https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-potvrdili-ze-zubr-evropsky-zil-i-v-mezopotamii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci potvrdili, že zubr evropský žil i v Mezopotámii

26.3.2021 14:04 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
"Zrevidovali jsme kosterní nálezy, kterých však na Středním východě není mnoho. Ale naopak je zachováno dost artefaktů. A z nich je evidentní, že lidé, kteří je vyráběli, museli to zvíře vidět," řekl ČTK Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.
"Zrevidovali jsme kosterní nálezy, kterých však na Středním východě není mnoho. Ale naopak je zachováno dost artefaktů. A z nich je evidentní, že lidé, kteří je vyráběli, museli to zvíře vidět," řekl ČTK Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.<
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vojtěch Lukáš / Česká krajina
Čeští vědci potvrdili, že zubr evropský žil také na území starověké Mezopotámie. Výskyt tohoto tura byl doposud spojený prakticky jen s Evropou. Vědci dokázali to, že zubr žil i na území mezi řekami Eufrat a Tigris, analýzou historických materiálů, informovala organizace Česká krajina.
 

Vědci čerpali většinou z literatury a dochovaných materiálů. "Zrevidovali jsme kosterní nálezy, kterých však na Středním východě není mnoho. Ale naopak je zachováno dost artefaktů. A z nich je evidentní, že lidé, kteří je vyráběli, museli to zvíře vidět," řekl ČTK Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Vědci historickou analýzu zpracovali při přípravě nového akčního plánu pro zubra evropského. Dokument, který by měl být v letošním roce dokončen, bude sloužit k ochraně největšího obratlovce starého kontinentu po celé Evropě. "Definuje strategii ochrany největšího savce Evropy pro nadcházející desetiletí. Jde o materiál průlomový, protože zásadním způsobem mění mezinárodní ochranu zubra, i managementu jeho stád a populací napříč kontinentem," řekl Jirků.

Předchozí akční plán ochrany zubra evropského vyšel v roce 2004. Jeho hlavním tématem bylo zastavení poklesu populace tura v důsledku politických a hospodářských změn v 90. letech 20. století. Od roku 2000 se podařilo populaci zubra výrazně zvýšit z 2798 na 8461 jedinců v roce 2019.

Nový akční plán mimo jiné hledá nové možnosti návratu zubra napříč jeho historickým územím výskytu a propojováním existujících populací. Také proto jsou podle vědců nové poznatky o historickém rozšíření zubrů velmi důležité.

V České republice se podle dat z roku 2019 vyskytuje 126 zubrů. Asi půlka z nich žije v takzvaných polodivokých chovech, jako jsou například rezervace u Milovic na Nymbursku či obora Židlov na Českolipsku. Druhou polovinu představují zoologické zahrady či soukromé chovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist