https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-bylo-loni-ctvrtym-nejvetsim-vyvozcem-elektriny-v-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko bylo loni čtvrtým největším vývozcem elektřiny v EU

20.1.2024 05:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Česko zůstalo i v roce 2023 významným vývozcem elektřiny v EU. Množství exportované elektřiny bylo ve srovnání s rokem 2022 o přibližně 5 TWh nižší a dosáhlo jen 9 TWh. Důvodem byla především nižší výroba elektřiny z uhelných a plynových elektráren, která se vlivem poklesu ceny méně vyplácela. Poptávka po síťově dodávané elektřině přitom v EU poklesla přibližně o tři procenta. Podle analýz poradenské společnosti EGÚ Brno bude vývoz elektřiny z Česka v případě dalšího útlumu uhelné výroby dále klesat a Česko by se kvůli tomu mohlo v horizontu několika málo let stát jejím dovozcem. Informuje o tom poradenská a realizační společnost EGÚ Brno.
 
„Největším vývozcem v EU byla Francie se 49 TWh, kde na výrobě elektřiny mají zásadní podíl jaderné elektrárny. V některých zemích je právě výroba z jádra společně s vhodnými podmínkami pro využívání vodní energie zásadním předpokladem pro vývoz elektřiny. Platí to například pro Švédsko, které v roce 2023 vyvezlo 29 TWh,“ uvedl Petr Čambala, řídící konzultant EGÚ Brno, a dodal: „Česko drží mezi vývozci elektřiny v EU za rok 2023 čtvrtou příčku. Více než Česko vyvezlo v rámci EU už jen Španělsko (14 TWh), ovšem vzhledem k slabému propojení na Francii, většina vyvezené elektřiny neopustila Pyrenejský poloostrov a skončila v sousedním Portugalsku.“

Měsíční úroveň vývozu elektřiny z Česka v roce 2023
Měsíční úroveň vývozu elektřiny z Česka v roce 2023
Zdroj | EGÚ Brno

Poprvé od roku 2007 se do pozice vývozce elektřiny vrátilo Slovensko. V roce 2023 vyvezlo 3,5 TWh, což souvisí především se zprovozněním jaderné elektrárny v Mochovcích. Naopak Německo se loni po více než 20 letech stalo dovozcem elektřiny (9 TWh). Šlo o důsledek uzavření jaderných elektráren a nižší dodávky elektřiny z uhelných elektráren. Ani pro následující roky EGÚ Brno neočekává zlepšení. Historicky přitom bylo Německo významný vývozce elektřiny. V roce 2018 vyvezlo téměř 50 TWh a ještě v roce 2022 byl vývoz 28 TWh.

„Německo není jedinou sousední zemí Česka, která v roce 2023 elektřinu dovážela. Dlouhodobě deficitní je také Rakousko. Vzhledem k vyšší výrobě elektřiny z vodních elektráren a nižší spotřebě dosáhl však dovoz přibližně 2 TWh, v roce 2022 to bylo 10 TWh. Deficitní loni bylo také Polsko (dovezlo 4 TWh) a Maďarsko, které dlouhodobě dováží přibližně čtvrtinu své roční spotřeby (v roce 2023 to bylo 11 TWh). U žádné z těchto zemí přitom ve střednědobém horizontu neočekáváme výraznější změny a dovozní charakter bilance bude s velkou pravděpodobností přetrvávat,“ vysvětlil M. Hrubý, řídící konzultant EGÚ Brno.

Bilanční saldo zemí EU v roce 2023 (záporné hodnoty znamenají vývoz elektřiny)
Bilanční saldo zemí EU v roce 2023 (záporné hodnoty znamenají vývoz elektřiny)
Zdroj | EGÚ Brno

Pozici největšího dovozce elektřiny v EU si udržela Itálie. Za rok 2023 importovala více než 50 TWh, pro srovnání celá ČR má roční spotřebu přibližně 60 TWh. Mezi další významné dovozce v roce 2023 patřilo Maďarsko (11 TWh) a Portugalsko (10 TWh), které dováží elektřinu ze sousedního Španělska. Výrazně deficitní v roce 2023 byla také Velká Británie. Dovoz elektřiny dosáhl 27 TWh.

„Pokud bychom v regionu střední Evropy z politických důvodů odstavili uhelné elektrárny, bude i při ambiciózním rozvoji obnovitelné energetiky kolem roku 2030 nutné najít nový zdroj pro přibližně 250 TWh spotřeby, a to i v případě, že budeme očekávat pouze nepatrný celkový nárůst spotřeby o 10 %. Vyšší politický tlak na náhradu uhlí by tedy především v zimě vedl k výraznému navyšování ceny elektřiny,“ řekl Michal Macenauer, ředitel strategie EGÚ Brno.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (48)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

20.1.2024 08:10
ale za jakou cenu?
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.1.2024 08:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Za tržní cenu. Jako u všech ostatních komodit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.1.2024 09:05 Reaguje na Emil Novák
to si myslíte jen vy. Burza funguje jak průtokový ohřívač a místo spekulací a tržní určitě není poplatky za obnovitelné zdroje ani referenční energetika Německa, největšího blázna v Evropě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.1.2024 09:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nemyslím si to jen já a tržní cena to nepochybně je, protože ji určuje střet nabídky a poptávky. Např. v současnosti je poptávka nízká, proto cena výrazně klesla. Že je ten trh pokřivený dotacemi např. do obnovitelných zdrojů neznamená, že trh neexistuje a cenu v rámci nastavených pravidel neurčuje.
Odpovědět
va

vaber

20.1.2024 09:31 Reaguje na Emil Novák
asi je dost hráčů na burze, kteří cenu dokáží směrovat tam kam potřebují,
proč je najednou nízká poptávka?
v čase když extrémně rostla cena el. energie byla poptávka jaká? někdo si zapínal nějaké spotřebiče aby zvětšil poptávku?
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.1.2024 09:39 Reaguje na vaber
1) Panuje tam vysoce konkurenčních prostředí, výrobců je velké množství.
2) Nízká poptávka je hlavně kvůli dramatickému poklesu průmyslové výroby zejména v Německu.
3) V čase když extrémně rostla cena el. energie nebyl problém s poptávkou ale s nabídkou.
Odpovědět
va

vaber

20.1.2024 09:58 Reaguje na Emil Novák
tedy za vše mohly plynové elektrárny které nechtěly vyrábet? když nebyla nabídka,
ale se měnily i pravidla na burze
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.1.2024 11:27 Reaguje na vaber
Plynové elektrárny chtěly vyrábět, ale draho protože měly drahý plyn. To byl ten problém s nabídkou. A nebyl to jediný problém s nabídkou, i když ten největší.
Odpovědět
va

vaber

21.1.2024 09:48 Reaguje na Emil Novák
když vidím třeba výrobu Francie a vzpomenu na informace které se do nás hustily, o výpadku JE elektráren ve Francii a jejich podílu na krizi a nyní v pohodě zase vyrábí a vyváží,
o době ještě před krizí, kdy EU nechtěla ruský plyn, prý nebude potřeba ,dávno před krizí a válkou a potom bylo najednou vše jinak,
bylo to nedobře nebo velice dobře promyšleno?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 07:51 Reaguje na vaber
Bylo to velmi dobře promyšleno a 20 let chystáno. Vladimir Šachista Světový Evropu zvykal 20 let na levné suroviny, především na plyn, jen proto, aby ji mohl jeho zablokováním rozvrátit a s odrazem na Ukrajině dobýt a ovládnout.
Odpovědět
va

vaber

22.1.2024 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl a jeho PŠM, politické školení mužstva ,už zase funguje,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 14:21 Reaguje na vaber
Kdo nepochopí politiku, nepochopí ani nic dalšího. Ta je fundament a sorry jako, od politických rozhodnutí se odvíjí ta ekonomická, technická, sociální, ekologická atd. atd. atd.
Odpovědět
va

vaber

20.1.2024 09:04
Rakousko a Švédsko vyrábí špinavou elektřinu ze škodlivých vodních elektráren, taky by měli ty jezy a přehrady rozkopat a zrušit ,
divím se ,že protipřehradní klika u nás ještě neprotestovala,
dnes se vytváří schválený názor ,že všichni co vyváží elektřinu jsou oškliví hamouni a mělo by se jim to zatrhnout,naopak správní jsou ti co dovážejí ,
už se těším na dobu ,kdy budou všichni dovážet,odkud asi, cena elektřiny poroste o sto šest a my budeme za elektřinu platit jak mourovatí,
prozíravost našeho vedení je nedozírná, dopadneme jak s potravinami
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 07:54 Reaguje na vaber
Kdo co mele o jakých hamounech? Jaká prozíravost jakého vedení? Jaké potraviny? Ty ovládá agrofertní mafie.
Odpovědět
va

vaber

22.1.2024 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
já vím Hanzl, v jejich mozku je jasno ,za vše může Putin a Babiš a ti vzorní jen napravují bordel
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 14:08 Reaguje na vaber
Nerozumím řeči vašeho kmene. Kdo chce rušit přehrady a jezy? Nežijete náhodou taky ve vinklerovském světě naopak?
Odpovědět
va

vaber

23.1.2024 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
jak to nerozumíš, ty rozumíš všemu, máš svůj jednoduchý svět kde je vše černobílé a jasné,
přece co je škodlivé se musí rušit ,jinak nápravu přírody neuděláme ,
málo čteš o vodních stavbách a jejich škodlivosti, naprav to,
jeden náš politik nám řekl ,že stavba jezu na Labi ohrozí celé Česko ,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 21:23 Reaguje na vaber
Proč mám řešit, co kdo kde nakdákal s naprosto nulovým významem?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.1.2024 09:16
Celá energetická politika EU je lidově řečeno "na prsa". Než bych se dohadoval s p. Hanzlem a jemu podobnými , dávám zde odkaz na objektivní článek kam se řítí EU průmysl.

" Na rozdíl od politických věrozvěstů světlých zelených zítřků dokazují tento týden zveřejněná oficiální statistická čísla Eurostatu zničující dopad nezvládnuté zelené tranzice na průmyslovou produkci většiny členských zemí. Dosavadní lokomotiva unijní ekonomiky Německo zpomaluje tak, že má brzděním do běla rozpálená kola. Přitom propad průmyslu v eurozóně je horší než v celé EU. "
(Svět hospodářství, zde :
https://svethospodarstvi.cz/komentare/evropsky-prumysl-s-nemeckem-v-cele-kolabuje-na-zeleno/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 08:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co je to za dezolátní plátek? EU je po dvou tvrdých krizích ve fázi oklepávání. Evropa je nejvíce zalidněný kontinent a má nejméně energetických zdrojů, ovšem obrovskou spotřebu. A to se řeší velmi rychle a masivně, což nemůže být nikdy bezproblémů.
Ale tady je další možný vývoj, který až tak černý fakt není.
https://www.stream.cz/kdyby/co-kdyby-se-evropska-unie-sjednotila-do-evropske-federace-64748167#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest240_dop_cizich_clanku_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.1.2024 09:52
Ale tak to funguje u kolonií - to má Západ v " malíčku " už pár století.
A ČR je kolonií EU/jejích původních zemí !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 08:13 Reaguje na smějící se bestie
Kdo vám tohle nekecal? České království bylo staletí nejsilnější z Německých zemí, Český král byl prvním z kurfiřtů (volitelů císaře), velmi často byl sám císařem a Praha byla budována za Karla IV jako hlavní město sjednocujícího se Německa. Husitství to zatrhlo, ale od 19. stol. jsme patřili mezi 10. nejvyspělejších zemí světa až do února 1948.
Dnes jsme šestá největší země EU a její plnoprávný člen, tak co furt bečíte? Jenom dezoláti nám nakecávají bezvýznamnost, slabost, otrocké postavení a podobní pitomosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.1.2024 12:24
Nebýt privatizace části elektrárenských podniků a "prožrání" jejich zisků,
tak bylo dost peněz na několik JE a bylo by po problémech, které nás čekají.
Dnes ještě levně vyvážíme a peníze se rozkutálejí do kapes jak soukromých,
tak i ve státním rozpočtu a budoucí JE a OZE se budou stavět na dluh.
Za pár let uhelky doslouží a budeme elektřinu dovážet. Otázkou je odkud
a za kolik. Každopádně ji bude dost pro ty, kteří na ni budou mít a ti
ostatní se vrátí o desítky let nazpět, když si ji nebudou moci dovolit.
Skutečně se tak splní sen ekologistů o absolutním snížení spotřeby a o ekologizaci hospodářství. Zaniknou tisíce podniků, které půjdou tam,
kde budou lepší podmínky k podnikání. Jsem rád, že už mám téměř odžito
a nezávidím mladé naivní generaci to, že pečení holubi létají rovnou do
huby. Nic není zadarmo a to ani ta energie z OZE, jak to pomatenci tvrdí,
ale to je zbytečné opakovat vše, co už tu bylo mnohokrát řečeno. Chyba
zbavit se slepice snášející zlatá vejce se už stala a nelze ji napravit!
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.1.2024 13:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Za ten bilion, co firmy a obyvatelstvo muselo zaplatit za solární tunel, už mohlo stát několik jaderných bloků a po odstavení uhelek za pár let by žádný problém s nedostatkem elektřiny vůbec nenastal, byli bychom na tom obdobně jako Francie. Bohužel politika opět zvítězila nad odborností a výsledek pocítí všichni.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.1.2024 17:54 Reaguje na pepa knotek
Nejsmutnější na tom je to, že k odporu k JE byli zneužiti
ekologisté(schválně nepíši ekologové) a pomatení aktivisté.
U politiků je mi jasné o co jim šlo a bylo to od zaháčkování
v solárním byznysu, přes akcie ČEZu až po projídání zisků
ČEZu za účelem uplácení voličů před volbami. Celkový efekt
je ten, že máme zastaralou energetiku a vyhlídku nových JE
na dobu, kdy se staré uhelky rozpadnou a budeme elektřinu
za draho nakupovat odjinud.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.1.2024 08:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale zato máme ten jediný správný názor , sodovkáč utlučem , i kdyby na chleba nebylo !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 08:22 Reaguje na Břetislav Machaček
Co do toho motáte pořád nějaké ekology? Už vypsaný tendr na dostavbu Temelína zarazil loupeživý estébák a on je nějaký velký ekolog? Nevšiml jsem si.
Odpovědět
EN

Emil Novák

22.1.2024 09:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby "ekologové" v 90. letech tak zuřivě neprotestovali proti Temelínu v původním rozsahu čtyř bloků, a stejné úsilí vynaložili na to, aby se dostavěl, nejspíš by se později žádný tendr ani vypisovat nemusel a "loupeživý estébák" neměl co zarazit, ač to nebylo jen jeho rozhodnutí ale rozhodnutí celé vlády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 14:16 Reaguje na Emil Novák
Kdyby byly v p... ryby. Devadesátky byly v celé Evropě (nebo na světě?) období obav z jádra a ekologických protestů, já za to nemožu. Mí kamarádi ekologové byli všichni pro dostavbu, vedly se pouze teoretické řeči a silně pochybuji, že na samotnou stavbu měly nějaký vliv. Další bloky se nestavěly kvůli zcela překotném vývoji celé ČR s nejistým výsledkem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

22.1.2024 14:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Ptal jste se "Co do toho motáte pořád nějaké ekology", tak teď už to víte, naložte si s touto informací jak chcete. Všechny ty Patočky, Bursíky, Beránky a spol. se snažíte omlouvat proč přesně?
Vaši kamarádi jsou nejspíš stejně bezvýznamní jako vy, ale celé to tehdejší ekoteroristické hnutí, které bylo zuřivě proti výstavbě, mělo vliv docela velký. Další bloky se nestavěly i právě kvůli jejich protestům, ne kvůli "zcela překotném vývoji celé ČR".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 22:10 Reaguje na Emil Novák
Vy jste někde vygůglil, že se nestavěly další bloky kvůli ekologům? fakt? To by mě fakt zajímalo, dejte link.
Odpovědět
EN

Emil Novák

22.1.2024 22:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Na položenou otázku neodpovídáte a po mně chcete link, kachňále? Sami se chlubili tím, že zrušení výstavby třetího a čtvrého bloku byl jejich největší úspěch a nezastavení prvního a druhého bloku jejich největší neúspěch. To nevíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 08:39 Reaguje na Emil Novák
To skutečně nevím. Určitě byli nějací magoři, kteří tohle tvrdili, ale to je tak celý.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.1.2024 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
EN

Emil Novák

23.1.2024 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
To byli Bursík, Patočka a spol., kteří tohle tvrdili.
Odpovědět
va

vaber

23.1.2024 10:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ty jsi nevzpomínáš na svoje příspěvky které jsi psal před časem o JE,
o mastodontech ,o vodě v Dukovanech,o zbytečnosti JE, když máme OZ atd. ,
tak nějak psali ti magoři
já vím ty jsi nepamatuješ ani ,že už jsi vykonal potřebu a jdeš si znova sednout na mísu, natož co jsi psal kdysi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.1.2024 21:30 Reaguje na vaber
Na urážky, na to jste vy ropáci kadeti. Samozřejmě si pamatuji, co jsem kdy psal. To bylo v době, kdy se hodně psalo o SMR a určitý názor byl, že by se nemusel stavět mastodont, ale spíš hejno SMR. To ale dnes nevypadá reálně, takže musíme mastodonta postavit a nejen jednoho. Voda v Dukovanech je trvalý problém, ale je to technicky řešitelné. Problém ale je, že Dlužena propálila bilión na dluh, což je asi 5 temelínských bloků.
Odpovědět
va

vaber

24.1.2024 10:35 Reaguje na Pavel Hanzl
ne to bylo dávno před SMR
a hlavní problém proč se nepokračovalo v přípravě staveb JE byl odpor opozice a zelených,
tehdejší hlavní argumenty opozice jsem napsal výše ,plus škodlivost radioaktivity
Odpovědět
va

vaber

24.1.2024 10:47 Reaguje na vaber
pokud jde o urážky, ono to někdy nejde jinak ,
na hrubý pytel hrubá záplata,
a dluhů nám fialové figurky nasekaly tolik, že se z toho protáčí oči i Babišovi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.1.2024 08:24 Reaguje na vaber
Fakt? Podívejte se třeba na vývoj státního dluhu tady.
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_rozpo%C4%8Det_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky#/media/Soubor:Prijmy_a_vydaje_CR.png
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.1.2024 08:21 Reaguje na vaber
Jakou máte na mysli opozici? odsáci byli vždy pro jádro, taky prosadili dostavbu Temelína, byli od začátku proti solárnímu tunelu. Taky ten tendr vypsala Nečasova vláda.
Takže logicky byli proti socani, dnes ANO, taky ten tendr zarazili a tunel prosadili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 08:20 Reaguje na pepa knotek
Ten bilión spáchala Dlužena za roky 20,21,22, to jste si asi nějak spletl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 08:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Muhehehhehhehe Macháčku, vy jste fakt komik.
"Nebýt privatizace části elektrárenských podniků a "prožrání" jejich zisků,...." bychom byli brutálním bankrotu už v půlce devadesátek. Vy jste fakt nezaznamenal, že náš nejen elektro..průmysl natvrdo zbankrotoval jak se rozpadlo RVHP? Je to vůbec možný?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 08:25
Není to sice přímo k tématu, ale souvisí to velmi.
Dost zásadní problém vidím v tom, že většina lidí neví, co se vlastně stalo kolem naší sametovky. Byl to krach celého sovětského impéria, kterého jsme byli členem a náš průmysl na něm byl surovinově i exportně totálně závislý. SSSR se rozpadl a zbankrotoval (rubl spadl na asi 3%!!! své ceny), v r.1991 se rozpadlo RVHP a naše hospodářství šlo do hluboké krize a většina podniků do bankrotu. Celý systém socialistické ekonomiky byl nekompatibilní s ostatním světem a náš průmysl byl technicky asi 20 let zaostalý proti Západu a měl gigantický vnitřní dluh. Tak co s tím? Klausovci vymysleli privatizaci "šokovou" variantou, která se velmi osvědčila. Měla ovšem velká negativa (stálé oddlužování krachůvek před privatizací, série podvodů a tunelů), ovšem pozitiva jednoznačně převládla. Koncem devadesátek jsme byli premianti a do EU jsme vstupovali jednoznačně z první pozice. Kdo tohle nepochopí, pak už nedá nic a skončí s nadáváním jak "Klaus rozkradl republiku".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.1.2024 15:16 Reaguje na Pavel Hanzl
S vámi je opravdu zbytečné diskutovat. Trpíte selektivní pamětí
a selektivním myšlením . To je pak těžké uvažovat v souvislostech,
proč se tak vše stalo. Nemám chuť vám už na nic odpovídat, protože
se u vás toto vše neustále stupňuje a brzo nám tu budete vyprávět
pohádky pro malé děti, které jediné jsou ochotny vám ještě uvěřit.
Víte proč jsme byli pro Západ premianty? Protože jsme umožnili
rozdávání státního majetku zahraničním investorům za symbolickou
korunu, protože jsme měli nejnižší celní sazby a celní bariéry pro
zboží z dovozu a tím zničili konkurenceschopnost naší produkce,
protože jsem byli z postsocialistických zemí nejvíce otevření
pro zahraniční kapitál, kterému tuzemští investoři nemohli nikdy
konkurovat. Byl to výprodej zlikvidovaných podniků za babku a
levná pracovní síla bojící se nezaměstnanosti v likvidovaných
podnicích. Těch pár miliard zisků z privatizace se probendily
na restituce a na daňové a jiné pobídky pro investory, kterým
stát umožnil vyvádět zisky do zahraničí. Bodejž by takovou vládu,
která jim zobe z ruky nechválili do nebes. A výsledek? Už nám
tu mimo dluhů nic nepatří a pouze na daních plyne do zahraničí
tolik, kolik jich tu zůstane ze zdanění mezd a DPH. Daně ze
zisku jdou do zahraničí a vy tomu říkáte úspěch? Takto fungují
"banánové" republiky a nikoliv vyspělé země, ke kterým nás chcete
přirovnávat. Samochvála smrdí a kdo chválí tyto kopance, tak má
ruce a lebeční dutinu od lejna a ekonomice vůbec nerozumí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 22:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Proč si aspoň nepřečtete ten příspěvek, na který reagujete? Já psal o příčinách celého průšvihu a vy popisujete iluzorní důsledky bez toho, že byste pochopil ty příčiny. Potom jsou vaše vývody zase zcela mimo, jak dycky.
Odpovědět
pk

pepa knotek

22.1.2024 15:32 Reaguje na Pavel Hanzl
V 90. letech byly technologie v ČR zcela totožné s těmi co měli na západě v Itálii, Německu, Španělsku (píši o oboru o kterém něco vím), ale dnes již zaostáváme, protože noví majitelé po tzv. privatizaci technologický rozvoj a vývoj zrušili, neinvestují protože tomu nerozumí a neví do čeho, jen sosají prachy dokud to ještě jede pro své rozvětvené rodiny. Tak to jenom na okraj té "šokové" varianty, která se podle vás tolik osvědčila.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2024 22:21 Reaguje na pepa knotek
Muhehehhehheeeee fakt dobrý!!! Naše Škoda 120 - 130 byla považována za jen o málo horší, než ruský žigulík.
A to bylo co?
Licenční Fiat, který někdy v 70. letech Italové přestali pro zastaralost vyrábět a prodali licenci do SSSR.
A takhle to bylo se vším, asi 20 let zaostání se odhadovalo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist