https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/betonu-se-nenajime-ani-kdyz-jej-budeme-zapijet-repkovym-olejem.odpovedi-spd-na-predvolebni-anketu-ekolistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Betonu se nenajíme, ani když jej budeme zapíjet řepkovým olejem. Odpovědi SPD na předvolební anketu Ekolistu

7.9.2021 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Betonu se nenajíme. Ilustrační snímek.
Betonu se nenajíme. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Svoboda a přímá demokracie (SPD) odpověděla na dotazy Ekolistu jako první, své odpovědi poslala dokonce s několikadenním předstihem. Odpovědi vypracoval poslanec Jaroslav Holík, který je mimo jiné členem a místopředsedou poslaneckého Výboru pro životní prostředí a je také členem Vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě.
 
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany, hnutí a koalice, které podle předvolebních průzkumů mají šanci se dostat do poslanecké sněmovny + Stranu zelených. Postupně zveřejňujeme odpovědi jednotlivých stran.

Odpověď SPD: Betonu se nenajíme, ani když jej budeme zapíjet řepkovým olejem

Odpověď koalice Pirátů a Starostů: Odčinit škody, které byly v ČIŽP napáchány během vlády ANO, nebude jednoduché

Odpověď Přísahy: Ministrem životního prostředí by měl být odborník. Nebo politik, obklopený odborníky

Odpověď SPOLU: Nový blok v Dukovanech ano, ale bez Ruska a Číny. A obnovitelné zdroje k tomu

Odpověď Strany Zelených: Ukončíme spalování uhlí nejpozději do roku 2030. Jádro necháme dožít, nové bloky stavět nechceme

Loňská havárie na řece Bečvě stále není uspokojivě vyšetřena. Jaké kroky v této věci podniknete po volbách?

Jsem členem parlamentní vyšetřovací komise. Naším úkolem není provádět šetření, ale kontrolovat, zda policejní postup neopomenul některé skutečnosti. Ukazuje se, že případ je daleko složitější, než se zdálo. Promiňte, víc nemohu sdělit. Jsem vázán mlčenlivostí.

Současná vyšetřovací komise uzavře své šetření těsně před volbami. Zda po volbách vznikne nová komise, nemohu zaručit. Pokud budu opět zvolen, budu iniciovat pokračování.

Jste spokojeni s prací České inspekce životního prostředí? Jak hodnotíte práci Erika Geusse coby ředitele inspekce?

Jak jsem již sdělil, jsem vázán mlčenlivostí.

Dosavadní vláda dala do pohybu výstavbu kanálu Dunaj – Odra – Labe. Jaký je váš postoj k této stavbě?

Myšlenka propojit Baltské, Severní a Černé moře je stará pár set let. Konkrétní plán vznikl 11. června 1901, kdy byl podepsán Vodocestný zákon, ve kterém byla zakotvena i výstavba průplavu Dunaj–Odra–Labe. Uvedený projekt podporoval a dále nechal rozpracovat Jan Antonín Baťa. Doprava po vodě je nejefektivnější forma transportu. Jako ekolog nemohu sledovat pouze ekonomické zájmy, ale musím brát úvahu dopady na životní prostředí. Původní projekt – spojení tří moří, neschvaluji. Půjde o příliš citelný zásah do krajiny, který nevyváží ekonomický přínos.

Jinak ovšem vidím situaci v propojení Dunaje a Odry. Baťa vybudoval plavební kanál s jezy až do Otrokovic. Podobně splavněná je Odra až k hranici Polska. Zbývá prokopat cca 10 km úsek k propojení obou řek. Samozřejmě bude nutné prohloubit a rozšířit střední tok řek Moravy, Bečvy a Odry. Součástí tohoto procesu je přestavba mostů přes řeku a vybudování nových zdymadel. Náklady budou poloviční, zásah do krajiny minimální a ekonomický efekt velmi vysoký.

Jste pro splavnění jen Labe a/nebo jen Odry?

Odpověděl jsem v minulé otázce. Jsem pro splavnění Dunaj – Odra.

Přírodovědci i majitelé lesů roky upozorňují, že přemnožená zvěř působí v lesích miliardové škody. Jak chcete tento problém řešit?

Musíme si položit otázku: Proč k tomuto dochází? Člověk zabírá stále větší plochy území a prostor pro zvěř se zmenšuje. Snižování počtu zvěře není řešení. Musíme zvážit, co potřebujeme více. Zabetonovanou a zaasfaltovanou krajinu, nebo symbiózu mezi člověkem a přírodou.

Letos padly pod stůl dvě poslední novely mysliveckého zákona. Budete iniciovat novelizaci tohoto zákona? Jaké úpravy v něm chcete prosadit?

Úprava mysliveckého zákona řeší pouze kosmetické vlivy (norování, využití lišek pro trénink loveckých psů, střílení zvěře lukem a šípem…). Neměli bychom se zabývat hlavním posláním myslivců? Aby zvěř měla dostatek prostoru pro přirozený život, nebyla nucena ničit pole a čerstvě vysazené stromky?

Co uděláte se záměrem na výstavbu nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany?

Pokud chceme dostát nařízení Evropské komise a snížit obsah uhlíku v atmosféře, musíme výrazně omezit výrobu elektřiny spalováním uhlí. Elektrický potenciál vodních zdrojů dokáže zajistit max. 4 % energie. Na padesátém stupni severní šíře nelze očekávat výrazné využití sluneční energie. Pohoří, které obklopují českou kotlinu, nenabízejí výrazný podíl energie z větru. Stejně nízký je i podíl geotermálních zdrojů. Zbývá pouze atomová energie.

Kam by měla, podle vás, směřovat česká energetika?

Nejekologičtější energie je ta, kterou nespotřebujeme a nemusíme ji vyrobit. Cestu vidím v nízkoenergetických technologiích a střídmosti člověka.

Kam by podle vás měla směřovat česká zemědělská politika?

K zemědělské soběstačnosti. Nepěstovat monokultury, které momentálně nesou peníze a současně vyčerpávají půdu. Modernizovat zpracovatelský průmysl, abychom nevyváželi plodiny, ale hotové výrobky. Zastavit ničení zemědělské půdy zbytečnými stavbami. Betonu se nenajíme, ani když jej budeme zapíjet řepkovým olejem.

Seznámili jste se závěry poslední zprávy IPCC? Pokud ano, promítnete tuto znalost do reálných politických kroků? Jakých?

Zákaz automobilů poháněných spalovacím motorem po roce 2035 je scestný. Čím stávající pohonné jednotky nahradíme? Elektřinou? Naší republikou projede denně 50 tisíc kamionů. Využívaný výkon motoru jednoho kamionu je zhruba 200 kW. To znamená, že budeme potřebovat cca 10 tisíc MW navíc. To je pětkrát více, než výkon Dukovan, či Temelína. Pokud sázíme na vodík, pak tento plyn musíme vyrobit. Kde vezmeme energii na jeho výrobu? Každá přeměna, či akumulace energie je ztrátová. Pokud přejdeme na tyto tzv. ušlechtilé energie, pak zatížíme přírodu daleko více, než dnes. Jediným řešením je decentralizace výroby a tím snížení, mnohdy nesmyslného, převážení zboží z místa na místo.

Máte nějaké konkrétní představy o tom, jak posílit odolnost České republiky vůči projevům změny klimatu?

My nesmíme dopustit, aby ke změně klimatu došlo.

Máte nějaké konkrétní představy, jak by Česká republika mohla zmírnit svůj příspěvek ke klimatické změně?

Již jsem naznačil.

Měly by se v České republice stavět další přehrady či nádrže? Pokud ano, kde?

Čechy jsou na střeše Evropy. Žádná voda k nám nepřitéká. Žijeme pouze z toho, co nám naprší. Abychom zabránili suchu z let 2015 – 2019, musíme se naučit vodou šetřit. Budování velkých přehrad není řešení. Přehrada sice zadrží velký objem vody, ale jen v jednom místě a za kopečkem bude opět sucho. Česká krajina potřebuje tisíce drobných tůní, mokřadů a meandrů na potocích, či řekách.

Kdo by podle vás měl být budoucím ministrem/ministryní životního prostředí? A proč?

Člověk, který dokáže zabránit ničení přírody a nebude to na úkor razantního snížení životní úrovně obyvatel ČR.

Odpovědi za SPD připravil Jaroslav Holík.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

7.9.2021 12:25
Otázky zcela zjevně manipulativní. Politici opravdu musí mít kachní žaludky aby na ně odpovídali.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.9.2021 09:15 Reaguje na Michal Ukropec
to si nemyslím, otázky nějaké jsou ale politik na ně může odpovědět podle svého svědomí a vědomí. On neodpovídal nijak mimo a mnoho z těch postřehů se mi líbí...jen kanalizaci řek nepovažuju za dobré řešení ani v jedné záležitosti.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.9.2021 12:50
Prostě SPD.... lži, bláboly a populismus....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2021 13:40
Odra - Dunaj, měl být v provozu před naším vstupem do EU, stejně tak jako všechny dálnice.

To prodlení jde za prvními vládami po r.1989 !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.9.2021 09:16 Reaguje na smějící se bestie
to chce klid
Odpovědět
KZ

Karotka Z

7.9.2021 19:56
Na SPD opravdu dobré odpovědi
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.9.2021 20:26 Reaguje na Karotka Z
Souhlas.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.9.2021 09:24 Reaguje na Karotka Z
v SPD jsou častěji lidi, kteří zkrátka neztratili kritické uvažování na rozdíl od liberálních jako jsou Piráti, zelení apod. To, že různá témata pobírají různým způsobem, neznamená, že nedokážou fungovat v kritické rovině to je to, co " mladým" lidem, kteří si myslí, že svět je jeden velký dobročinný bazar cizí, přitom oni sami jsou chudí jak kostelní myši, TAKŽE VŽDY NASTÁVÁ OTÁZKA KDO TU HOSTINU LIBERÁLŮ ZAPLATÍ? ale jak je vidět, s tím se liberálové opravdu nezatěžují.
Odpovědět
MK

Miroslav Kroulík

7.9.2021 23:07
Pitomiovci jsou už skoro jako komunisti - poručíme větru dešti. Nejvíc jsem se nasmál tvrzení, že "My nesmíme dopustit, aby ke změně klimatu došlo". A takoví mudrci se v našem parlamentu věnují životnímu prostředí! Další hloupost - že prý u nás slunce moc nesvítí a vítr skoro nefouká a proto musíme stavět další velké reaktory v Dukovanech a Temelíně. A z čeho se ty zastaralé velké bloky zaplatí?!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.9.2021 12:46 Reaguje na Miroslav Kroulík
Komunisti poroučeli větru dešti, vy zase asi slunci, větru. Opravdu si myslíte, že to slunce u nás dost svítí a větřík správně věje aby nahradilo ty reaktory? Z čeho a hlavně kde se postaví ty slunečníky a větrníky aby pokryly naši spotřebu. n
Není náhodou pravda, že nahradit jádro těmi " zelenými zdroji" by bylo podstatně dražší. Jinak odpovědi pana Holíka, tedy až na tu decentralizaci, se mi líbí.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

8.9.2021 21:48 Reaguje na Jarek Schindler
Fotovoltaiku lze stavět na střechách. Nový blok Dukovan, i kdyby stál, nenahradí ani ty staré, které se brzy odporoučí. Za co byste chtěl postavit všechny ty nové jaderné reaktory, abyste nahradil ty staré a uhelné elektrárny k tomu?
Zapomeňte na energetickou soběstačnost. Energetická soběstačnost je chiméra. Měli bychom investovat zejména do FV a VTE, akumulace, vodíku a sítě. To vyjde podstatně levněji. Nebude se totiž muset lít beton ve velkém, hledat úložiště pro vyhořelé, ale stále nebezpečné palivo a desítky let pak za nehorázné náklady rozebírat staré vysloužilé kraksny.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.9.2021 11:18 Reaguje na Šimon Špidla
Co je to brzy? Mám na mysli ty Dukovany.

A jj, hlavně VTE a FV ... to bude taková pěkná tečka za naší krajinou. Navíc tady to fakt není jak u takového Hvide Sande, kde fouká buď hodně a nebo fakt jak kráva (a choť po 4 dnech prohlásila, že už ji tam nikdy nikdo nedostane:-).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.9.2021 20:58 Reaguje na Šimon Špidla
Jste si jist , že by nám všechny střechy u nás stačily? Jak brzy se odporoučí ty "staré" reaktory? No a hlavně, jakou mají životnost ty větrníky a panely? Ty se snad nebudou likvidovat? Těžbu uhlí a ropy nahradí těžba vzácnějších kovů. Máme jich dost aby pokryly budoucí spotřebu? No a vodík a akumulace? Vždyť je to tak jednoduché. Také potom musíte říci lidem, že si šáhnou do kapsy podstatně hlouběji a budou dny kdy elektrika prostě nebude. Osobně se již těším na tu elektromobilitu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2021 08:50 Reaguje na Jarek Schindler
Na pokrytí celé naší spotřeby elektřiny by stačilo pokrýt fve panely 1% plochy ČR, tj. asi 10% zpevněných ploch.
Samozřejmě by to nebylo nutné, ale třeba 40% už ano.
Dále rozvíjet jádro, bez kterého se zatím neobejdeme, ovšem v moderním systému SMR, mastodonta stejně nepostavíme vůbec.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.9.2021 09:18 Reaguje na Pavel Hanzl
No to je něco přes 720 km2. To se vám zdá jako malá plocha? No a ví to pomalu každý. Slunce u nás mnohdy nesvítí ani ve dne a zimy dokáží být velmi dlouhé.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.9.2021 09:12
konečně tu někdo jasně řekl limit elektrodopravy a to jsou naprosto šílené náklady na infrastrukturu dobijení a zejména na výrobu el. energie...ten stav, který k dnešku je a tlačenka eko dopravy je naprosto jasný...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist