https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-odklon-od-uhli-v-roce-2033-lze-technicky-zvladnout
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Odklon od uhlí v roce 2033 lze technicky zvládnout

29.1.2021 11:20 | PRAHA (ČTK)
Brabec chce, aby činnost Uhelné komise pokračovala minimálně další rok.
Brabec chce, aby činnost Uhelné komise pokračovala minimálně další rok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Scénář odklonu od uhlí v roce 2033 lze technicky zvládnout, bylo by to ale dražší. I při variantě doporučené Uhelnou komisí, která počítá s koncem uhlí v roce 2038, možná Česko přestane využívat uhlí pro výrobu tepla a elektřiny mnohem dříve. Uhelná komise by měla nadále fungovat. ČTK to v rozhovoru řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Brabec 31. ledna vyrovná rekord v délce vedení jednoho resortu, v čele ministerstva životního prostředí je od roku 2014. Vláda bude o doporučeném scénáři konce uhlí jednat v pondělí. Komise v prosinci volila mezi roky útlumu 2033, 2038 a 2043.
 

"Já bych byl, a je to logické z pohledu ministra životního prostředí, pro ten bližší rok 2033," uvedl Brabec. Pro nejrychlejší ze tří scénářů také zvedl ruku při prosincovém hlasování komise. Výsledek nadcházejícího jednání vlády Brabec nechtěl odhadovat. Někteří ministři nicméně v posledních dnech uvedli, že preferují odklon od uhlí už v roce 2033.

"Rok 2033 by šel technicky také zvládnout, ale bylo by nutné vynaložit výrazně vyšší investice. Odhaduje se možná o 150 miliard korun více. Na to, aby se zdroje, které postupně nahradí zdroje uhelné, udělaly rychleji," řekl ministr. Dodal, že volba scénáře, který počítá s rokem 2038, vycházela i z toho, že dostavba Dukovan bude trvat zřejmě déle.

"Nemáme moře, tak pro nás mají obnovitelné zdroje energie (OZE) určité limity. Nebudeme v situaci jako Švédsko, Norsko či Německo, kde jsou největší větrníky na moři nebo na pobřeží," poznamenal Brabec. Podle jeho slov se také málo mluví o tom, že zásadní snížení uhelných zdrojů nastane během deseti let. Uhlí podle něj už přestává být konkurenceschopné z důvodu ceny emisních povolenek i proto, že řada bank přestává být ochotna financovat společnosti, které těží, nebo spalují uhlí.

"A to znamená, že Česká republika musí být připravena na to, že to (konec uhlí) může nastat dřív. Ale vždy je to výslednice požadavků a priorit z hlediska soběstačnosti - jako země se nesmíme dostat do situace, že bychom byli nějak významně závislí na dovozu elektrické energie," upozornil. Připomněl také, že v Česku je široké zastoupení systému centrálního zásobování a teplárny často využívají uhlí. Podle Brabce tak potřebují čas na změnu palivové základy. S tím jim má pomoci například Modernizační fond, který resort v současnosti rozjíždí.

Brabec také chce, aby činnost Uhelné komise pokračovala minimálně další rok. Doufá, že vláda návrh podpoří. "Je tam řada věcí, které je potřeba technicky dopřesnit. Třeba ohledně dopadů na jednotlivé uhelné regiony, kde komise vzala v úvahu řadu věcí, ale detail není úplně rozpracován," popsal. Podle Brabce by se měla komise zabývat i postupem odstavování uhelných elektráren podle jasných kritérií. "Je přirozené, že je zájem, aby nejdříve byly odstavovány ty nejšpinavější. Ty věci jsou navrženy, ale nejsou zcela dokončeny," podotkl.

Na dotaz ohledně prosincového vystoupení ekologických aktivistů z komise Brabec řekl, že z toho neměl radost. "Zástupci Zeleného kruhu Jiří Koželouh a Jan Rovenský oznámili odchod z komise po finálním hlasování. Nesouhlasili s doporučenou variantou, která je podle nich příliš pomalá. Výhrady měli i k jednání komise. Oba byli velmi platnými členy komise a pracovních skupin. Pokusíme se je nahradit, přizveme další lidi, kteří se zabývají například OZE," uzavřel Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

29.1.2021 13:20
K čemu je názor vlády a ministrů na to, co bude za 13-18 let, když letos skončí?
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.1.2021 13:32
Nebudou-li stát za uhelné elektrárny náhrady, není možný odklon od uhlí ani v roce 2100. Navíc se stále více ukazuje, že lokálně těžené a spalované uhlí má asi stejnou "skleníkovou stopu", jako z dálky dopravovaný zemní plyn. A OZE jsou jen fantasmagorie, která nikde nefunguje, snad vyjma centrální Sahary.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2021 14:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Zcela neomylně nesmysl, v centrální Sahaře žádné OZE nanajdete.
Budete se divit aji ušma, jak rychle půjdou naše uhláky do dža a žádná náhrada samozřejmě nebude. Stačí, aby Němčouři a Rakušáci přestali kupovat jejich elektřinu jako špičkovou (za špičkové ceny) a celý obor končí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.1.2021 17:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechceš? Neprodáme.
Odpovědět
MG

Milan G

31.1.2021 12:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Ve světle toho co tady blábolí Brabec, nás nechal ČEZ bez ee ze čtvrtka na pátek téměř osm hodin a v pátek pak cca čtyři hodiny. Takže to beru jako nějakou bojovou přípravu na dobu kdy budou uhelky odpojeny a zůstane OZE a budeme se muset smířit s faktem, že dodávky ee ze strany dodavatelů budou drastickým způsobem omezeny.

Je to trochu nadsázka z mojí strany, podle ČEZu nastaly problémy kvůli počasí, upřímně je mi to úplně jedno proč, domnívám se, že za ty desítky let vyinkasoval od lidí a od firem hodně přes bilion korun, takže měl dost prostředků nato aby rozvodná síť byla odolná jakémukoliv rozmaru počasí.
O budoucnosti ať si tedy udělá obrázek každý sám.

Jinak v celém článku není opět explicitně řečeno, co nahradí uhelky to za prvé. A za druhé, to že z komise odešli Koželouh a Rovenský považuji, na rozdíl od Brabce, za dobré znamení pro normální lidi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2021 14:00
Brabec je v čele Ministerstva ŽP už od roku 2014, to je fakt bingo!!
Jak je to možný, to je fakt tak dobrej??
ANO, je ryzí ropák a kejvač. To stačí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.1.2021 16:13
Když řeknu A , musím říct i B .

Kdo vyplní díru na trhu po zrušených uhelkách ?
OZE ?

A kde tak budou stát ? Dvěstě metrů od sebe po celé ČR ?

Tyhle ideový úlety fakt zbožňuji .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.1.2021 19:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Neřešte to. Ti zastánci OZE to taky neřeší. Oni jsou jako děti,
které buší pěstičkami a křičí : Já chci, já chci a ty to rodiči
kup klidně i na dluh, protože já to chci. Až mě hračka přestane
bavit(nepokrývat vyrovnaný výkon), tak bude bušit a křičet: Já
chci baterky, já chci paroplyny a možná i znovu zapnout JE a
ty rodiči se zadluž znovu, ať máš klid. Jenomže to nejsou děti,
ale vychytralí investoři využívající poblblé děti(aktivisty).
Moudrý rodič se snaží v prvé řadě vysvětlovat a nebo nechat dítě
trucovat. Hloupý si vychová spratka, který bude požadavky stále
stupňovat, až do krachu rodinného rozpočtu. Opičí láska se nikdy
nevyplácí, protož spratek nechá nakonec rodiče na holičkách.
Odpovědět
li

29.1.2021 19:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
To kromě pana Hanzla nechce asi nikdo.On se pořád vidí v tom Německu jak je všechno parádní-trochu zapomněl,že když se Němci pro něco rozhodnou tak at to stojí za to-když válka tak totální,když migranti tak rovnou po milionech,když se zbavit elektráren tak skoro všech najednou.Jestli jim to bude klapat tak zatleskám,ale taky to může dopadnout dost špatně.Na elekřinu je dnes napojeno úplně všechno.To by nebyl výpadek proudu jako někdy v 50.letech.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist