https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-rychle-uzavreni-dohody-o-turowu-je-mozne-polsko-ma-zajem-jednat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Rychlé uzavření dohody o Turówu je možné, Polsko má zájem jednat

22.12.2021 14:52 | PRAHA (ČTK)
Polská vláda odmítá přerušení těžby, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země.
Polská vláda odmítá přerušení těžby, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země.
Rychlé uzavření dohody o polském hnědouhelném dolu Turów je možné. Polská strana nedávno vyslala signály, že má zájem dále jednat o kompromisu. V rozhovoru s ČTK to řekl bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Míní, že pokud Poláci nezmění názor, dohodu mohou zástupci nové vlády uzavřít během následujících týdnů. Připravovaná dohoda má řešit fungování dolu Turów u česko-polské hranice, jeho dopady na české obce a kompenzaci škod.
 

"Poláci v posledních dnech, i přes premiéra (Mateusze) Morawieckého, deklarovali, a dokonce na nás tlačili, aby to uzavřela ještě stará vláda, která už byla v demisi. Poláci tvrdí, že jsou prostě připraveni se dohodnout," uvedl Brabec. "Už jsem v tomto opatrný a takto jsem se o tom bavil i s paní ministryní (Annou) Hubáčkovou a s panem premiérem (Petrem) Fialou. Pokud Poláci splní, co říkají, (...), tak se domnívám, že ta dohoda je možná. A pořád (...) jsem přesvědčen, že ta dohoda je výhodná pro Českou republiku," zdůraznil.

Polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová 9. prosince pro polský rozhlas uvedla, že je připravena jednat, jakmile se na české straně objeví partner. Podotkla, že za jeden z klíčových prvků považuje Varšava závazek, že po uzavření dohody Česko stáhne rychle spor od Soudního dvoru EU.

Brabec připomněl, že počátkem října nastal ve vyjednávání spor o výpovědní lhůtu dohody. Polsko požadovalo možnost vypovědět smlouvu po dvou letech, byť důl má fungovat další dvě dekády. Česká strana to odmítla. Jednání byla obnovena 5. listopadu,

"Pokud by to bylo jenom v té věci výpovědní lhůty, tak jsme se bavili o kompromisu, který by byl přijatelný pro region i dotčená města. My jsme Polsku poslali finální dohodu, oni poslali protinávrh, s kterým jsme nesouhlasili. Já tak informoval i polskou paní ministryni klimatu a životního prostředí. Že toto je náš poslední návrh," řekl Brabec. "A oni (...) než naše vláda odcházela, vyslali signál, že jsou připraveni nějaké takové kompromisní znění odsouhlasit," dodal bývalý ministr.

Dohoda je podle něj připravena natolik, že se už nemusí sejít ani celé vyjednávací týmy. "Tam už jsou detaily vyladěné. A čekalo se jen na to rozhodnutí té lhůty. A na to, že polská strana měla problém s tím, že by na to měl dohlížet evropský soudní dvůr. Ale my jsme lepší nástroj nenašli. Je to něco, co stejně podléhá evropské jurisdikci. Ale nakonec údajně i v tomto došlo k nějaké dohodě," řekl Brabec. "Takže já jsem přesvědčen, že pokud to polská strana myslí vážně, může to být horizont dní, kdy by se ta smlouva dala podepsat. A dát ke schválení oběma vládám," uzavřel.

Hnědouhelný důl Turów u hranice s Českem zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit a prohloubit. Rozšíření těžby loni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Obyvatelé z pohraničí se obávají ztráty vody i nadměrného hluku a prachu.

Bilaterální dohoda by měla vést ke stažení žaloby, kterou ČR na Polsko podala k Soudnímu dvoru EU. V květnu soud předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów, a to až do rozhodnutí o stížnosti České republiky.

Polská vláda odmítá přerušení těžby, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Polsko podalo návrh na zrušení květnového rozhodnutí o pozastavení těžby. Soudci v Lucemburku v listopadu vyslechli argumenty obou stran, konečný verdikt ve sporu by měli vydat do poloviny roku 2022. Unijní soud Polsku 20. září uložil pokutu půl milionu eur (asi 12,6 milionu korun) za každý den pokračování těžby. Varšava platit odmítá.


reklama

 
Šárka Loukotová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

22.12.2021 18:13
O tom, že "mají zájem jednat" poláci točí roky (a brabec jim to žral aniž by hnul prstem a žral by jim to i dál nebýt tlaku kraje a veřejnosti) a výsledek je stále nula nula prd. Každopádně platí, dokud poláci nezrealizují slíbená opatření není možné žalobu stáhnout.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.12.2021 19:12 Reaguje na
na tak hlubokou díru opatření neexistuje...zeď nedává smysl, když se hloubí čím dál hlouběji...oni chtějí tu díru o 100m prohloubit
Odpovědět
VK

Václav Kain

22.12.2021 21:42
Ta dohoda bude taková:že Turov pojede dál(o tom žádná) a ty kydy okolo jsou jenom taková melasa pro hňupy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist