https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensti-vedci-pracuji-na-napoji-pro-rostliny-ktery-umi-rizene-davkovat-ziviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnští vědci pracují na nápoji pro rostliny, který umí řízeně dávkovat živiny

28.6.2021 11:53 | BRNO (ČTK)
Užití těchto přípravků je vhodné nejen za sucha, ale i ve vlhčích podmínkách nebo v období dlouhotrvajících srážek, protože zadrží vodu a v ní rozpuštěné živiny v kořenové hloubce.
Užití těchto přípravků je vhodné nejen za sucha, ale i ve vlhčích podmínkách nebo v období dlouhotrvajících srážek, protože zadrží vodu a v ní rozpuštěné živiny v kořenové hloubce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z brněnské Mendelovy univerzity pokročili ve vývoji bioenergetického nápoje pro rostliny, který může ovlivnit půdní vlhkost a umí rostlinám řízeně dávkovat živiny, čímž zajistí jejich vitalitu i v období sucha. Stres u pěstovaných plodin vyvolaný suchem je nyní běžným jevem. Jednou z cest jak jej překonat je aplikace látek schopných zadržet vodu s efektem omezení jejího výparu z půdy, uvedl Petr Škarpa z agronomické fakulty.
 

Potenciál zlepšit tzv. management vody v půdě mají přípravky založené na bázi superabsorpčních polymerů nebo přírodních hydroabsorbentů. "Pro optimální růst a vývoj rostlin je důležitá nejen vhodná distribuce vody, velmi významnou roli sehrává i přísun dostatečného množství živin respektující nároky plodin během vegetačního období. Přibližně 40 až 70 procent dusíku, 80 až 90 procent fosforu a 50 až 70 procent draslíku aplikovaných konvenčními hnojivy rostliny nevyužijí, a to kvůli jejich vyplavování, těkání a imobilizaci v půdě," sdělil Škarpa.

Užití těchto přípravků je vhodné nejen za sucha, ale i ve vlhčích podmínkách nebo v období dlouhotrvajících srážek, protože zadrží vodu a v ní rozpuštěné živiny v kořenové hloubce. Vědci se nyní zaměřují na modifikaci řízeného uvolňování makro i mikro živin a dalších biologicky aktivních látek. Rovněž testují polyfunkční přípravky aplikovatelné do půdy před setím plodin a během jejich vegetace, případně na listovou plochu.

"Vhodná skladba hydrologicky a biologicky aktivních komponent má za cíl omezit výpar vody z povrchu rostlin, tyto případně hydratovat s následnou schopností řízeně uvolňovat makro i mikro živiny podle vývojového stadia rostlin,“ poznamenal Škarpa. Dodal, že v globálním měřítku neexistuje produkt, který by poskytoval kombinaci funkcí, jako je zadržování vody v půdě, omezení jejího výparu, řízené uvolňování živin a dalších komponent využitelných nejen k půdní ale i mimokořenové aplikaci.

Na praktickém testování se kromě odborníků z Mendelovy univerzity podíleli také vědci z amerického institutu Water for Food Institute a odborníci ze společnosti Escube. Univerzita produkt testuje na Školním zemědělském podniku v Žabčicích. Nyní probíhá registrace na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, po registraci budou prostředky uvedeny na trh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.6.2021 17:06
tak jen doufejme, že produkt není na bázi akrylátů. Ty sice krásně drží vodu, ale zároveň se v půdě nechtějí moc rozkládat.
Odpovědět
BB

Barbora B

22.9.2022 08:39 Reaguje na Katka Pazderů
Prostředky Escube jsou vyrobené z přírodních surovin a plně bio-degradovatelné půdními mikroorganismy a jejich použití je určitě šetrné vůči přírodě na vaší zahradě. 😊
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist