https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britska-vlada-chysta-zakaz-plastovych-priboru-a-salku-na-jedno-pouziti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britská vláda chystá zákaz plastových příborů a šálků na jedno použití

22.11.2021 12:58 | LONDÝN (ČTK)
V EU zakazuje od letošního července používání jednorázových plastových příborů, talířů, kelímků a dalších věcí směrnice Evropské komise. Česká republika ji však zatím nezakomponovala do svého právního řádu.
V EU zakazuje od letošního července používání jednorázových plastových příborů, talířů, kelímků a dalších věcí směrnice Evropské komise. Česká republika ji však zatím nezakomponovala do svého právního řádu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dennis / Pixabay
Britská vláda se chystá v Anglii zakázat prodej plastových příborů a šálků na jedno použití ve snaze snížit množství plastového odpadu, který končí ve světových oceánech. Oznámil to na twitteru britský premiér Boris Johnson s tím, že kabinet bude v příštích 12 týdnech přijímat připomínky veřejnosti k chystané regulaci. Názor občanů chce znát rovněž k plánovanému budoucímu zákazu vlhčených ubrousků, filtrů od cigaret nebo malých plastových sáčků, v nichž se podávají například omáčky, dodal Johnson.
 

"Viděli jste už někdy žraloka používajícího plastovou vidličku? Nebo sviňuchu jíst z talíře? Já rozhodně ne," řekl Johnson ve videu zveřejněném na twitteru. Dodal, že jeho vláda vyhlásila válku "zbytečným plastům".

V Anglii se ročně použije 1,1 miliardy talířů na jedno použití a 4,25 miliardy kusů plastových příborů, ale jen deset procent z tohoto množství se zrecykluje, uvádí britská vláda. Nový návrh, který nyní bude veřejnost připomínkovat, by nařídil firmám i spotřebitelům, aby začali používat jednorázové nástroje vyrobené z obnovitelných materiálů šetrnějších k životnímu prostředí.

Britská vláda už v Anglii zakázala používání plastových brček nebo vatových tyčinek. Supermarkety již také od roku 2015 nesmějí nabízet igelitové tašky, díky čemuž se jejich užívání snížilo o 95 procent, uvedl kabinet.

"Máme jen jednu planetu a musíme se o ni mnohem lépe starat. To tato vláda činí tím, že se zbavuje nepotřebných plastů," řekl Johnson.

Ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku mají na starost opatření na snížení plastového odpadu místní regionální vlády.

V EU zakazuje od letošního července používání jednorázových plastových příborů, talířů, kelímků a dalších věcí směrnice Evropské komise. Česká republika ji však zatím nezakomponovala do svého právního řádu. Podle stávajícího návrhu bude po jejím schválení v parlamentu ještě roční lhůta, během níž budou moci prodejci doprodat své zásoby tohoto zboží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PN

Pavlína Novinska

23.11.2021 14:46
Osobně mi tento zákaz nepřijde moc šťastný - mnohem rozumnější mi přijde přivést mezi obyvatele osvětu o tomto problému a snažit se je nějak vzdělat. Sama jsem si teď domů objednala z internetového obchodu sadu plastových příborů (použila jsem slevový kupon z https://slevovykupon.net/ a vyšly opravdu výhodně), protože je používáme na piknicích s manželem - samozřejmě je pak doma umyju a můžu použít znovu.
Odpovědět
SP

Stanislav Paláček

23.11.2021 16:16
Raději dotáhnout cyklus plastu do konce a nevymýšlet blbosti. Navíc vážně pochybuji, že britské plastové příbory končí ve světových oceánech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist