https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnenska-automaticka-dotridovaci-linka-odpadu-za-330-milionu-je-jedina-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnská automatická dotřiďovací linka odpadu je jediná v Česku

3.4.2023 12:25 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Provoz první automatické dotřiďovací linky odpadu v městské odpadové společnosti Sako Brno za 330 milionů korun zahájil v březnu premiér Petr Fiala (ODS) spolu s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Fiala doufá, že podobné projekty v dalších městech budou následovat. Životní prostředí spolu s podporou oběhové ekonomiky patří k prioritám vlády, řekl premiér novinářům.
 

"Česká republika patří ve sběru recyklovatelných komodit mezi nejlepší státy v Evropě. Co nám ale chybí, jsou technologie na roztřiďování separovaného odpadu a také výrobní kapacity pro samotnou recyklaci. Otevření této moderní třídicí linky, na kterou poskytl dotaci Státní fond životního prostředí, považuji za první vlaštovku. Pevně doufám, že podobné projekty v dalších městech budou následovat," uvedl Fiala.

Automatická linka zvládne zpracovat až 4,5 tuny odpadu za hodinu. Poradí si s odpadem uloženým v pytlích, které roztrhne tak, aby k třídění postupoval už volně rozložený na pásu. Softwarový program následně rozpozná plasty podle tvaru, složení a barev. Balistická separace rozdělí odpad na 2D části, tedy sáčky nebo fólie, a 3D části, jako jsou kelímky, vaničky nebo konzervy. Součástí technologie je magnetický separátor železných kovů a indukční separátor pro sběr neželezných kovů, díky čemuž bude linka efektivně separovat také kovové obaly. Lidé tak mohou do kontejnerů na tříděný plastový odpad vhazovat i plechovky, konzervy a hliníkové obaly.

"Automatizovaný způsob dotřiďování minimalizuje zbytkový odpad a rozšiřuje možnosti materiálového využití odpadů. Technologie, která umí zachytit recyklovatelné plastové komodity až s pětadevadesátiprocentní přesností, pomůže v třídění separovaného odpadu nejen Brnu, ale také podstatné části Jihomoravského kraje. V automatické lince se zpracuje přibližně čtyřikrát více plastového odpadu než ručním dotřiďováním," doplnil ministr Hladík.

Dosud používaný systém zvládl ročně zpracovat 6000 tun plastu s čistotou třídění maximálně 35 procent. Nová linka by měla zvládnout více než 20 000 tun plastového odpadu. Dvacet lidí, kteří dosud pracovali na ruční třídící lince, našlo uplatnění i po spuštění nové linky.

Vybudování první automatické dotřiďovací linky v Česku stálo 330 milionů korun, z toho 43 milionů pocházelo z operačního programu Životní prostředí ze Státního fondu životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

3.4.2023 13:47
třídí lidi a linka z toho vybere nějaké procento odpadu, co se znovu zpracuje a zbytek se spálí.
Když se budou zálohovat PET lahve, už linka nebude mít moc co třídit.
Odpovědět
ji

14.4.2023 19:38 Reaguje na Michal Uhrovič
Plastového odpadu je opravdu hodně, netřeba se obávat, že by nebylo bez PET lahví co třídit :-) Ještě tu máte kelímky od jogurtů, obaly od masa, lahvičky od kosmetiky a obaly z prostředků z drogerie, ...
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

14.4.2023 20:23 Reaguje na
To je omyl! Třídění na lince je ekonomická činnost, u které se spotřebovává lidská práce, energie… Ten vytříděný materiál má tedy hodnotu, popsatelnou penězi – cenou. Proto je v prvé řadě nutno pro každý druh tříděného odpadu (plastu) včas najít kupce, který si ten vytříděný materiál převezme a bude ochoten za něj zaplatit. Jinak by jakékoliv třídění postrádalo smysl.
Cenově nejhodnotnější plasty jsou právě čisté a čiré PET lahve od stolních vod, minerálek a limonád. Proto se o ně již několik let vede skrytý boj, ve formě zavedení systému zálohování lahví při nákupu, který však s barevnými kontejnery, třídícími linkami a s ekologií, nemá nic společného. Plasty, o které na trhu není zájem, pak putují na skládku, spálí se, nebo se vyvezou „někam“...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist