https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-ceska-republika-nestahne-zalobu-na-polsko-kvuli-dolu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš: Česká republika nestáhne žalobu na Polsko kvůli dolu Turów Shrnutí

25.5.2021 11:10 | BRUSEL (ČTK)
České úřady se na unijní soud v únoru obrátily s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje.
České úřady se na unijní soud v únoru obrátily s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje.
Česko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nestáhne žalobu na Polsko, kterou podalo k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšíření hnědouhelného dolu Turów v polském příhraničí nedaleko Hrádku nad Nisou. Na tahu je nyní polská strana, aby navrhla možné řešení, řekl dnes novinářům v Bruselu. Polský premiér Mateusz Morawiecki přitom po pondělním jednáním s Babišem podle agentury PAP prohlásil, že Česko žalobu stáhne. Český premiér to dnes odmítl, potvrdil ale, že Polsko poprvé uznalo námitky Prahy a chce dohodu. Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) ale nestačí jen finanční kompenzace, dalším zásadním požadavkem je, že se znovu musí uskutečnit proces povolování těžby.
 

Unijní soud minulý týden v pátek nařídil, aby Polsko těžbu v dole Turów okamžitě zastavilo, a to až do doby, než se o sporu rozhodne. Důl Polsko uzavřít nechce. Morawiecki uvedl, že uzavření dolu a elektrárny by ohrozilo energetickou bezpečnost Polska a připravilo o práci 5000 lidí. České úřady se na unijní soud obrátily v únoru, podle nich rozšiřování dolu mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu až do roku 2044.

Poláci dnes na protest proti rozhodnutí soudu uspořádali blokádu silnice na česko-polském hraničním přechodu Hrádek nad Nisou - Kopačov. Půta se s demonstranty setkal. ČTK řekl, že tomu, že se horníci a hornické odbory rozhodli tímto způsobem vyjádřit, že zůstali sami v tom problému, rozumí. "Přestože jim rozumím, tak česká strana není ta, která je za současnou situaci zodpovědná. Kdyby se jednalo o český důl a polskou vodu, tak pevně věřím, že mí kolegové na druhé straně hranice by dělali úplně to stejné, co dělám já, tedy hájili zájmy svých občanů," uvedl k blokádě. Policie kvůli protestu přechod u Hrádku nad Nisou odpoledne uzavřela.

Mluvčí polské vlády dnes na twitteru uvedl, že žaloba bude stažena po podpisu dohody. "Ve výsledku této dohody ČR souhlasila, že stáhne žalobu podanou k Soudnímu dvoru EU. Tato dohoda počítá především s dlouhodobými projekty s účastí polské strany ve výši do 45 milionů eur (asi 1,1 miliardy Kč), se spolufinancováním těchto projektů polskou stranou," řekl polský premiér podle agentury PAP. Babiš ale prohlásil, že Česko neplánuje žalobu stahovat vůbec. Český premiér uvedl, že nic ohledně dohody polskému kolegovi v Bruselu nesliboval, pouze vyslechl jeho argumenty a dál se s ním o tématu nechtěl bavit.

Podle šéfa české vlády je pozitivní, že Varšava poprvé od roku 2016, kdy Česko vzneslo námitky proti vlivu hnědouhelného dolu Turów na životní prostředí, vůbec souhlasila s převzetím části nákladů. "Je to o vodě pro naše občany, kdy my musíme investovat velké částky, aby byla pro naše lidi dostupná. Konečně to polská strana akceptuje," řekl Babiš. Návrh k jednání expertů podle něj obsahuje i konkrétní datum, kdy by mohl důl ukončit činnost. Člen polské vlády Artur Soboń, který se jednání zúčastnil, v polském rozhlase upozornil na to, že až po podpisu smlouvy bude možné hovořit o tom, že se obě strany dohodly.

Podle Půty se základní rámec vzájemné dohody, kdy by Česko mohlo stáhnout žalobu, projednával i na pondělním jednání s polským maršálkem Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylskym. "Obě strany se včera (v pondělí) jasně dohodly na tom, že bude uzavřena platná mezinárodní bilaterální smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou, která bude obsahovat všechny zásadní požadavky, které navrhl Liberecký kraj již letos v únoru. Požadavek na finanční kompenzace je jenom jedním z požadavků. Dalším zásadním požadavkem je, že se znovu musí uskutečnit proces povolování těžby jako takové dle platné evropské legislativy," uvedl Půta v prohlášení zaslaném ČTK. "I přes rozdílná vyjádření premiérů obou zemí pevně věřím, že obě strany budou mít dostatek vůle k dohodě, protože ji potřebuje celý region na české i polské straně." dodal.

Případné stažení žaloby dnes kritizovala ekologická organizace Greenpeace ČR, podle ní by to bylo velkou porážkou České republiky. Podle Nikol Krejčové z Greenpeace Polsko vždy odmítalo přistoupit na české požadavky a není důvod věřit tomu, že by nyní postoj změnilo. "Stažení žaloby by tak znamenalo porážku v očích českých občanů a především místních lidí, kteří ztrácejí vodu kvůli těžbě a kteří čelí každodennímu hluku a prachu z přibližujícího se dolu," poznamenala.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

25.5.2021 11:44
Tak už je všechno zase jinak.... to je tak, když se potkají dva populisti... žádné kompenzace nejsou možné.... penězi, ani jinými výhodami se nedá kompenzovat ničení ŽP a zdraví našich obyvatel... stejně tak, jak se nedá penězi nahradit ubývání vody z našeho území..... pokud by současná vláda kývla na takové kompenzace nebo nějaké směšné řešení typu, natáhneme látkovou stěnu kolem dolu, aby se z něj neprášilo, tak nás vyloženě prodá..... a to okatě až hanba...
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.5.2021 16:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
chtělo by to pohrozit vojenským zásahem !!! na to má Česko myslím i právo ohledně ochrany českého území a potřeb svých obyvatel, ne ? vyslat tam komando ať těžní stroj odpálí a fertyk !!!
Odpovědět
MM

Milan Milan

25.5.2021 13:19
Babišova vláda je tak neschopná a primitivní, že kazí dobré jméno česka a arogantně šlape po léta vytvářených dobrých mezinárodních vztazích, totálně neschopná vést smysluplnou a ohleduplnou zahraniční politiku....Hlavně vytřískat nějaké peníze a následně přes nějaký na hlavu postavený dotačný program rozprášit kšeftařům. Ale připojit se k sankcím a cokoliv a proti komukoliv hlavně z východu, to jim jde dobře.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.5.2021 15:07
Je potřeba si uvědomit,že malou bezvyznamnou kolonii česko v čele s loutkovou vládou v Evropě a světě nebere nikdo vážně
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist