https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabce-mrzi-ze-znalec-zada-delsi-lhutu-pro-posudek-k-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabce mrzí, že znalec žádá delší lhůtu pro posudek k Bečvě

4.3.2021 01:33 | PRAHA (ČTK)
Ministr také uvedl, že znalost příčiny znečištění by pomohla s úpravou legislativy, na které resort s dalšími orgány pracuje.
Ministr také uvedl, že znalost příčiny znečištění by pomohla s úpravou legislativy, na které resort s dalšími orgány pracuje.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mrzí, že znalec Jiří Klicpera opět žádá delší lhůtu pro přípravu posudku ohledně zářijové otravy řeky Bečvy. Znalost příčiny by podle ministra pomohla i při úpravě legislativy, která má v budoucnu zlepšit vyšetřování podobných incidentů. Vyplývá to z vyjádření, které Brabec zaslal ČTK. Klicpera požádal o delší termín už podruhé, ty předchozí uplynuly loni v prosinci a letos v únoru. Kritici, z řad opozice, rybářů i ekologů, opakovaně uvádějí, že se vyšetřování případu protahuje. Kvůli dosud nedokončenému vyšetřování i pochybnostem ohledně postupu se konaly také protesty. Kritice čelí Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) i ministr Brabec.
 

"Další prodloužení termínu znalcem mě samozřejmě velmi mrzí, protože bych byl nejraději, kdyby byli viník a příčina znečištění známi už dávno," napsal Brabec. Dodal však, že je třeba, aby bylo vše posouzeno důsledně. "S veškerými argumenty, které budou neprůstřelné, protože případ musí také obstát před soudem. Nejde tedy jen o oznámení pachatele, ale také o jeho usvědčení."

Ministr také uvedl, že znalost příčiny znečištění by pomohla s úpravou legislativy, na které resort s dalšími orgány pracuje. "Aktuálně se úpravy týkají hlavně zpřesnění řízení zneškodňování havárie a zvýšení pokut za škody na vodním toku, ale pokud budeme znát přesný důvod havárie na Bečvě, můžeme na ní i legislativně ještě reagovat v aktuálně připravované novele vodního zákona," popsal ministr.

Klicpera ČTK řekl, že vypracování klíčového posudku ztěžují opatření přijatá kvůli pandemii covid-19. Znalci prý stále chybí část podkladů. Posudek zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti. Na znalcovu žádost o prodloužení termínu dnes upozornila Česká televize. Krajský policejní mluvčí Petr Jaroš dnes také ČTK řekl, že ze strany policie nebyla lhůta pro vypracování posudku ohraničena a ze zákona si ji určuje právě znalec.

Klicpera na začátku února v pořadu Reportéři ČT uvedl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy ČTK potvrdil i Klicpera. Policie Klicperovo chování v médiích vyhodnocuje a nechce ho více komentovat.

Kritizována je i činnost ČIŽP. Podle dřívějšího vyjádření odborníků v pořadu Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné. U chemičky Deza bylo navíc provedeno až čtyři dny po havárii, řekl již dříve v uvedeném pořadu chemik Ivan Holoubek. Zastupitelé Valašského Meziřící také Brabce v lednu vyzvali, aby odvolal ředitele ČIŽP Erika Geusse.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku mezi Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

4.3.2021 06:41
Brabce to ještě bude mrzet.... a hodně...
Odpovědět
os

orb slavík

4.3.2021 07:34 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nebude, má číslo na Andreje
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.3.2021 12:48 Reaguje na orb slavík
Ti dva si můžou dát klidně 69, ale moc jim to nepomůže... jednou dojde na spravedlnost... možná jsem naivní, ale věřím tomu.... prostě toto téma jen nesmíme pustit.
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

4.3.2021 13:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
bohuzel, oni pochopili ze v demokracii jim staci zmanipulovat hloupejsi polovinu naroda a maji to doma...to co delaji pro ne nema zadne dusledky, systém uz maji zcela pod kontrolou... ani totalni celosvetove ojedinela neschopnost tehle parazitu ohledne zvladani covidu tehle casti zdejsi populace neukaze NIC..jsme odsouzeni tady dozit pod nadvadou idiotu a psychopatickych zrud.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 15:58 Reaguje na Miluna z Hor
"Historie se ráda opakuje, tragická období se ráda vrací v parodii sama sebe." Karl Marx.
Myslím, že opětovný návrat komunistů vypadá už dnes přesně takhle a bude hůř.
Odpovědět
ms

5.3.2021 13:51 Reaguje na Miluna z Hor
Deprivanty typu Babiše táhne moc k sobě jako světlo můru. Nedivil bych se, kdyby zveřejnění výsledků protahovali "znalci" apod. až do voleb. Aby nic neohrozilo možnost znovuzvolení. Podobně jako při loňských krajských volbách musela jít covidová omezení stranou. Ostatně chemik Brabec měl přece pár dní po nejhorší ekologické havárii v dějinách samostatné ČR jasno: DEZA to nebyla. Kde je v této kauze skutečné masivní tažení zelených proti takové hanebnosti v rámci agrofertizace ČR? Zato se pletou do tzv. OZE, kde nadělají více škody než užitku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.3.2021 07:34
Brabec musí hrát divadýlko. I když je řízen Burešem, musí se tvářit, že má eminentní zájem na vyšetření té havárie.
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

4.3.2021 07:44
pry uz zaplatili dost za to aby Deza byla oficielne očištěna...... tak na co sakra cekat... clovek ma dostat za co zaplatil.....i v agrochemické oligarchii
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 09:13 Reaguje na Miluna z Hor
Je to ještě brzo. Čapák se vyšetřuje teprv 8 let a pořád ho nemůžou úplně smazat, zatím se to podařilo s audity EP na rozkrádání dotací, ale doufám, že se zase někde objeví.

V rozhovoru o kauze Milady Horákové byl dotaz na paní Lenkou Bradáčovou, jak je možné, že se na tomhle zločinu podíleli i prvorepublikoví solidní právníci.
Ona odpověděla, že to bylo mohutným politickým tlakem lámající charaktery, což dnes ještě nevidíme, ale velmi se obává, že na to může brzy dojít.
Odpovědět
Mz

Miluna z Hor

4.3.2021 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
myslim ze to tu uz bezi, ale zatim v takove tichosti, aby to moc nepopudilo EU a peníze tekly.... az se plynuti omezi, nastoupi na narodoveckou strategii silencu z Polska a Madarska....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 15:54 Reaguje na Miluna z Hor
Nám národovectví nehrozí, u nás to bude čistě mafiánský proruský systém oligarchie, blbečkovi čecháčkovi je úplně jedno, jaké vrchnosti se klaní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 09:06
"..protože bych byl nejraději, kdyby byli viník a příčina znečištění známi už dávno,"
Vždyť byli známi už v týdnu po havárii, proto taky všichni potentáti za ANO tak intenzívně lžou!!!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.3.2021 16:06
Kdyby 20. září k havárii dorazili izraelští vyšetřovatelé, už by byl případ dávno uzavřen viz (https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izrael-obvinil-iran-z-ekologickeho-terorismu).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist