https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-nerecykluji-vyslouzile-telefony-zatezuji-tim-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi nerecyklují vysloužilé telefony, zatěžují tím životní prostředí

19.2.2023 01:36 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RitaE / Pixabay
Češi rádi kupují chytré telefony, zároveň ale nerecyklují ty vysloužilé. Průměrně si lidé pořídí nový mobil jednou za tři až 3,5 roku. Ačkoli recyklace vysloužilého telefonu u prodejců elektroniky či operátorů šetří životní prostředí, Češi stará zařízení téměř nerecyklují, uvedl portál datové žurnalistky Evropa v datech. Právě mobily tak představují více než desetinu z 15,7 kilogramu elektronického odpadu, který každý Čech ročně vyprodukuje.
 

"Podle údajů Českého statistického úřadu má vlastní mobilní telefon 98,8 procenta Čechů z každé věkové kategorie starší 16 let," uvedl analytik Tomáš Odstrčil z Evropy v datech. Prodej chytrých telefonů se podle provozního ředitele společnosti Datart Tomáše Račáka v Česku nadále zvyšuje, a to navzdory pandemii koronaviru i energetické krizi a inflaci. "V současné době je kategorie IT a mobilních telefonů jednou z nejvíce rostoucích kategorií v našem sortimentu, a to i přes jejich rostoucí cenu," řekl Račák. Podle Evropy v datech se v Česku každý den prodá na 8500 telefonů.

Podle průzkumu projektu REMOBIL si Češi uchovávají na 12 milionů vysloužilých mobilů pro případ, že je v budoucnu budou znovu potřebovat. Ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti T-Mobile Martin Orgoník uvedl, že méně než jedno procento zakoupených mobilů vracejí lidé do prodejen. "Ve všech našich prodejnách je možné nadbytečné mobily odevzdat a my následně zařídíme jejich recyklaci. Informovanost o problematice elektroodpadu, recyklaci, ekologické stopě výroby elektrozařízení i o tom, kde všude je možné vysloužilé zařízení odevzdat, je ale velmi nízká," sdělil Orgoník. Stejný trend pozoruje její mateřská společnost Deutsche Telekom ve všech 36 zemích své působnosti.

Recyklovat lze podle Evropy v datech až 90 procent materiálu v mobilních telefonech, přičemž po demontáži baterie lze z mobilů získat zhruba 58 procent plastu a asi 30 procent kovů. Zatímco kovy se zrecyklují, plast se využije energeticky.

"Mobilní telefony jsou jednou ze základních složek elektronického odpadu, jehož celosvětový objem vychází podle dat z roku 2019 na 53,6 miliardy kilogramů materiálu, který by se dal recyklovat a znovu využít. Ve skutečnosti si ale tímto procesem projde pouze 17 % vyhozené elektroniky," vysvětlil Orgoník. Společnost T-Mobile proto vede osvětovou kampaň Zrecyklujte!, pomocí níž se snaží rozšířit povědomí o recyklaci starých či nefunkčních mobilních telefonů.

Kroky k ochraně životního prostředí skrze redukci elektronického odpadu přijala již také Evropská unie, která od podzimu 2024 zavedla povinnost prodeje nových zařízení s jednotnými nabíjecími konektory pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Výrobci tak budou muset používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.2.2023 07:50
Mobilek není lednička, která zabírá místo. Dá se archivovat spousta let jako památka/nostalgie na bejvávalo. Časem získá hodnotu jak staré známky.
Odpovědět
ZK

Zan K.

19.2.2023 14:42 Reaguje na Karel Zvářal
A navíc, mnohé jdou lehce opravit, někdy stačí výměna baterie a dá se používat v kritických místech, kde jeho zničení až tak nebolí. Spíše by bylo třeba řešit, proč nelze přeposílat kredity z jednoho mobilu na druhý, byť třeba jednoho operátory. Kdysi to údajně šlo.l
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.2.2023 08:22
Mobily neměním jako ponožky a měl jsem jich jenom pár. Když doslouží, uložím je do krabičky a nechávám je ve skříňce. Mohl bych se zeptat, jak tím zatěžuji životní prostředí, když je nerecykluji?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.2.2023 08:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I ta čísla jsou pochybná. Že by mobil vážil více než 1,5 kg?-)) Prostě je třeba lidem vnutit představu, že si za špatné ŽP mohou sami. Ale jaksi cudně se mlčí, jaký záhul pro přírodu jsou povinná eleauta a jiné moderní techologie prošpikované elektronikou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.2.2023 11:43 Reaguje na Karel Zvářal
Je to vycucané z palce. Nevím, kolik váží mobil, ale pokud nějakých 30 deka, tak by to znamenalo 5 mobilů ročně. To je pitomost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.2.2023 11:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Krejčíř měl deset, Vy máte jeden. Když to zprůměrujeme, jsme na pěti mobilech. S tím můžou uspět za mořem, tam všechno převádí na užitné předměty: švestka je velikosti holubího vejce (oni se ve škole asi míry neučí). To je spočítáno na někoho jiného, než by si přáli zrovna teď.
Odpovědět
An

Antioxid

19.2.2023 09:01
Zase jedna dezinformace západních médií. V České republice provádí recyklaci elektroodpadu firma Enviropol.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.2.2023 09:15
Takže v prvním odstavci je evidentní lež - pochybuji, že by v ČR byl kdokoli, kdo vyprodukuje půldruhého kila vyhozených mobilů ročně, natož aby to byla průměrná hodnota.

A článek končí velebením moudré únyje, co nařídila jeden konektor ... aniž by bylo zmíněno, že dokud nebude na tom konektoru jeden komunikační protokol, tak je milá jednotnost k ničemu.

-----
Takže už při velmi zběžném čtení jedna lež a jedna dezinformace.
Odpovědět
MM

Milan Milan

19.2.2023 10:32
V čem konkrétně má spočívat ta zátěž ŽP? Myslím, že starý mobil, (a nejde snad jen o mobil?), maximálně zabírá někde doma kousek poličky či skříně..... Podle této logiky je teda zátěží vše, třeba i nepužívaná židle, nebo staré mince.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.2.2023 10:43 Reaguje na Milan Milan
Berte to tak, že dnes se v zeleném biznisu pohybuje spousta blbů, které další desítky a stovky podobných zuřivě brání. Ale tady je to tak stupidní, že raději zalezli do boudy.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

19.2.2023 12:39
Možná stojí za zmínku i cílené útoky některých sociálně nepřizpůsobivých obyvatel, kteří z kontejnerů na elektroodpad systematicky vykrádají právě mobilní telefony.

Řada starostů musí řešit například případy, kdy svozová firma přijede vyvézt červený kontejner s elektroodpadem a on nestojí na svém místě, ale opodál leží na boku. Až záběry z bezpečnostní kamery odhalí, že skupinka místních "nemakačenků" rozhoupala kontejner a povalila ho na bok.

A proč?

Aby se to lépe kradlo! Protože kontejner je vysoký a ruka člověka na jeho dno prostě nedosáhne. Když to někdo povalí na bok a snaží se to překlopit vzhůru dnem, pak to má jak na dlani. Vyberou si jenom mobily a zdrhnou. To, co nepotřebují prodají známým nebo do bazaru. Nic neobvyklého.
Odpovědět
ZK

Zan K.

19.2.2023 14:47 Reaguje na Jiří Kvítek
Někdo mobily vyhazuje, jiný si z nich vybere alespoň některé použitelné součásti k "bastlení". Jako mikrofony, zvukové piezoměniče, a t.d.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

19.2.2023 14:56 Reaguje na Zan K.
Ano, souhlasím.

Jenom jsem chtěl říci, že jsou i lidé, kteří je potřebují jako celek :-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

20.2.2023 11:19 Reaguje na Jiří Kvítek
a na co takový člověk něco takového prosím pěkně potřebuje?
napadá mě snad jedině najíst a napít se v hospodě, pak jako předstírat že nemám peníze a jako rukojmě k následnému vyplacení (na které nikdy nedojde) nechat v hospodě mobil.
Odpovědět
ZK

Zan K.

21.2.2023 14:17 Reaguje na Jiří Kvítek
Tak proč musejí bejt ony kontejnery nedostupné? Nikdo je pak povalovat nebude. Má z toho mít užitek Rom a nebo sbšrný suroviíny? To nepotřebné tam steně skončí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist