https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bloomberg-turecko-bulharsko-a-rumunsko-zacaly-z-cerneho-more-vytahovat-miny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turecko, Bulharsko a Rumunsko začaly z Černého moře vytahovat miny

2.7.2024 01:57 | ANKARA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Černém moři začala operace s cílem odstranit plovoucí námořní miny, a tím zlepšit bezpečnost lodní dopravy, zejména pro vývoz obilí z Ukrajiny. Informuje o tom agentura Bloomberg, podle níž se na likvidaci min podílí společně trojice zemí: Turecko, Rumunsko a Bulharsko, které všechny leží u Černého moře.
 
Iniciativa vedená Ankarou je první velkou společnou akcí černomořských zemí od února 2022, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Cílem iniciativy je zneškodnit miny unášené do konkrétních oblastí Černého moře. Ankara, Bukurešť a Sofia podepsaly dohodu o společném boji proti námořním minám v Černém moři letos v lednu.

Ukrajina a Rusko jsou klíčovými producenty obilí, ale ruská vojenská agrese ohrozila bezpečnou plavbu lodí v Černém moři. Rusko po začátku invaze zablokovalo plavební trasy v Černém moři, po kterých Ukrajina vyvážela potraviny zejména do chudších zemí světa. Kyjev ještě v prvním roce války export po moři částečně obnovil díky obilné dohodě zprostředkované Tureckem a OSN, Moskva však loni její platnost neprodloužila.

Kyjev mezitím zřídil vlastní dočasný koridor, jenž vede podél pobřeží a dál do rumunských teritoriálních vod a do Turecka. To podpořilo export, nicméně trasa zůstává riskantní. Rusko také loni zintenzivnilo vzdušné údery na ukrajinské přístavy, jako je například Oděsa. Ty jsou klíčové pro transport obilí a dalších zemědělských komodit. Kyjev ale minulý týden podle Bloombergu uvedl, že od zprovoznění námořního koridoru loni v srpnu vyvezla Ukrajina přes tři černomořské přístavy 37,4 milionu tun zemědělských produktů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

2.7.2024 09:01
Kvůli jednomu zakrslému fašounkovi v Kremlu jsou v moři hromady min. Nejlépe by bylo vytáhnout je, naložit je na letadlo a vysypat je tomu skřetovi na palici.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.7.2024 08:33 Reaguje na Petr Elias
Možná jste byl na vojně a proto víte, že miny a minování, to je klasická součást obrany, před očekávaným útokem. Tak kdo ty přístavy bránil a věděl, kudy se ještě může do nich připlout? Ano, když se pak taková mina za bouřky utrhne od kotvy, mořské proudy ji unáší jinam a pak může být i problém.
Odpovědět
sv

sv

3.7.2024 18:51 Reaguje na Tonda Selektoda
Koukám, že vnitrozemská ČSLA ve tvých vlhkých dojmech prováděla i námořní minování. Pro info, soudruhu, k zaminování Černého moře nedošlo, kvůli nějakým tvým prehistorickým dojmům o vedení války, ale kvůli tomu, že rusáci letecky shazují miny do moře, tam kde vedou trasy obchodních lodí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist