https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/boletice-na-ochranu-prirody-mame-vojaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Boletice - na ochranu přírody máme vojáky

30.11.2004 15:28 | PRAHA/BOLETICE (EkoList)
Vojenský prostor Boletice je žhavý kandidát na chráněné území evropské soustavy Natura 2000. V tom jsou zajedno jak ochránci přírody, tak vojáci. Jenže to nezapadá do plánů Jihočeského kraje vybudovat v části Boletic obrovské lyžařské centrum. Rozhodující slovo o vyhlášení chráněné oblasti v Boleticích bude mít vláda. Ekologové varují před sankcemi Evropské komise v případě zamítnutí naturových území.
 

Díky dlouhodobé přítomnosti vojáků se desítky kilometrů uzavřeného vojenského újezdu (VÚ) proměnily v místo, které splňuje relativně přísné normy evropské ochrany přírody. Není tu zemědělství a s ním také chemie a extenzivní využívání, zmizela většina vesnic, prostě vývoj byl ponechán víceméně na přírodě. "Vojenské aktivity umožnily zachování řady vysoce ohrožených biotopů a bohatých populací na ně vázaných druhů flóry a fauny," tvrdí Vladimír Molek z ekologického sdružení Calla. Podle něj, ale také podle úředníků ministerstva životního prostředí (MŽP), je vhodné vyhlásit území VÚ Boletice tzv. ptačím územím a začlenit jej do soustavy chráněných území evropského významu (Natura 2000). Také ministr obrany si uvědomuje hodnotu území a podle vyjádření jeho mluvčího Andreje Čírtka vyhlášení ptačí oblasti podporuje.

Vojenský výcvikový prostor Boletice.
Foto: Vladimír Molek/Calla

Civilní využití nechceme
Naopak trnem v oku je Natura 2000 vedení Jihočeského kraje. V chráněné oblasti by totiž těžko mohlo vzniknout 27 km sjezdových tratí, 10 lanovek a vleků, sáňkařská dráha, přírodní kluziště, běžkařský areál a spousta dalšího vybavení. To všechno předpokládá plán lyžařského areálu Chlum, který si za svůj vzalo právě vedení kraje. Spolu s podnikateli z lipenské oblasti si na jihu Čech od projektu slibují rozkvět turistického ruchu, vznik pracovních míst a další rozvoj. "Předpokládá se, že vybudováním lyžařského centra se zvýší příjmy regionu o 1-1,5 miliardy korun ročně a vznikne zhruba 1000-1500 nových pracovních příležitostí," vypočítává přínosy záměru Maria Ptáčková, tisková mluvčí krajského úřadu. Zároveň ale upozorňuje, že nejprve musí přejít vojenský újezd do civilní správy. Podle ní je už připraven text memoranda mezi krajem a ministerstvem obrany, které by stanovovalo harmonogram a způsob převedení Boletic na civilní využití.

O něčem takovém ale armáda nechce ani slyšet. "Ministerstvo si chce vojenský újezd i nadále ponechat. Je vytížený na 90%, a? již armádou, policií, hasiči nebo našimi spojenci," prohlašuje mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Podle jeho slov jsou Boletice velmi kvalitní prostor, který slouží dobře veřejnému zájmu. Pokud by mělo dojít ke změně, musel by se objevit jasný a větší zájem. Podle jeho slov je řada důvodů domnívat se, že plán lyžařského centra není reálný. "Podle meteorologických údajů leží Boletice ve srážkovém stínu, což znamená nedostatek sněhu. Je třeba počítat s obrovskými náklady na nutné pyrotechnické práce a v neposlední řadě by muselo dojít ke změně zákona v parlamentu," uvádí Čírtek. Proti lyžařskému ráji se však staví také občané. Petici, kterou podepsaly už čtyři tisíce lidí, podpořilo i osmdesát obyvatel vojenského újezdu.

Pohrozí Evropa prstem?
Je jasné, že v případě Boletic kopou ministerstvo obrany a životního prostředí za stejné družstvo, i když asi každý s jiným záměrem. Přesto je vyhlášení chráněného území ve hvězdách. Vláda totiž bude teprve jednat a zdaleka není jednotná. Například ministerstvo zemědělství se už postavilo na stranu kraje. Také nedávné rozhodnutí vlády dát přednost průmyslové zóně v Dolní Lutyni před ptačí oblastí Heřmanský stav na Ostravsku naznačuje, že verdikt vlády neurčují pouze odborné přírodovědné argumenty. Svojí roli hrají i požadavky hospodářské, finanční a sociální.

Na problematičnost takových argumentů upozorňuje MŽP a nevládní ekologické organizace. Podle nich jsou totiž podobné kroky, jakými jsou odmítnutí Heřmanského stavu nebo případně Boletic, porušením evropských směrnic, což by mohlo vést až k sankcím proti České republice. Podle evropské směrnice musí být soustava Natura 2000 vymezena na základě odborných, nikoli ekonomických kritérií. "Jde o reálné nebezpečí. Existuje již řada rozsudků Evropského soudního dvora, které dokazují, že podobná porušení směrnic nejsou tolerována," varuje náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. Ekologické organizace jsou rozhodnuty Evropskou komisi na pochybení české vlády upozornit. "Připravujeme již podnět týkající se Heřmanského stavu a samozřejmě bychom podobně reagovali i u dalších oblastí, které by z návrhu vypadly," upozorňuje David Lacina z České společnosti ornitologické, která spolu s dalšími organizacemi sleduje způsob vyhlášení chráněných oblastí Natura 2000 v ČR.

Článek byl převzat z tištěného EkoListu prosinec 2004.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist