https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-soukromych-zemedelcu-zada-mzp-o-dostupnejsi-podporu-prevence-skod-zpusobenych-vlky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace soukromých zemědělců žádá MŽP o dostupnější podporu prevence škod způsobených vlky

31.5.2021 01:50 | PRAHA (ČTK)
Nyní MŽP nabízí zemědělcům, kteří chtějí zabezpečit svá stáda před útoky vlků a dalších velkých šelem, jen podporu z Operačního programu životní prostředí (OPŽP). "Tento program je však administrativně velmi náročný a zvláště pro chovatele menších stád je nejen nevhodný, ale v některých případech i nerealizovatelný," stojí v dopisu.
Nyní MŽP nabízí zemědělcům, kteří chtějí zabezpečit svá stáda před útoky vlků a dalších velkých šelem, jen podporu z Operačního programu životní prostředí (OPŽP). "Tento program je však administrativně velmi náročný a zvláště pro chovatele menších stád je nejen nevhodný, ale v některých případech i nerealizovatelný," stojí v dopisu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rychlé zjednodušení podmínek čerpání dotací na prevenci škod způsobených vlky žádá Asociace soukromého zemědělství (ASZ). Podle asociace by měl vzniknout program financovaný z národních zdrojů, neboť získat podporu z evropských peněz je pro menší zemědělce obtížné. Asociace to uvádí v dopise adresovaném ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). O spěšné řešení žádají především chovatelé z Ústeckého a Královéhradeckého kraje, uvedla Anna Řezníčková z Hnutí Duha, které žádost podpořilo.
 

Asociace v úvodu dopisu připomněla, že MŽP loni schválilo Program péče o vlka obecného, kde jsou také popsané cíle v podpoře prevence proti útokům vlků na hospodářská zvířata. Signatáři uvedli, že diskusi i každou snahu o pokles počtu střetů mezi vlky a hospodářskými zvířaty vítají. Zároveň však upozornili, že nyní MŽP nabízí zemědělcům, kteří chtějí zabezpečit svá stáda před útoky vlků a dalších velkých šelem, jen podporu z Operačního programu životní prostředí (OPŽP).

"Tento program je však administrativně velmi náročný a zvláště pro chovatele menších stád je nejen nevhodný, ale v některých případech i nerealizovatelný," stojí v dopisu. "Například podmínku minimální výše projektu 100 000 Kč či nutnost předfinancování všech aktivit považujeme za velmi problematické a odrazující. Značná administrativní náročnost OPŽP se projevuje i v délce schvalování projektů, což dále komplikuje přístup zemědělců k finančním prostředkům," uvádí signatáři. Řezníčková pak ve zprávě uvedla, že Hnutí Duha například s administrativou ohledně dotací pomáhá. I ona však zdůraznila, že je tato administrace velmi náročná a její podmínky "téměř neumožňují" využití menšími chovateli.

Signatáři ocenili, že v Programu péče o vlka bylo schváleno financování zvýšených nákladů na organizaci pastvy v oblastech výskytu vlka. Klíčová je podle nich i podpora opatření, která nesou zvýšené náklady - třeba častější přehánění stád do košárů nebo péče o pastevecké psy, jež z OPŽP hradit nelze. "Pokud tyto platby nebudou zakomponovány do zemědělských dotací v rámci plošných plateb, je nezbytné, aby MŽP ve vazbě na programové období 2021-2027 připravilo zvláštní národní program pro tyto účely, jak se zavázalo ostatně i ve zmíněném Programu péče pro vlka," vyzvali resort autoři dopisu. Zdůraznili, že je třeba urychlené řešit dostupnost podpory pro chovatele, jejichž zvířata jsou ohrožena.

"Zároveň vás žádáme o detailní časový harmonogram přípravy tohoto národního programu a o přizvání zemědělské veřejnosti k projednávání jeho nastavení. Pro další korektní a věcnou debatu a důvěru veřejnosti máme za to, že dřívější sliby ministerstva životního prostředí by měly být naplňovány," uzavřeli signatáři.

Vedle zástupců ASZ se k dopisu připojila další dvacítka chovatelů z Královéhradeckého, Ústeckého, Libereckého, Středočeského a Moravskoslezského kraje.

Na území České republiky se nachází 22 vlčích teritorií. V lednu o těchto výsledcích terénního monitoringu informovali zástupci Hnutí Duha. Převážná část (19 vlčích teritorií) jich je v pohraniční oblasti a v některých případech na české území zasahují jen částečně. Podle expertů na velké šelmy šlo ve 14 případech o smečky, které v tuzemských podmínkách čítají obvykle čtyři až šest jedinců. V meziročním srovnání se počet teritorií zvýšil o čtyři, počet smeček o jednu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.5.2021 08:50
Plán péče o vlka trpí zásadním nedostatkem - neurčuje počty vlků únosných pro teritoria ,zato vyžaduje absolutní ochranu.
S tímto kocourkovským přístupem zadělává pouze a jenom na další a další problémy.
Pokud se neodstraní tato hrubka nemá cenu se o něčem vůbec bavit.
Dům musí stát na pevných základech a ne na terénu o kterém se nic neví.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.5.2021 09:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Podle mě jsou jakékoliv kvóty blbost. Je těžko stavit počet zvířat u druhu, který za den dokáže urazit třeba i desítky kilometrů. Je zdokumentován případ vlčice, která odcestovala na vzdálenost 1800 kilometrů. Jak chcete pak provést sčítání? Druhý problém je při sčítání v tom, zda skutečně budou nahlášeny reálné stavy vlků a nebudou třeba podhodnoceny. Příklad máme u spárkaté zvěře. Myslivci obecně tvrdí, že zvěř není přemnožená, zatímco majitelé lesů tvrdí opak. Proti bych postavil ochranu vlka na regionalitě. V lese ať si klidně loví, když ale vnikne na pastvinu, riskuje zastřelení. Vlk je chytrá šelma a pokud zjistí, že při útoku na hospodářská zvířata riskuje zastřelení, bude se lovu na pastvinách vyhýbat.
P.S. Všimli jste si, že už nás masírují s tou ochranou vlka i v reklamě - viz reklama na Radegast.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

31.5.2021 09:42
Vážení ochránci vlka běžte se vycpat, mám Vás plné zub. Už rok vyřizujeme tu slavnou 100% dotaci a těch podkladů co jsme museli dodat
neskutečné. Kdybych to věděla předem tak bychom se na to vykašlalu.
Hlavně, že máme už 3 měsíce reklamní tabule ale ohradníky v nedohlednu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.5.2021 10:05 Reaguje na Alena Lyskova
Celý ten stav dříve či později povede k tomu, že si soukromí chovatelé pořídí flinty a budou si chránit stáda sami. Třeba se domluví více chovatelů a udělají něco jako hlídky, ale když není stát schopen jim tu ochranu zajistit, budou se muset se postarat sami.
Odpovědět
Sl

Slovan

31.5.2021 22:20 Reaguje na Alena Lyskova
Vážená paní Lysková, já mám zase plné zuby lidí, kteří svádí problémy na ty, kteří za to nemohou. Zkuste se zamyslet nad tím (nevím, zda po Vás ovšem nežádám příliš mnoho), jestli za tu “rychlost a jednoduchost” vyřizování dotací nemůže náhodou stát.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.6.2021 01:35 Reaguje na Slovan
Nežvaňte blbosti. Samozřejmě za to může stát, kdyby nedal volnost v importu vlků do rukou takových jako jste Vy "Slovan", tak nebylo nic třeba vyřizovat. Žili jsme si tady poklidně bez vlků a jednou tomu bude zase tak.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.6.2021 14:13 Reaguje na Jiří Daneš
“jednou tomu bude zase tak” - to určitě Daneši. Tak primitivní tahle společnost není.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.5.2021 12:27
Ještě poznámka:
Shodou okolností zrovna dnes byl v televizi pořad divoČINY, který se věnoval návratu některých druhů velkých zvířat do naší přírody. Ukazovali tam naše největší stádo zubrů v oboře Židlov, hovořilo se o losech, rysech a v neposlední řadě i o vlcích. Zaznívaly realistické názory společně s příspěvky manipulativními. Hodně se mi líbilo, když tam jeden mladý aktivista hovořil, že vlci se starají o redukci nemocných zvířat a není třeba se jich bát, protože v Čechách zhruba 150 let není záznam o útoku vlka na člověka. Zapomněl ovšem dodat, že podle záznamů poslední vlk v Českých zemích byl zabit roku 1874 na Šumavě. Po tom se občas nějaký jedinec sice ukázal, ale nová populace se u nás začala tvořit vlastně až před pár lety.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.5.2021 16:36

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.5.2021 17:05 Reaguje na karel krasensky
Klasická kulovnice je nejlepší. Ne každý vlk bude trumbela z umělého chovu a přijde k Vám na třicet metrů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist