncepce Smart Prague, se kterou přišlo bývalé vedení magistrátu a která má využívat moderní technologie při řízení města. V minulosti OICT sklidil kritiku například za projekt chytrých laviček či wi-fi sítě na Petříně, která přišla mnohým předražená. "Smart" projekty zatím z větší části fungovaly či fungují ve zkušebním provozu, trvale zavedlo město například modernizovaný systém odbavování v MHD, bezkontaktní platbu jízdného v tramvajích, platformu otevřených dat či aplikaci, která pomáhá lidem s navigací ve Škodově paláci.

Loni lidé v metropoli vyprodukovali 321.183 tun odpadu, o rok dříve to bylo 304.325 tun. Vytříděného odpadu bylo loni 56.949 tun, tedy 18 procent. Nejvíce se třídí papír.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist