https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-uz-vnimaji-zmeny-klimatu-jako-nalehave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi už vnímají změny klimatu jako naléhavé

10.3.2020 00:21 (ČTK)
Češi a Češky se obávají změn klimatu. / Ilustrační foto
Češi a Češky se obávají změn klimatu. / Ilustrační foto
Češi a Češky se obávají změn klimatu. Podle studie STEM souhlasí 84 procent lidí s tím, že člověkem způsobené klimatické změny ohrožují budoucnost. Devět z deseti občanů také míní, že bez snižování emisí nelze ochránit krajinu před suchem a umíráním lesů. Vyplývá to z informací, které minulý týden zveřejnil STEM. Rozšířená představa Čechů jako klimaskeptiků tak podle STEM přestává být platná.
 

"Češi už vnímají změny klimatu jako naléhavé, především kvůli tomu, jak moc sucho zasáhlo českou krajinu," uvedl analytik STEM Nikola Hořejš.

Nejčastěji se lidé obávají degradace české krajiny. Ve studii 87 procent dotázaných uvedlo, že bez snižování emisí nelze ochránit krajinu před suchem, smogem a usycháním lesů. Obavy z dopadu klimatických opatření na ekonomiku má polovina české populace. Zdražování zboží a energie a mírných negativních dopadů se obávají tři čtvrtiny dotázaných. Většina totiž počítá s vysokými náklady na snižování emisí, čtvrtina si naopak myslí, že na snižování emisí může Česko vydělat.

Česká veřejnost se podle zjištění STEM zatím v dění kolem změn klimatu příliš neorientuje. S termínem uhlíková neutralita se vůbec nesetkalo 53 procent dospělých v ČR. Neznalost se týká i třetiny těch, kteří se jinak o klimatickou změnu velmi zajímají. Diskusi o uhlíkové neutralitě zaslechlo a přesně ví, čeho se týká, pět procent dotázaných. Uhlíková neutralita znamená, že každá země vyprodukuje jen tolik skleníkových plynů, kolik jich je schopna neutralizovat. Emise oxidu uhličitého mohou být kompenzovány třeba vysázenými stromy. Podle studie STEM osm z deseti Čechů podporují co nejrychlejší dosažení uhlíkové neutrality.

Češi se také obávají dopadů na český průmysl. Veřejnost nemá jednoznačný názor na to, zda se mají investice v českém průmyslu orientovat na ochranu pracovních míst nebo raději na modernizaci průmyslu. "Věková skupina 60+ by více než lidé do 30 let chránili současná místa v průmyslu. Jedná se tedy do jisté míry o jiný generační pohled na problematiku ochrany pracovních míst. Mladí lidé by spíše zaváděli nové technologie, robotizaci a digitalizaci," uvedla analytička STEM Michaela Trtíková Vojtková.

O českou krajinu se zajímá osm z deseti občanů ČR, o změnu klimatu šest z deseti. Lidé v Česku poslední tři roky výrazně pociťují zhoršování životního prostředí, vyplynulo dále ze studie.

Data neziskového ústavu STEM pochází z dlouhodobé studie o vztahu ke globálním problémům a EU vypracované v listopadu 2019 až v lednu 2020. STEM sbíral data v osobních rozhovorech loni v listopadu, odpovědělo 1111 respondentů. Na výzkumu pracovali tazatelé STEM a STEM/MARK.

Evropská komise ve středu představí návrh klimatického zákona, který má přispět k dosažení uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. Na záměru se členské státy EU dohodly v prosinci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

10.3.2020 11:42
Myslím, že by bylo korektní přikládat odkaz na původní znění výzkumu. Protože ono v článku jinak zní "84 procent lidí souhlasí s tím, že člověkem způsobené klimatické změny ohrožují budoucnost" a jinak to zná z grafů na STEM. Kde z grafů by věta měla znít spíše "37 procent lidí souhlasí s tím, že člověkem způsobené klimatické změny ohrožují budoucnost a 47% spíše souhlasí" ... Ta skupina lidí, kteří spíše souhlasí nebo nesouhlasí jsou lidé na hraně ostří toho rozhodnutí. Ne ti, kdo "souhlasí".
Odpovědět
Anyr

Anyr

10.3.2020 12:14 Reaguje na Vilém N
Kolik stromů jsi letos vysadil? Kolik budek umístil? Jakou "péči o krajinu" jsi během zimy naplánoval? Je nejvhodnější čas začít, máme bezmála půlku března. :)
Zkus něco z toho, pěkně prosím, udělat, a pro všechno dobré na světě neztrácej čas "spíše souhlasí, částečně souhlasí, plně souhlasí,..." - ono je to nakonec beztak jedno. Buď se něco udělá, nebo neudělá, a buď to dopadne snesitelně, nebo ne. Kašlat na to, kolik procent z ochlokratických zemí si co MYSLÍ. :)
Odpovědět
VN

Vilém N

10.3.2020 13:17 Reaguje na Anyr
Nesouhlasím. V detailech je ukryto hodně. A protože se dnes strašně zjednodušuje, tak je lehké lidi oblbnout. A ptát se lidí na otázky, které vyžadují hlubší pohled na věc a pak to vydávat za "většina chce" a snažit se tím utvářet veřejné mínění ... Vrtěti psem.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.3.2020 20:52 Reaguje na Anyr
Správné citování zdrojů je součástí správné novinářské praxe. Bohužel mnoho výzkumů je citováno neúplně. A někdy tak i nechtěně vyznívá jinak, někdy dokonce opačně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist