https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-hledaji-cestu-jak-mohou-zemedelci-ulozit-vice-uhliku-do-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci hledají cestu, jak mohou zemědělci uložit více uhlíku do půdy

4.3.2024 00:49 (ČTK)
Zemědělská krajina
Zemědělská krajina
Čeští vědci hledají cestu, jak by zemědělci mohli ukládat do půdy výrazně více uhlíku než nyní. Výzkumy ukázaly, že při rozkladu organických zbytků se neobohacuje uhlíkem tak, jak si zemědělci dlouhodobě mysleli. Zároveň vědci předpokládají, že by zemědělci mohli na ukládání uhlíku vydělávat, protože Evropská unie se chystá vyplácet peníze těm, kteří se budou podílet na snižování uhlíkové stopy, řekl ČTK bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Miroslav Trnka.
 

Na konferenci tvůrců a uživatelů projektu Intersucho zmínil, že v době, kdy proti snaze zemědělců maximalizovat produkci stojí klimatické faktory, může být možnost ukládat uhlík a dostávat za to peníze dobrá příležitost k vylepšení ekonomiky podniku. Výzkum, jak ukládání dosáhnout a jak jeho množství v půdě monitorovat, je ale v počátku.

"Prvním úkolem projektu je, abychom zjistili, jaké jsou toky uhlíku, kde je větší či menší, než očekáváme. Usilujeme o to, abychom to dokázali kvantifikovat v krajině jako v celku i regionálně. V projektu AdAgriF budujeme systém monitoringu a objektivní kvantifikace emisí v reálném čase. Dnes tyto hodnoty nevidíme v sezonním či mezidenním rozlišení a nemůžeme tak pracovat na vylepšení takového monitoringu," uvedl Trnka.

Druhým úkolem je podle něj zjišťovat, jakými technikami a postupy se uhlík bude v půdě efektivně ukládat. "Dlouho jsme si mysleli, že tomu rozumíme. Ale ukázalo se, že je potřeba pracovat s houbovobakteriální složkou půdy daleko specializovaněji než dnes," řekl Trnka. Jedná se o postupy, které zatím nejsou prověřené. "Vědecká komunita to nemá vyřešené, protože Česko se dlouhodobě bránilo výzkumu změny klimatu, jejího zmírnění a ukládání uhlíku. Apriori jsme odmítali změnu klimatu přijmout jako problém, ale teď vidíme cesty, které by mohly vést k cíli a chceme je sdílet se zemědělci," dodal Trnka.

Pokud vědci získají účinné nástroje, jak uhlík ukládat a jak jeho množství v půdě monitorovat, bude podle Trnky na agrárním sektoru, aby se tím zabýval a našel cesty, jak ke zpeněžení přistoupit. "Doporučovali bychom centralizovanou a průhlednou cestu v souladu s národním dokazováním emisí. Velká část zemědělského rozpočtu je vázaná na veřejné peníze a mohla by být o emisní platby posílena," míní Trnka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

4.3.2024 06:20
Já to vidím tak. Jak se do toho vědci opřou, bude ráj na zemi. Ale hlavně, aby bylo za pár let, až nebude odkud dovážet, co jíst.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.3.2024 08:43
To co předkové živící se zemědělstvím věděli a praktikovali stovky let, budou naši vědci za těžký prachy objevovat - stačí do toho zamontovat emise, dekarbonizaci a peníze jen potečou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.3.2024 08:53 Reaguje na pepa knotek
Věděli a praktikovali prt. V pohřbené půdě z 6.-8. století se uvádí asi 5-8% a v současné půdě je nádhera 0,5%.
Odpovědět
JH

JH

4.3.2024 09:17 Reaguje na pepa knotek
To, co předkové věděli, jim musel někdo vymyslet. Dnes to dělají vědci, tak bych se do nich až tak nenavážel.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 10:43 Reaguje na pepa knotek
Kolik lidí ti vaši předkové živili tenkrát?
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

4.3.2024 08:49
Tak jsem si myslela, že největší nebezpečí pro zemědělce jsou politici a EU komise ale vypadá to, že skupina se rozrůstá o vědce, kteří nemají do čeho píchnout a potřebují si vymyslet nějakou bohulibou činnost. Snad z toho pro ně také něco kápne i když pro společnost přínos nulová. Nebo se snad uhlíku uloženého v půdě najíme?
Těšila jsem se na to, že ubude byrokracie, ministr to zemědělcům slíbil nebo snad ne? A ejhle nová katastrofa na obzoru. Zemědělci už nebudou pracovat na poli, budou vyplňovat další desítky výkazů a statistických hlášení aby prokázal kolik uhlíku se jim podařilo do půdy uložit. Nesplníš bude sankce, to znamená další příjem do státního rozpočtu. Ještě pár takových inovativních myšlenek a máme rozpočet přebytkový. Ono nestačí, že hlásíme, kolik skot z prominutím vysere. Budeme hlásit i kolik uhlíku naše pole pojme na věčné časy nebo snad doba bude určitá. "Všichni zemědělci hajdy na vysoké školy pokud to půjde alespoň na dvě. Jinak máte smůlu". Věda je věda a vědci také musí z něčeho žít.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.3.2024 08:57 Reaguje na Alena Lyskova
Oproti bioplynkám, občasným zdrojům, biopalivům a spalování štěpky je mluveno konečně o něčem užitečném.
Zvýšení uhlíku zvýší úrodnost, propustnost, akumulaci vody, udržování živin i obsah života v půdě.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

4.3.2024 13:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Každé nové užitečné téma je nová byrokratická zátěž pro zemědělce, kdy už to někdo pochopí. Co tak přidělit každému
zemědělci jednoho vědce k ruce na náklady státu ať se vyřádí.
Odpovědět
HH

Honza Honza

4.3.2024 08:57
je to super! hlavně aby kvůli ukládání uhlíku nevyschla příroda úplně!
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 09:31
Naši předci obdělávali půdu aby přežili , dokázali to , bez těžké techniky . Byla to ale těžká práce od rána do noci . My to dnes děláme hlavně pro peníze, za pomoci drahé techniky která nám ty peníze zajišťuje , ekonomika běží , někteří z nás hořekuji jak je špatně . Nikdo z našich předků se neměl tak jako se máme my, všichni ale měli dobrou vodu , čistý vzduch a jídlo bez sraček . Konečně vědci začali bádat nad dobrou věci která bude prospěšná pro všechny , nakonec i pro zemědělce
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 10:42 Reaguje na Radek
Kolik lidí-předků tenkrát nakrmil jeden hektar a kolik nakrmí jeden hektar lidí dnes?
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 11:02 Reaguje na Michal Uhrovič
Netuším, vy ano ? Kolik tun potravin dnes denně končí z prošlou platnosti ? V odpadu . Kolik pečiva se denně zlikviduje jen pro to aby byl rohlík v obchodě do večerních hodin . Kolik plodin se denně nacpe do nafty a bioplýnek ? Proto cpou zemědělci do země umělá hnojiva ? Ždimou zem pro peníze , kolik jde z dnešní produkce na obživu?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 11:08 Reaguje na Radek
To tak ale chce spotřebitel, ne ten zemědělec. To co popisujete
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 11:13 Reaguje na Michal Uhrovič
Já myslel že zemědělec potřebuje zaplatit techniku kterou obdělává půdu , z který chce mnohonásobně víc než náš předek . Spotřebitel chce , to je v pořádku ale to ještě neznamená to to musí mít.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 11:32 Reaguje na Radek
Takže zemědělci to dělají jen pro prachy, půda, krajina, lidi je jim u ...
A spotřebitel za nic nemůže a když to nedostane, nekoupí si to jinde, bude čekat, až to bude.
Tak to myslíte?
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 12:00 Reaguje na Michal Uhrovič
Velcí zemědělci to dělají pouze a jen pro prachy. Ti malí co hospodaří na svém, mají vice v úctě půdu , je to prostě tím že je jejich . Ale ani oni to nedělají tak aby prodělali , živí je jejich půda , vy ten rozdíl nevidíte?
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 12:08 Reaguje na Radek
Potraviny si spotřebitel kupuje takové jaké mu obchodník nabydne, já se těšil na jablka, když u nás sázeli sady , bohužel je po 5 letech ,co skončila povinnost (bo je sázeli z dotací) zlikvidovali , tak si kupuju jablko takové které mi chutná , vy to děláte jinak ?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 12:13 Reaguje na Radek
Já kupuji jablko od českého zemědělce na uskladnění do sklepa a jím ho celou zimu. To jablko mě chutná, protože jsem na taková jablka zvyklý od mala.
Proč ty sady nevysadíte znovu jako malý zemědělec s úctou k půdě a nehospodaříte jako malý zemědělec?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 12:10 Reaguje na Radek
Já to chápu a nezastávám se stbáků a prominetů minulého režimu, co si tady zprivatizovali.
Ale malí zemědělec uživí pouze sebe, svou rodinu a své okolí (vesnici). Ti ostatní si to koupí z Italie, Polska, Německa, atd.

P.S.: už máte letos zasazeny brambory? Sousedi už sadí, bojí se , že bude později méně vláhy v půdě, co myslíte?
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 12:29 Reaguje na Michal Uhrovič
Já sad mám a když mi moje jablka dojdou koupím si , je na nich nálepka z naší vlajkou,vy věříte že jsou od našich sadaru, já ne. Brambory nesadim, kupuju si jen tolik kolik spotrebuju ,jsou také prý z Česka..... myslím že to bude podobně jako z kuřetem od Babiše, které vozili z Polska . Sucho je ale podle hydrologů je letos vody dost asi jak kde
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

4.3.2024 12:28
Sedlák zaoral hnůj...
Hromádky pýru a natě z brambor pálili kluci a ještě pekli brambory, meze byli vypasené nebo vysekané tak o nic nešlo. Ono to moc nehořelo, tak zbytek uhlíku zaoral ten sedlák s tím hnojem.
Pokud nechceme hospodářské zvířata a volně žijící zvěř je národní škůdce. Tak se nedivme, že nám musí zákonitě degradovat půda. Ono v přírodě se jedná o vlastně o koloběh hovna ...
Odpovědět
Ra

Radek

4.3.2024 12:33 Reaguje na Jaroslav Vozáb
To jste trefil :-) ještě k těm restitucím, dostali to co jim právem patří a mnoho z nich se k půdě chová dobře...... nejhorší jsou ti velící co jedou u na tisících ha a je jim vše fuk
Odpovědět
PB

Petr Blažek

4.3.2024 17:27
Tak ze správy jsme se dozvěděli, jak to děláme špatně. Ovšem není tam ani náznak toho jak to dělat lépe. Většina článku se nezabývá žádnými vylepšeními v zemědělské výrobě, ale hlavně zlepšením toku peněz - dotací. Takže zase nějaký úředník vymyslí další papír a jestli si někdo z diskutujících myslí, že to povede k nějakému výraznému pokroku tak je naivní blázen.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.3.2024 21:35
Aby se z toho uhlíku s prominutím už všichni neposr...i! Tohle už hraničí se zdravým rozumem.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

5.3.2024 23:40 Reaguje na pavel peregrin
1** souhlas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist