https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/behem-deseti-let-byly-zabaveny-kuze-a-kosti-z-tisicovky-tygru-pise-sciencedaily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Během deseti let byly zabaveny kůže a kosti z tisícovky tygrů, píše ScienceDaily

19.11.2010 07:30 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Tygr - hubený pro svou kůži a kosti.
Tygr - hubený pro svou kůži a kosti.
Od roku 2000 byly při kontrolách a raziích ve třinácti zemích Asie zabaveny pozůstatky z více jak tisíce tygrů. Jednalo se nejčastěji o kožešiny, kosti na výrobu dekoračních předmětů, zuby a penisy pro potřeby „tradiční“ lidové medicíny, ale i celé uhynulé kusy k dalšímu zpracování a několik živých, ve volné přírodě odchycených jedinců, píše ScienceDaily. Podle ochránců zvířat sankce pytláky neodrazují. Záchranu tygrů prý může přinést omezení poptávky ze strany spotřebitelů.
 

S informacemi o obchodu s tygřími trofejemi přišel projekt WWF a IUCN nazvaný Traffic, který se zabývá monitorováním mezinárodního obchodu ohroženými živočichy. Studie s příznačným názvem „Zredukováno na kost a kůži“ (Reduced to Skin and Bones) rozvířila diskuzi o fungování a budoucnosti záchranného programu tygrů.

Studie vznikla mezinárodním setkáním odborníků v Petrohradě, které se bude konat na začátku příštího týdne a bude věnováno záchraně kriticky ohroženého druhu největší kočkovité šelmy. V průměru je ročně v přírodě odloveno bez ohledu na zostřující se dohled a záchranné programy kolem 120 zvířat. „Se stovkou zadržených zvířat ročně můžeme ale jen spekulovat o tom, kolik bylo zvířat skutečně uloveno, aniž bychom se o tom dozvěděli,“ říká Pauline Verheijová z projektu Traffic, a připomíná, že tygrů zůstává ve volné přírodě něco kolem 3200, zatímco před sto lety to bylo kolem sto tisíc exemplářů.

Pomyslnou černou listinu ilegálního obchodu vede Indie, kde se nachází prakticky polovina existující populace tygrů, následuje Čína a Nepál. Řada východoasijských zemí plní roli tranzitních stanic. Zpráva upozorňuje především na situaci v Barmě a Thajsku, a nelichotivě se vyjadřuje i o fungování kontroly zboží na hranicích mezi Čínou a Ruskem. „V první řadě ale studie demonstruje, že ilegální obchod ani v nejmenším nekončí, a to i přes zvýšené úsilí dotčených vlád, nevládních organizací a kontrolu či vzdělávání „spotřebitelů“ exotického zboží,“ říká Mike Baltzer, vedoucí iniciativy na záchranu tygrů organizace WWF.

„Musíme konstatovat, že stávající opatření byla k dnešnímu datu neúčinná,“ doplňuje Baltzer „Zvýšené trestní sazby a riziko dopadení pytláků a pašeráků jen zvyšují cenu zboží, ale neřeší náš problém.“ Jeho myšlenku doplňuje i hlavní autor zprávy, Steven Broad: „Rychlá a výkonná legislativa ochrany uvedená do praxe a zvýšená ostražitost, která by reflektovala vážnost zločinu, nestačí. Důležité je snížit přímou poptávku v klíčových zemích Asie.“ O výraznějším a aktivním zapojení všech dotčených zemí, spolupráci s Interpolem i orgány CITES, kterým není lhostejný blízký zánik téměř legendární kočkovité šelmy, se bude jednat na mezinárodním summitu 21.-24. listopadu v Petrohradě.

Zpráva byla uveřejněna dne 9. 11. 2010 na serveru ScienceDaily pod názvem „More Than 1,000 Tigers Reduced to Skin and Bones in Last Decade, Report Finds“.


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist