https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-na-odkalistich-se-soustredi-ohrozene-druhy-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci: Na odkalištích se soustředí ohrožené druhy hmyzu

17.7.2013 01:08 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Popílkové odkaliště - z pohledu ochrany přírody překvapivě možná cennější než některá chráněná území
Popílkové odkaliště - z pohledu ochrany přírody překvapivě možná cennější než některá chráněná území
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Robert Tropek / Entomologický ústav, Biologické centrum AV ČR
Na odkalištích u uhelných elektráren se soustřeďují ohrožené druhy hmyzu, protože popílek živočichům nahrazuje mizející písčiny. Biologicky nejcennější plochy u továren či tepláren by se proto měly zachovat. Vyplývá to ze zjištění týmu vědců z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd a přírodovědeckých fakult Karlovy a Jihočeské univerzity, jejichž studii zveřejnil odborný časopis Biological Conservation.
 

Vědci zkoumali popílková odkaliště u elektráren ve Chvaleticích a v Opatovicích ve východních Čechách. "Na obou odkalištích bylo nalezeno celkem 227 druhů blanokřídlého hmyzu, z nichž je plných 72 druhů na našem území ohroženo. Ještě významnější však je, že čtyři z těchto druhů jsou na území ČR považovány za vyhynulé a dalších 13 druhů je u nás kriticky ohroženo," sdělili vědci. Obě lokality tak svým významem pro ochranu středoevropské přírodní rozmanitosti převyšují i leckterá chráněná území.

V popílkových odkalištích nacházejí útočiště zejména druhy, jejichž přirozeným prostředím jsou písčiny. Ty však ve střední Evropě rychle mizí a náhradu nacházejí někteří živočichové právě v jemném popílku. Na odkalištích mají navíc klid, je sem totiž zakázán přístup. To oceňují také ptáci, takže se mnohá odkaliště stávají významnými hnízdišti a tahovými zastávkami ohrožených druhů, např. slavíka modráčka nebo rákosníka velkého.

Ohrožené druhy nalezli přírodovědci už dříve v dalších těžebních prostorech. "Na rozdíl od kamenolomů nebo výsypek je však situace s odkališti složitější a je nutný další výzkum obnovy těchto míst, který by vhodně skloubil ochranu lidského zdraví a ochranu biodiverzity," upozornil Robert Tropek z Entomologického ústavu. Popílek je kvůli své vysoké prašnosti pro životní prostředí nebezpečný a jeho skládky jsou pokládány za zcela zdevastované území.

Také pro motýla okáče metlicového se stala odkaliště jedním z mála míst vhodných pro život
Také pro motýla okáče metlicového se stala odkaliště jedním z mála míst vhodných pro život
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Hrouzek / Entomologický ústav, Biologické centrum AV ČR

"Největším problémem ochrany biodiverzity na odkalištích je paradoxně ukončení ukládání popílku. Zpravidla totiž dochází k zavezení celé plochy zeminou, což sice zamezí prašnosti, ale spolehlivě to také zlikviduje ohrožený hmyz," uvedl Jiří Řěhounek, který se v českobudějovickém sdružení Calla věnuje ochraně cenných postindustriálních ploch. Přesto je podle něj možné zamezit větrné erozi a zároveň biologicky nejcennější plochy zachovat pro ochranu přírody.

Příkladem skloubení ochrany životního prostředí člověka a vymírajících druhů může být odkaliště v Hodějovicích. Jihočeští entomologové tu v minulosti zjistili několik ohrožených druhů hmyzu a občanskému sdružení Calla se následně podařilo domluvit, aby některé vybrané menší plochy zůstaly při probíhající rekultivaci obnažené. Ve spolupráci s českobudějovickou teplárnou probíhají i občasné zásahy na podporu ohrožených druhů. "Nemusí to být takový problém a kdyby se tohoto chopili i provozovatelé elektráren a odkališť, mohlo by jít o vhodný prostředek ke zlepšení jejich obrazu u veřejnosti.“ doplnil Martin Konvička z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Přírodovědci nepředpokládají, že by odkaliště dlouhodobě suplovala chráněná území. Podle nich by mohla sloužit jako dočasná útočiště specializovaných druhů. Badatelé doufají, že se tyto živočichové budou moci v budoucnu z odkališť vrátit do přirozených písčin a dalších zaniklých typů prostředí, které se dříve či později opět obnoví.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist