https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-jaderne-elektrarny-loni-spotrebovaly-mezirocne-o-tri-pct-mene-surove-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České jaderné elektrárny loni spotřebovaly meziročně o tři pct méně surové vody

23.3.2022 00:29 | TEMELÍN (ČTK)
Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín spotřebovaly loni meziročně o tři procenta méně surové vody, kterou potřebují na provoz. Ušetřily téměř 2,5 milionu metrů krychlových vody. ČEZ loni snížil spotřebu vody o 50 milionů metrů krychlových. Obě jaderné elektrárny loni zároveň meziročně zvýšily výrobu elektřiny o tři procenta, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Temelín dokázal ušetřit 900 000 metrů krychlových vody díky tomu, že vodu častěji přečišťoval, dala se tak opětovné využít. V Dukovanech byla úspora 1,6 milionu metrů krychlových vody. Přispěla k tomu nová vestavba uvnitř chladicích věží, které lépe zachycovaly kapičky vody, a snížily tak odpar surové vody. Obě elektrárny loni spotřebovaly 85,2 milionu metrů krychlových vody. Surová voda je voda, kterou Temelín bere z řeky Vltavy a Dukovany z řeky Jihlavy. Elektrárny ji pak čistí, aby ji mohly použít na provoz.

"Na nedostatek deště si za poslední dva roky nemůžeme stěžovat, ale dlouhodobě stále platí, že každý ušetřený litr vody je důležitý. Voda je klíčovou surovinou pro energetické provozy. Ani my nesmíme s vodou plýtvat, proto i nadále budeme pokračovat v hledání nových šetrných cest pro její hospodárné využití," uvedla ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová.

ČEZ se také zaměřuje na to, jak udržet vodu v krajině. Jedním z příkladů je stavba vsakovacích nádrží, i díky nim by se mělo podařit obnovit hladiny spodních vod v lokalitě elektrárny Dukovany.

Jaderné elektrárny se v loňském roce podílely na výrobě elektřiny v ČR z 36,6 procenta. Byly tak největším tuzemským producentem elektřiny. Na druhém místě byly hnědouhelné elektrárny, které vyrobily 35,1 procenta elektřiny. Vyplývá to z informací interaktivního modulu oborového webu oEnergetice.cz. Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily loni meziročně výrobu o tři procenta, dosáhly druhé nejvyšší výroby od svého zprovoznění. Do přenosové soustavy dodaly 30,73 terawatthodin (TWh) elektřiny. Temelín loni vyrobil 15,86 TWh, Dukovany 14,87 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

23.3.2022 06:28
A v příští pětiletce snížíme spotřebu vody o 100% !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 07:34
"Přispěla k tomu nová vestavba uvnitř chladicích věží, které lépe zachycovaly kapičky vody, a snížily tak odpar surové vody."

A já hlupák jsem si myslel, že chladící věže jsou právě proto, aby vodu odpařovaly a ne snižovaly její odpar. Doufám, že mi to pan Novák vysvětlí, bez toho se žít nedá.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.3.2022 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste opravdu hlupák...

Princip chladících věží je ochlazování chladící vody, nikoliv její odpařování.

Čím větší odpar = tím větší ztráta množství vody z chladícího cyklu = tím větší nutnost doplňování surové vody z řeky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 18:59 Reaguje na Jaroslav Studnička
A jak chcete nešťastníče ochlazovat tu vodu bez odpařování? Proč se teda z těch věží páří, proč spotřebují vteřinové kubíky vody? A proč se teda vůbec staví? Fakt nedopatřením?
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.3.2022 20:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Chladicí věže se opravdu nestaví proto aby vodu odpařovaly, nešťastníče, ale aby tu vodu ochlazovaly. Je to potřeba kvůli co největšímu tepelnému spádu. Čím větší tepelný spád, tím vyšší účinnost výroby elektřiny.
Voda se v terciálním okruhu ochlazuje tak, že se sprchami rozstřikuje na malé kapičky uvnitř chladicí věže, které jsou při pádu do sběrných nádrží ochlazovány vzduchem, který tam přirozeně proudí díky komínovému efektu. Vzduch se o kapičky ohřívá a tím stoupá vzhůru. Při tomto způsobu se nedá úplně zabránit tomu, aby některé drobné kapičky proud vzduchu neodnášel. Odpar tedy není účelem, ale vedlejším efektem takového způsobu chlazení. Naštěstí takto unikne jen malá část chladicí vody. Např. jednou věží v Temelíně proteče za sekundu 17,2 m3, ale odpaří se z toho jen 413 litrů.
Dá se v případě nouze o vodu udělat i uzavřený okruh, kdy se voda nerozstřikuje a místo toho se ochlazuje přes tenkostěnné trubičky. Pak sice neubývá, ale zase jiné nevýhody.
Tak co, pochopil jste z toho aspoň něco?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:27 Reaguje na Emil Novák
Jste fakt komik - eskamotér. Zdůvodníte mi, že se odpaří minimum, které dělá jen ten drobný vteřinový kubík, což je zhruba spotřeba toho miliónu obyvatel, o kterém se od začátku bavíme.
Což samozřejmě není účelem, protože v Jihlavce průtok stále klesá a v roce 18 byl asi 2,5 m3. Z toho 0,8 je povinný zbytkový průtok a letošní sucho slibuje další mazec.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.3.2022 20:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vaše kličkování v tématu, potom co jste byl usvědčen z neznalosti, je opravdu ubohé!!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.3.2022 20:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Typická ukázka působení místního trolla Hanzla. Tvrdil "Doufám, že mi to pan Novák vysvětlí" - pan Novák mu to tedy v součinnosti s panem Studničkou vysvětlil, jeho ale ve skutečnosti žádné vysvětlení nezajímá, takže tu začne mlít cosi o komicích, eskamotérech nebo spotřebě milionu obyvatel. O žádném milionu obyvatel přitom nebyla v celém vláknu ani zmínka, řeč byla pouze o tom, proč jsou v elektrárně chladicí věže. Troll Hanzl má prostě nutkavou potřebu neustále bušit do klávesnice a svému okolí demonstrovat svou nevzdělanost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 06:41 Reaguje na Emil Novák
Pan Novák mi vysvětlil, že účelem není odpar vody, ale její chlazení. Ale jako dycky nějak opomněl sdělit, že to chlazení se provádí právě především odparem vody.
Proto ten kubík odpařené vody.
Prostě zase jen ten plácalismus jak dycky
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.3.2022 07:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikoliv, vysvětlil jsem vám že chladící věže nejsou proto, aby vodu odpařovaly, jak jste tvrdil, ale aby vodu ochlazovaly. Můžete to okecávat jak chcete, na věci to nic nemění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 12:11 Reaguje na Emil Novák
A jak na sviňu, při tom ochlazování giga vody odpaří. Asi neoprávněně, "Naštěstí takto unikne jen malá část chladicí vody." To je ten milión obyvatel, prostě pro hnidopicha pod hranicí rozlišení...
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.3.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
413 litrů ze 17,2 m3 je 2,4 %. 2,4 % je skutečně malá část z celku. Můžete to okecávat jak chcete, třeba zcela nesouvisle mlít o milionu obyvatel, na uvedeném faktu to vůbec nic nemění, vy trolle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 18:52 Reaguje na Emil Novák
Proč musíte nutně pořád urážet?
To jste tak nejistý?
Ten milión není nic mimo, to je množství vody, které spotřebuje milión obyvatel. A to stejné množství je ta "skutečně malá část".
Já se jen divím, že to neporovnáte s objemem Atlatického oceánu, to by vám vyšla absolutní nula.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.3.2022 21:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Troll není ve vašem případě urážka, je to diagnóza. Přesně jako troll se totiž chováte, toto vlákno je výbornou ukázkou. Cituji definici trolla: "Troll je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který začíná hádky, provokuje čtenáře na internetu a rozsévá neshody tím, že zveřejňuje záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní příspěvky k citlivým tématům."
Záměrně provokativní: "Doufám, že mi to pan Novák vysvětlí, bez toho se žít nedá."
Urážlivé: "Jste fakt komik - eskamotér."
Irelevantní: "což je zhruba spotřeba toho miliónu obyvatel, o kterém se od začátku bavíme." - o žádném milionu obyvatel řeč nebyla, řeč byla pouze o tom, proč se snižuje v chladicích věžích odpar.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.3.2022 20:31 Reaguje na Emil Novák
Emile, děkuji za doplnění. Již jsem se to chystal "expertovi" Hanzlovi vysvětlovat jak prvňáčkovi matematiku...
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.3.2022 20:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nemáte zač, stejně to na něm zdá se nezanechalo nejmenší stopu. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 06:42 Reaguje na Emil Novák
Taky nemohlo. Vysvětlil jste kulový, protože to vysvětlit nejde, když je to pitomost. Prostě ten odpařený kubík vám do toho vždy hodí vidle.
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.3.2022 07:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, vám to vysvětlit skutečně nejde.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.3.2022 07:35 Reaguje na Emil Novák
Máte pravdu, pro hloupýho trolla již z principu nepochopitelné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 08:49
Když se stavěla JE Dukovany, zaznamenal jsem zajímavý názor:
kdyby se horká voda z Jihlavy vracela zpět do řeky (samozřejmě v určitém poměru), vznikla by tam na třeba délce deseti kilometrů přímo tropická řeka. Údolí je tam velmi hluboké a úzké, takže tropické mikroklima by tam mohlo sahat až třeba 4 - 8 metrů nad hladinu, tj. do korun stromů. A tím, že jaderka má dlouhodobě stejný výkon, mohli by tam žít krokodýlové, piraně, papoušci i ojediněle i opice a řada tropických rostlin.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.3.2022 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
By mě zajímalo, co to bylo za houbičky, tohle to ....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.3.2022 13:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono to zase tak mimo mísu není. Ti uvedení živočichové žijí obvykle mimo místa, kde nemrzne, i když hodně z nich snáší i pokles teplot pod nulu. Co se týče krokodýlovitých, tak jsem viděl fotku aligátorů v zamrzlé řece. Alíci nechali z vody vyčuhovat tlamky, aby mohli dýchat a pár dní údajně takhle vydrží. Je to samozřejmě v místech, kde mrazy nejsou dlouhodobé a silné. Některé druhy opic dokáží v Číně a Japonsku žít i v místech, kde bývají silné zimy, takže ty by taky šly. Co se týče papoušků, tak celá řada z nich snáší i teploty hluboko pod bodem mrazu. Nejenom běžně chované andulky, korely, ale i větší druhy. Věděl jste, že třeba v Stuttgartu žije už několik desítek let menší populace amazoňanů velkých? A co se týče ryb, tak taky to není mimo mísu. V Bratislavě u výtoku z jedné tepelné elektrárny dlouhodobě žila populace pavích oček (Poecilia reticulata). Změnou podmínek vyhynula a dneska je udržována v nádržích akvaristů jako Dunajské gupky. A v Pieštanech žijí v jezírkách nejrůznější druhy akvarijních ryb, které se tam množí. A co se týče vegetace, tak při vysazení vhodných druhů by ani to nebyl problém. Takže celý projekt tropické řeky zase tak nonsens není. Byl to názor člověka, který celkem věděl, o čem mluví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Samozřejmě, ta řeka by nezamrzla vůbec (ani dnes nezamrzá) a voda by tam mohla být v určitém úseku i v zimě mezi +5 - +25°C.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 19:02 Reaguje na Svatá Prostoto
Já vím, že tohle je zcela mimo možnost vašeho chápání, taky zrovna vám to nepíšu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist