https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cementarna-holcim-cesko-vydala-zpravu-o-trvale-udrzitelnem-rozvoji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cementárna Holcim Česko vydala Zprávu o trvale udržitelném rozvoji

12.7.2008 12:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Beton je co do objemu druhým nejpoužívanějším přírodním zdrojem - hned po vodě,“ řekl na tiskové konferenci Roland van Wijnen, předseda představenstva společnosti Holcim Česko. Společnost patří k velkým dodavatelům cementu a stavebních materiálu v Česku. Firma ve čtvrtek představila svou Zprávu o trvale udržitelném rozvoji.
 

V dokumentu, který v Česku vydává společnost poprvé, jsou zhodnoceny výsledky společnosti v oblasti ekonomické, sociální a ekologické. Další zpráva bude v roce 2010.

Roland van Wijnen
"Podnikatelská etika a snižování vlivu na životní prostředí je součástí agendy nejvyššího vedení," říká Roland van Wijnen, předseda představenstva společnosti Holcim Česko.
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

„Pro výroby betonu je potřeba voda, kamenivo a cement. Výroba cementu z vápence je náročná na teplo. Z toho je jasné, že naše výroba potřebuje přírodní zdroje a má vliv na životní prostředí,“ říká Roland van Wijnen. Podle jeho slov je ale vedení švýcarské společnosti vnímavé k dopadům, které výroba na životní prostředí má. „Skupina Holcim, do které patří i Holcim Česko, je světovým lídrem v oblasti trvale udržitelného rozvoje v oboru stavebních materiálů. Podnikatelská etika a snižování vlivu na životní prostředí je součástí agendy nejvyššího vedení,“ tvrdí van Wijnen.

Jak van Wijnen dále řekl, ambicí společnosti není být největší, ale nejatraktivnější. „A to jak pro klienty, tak pro státní a obecní správu, ale i pro naše zaměstnance,“ říká van Wijnen.

Van Wijnen zhodnotil ekonomické výstupy zprávy. Loni rostla ziskovost pomaleji než obrat. „Je to způsobené rostoucími cenami paliv, energií a poprvé do hry vstoupily i povolenky na emise CO2,“ říká Roland van Wijnen. Jeho odhad je, že v příštích 6 až 12 měsících kvůli tomu dojde k výraznému zdražení cementu. „Snažíme se nárůst cen paliv a energií kompenzovat vnitřními opatřeními, například využíváme místo paliv komunální odpad.“ Podle Zprávy loni společnost Holcim Česko vyrobila 30 % tepla pro výrobní technologii z alternativních paliv. Trvalou snahou je omezování emisí z výroby.

„Jednali jsme i s naším dopravcem, zda by bylo možné přejít na alternativní paliva. Technicky to není problém, kamiony na to připravené jsou, ale trh s biopalivy a legislativa jsou stále příliš proměnlivé a je velmi těžké se rozhodnout, do jakého paliva investovat,“ říká van Wijnen. Co se týče dopravy hotových produktů z výroby ven, je 93 % dopravy uskutečněno po silnici. „Zákazníci tento druh dopravy preferují, je to hlavně otázka ekonomická,“ říká van Wijnen. Veškerá struska a uhlí, potřebné pro výrobu, se do společnosti dováží po železnici.

Že prostředí v okolí cementárny v Prachovicích prošlo velkým vývojem, popisuje ředitel prachovické cementárny Zdeněk Ryčl. Ještě při provozu staré technologie prý lesní dělníci dostávali při těžbě v lese příplatky za prašnost. "Při pokácení stromu se zvířil prach, který byl usazený na stromech. Dnes je situace k nepoznání jiná, naše nová technologie má na filtrech účinnost až 99,99 %. Na komínu máme úlet 1,7 miligramu na normokubík. Stará cementárna měla úlet kolem tisíce," říká Zdeněk Ryčl s tím, že okolní lesy už vypadají zase jako lesy.

Aktivity společnosti mají i sociální rozměr. Společnost preferuje dodavatele se sídlem v ČR. V loňském roce bylo přibližně 80 % (1,18 mld. Kč) nákupů realizováno od českých dodavatelů, z toho 14 % (165 milionů Kč) zůstalo u podnikatelů se sídlem v Prachovicích a okolí, kde má Holcim Česko svou největší cementárnu. Společnost přispívá svým zaměstnancům na důchodové připojištění, snaží se podporovat i okolní obce. „Často to má i přímý přínos pro nás. Například nové hasičské auto pro dobrovolné hasiče je dobré i pro nás v tom, že při případném požáru dokáží místní hasiči snížit škody, které by mohly vzniknout,“ říká Peter Robl, manažer pro trvale udržitelný rozvoj a komunikaci. Společnost Holcim Česko loni podpořila veřejnosti prospěšné projektu v hodnotě 4,2 milionu korun.

Cementárna Prachovice
Cementárna Prachovice.
Ilustrační foto: Holcim Česko
Na západě je to běžné

Tiskové konference se zúčastnil i Peter Kalaš, bývalý ministr životního prostředí. Na západě jsou prý zprávy o trvale udržitelném rozvoji stejně běžnou záležitostí jako zprávy o ekonomických výsledcích. „Ekologický aspekt začíná mít i velký vliv na hodnotu společnosti na burze,“ upozorňuje na zvyšující se hodnotu ekologických informací Peter Kalaš. Česká republika v oblasti trvale udržitelného rozvoje podle něho pokulhává jak na úrovni státní správy, tak v soukromém sektoru. „Snahy o udržitelnost jsou u nás často spojovány s naivitou či dostanou nálepku zeleného aktivismu. Ještě jsme nerozpoznali nadčasovost a nepolitičnost konceptu udržitelného rozvoje,“ tvrdí Peter Kalaš. Podle jeho názoru je počin Holcim Česko důležitým signálem z podnikatelské sféry. „Ve Zprávě jsou například kvantifikovány emise CO2. Většinou se firmy bojí tyto informace prezentovat, přitom je to pro veřejnost důležitá informace,“ říká Kalaš.

V souladu s přírodou?

Velké cementárny, které v Česku podnikají, se udržitelností nebo ekologií v nějakém smyslu zabývají. Například společnost Českomoravský cement, která patří do skupiny HeidelbergCement, a která o sobě tvrdí, že je největším výrobcem cementu v ČR, má na svém webu odkaz Trvale udržitelný rozvoj. Zde si čtenář může přečíst, co společnost dělá pro ekologii či sociální oblast.

„Trvale udržitelný rozvoj a jeho principy patří ve společnost HeidelbergCement celosvětově k jedněm z klíčových cílů. Společnost je členem Světové obchodní rady pro trvale udržitelný rozvoj (World Business Council for Sustainable Development) a v loňském roce vydala publikaci zabývající se právě principy udržitelného rozvoje. O výsledcích praktického naplňování koncepce trvale udržitelného rozvoje ve společnostech Českomoravský cement, Českomoravský beton a Českomoravský štěrk, které jsou součástí skupiny HeidelbergCement Group, přesvědčuje zejména množství úspěšných projektů. Například rekultivace kamenolomu Mašovice u Znojma získala významné ocenění v mezinárodní soutěži o nejlepší projekty v oblasti udržitelného rozvoje ´UEPG Sustainable Development Awards 2007´. Další informace o projektech společnosti HeidelbergCement Česká republika týkajících se ochrany životního prostředí lze najít ve zprávách o životním prostředí v okolí provozů vydaných v roce 2005 a také ve výroční zprávě společnosti,“ říká Lukáš Volša, vedoucí PR a komunikace společnosti Českomoravský cement.

Členem zmíněné Světové obchodní rady pro trvale udržitelný rozvoj je i společnost Holcim Česko.

Jiná velká společnost, Lafarge Cement, která provozuje cementárnu v obci Čížkovice, na svých stránkách v odkazu věnovaném ekologii deklaruje, že "věnuje velkou pozornost vztahu k životnímu prostředí. Nejedná se jen o vnější okolí, ale také o vyvážené vnitřní prostředí a odpovídající podmínky pro práci v samotné cementárně." Společnost proto prý každoročně investuje velké prostředky do nepřetržitého zlepšování environmentálního prostředí. Na stránkách společnosti lze stáhnout dokument Environmentální politika. Společnost se v něm mimo jiné zavazuje kvůli snižování emisí CO2 k nahrazování primárních paliv biopalivy, dále zvyšování materiálového či energetického využití produkovaných odpadů a zajišťovat energetické využití odpadů přijímaných do zařízení společnost nebo snižovat vlastní spotřebu primárních zdrojů a energií a usilovat o zvyšování náhrady primárních zdrojů.

Jan Vítovský z Cementu Hranice, společnosti, která patří do skupiny Dyckerhoff, říká, že: „naše společnost má normu 14000 environmentální management, rozptylové studie nebo environmentální profil, ale vyloženě zprávu pro veřejnost nemá.“ Na webu společnosti alespoň poblikává animace s nápisem „tradice a kvalita v souladu s přírodou.“


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist