https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australii-ceka-s-novym-premierem-zasadni-zmena-klimaticke-politiky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálii čeká s novým premiérem zásadní změna klimatické politiky

22.5.2022 15:21 | CANBERRA (ČTK)
Budoucí australský premiér Anthony Albanese.
Budoucí australský premiér Anthony Albanese.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vítěz sobotních australských voleb Anthony Albanese povede Austrálii novým směrem a od toho původního se odchýlí zejména v klimatické politice. Albanese, který má v pondělí složit přísahu jako 31. premiér země, řekl, že se Austrálie stane velmocí v oblasti obnovitelné energie.
reklama

 

Australané dali v sobotu přednost středolevicové vládě, která vystřídá konzervativce dosavadního premiéra Scotta Morrisona. Sčítání hlasů ale ještě neskončilo, takže stále není jasné, zda bude mít Albaneseho kabinet v 151místném parlamentu většinu aspoň 76 křesel.

Z výsledků je patrný velký zisk kandidátů zelených a nezávislých, kteří požadovali snížení emisí nad závazky končící vlády.

Amanda McKenzieová z výzkumné skupiny Climate Council soudí, že vítězem voleb je vůle po klimatické změně. "Miliony Australanů daly klima na první místo," řekla.

"Máme nyní příležitost skoncovat v Austrálii s klimatickými válkami. Podnikatelé vědí, že bránit klimatické změně znamená pracovní příležitosti a že je to dobré pro naši ekonomiku. Chci se připojit k celosvětovému úsilí," řekl Albanese v rozhovoru s BBC. I když v kampani kladl důraz na ekologická témata, odmítl zatím výzvy omezit využívání uhlí nebo zablokovat otevírání nových uhelných dolů.

Podle BBC nemusí být konečný výsledek hlasování znám ještě několik dní, protože teprve nyní se začaly sčítat téměř tři miliony hlasů odevzdané poštou. Prozatím má Albanese a jeho potenciální spojenci 72 mandátů, Morrison 55.

Albanese povede první vládu labouristů za téměř deset let. S jeho jmenováním se spěchá mimo jiné kvůli zahraniční politice. V úterý se musí australský premiér zúčastnit jednání bezpečnostní skupiny Quad, která se bude konat v Tokiu. Patří k ní kromě Austrálie také Japonsko, USA a Indie, zúčastní se americký prezident Joe Biden.

"Setkání představitelů skupiny Quad je pro nás priorita. Je to příležitost upozornit, že se tady změnila vláda a že se politika, například v oblasti klimatu, změní. Vrátím se do Austrálie ve středu a pak se dáme do práce," řekl dnes Albanese.

V politice se pohybuje dlouho, byl vicepremiérem za vlády Kevina Rudda a patřil k oblíbeným politikům levicového křídla labouristů. Od roku 2019 vedl opozici a od té doby se podle BBC posunul k názorovému středu.

Končící ministerský předseda Morrison vedl Austrálii v době přírodních katastrof a pandemie celý tříletý mandát a jeho porážka se čekala, avšak pouze těsná. Výsledek však ukazuje propad přízně vůči Morrisonově Liberální straně.

Morrison už sobotu Albanesemu k vítězství gratuloval a ohlásil, že odejde z čela liberálů, i když zůstane členem parlamentu. Budoucím vůdcem opozice by se podle australských médií mohl stát dosavadní ministr obrany Peter Dutton, který by měl Morrisona v čele strany nahradit.

Albaneseho zvolení uvítal britský premiér Boris Johnson, který řekl, že se těší na spolupráci s ním. Telefonicky mu pogratuloval také americký prezident Joe Biden.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s Albanesemu telefonovala a označila Austrálii za "nejdůležitějšího partnera" Nového Zélandu. K vítězství Albanesemu gratuloval také indický předseda vlády Naréndra Módí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

22.5.2022 15:41
Díky přílivu peněz z drahého uhlí si budou moci dovolit luxus utrácet za nesmysly.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.5.2022 17:44 Reaguje na Richard Vacek
Tak záleží jak moc budou rozumní. Austrálie má taky slušnou zátěž neproduktivních a málo produkujících lidí, takže těch peněz z uhlí na zelené nesmysly nemusí zbývat moc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2022 11:08 Reaguje na Richard Vacek
Přesně tak. Počítám, že Austrálie bude prodávat uhlí, dokud bude zájem a bude si za to budovat ve velkém OZE.
Výrazně lepší model, než aby to prodávalo Rusko a za stržený peníz vyrábělo rakety proti Evropě.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.5.2022 18:23
"řekl, že se Austrálie stane velmocí v oblasti obnovitelné energie"

Mno, ono to tak rychle nejde a po dalších volbách se zase uvidí. Namyšlenost zjevně panu premiérovi nechybí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.5.2022 18:48 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
sv

s v

22.5.2022 19:41
Levičáci mají jako obvykle velmi krátkou paměť. Zřejmě už zapomněli (nebo se to snaží vytěsnit), že svazový stát Jižní Austrálie, po té co se před pár lety spolehl čistě na oze parodie na elektrány, odstavil si všechny vlastní stabilní zdroje a stal se tak fakticky závislým na dovozu jedinou velmi dlouhou a zranitelnou linkou ze sousedního státu, zažil několik fatálních blackoutů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.5.2022 21:04
Dokud nová vláda nepředloží jasný program co míní zásadní změnou klimatické politiky jsou veškeré diskuze zbytečné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.5.2022 11:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Austrálie je silně bita klimatickou změnou a tak odhaduji, že půjdou skutečně razantním způsobem. Navíc to není promudrovaná EU, natož superpromudrovaná ČR.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist