https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cernobyl-2.0-se-konat-nebude-ale-rizika-valky-u-jadernych-elektraren-nejsou-zanedbatelna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černobyl 2.0 se konat nebude, ale rizika války u jaderných elektráren nejsou zanedbatelná

10.3.2022 16:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Elektrárna, která se tak neblaze proslavila v roce 1986, se sama nyní stala „válečným rukojmím“ a předmětem vyjednávání i vydírání.
Elektrárna, která se tak neblaze proslavila v roce 1986, se sama nyní stala „válečným rukojmím“ a předmětem vyjednávání i vydírání.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K tomu, aby provoz jaderných elektráren byl bezchybný, slouží skutečně řada bezpečnostních prvků a ochranných procesních mechanismů. Problémy ale nastávají, když svévolně dojde k vyřazení těchto mechanismů a prvků. Což je scénář, který se nyní velmi ostře rýsuje v od roku 2000 odstavované Černobylské jaderné elektrárně, a do jisté míry nejspíš i v jaderné elektrárně v Záporoží.
 

Černobylská jaderná elektrárna byla 24. února obsazena ruskou armádou a její personál tu je držen v zajetí. V okupovaném zařízení stojícím 93 kilometrů od Kyjeva ve středu 9. března došlo k výpadku dodávek elektrického proudu. Přesněji, došlo k výpadku dodávek vysokého napětí (750 kV), kvůli válečné devastaci elektrické sítě mimo vlastní areál závodu. Důsledky mohou být nepříjemné, protože tato energie slouží k zásobování chladicího systému, jež kolem naskladněného vyhořelého paliva z odstavených jaderných bloků zajišťuje cirkulaci vody a jeho průběžné chlazení. V případě, že by systém chlazení zcela selhal, mohlo by teoreticky dojít v úniku radiace do bezprostředního okolí elektrárny.

Elektrárna jako rukojmí

Sklady vyhořelého paliva pochopitelně s variantou provozního výpadku dodávek energie počítají: náhradním zdrojem energie jsou zde masivní diesel-agregáty schopné bez problémů zajistit energii na dalších 48 hodin. Pochopitelně i na déle, dokud budou zásobovány pohonnými hmotami. Nicméně právě to, stejně jako opravu dodávek elektřiny, probíhající válečné události nejspíš znemožňují. Elektrárna, která se tak neblaze proslavila v roce 1986, se tak sama nyní stala „válečným rukojmím“ a předmětem vyjednávání i vydírání.

Ukrajinská strana, reprezentovaná například ukrajinským ministrem energetiky, Hermanem Halušenkem, žádá okamžité příměří a zastavení bojů v místě alespoň v takovém rozsahu, aby byla obnova bezpečnostních systémů odstavené jaderné elektrárny možná. Jinak odmítá nést odpovědnost za rizika, související s možným únikem radiace. Ruská strana tvrdí, že taková rizika neexistují a situaci má plně pod kontrolou.

Horší situace než v Černobylu by teoreticky mohla nastat v záporožské jaderné elektrárně. Ta je totiž  v plném provozu.
Horší situace než v Černobylu by teoreticky mohla nastat v záporožské jaderné elektrárně. Ta je totiž v plném provozu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Část (cca 1700 palivových kazet z 21 000) byla již dávno před invazí z chladicí vodní lázně přesunuta do „suchého“ skladu, a scénář s únikem radiace prý není pravděpodobný. Dílem i proto, že proces chlazení vyhořelého paliva tu probíhá už 20 let, a použité palivové kazety už nemají potřebný tepelný výkon k tomu, aby samovolně odpařily i necirkulující vodu v chladící lázni. Tak ostatně mechanismus i nízký potenciál nebezpečí v Černobylu popisuje český Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Radioaktivita ano, radioaktivní únik zatím ne

O poznání méně příjemné je ale to, že monitoring provozu černobylské elektrárny byl odpojen od panelu mezinárodního dozoru, a podle všeho došlo i k poruše hasicího systému. Takže IAEA (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) nyní nemá k dispozici pohotová informace z přímého provozu. A na vývoj situace v místě může usuzovat jen z dat z automatických měřicích stanic, dislokovaných v širším areálu elektrárny. Data to nejsou úplně povzbudivá, protože pojezdy vojenské techniky tu v posledních dnech vířily i dávno sesedlý radioaktivní prach, čímž zvýšily koncentraci gamma-radioaktivity v okolí.

Bezprostřední riziko ani přes výpadek proudu v Černobylské elektrárně tedy podle všeho zatím nehrozí, ale nedá se považovat za dlouhodobě – v horizontu týdnů – udržitelnou. Alespoň s ohledem na stabilní bezpečnost provozu.

O dost horší situace než v Černobylu by ale teoreticky mohla nastat v záporožské jaderné elektrárně Energodar. Ta je totiž zařízením v plném provozu (v současnosti zajišťuje dvě pětiny elektřiny pro Ukrajinu), a při jejím obsazování propuklo hned několik požárů. Údajně jen v části areálu, která nyní byla odstavená a renovovaná, ale obsahovala i palivové články. Nad touto elektrárnou, rovněž od systému mezinárodního dozoru odpojenou, by nyní měli dozírat ruští jaderní inženýři. Informace přímo z místa je ale nesnadné ověřit.

Stále platí, že provoz jaderných elektráren je bezpečný, protože k zajištění provozu slouží řada prvků a ochranných procesních mechanismů. Nicméně ani ty nemusí obstát, pokud z nich někdo udělá válečný cíl.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 07:42
Rusko má v rukách pořád extrémně silné možnosti způsobit jakoukoliv katastrofu, proto by mělo být v nejen celoevropském zájmu ho z Ukrajiny vypráskat, včera bylo pozdě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist