https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asi-50-lidi-demonstrovalo-proti-rozsireni-vyroby-psiho-krmiva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asi 50 lidí demonstrovalo proti rozšíření výroby psího krmiva

20.9.2019 00:10 | PRAHA (ČTK)
Zhruba 50 lidí včera demonstrovalo před budovou ministerstva životního prostředí proti rozšíření výroby krmiv pro psy a kočky ve firmě Vafo v Chrášťanech na západním okraji Prahy. / Ilustrační foto
Zhruba 50 lidí včera demonstrovalo před budovou ministerstva životního prostředí proti rozšíření výroby krmiv pro psy a kočky ve firmě Vafo v Chrášťanech na západním okraji Prahy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba 50 lidí včera demonstrovalo před budovou ministerstva životního prostředí proti rozšíření výroby krmiv pro psy a kočky ve firmě Vafo v Chrášťanech na západním okraji Prahy. Výrobce podle nich obtěžuje zápachem obyvatele v širokém okolí továrny. Marketingový ředitel Vafo Martin Šámal sdělil, že firma bezezbytku plní limity stanovené normami i zákony České republiky.
 

Účastníci demonstrace si přinesli transparenty, na kterých měli hesla, jako například "Lepší vzduch pro naše děti i rodiny", "Nechceme rozšíření výroby pro Vafo" nebo "Smradu hafo, to je Vafo".

"Chceme bydlet ve zdravém prostředí. Nechceme být odkázáni na počasí a větrat podle toho, odkud zrovna fouká vítr. Zvláště večer, v noci, ráno nebo o víkendech se to nedá," uvedl jeden z organizátorů. Podle demonstrantů je zápach občas cítit až v Nových Butovicích.

Demonstranty přišel podpořit starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS). "Zrovna dneska ráno byla továrna cítit opravdu hodně silně. Je to běh na dlouhou trať, ale my ho vyhrajeme. Pravda a láska zvítězí nad smradem a Chrášťany," řekl včera Novotný.

Organizátoři akce rovněž přečetli vzkaz, který podle nich demonstrantům poslala dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, která bydlí na Zličíně. "Je to opravdu velký smrad, kolikrát se při něm nedá ani spát. Když si chci jít v okolí zaběhat, není to skoro možné. Takováhle továrna podle mě na kraj města nepatří," přečetli.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Pavla Roubíčková účastníkům demonstrace sdělila, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě v minulosti udělila pokuty v řádu stovek tisíců. Podle jedné z demonstrujících je to však pro takovou firmu jako zaplatit si parkovací lístek.

Firma Vafo požádala loni o rozšíření výroby Středočeský kraj, který změnu povolil. Proti tomu se odvolal pražský magistrát. Spor má vyřešit ministerstvo pro životní prostředí. Podle Roubíčkové by to mělo být zhruba v polovině října.

"V době, kdy stále pokračuje řízení o vydání Integrovaného povolení, nechceme a nebudeme svými komentáři nebo aktivitami ovlivňovat rozhodování úředníků. Zopakuji tedy pouze základní fakta. Během 25 let našeho podnikání v Chrášťanech plníme limity stanovené normami či zákony České republiky bezezbytku, což potvrzuje více než 30 provedených kontrol, především pak ze strany ČIŽP," sdělil marketingový ředitel Vafo Martin Šámal.

Hodnoty pachových jednotek na výstupu jsou ve firmě podle něj hluboko pod těmi, které mají obdobné výroby v Německu, Nizozemsku a dalších zemích. "Celá čtyřstupňová soustava čištění vzduchu odstraňuje zhruba 92 procent pachových stop. Vše výše uvedené je naše iniciativa a dobrovolná investice v hodnotě 68 milionů korun nad rámec našich zákonných povinností," doplnil Šámal.

Firmě Vafo Praha podle posledních dostupných údajů ze Sbírky listin v roce 2017 vzrostl čistý zisk meziročně o 18,7 procenta na 612,7 milionu korun. Čistý obrat stoupl o 17,6 procenta na 3,68 miliardy korun. Kromě Chrášťan u Prahy má firma v Česku závody v Ratmírově na Jindřichohradecku, Chelčicích na Strakonicku a Chotovinách na Táborsku.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

20.9.2019 07:08
Vzhledem k tomu, že žádné "naše" normy (ČSN) neexistují, ale v 90. letech jsme byli nuceni převzít v mnoha ohledech horší normy EU (ISO), tak ať si jdou stěžovat do Bruselu.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

20.9.2019 10:16 Reaguje na Jan Šimůnek
Prosím o vysvětlení-naše normy neexistují,tak jak mohou být normy EU(ISO) horší. Děkuji.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.9.2019 20:29 Reaguje na Věroslav Týnek
Dobrá. V mém oboru, kterým se zabývám +- od 70. let (mikrobiologická bezpečnost potravin), znamenal přechod na ISO normy jednoznačné zhoršení kvality práce. To bylo dáno mimo jiné tím, že co vychází, nebo vycházelo za socialismu z našich zdravek obor laborantka je o level výš než to, co z obdobných škol vychází na západ od bývalé železné opony (nezvládnou to, co naši absolventi levou zadní), a proto se musely některé náročnější (leč kvalitnější) metody vyšetřování bakterií v potravinách opustit a muselo se i opustit používání některých sofistifikovanějších mikrobiologických půd, které mírně vycvičená opice ze západní zdravky prostě neuvaří.
Asi vrcholem bylo ryze ideologické zvýšení limitů (tedy připuštění vyšší koncentrace) pro karcinogeny plísňového původu v kukuřici, protože (to je ta ideologie) se do těchto limitů nebyla s to vejít BIO kukuřice (jelikož je to zaplísněný hnus, leč podporovaný politicky EU). Byla kolem tzoho dost rozsáhlá diskuse na www.osel.cz a je asi i dohledatelná.

Faktem je, že si člověk prvně řekl, že to bylo třeba vyrovnáno nebo převýšeno zlepšením kvality norem v jiných oborech, o kterých nemá přehled, nicméně mluvil jsem s odborníky z mnoha oborů (vesměs technických) a všude znamenal přechod na ISO normy spíš pokles kvality (a optimističtěji založení rovněž očekávali zlepšení kvality v oborech jiných).

Čili na základě této zkušenosti s vlastním oborem a na základě "zpovídání" odborníků z jiných oborů je tohle můj závěr.

Jinak se dá najít materiál (učili jsme podle něj) že konkrétně v té mikrobilogii je to celé koncipováno tak, aby to zvládla i mírně vycvičená opice, postupující otrocky podle ISO normy. A co mírně vycvičená opice nezvládne, protože to chce know-how na trochu vyšší úrovni (a navíc velmi obtížně popsatelné), to prostě podle autorů těchto norem špatné.
Jak jsem se zmínil, měli jsme třeba zavedené některé velmi kvalitní mikrobiologické půdy, ale musejí se vařit z komponent (ne že se koupí flaška prášku a jen se to nasype do vody a uvaří), a ještě to chce určitou kvalitu práce a myšlení u ní, ale do systému ISO norem se to právě z těchto důvodů dát nedalo. Pochopitelně, záchyt patogenů nebo některých jiných nežádoucích mikroorganismů na nich byl mnohem úspěšnější.

Není to jen můj názor, ale shodují se na tom prakticky všichni kolegové, kteří mohou srovnávat éru ČSN a éru ISO, protože zažili obojí.
Odpovědět
ig

20.9.2019 22:41 Reaguje na Jan Šimůnek
Tohle bohužel musím potvrdit (hlavně u EN). Co dál vnímám jako negativní je, že se normy staly nástrojem konkurenčního boje. Specialista z nějaké firmy se vecpe do pracovní skupiny která chystá normu na nějakou zcela marginální věc, která by nikoho ani nenapadla, že má být normovaná a prosadí tam svoje firemní řešení jako jediné správné. A konkurence to pak musí předělat podle nich, aby dostala CE :-) Podle mě je přenormováno, normy vyžadují obrovské množství drahých zkoušek a certifikací a ty ještě tak ve 2/3 případů vůbec nevypovídají o kvalitě produktu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.9.2019 11:39 Reaguje na
Je-li na výrobu jídla v hospodě postup podle ISO normy, znamená to, že to jídlo bude pokaždé stejné. Bude-li to blívajz a fujtajbl, bude to tak pořád, ale kontroloři z EU budou spokojeni.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.9.2019 11:41 Reaguje na
Je-li na výrobu jídla v hospodě postup podle ISO normy, znamená to, že to jídlo bude pokaždé stejné. Bude-li to blívajz a fujtajbl, bude to tak pořád, ale kontroloři z EU budou spokojeni.
Odpovědět
lu

23.9.2019 10:46 Reaguje na
i v mém (technickém, nikoli vědeckém) oboru platí, že euronormy nedosahují úrovně starých čéesenek - tedy, množstvím potištěného papíru je hravě předčí (i o několik řádů), ale ani stopy po koncepčnosti, pochopitelnosti a možnosti je použít coby kuchařky (návodu k použití pro aplikaci).
v mém oboru to jakžtakž zachraňují všeobecné obchodní podmínky klíčových hráčů na trhu.
Odpovědět
ig

20.9.2019 10:24
Zvykejte si, bude hůř. Už teď je psů víc než dětí, pro pejskaře jsou jejich čoklíci víc než lidé, tak přece by je nekrmili něčím podřadným :-) Takovéhle výroby budou stále vznikat a rozšiřovat se.
Odpovědět
reklama


Blíž přírodě

 


Pražská EVVOluce
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist