https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministrem-zivotniho-prostredi-by-mel-byt-odbornik.nebo-politik-obklopeny-odborniky.odpovedi-prisahy-na-predvolebni-anketu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministrem životního prostředí by měl být odborník. Nebo politik, obklopený odborníky. Odpovědi Přísahy na předvolební anketu Ekolistu

9.9.2021 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká zemědělská politika by měla cílit na posílení vlastní produkce potravin, trvale udržitelného hospodaření na půdě a se zdroji vody a cílit dotační politiku na tato témata. Ilustrační snímek.
Česká zemědělská politika by měla cílit na posílení vlastní produkce potravin, trvale udržitelného hospodaření na půdě a se zdroji vody a cílit dotační politiku na tato témata. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Politické hnutí Přísaha, jehož nejvýraznější postavou je bývalý elitní policista Robert Šlachta, na dotazy Ekolistu odpovědělo stručně, odpovědi jsou převážně velice obecné. Konkrétního kandidáta na post ministra či ministryně životního prostředí nezmiňují. Měl by to být buď odborník, nebo politik, obklopený odborníky.
 
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany, hnutí a koalice, které podle předvolebních průzkumů mají šanci se dostat do poslanecké sněmovny + Stranu zelených. Postupně zveřejňujeme odpovědi jednotlivých stran.

Odpověď SPD: Betonu se nenajíme, ani když jej budeme zapíjet řepkovým olejem

Odpověď koalice Pirátů a Starostů: Odčinit škody, které byly v ČIŽP napáchány během vlády ANO, nebude jednoduché

Odpověď Přísahy: Ministrem životního prostředí by měl být odborník. Nebo politik, obklopený odborníky

Odpověď SPOLU: Nový blok v Dukovanech ano, ale bez Ruska a Číny. A obnovitelné zdroje k tomu

Odpověď Strany Zelených: Ukončíme spalování uhlí nejpozději do roku 2030. Jádro necháme dožít, nové bloky stavět nechceme

Odpověď hnutí ANO 2011: Investujeme stovky miliard korun do přeměny české ekonomiky na nízkoemisní

Loňská havárie na řece Bečvě stále není uspokojivě vyšetřena. Jaké kroky v této věci podniknete po volbách?

Znehodnocování a poškozování těchto zdrojů musí podléhat tvrdým trestům (kauza Bečva). Prošetříme a ze zjištění navrhneme opatření, která budou platit všeobecně.

Jste spokojeni s prací České inspekce životního prostředí? Jak hodnotíte práci Erika Geusse coby ředitele inspekce?

S prací ČIŽP jsme celkem spokojení.

Dosavadní vláda dala do pohybu výstavbu kanálu Dunaj – Odra – Labe. Jaký je váš postoj k této stavbě?

Předpokládané vodní dílo je nereálné, ať po stránce vlastnického vypořádání, tak i po teoretickém možném přínosu. Zároveň není jistá součinnost s okolními státy. Nebudeme v něm pokračovat.

Jste pro splavnění jen Labe a/nebo jen Odry?

Pokud jde o dokončení vodních cest, které jsou nedokončené, tak podporujeme jejich dokončení, avšak v souladu s ochranou přírody a krajiny.

Přírodovědci i majitelé lesů roky upozorňují, že přemnožená zvěř působí v lesích miliardové škody. Jak chcete tento problém řešit?

Je třeba jednat a definovat únosné stavy zvěře, ty pak vymáhat.

Letos padly pod stůl dvě poslední novely mysliveckého zákona. Budete iniciovat novelizaci tohoto zákona? Jaké úpravy v něm chcete prosadit?

Otevřeme odbornou diskuzi na tato témata, tak aby byly zastoupeny zájmy jak myslivecké, tak lesnické či zemědělské veřejnosti. Samozřejmostí je i chránit zájmy vlastníků pozemků.

Co uděláte se záměrem na výstavbu nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany?

Podporujeme rozšíření zastoupení jaderné energie v palivovém mixu výroby elektřiny v ČR, takže budeme podporovat i co nejrychlejší pokračování na přípravě nových bloků jaderné elektrárny Dukovany.

Kam by měla podle vás směřovat česká energetika?

K postupnému útlumu využívání uhlí a k rozšíření zastoupení jaderné energie a obnovitelných zdrojů.

Kam by podle vás měla směřovat česká zemědělská politika?

Česká zemědělská politika by měla cílit na posílení vlastní produkce potravin, trvale udržitelného hospodaření na půdě a se zdroji vody a cílit dotační politiku na tato témata. Podobně by měla být i v souladu v rámci vlastnicko-uživatelských vztahů na ZPF.

Seznámili jste se závěry poslední zprávy IPCC? Pokud ano, promítnete tuto znalost do reálných politických kroků? Jakých?

Ano, budeme podporovat hospodaření na půdě, které bude dodržovat bilanci organické hmoty v půdě, s vazbou na sekvestraci uhlíku. Podobně i v lesnickém sektoru. Další opatření souvisí s adaptaci české ekonomiky na tato témata.

Máte nějaké konkrétní představy o tom, jak posílit odolnost České republiky vůči projevům změny klimatu?

Snažit se obnovit krajinnou strukturu, velikosti půdních bloků, obnova větrolamů, remízků. Postupná změna druhové skladby lesů. Postupně změnit přístup k melioracím půd (od podpory úsporných závlah, až po regulaci odvodnění). Změnit kompletně přístup k půdě a obnově infiltračních a retenčních charakteristik, snížit erozi půdy. Jedná se o celý komplex opatření, která se dotýkají i samospráv a průmyslu (od akumulace vody, využívání šedých vod atd.)

Máte nějaké konkrétní představy, jak by Česká republika mohla zmírnit svůj příspěvek ke klimatické změně?

Svým vlastním přístupem a motivací veřejnosti, kdy je třeba začít sám u sebe, nikoliv jen poukazováním, ať to dělá ten druhý či jen stát.

Měly by se v České republice stavět další přehrady či nádrže? Pokud ano, kde?

Pokud bude třeba akumulovat pitnou vodu pro občany či průmysl, tak je to nezbytné. Podobně i jako součást opatření proti suchu a povodním, ale nemůže to být, jak je někdy veřejnosti předkládáno, jako jediné řešení. Je třeba mít funkční krajinu, kde se dá využít všech aspektů, které dohromady tvoří jeden funkční celek.

Kdo by podle vás měl být budoucím ministrem/ministryní životního prostředí? A proč?

Odborník, či politik, obklopený odborníky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.9.2021 12:17
Hlavně ne zelenej šílenec - Bursík bohatě stačil !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.9.2021 14:12
Z odpovědí hnutí Přísaha je zřejmé, že ochrana ŽP nepatří k jeho prioritám.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

9.9.2021 18:14 Reaguje na Majka Kletečková
Paní nebo slečno Klečková. Naslibovat spoustu nesplnitelných věcí jenom pro získání hlasů umí každý hńup. Ochranu ŽP musíte vnímat a řešit komplexně a mohu vás ubezpečit, že mezi členy a příznivci hnutí Přísaha je hodně lidí, kteří se ochranou ŽP zabývají po praktické stránce. Ostatně i já jsem jedním z nich, kdy jsem na kandidátce v Hradeckém kraji jako nezávislý kandidát .A pokud´ do toho bude moci Přísaha mluvit, tak jednou z věcí bude, že se udělá pořádek v poskytování dotací na ochranu ŽP a přesměrování od těch, kteří o ochraně ŽP pouze mluví a udělali si z ochrany ŽP pouze dobře placený kšeft a budou je dostávat ti, kteří skutečně pro ochranu ŽP něco dělají po praktické stránce. Nebo vám připadá normální ,aby hnutí Duha dostalo dotaci 7 909 807 kč na vzorové vybudování oplocení na ochranu hospodářských zvířat v Libné a postavilo za to 1700 m oplocení?? To je 1m za 4700kč??? Jaký to má praktický význam pro chovatele a kdo si to může dovolit??? Navíc to oplocení by překonal i vesnický voříšek a tak by se dalo pokračovat. Petrův Zdar
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.9.2021 08:59 Reaguje na Jan Knap
A Vy si myslíte, že Šlachta, nebo Šlichta, nebo jak se ta guma jmenuje neslibuje nesplnitelné? Tak to Vás docela lituju
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2021 23:02 Reaguje na Jan Knap
Jste naivní jak 3 dny starý pes.
Kdyby se, nedejbože! Křivá Přísaha dostala do parlamentu, bude dělat POUZE to, co jí nařídí její majitel.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist