https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-kyanid-v-becve-muze-pochazet-z-arealu-tesly-roznov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Kyanid v Bečvě může pocházet z areálu Tesly Rožnov Aktualizováno

1.10.2020 13:51 | PRAHA (ČTK)
Podle informací ministerstva životního prostředí se zatím nepotvrdil úhyn další fauny a flory v Bečvě, bude to ale ještě předmětem zkoumání. V úterý Brabec hovořil se zástupci Českého rybářského svazu o možné pomoci ministerstva. Ilustrační snímek.
Podle informací ministerstva životního prostředí se zatím nepotvrdil úhyn další fauny a flory v Bečvě, bude to ale ještě předmětem zkoumání. V úterý Brabec hovořil se zástupci Českého rybářského svazu o možné pomoci ministerstva. Ilustrační snímek.
Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v Bečvě, mohl pocházet z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Takové podezření má Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na základě odebraných vzorků, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Valašskomeziříčskou chemičku DEZA, která spadá pod koncern Agrofert, vyloučila z možného podílu na havárii v Bečvě ČIŽP i policie, dodal.
 

"Smyčka se utahuje kolem areálu Tesla Rožnov, tedy toho kanálu, který z areálu Tesly Rožnov teče do Bečvy. Je asi 13 nebo 14 kilometrů dlouhý. Je tam několik subjektů, které podle našich informací nakládají s kyanidy," řekl Brabec. Jak odbor životního prostředí ve Valašském Meziříčí, tak Vodovody a kanalizace Vsetín i ČIŽP odebraly podle ministra vzorky. "Její podezření je směrem k výpusti kanálu z Tesly Rožnov," dodal.

"Hodně se spekulovalo o roli Dezy. Chci znovu zdůraznit, že Dezu jako možného původce vyloučila na základě rozboru její výpusti Česká inspekce životního prostředí už minulé úterý, která provedla rozbory jak ve výpusti, tak po celé trase. Také Dezu vyloučila policie, protože uvedla, že výpusť je v katastrálním území obce Juřinka. DEZA ji tam nemá," dodal ministr. Agrofert, jehož je DEZA součástí, spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka v sobotu ČTK sdělil, že DEZA a Agrofert podají trestní oznámení za pomluvy související s otravou.

Podle ředitele ČIŽP v Olomouci Radka Pallose mohli inspektoři DEZU vyloučit, kontrola se tam ale uskutečnila stejně jako v dalších firmách. "Kromě toho, že čistírna vykazovala standardní stav, tak hlavně (DEZA) vypouští přes lagunu a otevřený kanál. V tom otevřeném kanálu byly ryby a ve zbytku Bečvy nebyly, takže z našeho pohledu šlo o celkem jednoduché vyjádření," řekl.

Naproti tomu na výpusti z areálu Tesly Rožnov byly překročeny přípustné limity. "Na druhou stranu v areálu je vícero možností, jak mohla závadná látka vniknout do kanalizace," dodal Pallos. Na analýzách se podle něj podílelo nezávisle minimálně šest laboratoří.

Brabec v pátek poznamenal, že věří, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin. Dnes zdůraznil, že uvedl, že věří, ale neslíbil to. "V řádu hodin také policie potvrdila výpusť, ze které velmi pravděpodobně znečištění kyanidem šlo," doplnil.

Pallos také uvedl, že už neplatí doporučení lidem, aby vodu z řeky nevyužívali. "Už včera (ve středu) inspekce informovala krajské úřady o tom, že hodnoty v toku jsou pod mezí detekce," řekl.

Ekologická katastrofa byla podle Brabce politicky zneužita v předvolebním boji. Především někteří opoziční politici měli předem jasno, kdo je viníkem, uvedl. "Co mě nejvíc štve, že tyhle útoky mířily i na inspekci životního prostředí, že snad má zadání, jak mají věci dopadnout. Je to směšné, hnusné, drzé, neuvěřitelné. Vyzývám všechny, kteří sdíleli různá obvinění absolutně bez důkazů, aby se styděli, pokud to dokážou," konstatoval Brabec.

Podle informací ministerstva životního prostředí se zatím nepotvrdil úhyn další fauny a flory v Bečvě, bude to ale ještě předmětem zkoumání. V úterý Brabec hovořil se zástupci Českého rybářského svazu o možné pomoci ministerstva. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) na začátku týdne slíbil pomoc rybářům se zarybněním řeky. "Ale předtím je potřeba mít přesné informace o aktuálním ekologickém stavu řeky," poznamenal Brabec. Ministerstvo zemědělství je také připraveno zajistit peníze pro částečnou úhradu vzniklých škod.

Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy až po Přerov. Kontaminační mrak po sobě zanechal mrtvou řeku, uhynuly desítky tun ryb. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se již podle Povodí Moravy podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad, pomohlo i deštivé počasí v uplynulých dnech. V případu padlo několik trestních oznámení.

Pozn. red.: použitý snímek ryb je jen ilustrační.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jaqen Hghar

1.10.2020 14:37
na to, že bude zjištěn viník otravy, co vypustil před týdnem kyanidy zapomeňte, ale nic přece nebrání tomu, aby se tam do odpadního potrubí nainstalovalo pár čidel na kyanidy, věřím, že nejsmradlavější továrna v okolí bude do měsíce usvědčena :-))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.10.2020 15:01
Brabec lže jako když tiskne. Inspekce údajně vyloučila Dezu jako viníka už v úterý, ale proč nebyla informována další čtyři dny veřejnost o úniku kyanidu? Za tu dobu se mohly otrávit a zemřít možná desítky až stovky lidí kvůli nečinnosti státních institucí. Kromě toho je jasné, že pokud uhynula rybí obsádka, jed se musel negativné projevit i na dalčích živočiších jako jsou raci a vodní hmyz. Podle mě celý postup státních orgánů naznačuje, že není zájem určit pravého viníka. Analýza vzorku vody trvá studentovi prvního ročníku VŠCHT maximálně několik hodin, zatímco státní orgány v tom neměly jasno řádově několik dní. Evidentně je zájem, aby celá kauza vyšuměla do ztracena, protože ukázat pravého viníka před blížícími se komunálkami někdo nemůže potřebovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 15:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bohužel, naše státní správa je už tak zkorumpovaná, že se jí skutečně nedá věřit. To nedopadne dobře.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 19:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Řek bych, že kdyby takto vláda konala, zase by byla kritizována za šíření poplašné zprávy, bo každému blbovi musí být jasné, že když hynou ryby, neměl by se v Bečvě koupat ani čerpat vodu pro jakékoliv účely. To je prostě kritika pro kritiku věčně nespokojeného čecháčka.
Odpovědět
sv

2.10.2020 12:28 Reaguje na Karel Zvářal
"Kdyby" byly v řiti ryby, nebylo by třeba rybníků. Jinými slovy, to je výmluva jako od Pepíčka z mateřské školy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.10.2020 12:40 Reaguje na
To není výmluva, to je fakt. Nikdy to nebude tak dobré, aby to nemohlo být ještě lepší.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.10.2020 15:03
Pokud by se pachatel nenašel bylo by to smutné vysvědčení o tom, že systémově ČR selhala při kontrole likvidace zvláště nebezpečných odpadů. A signál pro další výkuky,že tak lze postupovat i do budoucna.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 15:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dlouho běžel kšeft s pančovaným chlastem? Kdyby ti nešťastníci si nespletli etyl- s metyl- a tolik lidí nepadlo, podnikalo by se vesele dál! Kdo vozí ojetiny z Německa, velké firmy nebo soukromníčci? Kdo dovezl na iks míst odpad z Německa a zavalil tím silážní jámy, velké firmy nebo soukromníčci?

Takových firmiček, co dnes podnikají s "likvidací" odpadu, je jako když naseje. Takže vyšetřování není otázkou hodin či dnů, ale spíše týdnů. Proto nechápu ty rychlé odsudky policie, inspekce i ministra, protože ti provinilci to určitě nedělali před zraky veřejnosti a na snadno určitelném místě. A než někoho usvědčíte, musíte mu to dokázat, což při větším počtu subjektů je zajisté problém. Takže chce to zklidnit nerva a nechat vyšetřování řádně proběhnout. Ti lumpi to provozují tak, aby zůstali utajení. To je bohužel daň dnešní době a svobodě podnikání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2020 15:42 Reaguje na Karel Zvářal
Rozhodně to nikdo neudělal naschvál. To znamená ta roura, kterou kyanid vytekl, byla ještě několik dní??? kontaminovaná a proto jednoduše zjistitelná. Těžko někdo donesl pytel kyanidu a o půlnoci to nasypal do řeky a utekl.
Proč to nezjistili hned na začátku taky netuším.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 15:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Já bych se tou rozhodností tak neoháněl. Jako vy máte svůj názor na státní správu, jak jste z předešlých řádků snad pochopil, nedělám si o dnešních takypodnikatelíčcích iluze.

Kdyby to byla havarka, tak se soudný člověk chytne za nos a rychle ji oznámí, aby se předešlo větším škodám (přiznání je polehčující...). Takto jen hrál o čas a doufal, že vina padne na velkou rybu...

A já se také zeptám proč. Proč jste tam druhý den nenacvičil a neukázal jim, jak se to dělá, resp. viníka nenašel do večera, jako 007???
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.10.2020 15:58 Reaguje na Karel Zvářal
Evidentně se čekalo na déšť, který měl za několik dní přijít a spláchnout důkazy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 16:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bylo to tu již řečeno vícekrát: pokud máte nějaké důkazy z porušování zákona, máte povinnost konat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.10.2020 16:16 Reaguje na Karel Zvářal
Trestní oznámení už podal starosta Hranic.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.10.2020 15:55 Reaguje na Karel Zvářal
To není o svobodě podnikání, ale o nepřehledné legislativě, která umožňuje takovým subjektům zneužívat právo a vydělávat horentní sumy bez obavy z postihu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 15:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A to snad spolu nesouvisí? Nepřehledná legislativa, nepřehledná klientela, zkrátka džungle...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.10.2020 16:17 Reaguje na Karel Zvářal
Svobodu podnikání si představuji tak, že stát podnikatelům nekecá do všeho a nešněruje jim činnost spoustou nesmyslných předpisů a ne tak, že se zneužívá legislativa.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2020 17:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I to podnikání musí mít své mantinely, aby se nezvrhlo na podnikavost v kriminálním slova smyslu. To tu už pane bylo a vyustilo to v methanolovou kauzu. Pracoval jsem ve státní správě na úseku kontroly i toho alkoholu
a bez nynějších registračních pokladen a povinné evidence jsme neměli šanci zjistit původ toho alkoholu rozlévaného v restauracích a ani toho s kolky. Pokud nebylo možno porovnat vstupy se skladem a s výstupy, tak to byla kontrola o ničem a k smíchu těm lumpům. Neříkám, že nynější způsob je dokonalý, ale už je to o hodně lepší. Když mohl hostinský dolévat kolkovanou láhev vodky vodkou z kanystru od nelegálního výrobce a účtenky házet do koše, tak to tak dělal. Konzument netušil co pije a my mu to museli sežrat.
Výrobce něco okolkoval a něco prodal v těch
kanystrech a pro pár oslů to bylo ještě
málo, tak to řízli methanolem a ani nevěděli co tam vůbec lejou. Díky džungli, kterou propagujete, se mohl takovou činnost dělat
i imbecil a tak to nakonec dopadlo. Svoboda podnikání budiž, ale taky potom takové tresty, že to bude odstrašující. Ve vyspělém světě je krácení daní horší než vražda a u nás bylo a je hrdinským činem. Tak si taky představujete tu svobodu podnikání? Každý má na výběr buď podnikat v rámci zákonů a nařízení a nebo být
zaměstnanec někoho, kterému to nevadí. Slušní
a úspěšní podnikatelé to chápou a ti ostatní
touží po té džungli a "slabém státu". Nyní
tak už vím za koho kopete.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.10.2020 08:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Metanolová kauza jednoznačně vznikla v důsledku aktivit EU. Ta nám totiž nařídila (prostřednictvím REACH) vyřadit metanol z kategorie zvlášť nebezpečných jedů, což umožnilo jeho míchání do směsí pro ostřikovače (se zvlášť nebezpečným jedem by to prostě nebylo možné). Původní výrobci si asi ani nebyli vědomí, že v těch směsích, z nichž dolují alkohol, není etanol, ale metanol, protože jsou smyslově neodlišitelné (právě proto jsme hop v těch zvlášť nebezpečných jedech měli).
Jistěže dalším viníkem jsou zločinci, kteří prosadili naprosto nesmyslně vysoké daně na alkohol, kvůli kterým se ilegální výroba vyplatí. Výrobní cena litru etanolu se pohybuje řádově v desítkách haléřů.

Jistě zajásali letečtí modeláři, protože metanol je hlavní komponentou "opičích kapek" do leteckých motorků.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.10.2020 18:49
Před posledními parlamentními volbami byl pan ministr chválen Duhou a spol. To beru jako důkaz, že má sklony k ekologismu a na přírodě mu vůbec nezáleží.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist