https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-schvalilo-akcni-plan-pro-klima-chce-snizit-emise-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno schválilo akční plán pro klima, chce snížit emise CO2

2.10.2019 00:10 | BRNO (ČTK)
Zastupitelé Brna včera schválili akční plán udržitelné energetiky a klimatu. / Ilustrační foto
Zastupitelé Brna včera schválili akční plán udržitelné energetiky a klimatu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zastupitelé Brna včera schválili akční plán udržitelné energetiky a klimatu. Do roku 2030 chce Brno snížit emise oxidu uhličitého o 40 procent oproti roku 2000. Od roku 2000 dosud emise snížilo o osm procent, zbývá tedy ještě 32 procent. Město i s jeho společnostmi chystá několik opatření, patří mezi ně například výstavba třetího kotle na energetické využití odpadu za dvě miliardy, kotel na štěpku za 800 milionů nebo bioplynová stanice na využití odpadu z gastronomických provozů za 150 milionů. Řekl to náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Pro akční plán bylo 30 zastupitelů, čtyři opoziční ze SPD byli proti a 12 opozičních z ANO se zdrželo. Zastupitel Ivan Fencl (SPD) uvedl, že není potřeba propadat klimatické hysterii. "SPD chce hledat rovnováhu mezi tím, aby nebylo oxidu uhličitého mnoho, ale aby ho nebylo také málo. Bez oxidu uhličitého by neprobíhala fotosyntéza a bez ní by nevznikal kyslík," řekl Fencl.

Město chce do roku 2030 snížit emise o dalších 32 procent. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) je možné toho dosáhnout rozvojem lokálních obnovitelných zdrojů elektřiny nebo třeba náhradou současných dopravných prostředků ve městě za vozidla fungující na elektřinu, plyn nebo bioplyny. "Musíme přijímat opatření především na vlastních objektech, zařízeních, vozovém parku a podobně a zároveň se snažit zapojit i sektor obytný a terciární. Aktivně spolupracujeme s brněnskými firmami, s nimiž hodláme uzavřít i memorandum. Občany pak motivujeme několika tipy ekodotací," řekl Hladík. Město dává například dotace na zelené střechy, ale i na zadržování dešťové vody.

Podle Hladíka město vedle plánu udržitelné energetiky a klimatu pracuje na snižování spotřeby pitné vody. Ve spolupráci s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi zavedlo chytré vodoměry, které mimo jiné dokážou odhalit havárie a zamezit zbytečnému úniku pitné vody. Do konce roku město nainstaluje 6000 takových vodoměrů, pokryta budou místa pokrývající 80 procent spotřeby vody ve městě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

3.10.2019 09:04
Občané Brna musejí udělat vše proto, aby v roce 2030 tam tahle sebranka už neseděla.
Odpovědět
JV

Jiří Vlach

12.1.2020 20:31
Ivan Fencl (SPD) uvedl blábol, co by mu snad vyvrátilo i 8 mileté dítě. Ve škole by dostal čistou basu, ale v zastupitelstvu může prohlásit úplnej blábol odporující fyzice, chemii i zdravýmu rozumu. To chce potlesk.. Já bych se chtěl tak plést a vidět aspoň jedou v životě, čověka z SPD, co má všech pět pohromadě a oplývá aspoň elementárními znalostmi.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist