https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chomutovsti-policiste-proveruji-udajne-napadeni-cloveka-vlkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chomutovští policisté prověřují údajné napadení člověka vlkem

15.3.2023 11:57 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Policie prověřuje příspěvek na sociálních sítích, podle kterého o víkendu nedaleko obce Hora Svatého Šebestiána napadl vlk muže a jeho psa. ČTK to řekla mluvčí policie Miroslava Glogovská. Deník MfD dnes uvedl, že ochránci zvířat událost zpochybňují, protože smečku znají a nikdy nikoho nenapadla.
 

"Policisté prověřují všechny okolnosti, které s případem souvisí," sdělila Glogovská. Na událost upozornila také Česká televize. Údajným útokem se zabývá i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Podle údajů, které má agentura k dispozici, se v sobotu jedno z pěti zvířat, údajně vlk, oddělilo od smečky, když na louce uvidělo psa, a pokoušelo se něj zaútočit.

"Majitel psa si před zvíře sedl do podřepu a prý se snažil zvíře zaplašit klackem. To se mělo pokoušet dostat blízko k psu a přitom jeho majitele, který byl v podřepu, zasáhnout zuby na ruce," stojí na webu AOPK ČR. Pes je v pořádku, majitele podle informací agentury ochrany přírody a krajiny ošetřili.

Agentura v oblasti zvýší monitoring divokých zvířat a pokusí se zjistit podrobnosti případu. Pro hodnocení obdobných problematických situací připravila pohotovostní plán, který je nyní před schválení ministerstvy. "Pokud by došlo k nestandardnímu chování, ze kterého vyplývá, že vlk ztratil před člověkem respekt, měl by být podle tohoto plánu z populace odstraněn," uvádí web.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (84)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

15.3.2023 12:27
Napadeným byl pracovník lesů, takže se dá s úspěchem předpokládat, že si asi vlčí smečku nevycucal z prstu. Jeho napadení a poranění je prokazatelné.
Pokud se postavil mezi svého psa a útočícího vlka, prokázal dávku odvahy, takhle se to dělá, jenže to funguje pouze proti psovi, který žije spolu s lidmi a jde o nějaké "normální" plemeno. Neplatí to v případě útoku pastevce a vlka. A i čs. vlčák má zvýšenou tendenci napadat psy, máme jednoho blízko nás a prostě to tam je.
Takže není důvod, aby ochránci zpochybňovali tento případ ale naopak i v jejich zájmu by mělo být, aby tento závadový jedinec-pokud bude identifikován- byl odstraněn.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 22:43 Reaguje na pavel peregrin
Pane Peregrin, to že byl(je) pracovníkem lesů neříká prakticky nic, napadení a poranění je prokazatelné ale neprokázané. Pohnutky k vymyšlení historky můžou být různé.
Souhlasím s Vámi, že vlci kteří napadají lidi nebo stáda by se měli efektivním způsobem odradit - i zastřelením.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 13:01
“Podle záchranářů napadený původně uvedl, že na něj zaútočil pes.”

https://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/napadeni-vlci-pes-nova-ves-myslivci-chomutovsko-20230315.html

Pak se z toho vyklubala záhadně smečka vlků, kdy se nejsilnější jedinec oddělil od smečky a napadl jeho psa (ostatní se asi jenom koukali a fandili… určitě). Sorry, ale mě to přijde celé vymyšlené s cílem očernit vlka a vyvolat v lidech strach.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2023 13:26 Reaguje na Slovan
Očernit vlka ? Vtip týdne, vlka nikdo očerňovat nemusí , tenhle predátor nemá v kulturní krajině co pohledávat.

Nejradši bych vašich schopností, fyzických , využil při odklízení potrhaných zvířat na farmě . Klidně vám zařídím pozvánku a vy na Ekolistu můžete napsat , co jste na vlastní kůži zažil.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 14:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože to tvrdíte vy? Vy jste pán, který určuje co u nás žít může a co už ne? Ale jděte…

A nabídka bude zahrnovat i Lužické hory/ČŠ?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2023 14:57 Reaguje na Slovan
Nabízím vám Broumovsko , máte to tam docela blízko.
Berete ?
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 18:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč bych měl jezdit 2,5 hodiny na Broumovsko, když se v mém místě bydliště pohybuje pravděpodobně nejvyšší koncentrace vlků u nás? Však jsou problém vždy a všude ne?

Mimochodem, to očerňování vlků, ať už úmyslné nebo neúmyslné, je holá realita. Stačí si vzpomenout na to video “vlka”, který v lese žral mrtvou srnu a vůbec, ale vůbec se nebál lidí. Poté ale bylo prokázáno, že se jednalo o nějakého čs vlčáka (asi zaběhnutého předpokládám) - toto video však v mezidobí šířila bez jakéhokoli ověření i taková ČMMJ nebo vaši oblíbenci z jedné nejmenované stránky, jenž mají údajně poskytovat tu “realitu” - jen zapomněli dodat, že dost ohnutou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.3.2023 20:30 Reaguje na Slovan
Když v Holandsku natočila rodinka v rezervaci vlky, kteří k nim přišli až na chodník, to byli taky psi?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.3.2023 21:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Von moc dobře ví, že člověka skolí i smečka kojotů, i jednotlivý kus si troufne, natož vlk o trojnásobné váze. Řešíme to tu často (... "no tak co, brání si teritorium, co je na tom divného?"...) Prostě s nárůstem stavu vlka bude docházet stále častěji k nepříjemným kontaktům s lidmi, podobně jak je tomu s medvědy u sousedů. O Rumunsku se raději nepíše, tam je útoků už nepočítaně. Za lov problémových kusů jsou ze zahraničí kritizováni, avšak o import tamních "mazlíků" nikdo nestojí... Klasická ukázka enviromentálního pokrytectví!
Odpovědět
Sl

Slovan

16.3.2023 08:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dovolím si citovat majitele stránky na fb “This is Slovakia”, který zažil “napadení” turistů v Tatrách medvědem. Já si to uložil do poznámek, protože sem věděl, že to jednou využiju. Video je na jejich stránkách, má půl milionu shlédnutí (jestli bude nutné, odkaz pošlu).

“Na začiatok musím povedať že máme nádherné hory a prírodu do ktorej chodíme ako návštevníci, preto ju treba rešpektovať a vedieť sa v nej správať..

O tomto macovi vie veľa ľudí ktorí častejšie skialpuju alebo chodia na túru na Ďumbier alebo Chatu M. R. Štefánia lebo sa tam často motá a neboli sme jediní co sme ho stretli..

Väčšina z vás píše ze by sa po... od strachu. Podľa mňa to je chyba. Každý stret s medveďom je úplne odlišný, je tam kopa faktorov. Mali sme to šťastie že sme natrafili na mladého zvedavého maca ktorý nebol agresívny. Zvrat v pokojnej situácii nastal keď turisti začali od neho utekať, automaticky sa za nimi rozbehol.. Keď som od neho odchádzal tiež sa kus za mnou rozbehol.

Bral som ho s rešpektom ale nedal som mu najavo strach nemal som dôvod. Možno si niektorý povedia ze sme sa hrali na veľkých frajerov ale nieje to tak. V tom čase tade išlo viacero turistov s deťmi ktorých sme upozorňovali a zatiaľ sme "zabávali" maca aby mohli v kľude prejsť, lyže sú dosť rýchle ale detský beh určite nie..

Neskôr som sa dozvedel ze niektorí turisti mu hádžu jedlo aby si spravili selfiecka. Prosím nerobte to!!!.. Ešte sa dostalo ku mne že prečo sme nebežali na pomoc tým deťom, no na lyžiach sa behá ťažko a bolo to tak v krátkom čase že sa to proste nedalo..

To co som rozprával je jediné čo ma napadlo aj keď som možno kus trepal, snažil som sa iba zachovať chladnú hlavu..

Text & video @albert_kristof #ThisIsSlovakia 🇸🇰”

- Medvěda tedy naučili k lidem chodit… lidi! Kvůli fotečkám, kvůli adrenalinu…! Takže bych se nedivil, že ti vlci v Holandsku byli úplně stejně naučený podobnýma tupcema (pokud to co tvrdíte je pravda). Oni to neschytají, ta zvířata pak bohužel často ano, ačkoli za to prostě nemohou a jen mají smůlu na to, že chtějí kus žvance od někoho, kdo se jim chce vyhnout a ne dělat selfie…
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.3.2023 12:52 Reaguje na Slovan
Není náhodou také pravda, že na Velké Fatře si ochranáři z NP zbudovali takové krmeliště s krytem a samozřejmě za peníze tam vodili fotografy. Druhou otázkou potom je proč se v okolí dědin a na frekventovaných místech objevují hlavně právě medvědice s medvíďaty a mladí jedinci? Že by ti staří neměli zájem o bezpracnou potravu?
Odpovědět
FM

Ferdinamd Mazal

15.3.2023 14:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mirečku, řada vašich spoluobčanů si naopak myslí, že do kulturní krajiny nepatří nekulturní jedinci jako vy. Minimálně by neměli být mezi myslivci nebo nedej bože tou krajinou chodit se zbraní v ruce. Kdyby nebozí farmáři z toho vašeho tklivého příběhu využívali dostupných možností vypývajících z tisíceletých zkušeností našich předků, nemuseli by se potýkat v takové míře s odklízením potrhaných kusů. Ale to by je stálo čas a prostředky. Malá nápověda: pastevecká hůl a pastevecký pes prostě ke stádu oveček tak nějak patří. Jen pár vychcánků si myslí, že s pastvou jsou spojené jen dotace a ostříhané rouno, které se vyváží na skládku, protože ho nikdo nechce. Takpac a pusu, vy kulturní myslivečku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.3.2023 14:54 Reaguje na Ferdinamd Mazal
Pokud bych si měl vybrat, zda v přírodě potkat pana Vinklera nebo vlky, určitě bych i vybral pana Vinklera. Protože i podle mě vlk prostě do kulturní krajiny nepatří.
P.S. Pan Vinkler Vám dovolil, abyste ho oslovoval křestním jménem, nebo se tak projevuje Vaše hulvátství.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2023 15:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mazal F. je typickou ukázkou slabých kusů, nechce se bavit o předmětu diskuze, ale o diskutujících.
S takovými trotly se skutečně nemá cenu bavit.

Se Slovanem je to jiné, ten má skutečně svoji víru a jsem přesvědčený, že se vlků zastává z pohledu vlastního přesvědčení.
Víra , jak známo , se nedá vyvrátit v racionální diskuzi. Proto jsem mu nabídl možnost poznat
"in natura" jak to vypadá po nájezdu vlků s dopady farmáře. Ale na místo bojiště nechce , bojí se aby mu nespadly šupiny z očí .
Odpovědět
Anyr

Anyr

15.3.2023 17:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hele Zbyňku, vykáním se projevuje úcta, ne? A proč bych měl kohokoliv v diskuzi ctít, když si mou úctu ničím nezasloužil? Jako jen tak, pro jistotu, abych si nenaběhl? :D Nebo že "je to zvykem"? :)
Věř mi, že kdyby existovala nějaká forma oslovení nižší než tykání - a přitom se nejednalo o archaizmus - s radostí bych ji tu mnohokrát použil.

Pac a pusu :*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 18:49 Reaguje na Anyr
Oni jsou ale dobrý trol. Oslovujte se: My Anyr První z....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.3.2023 19:09 Reaguje na Anyr
S chlapama se nelíbám a ruku podávám jenom při osobním setkání a lidem, kterých si vážím. Takže nic nebude.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.3.2023 10:15 Reaguje na Anyr
Vykání se používá při rozhovorech s neznámými lidmi. Nedělá to nedouk, hulvát a buran, hele.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.3.2023 15:52 Reaguje na Ferdinamd Mazal
Ano, výborně. Pokud bychom nyní používali tisícileté zkušenosti našich předků Mazale, nemuseli bychom se potýkat s odklízením potrhaných kusů. Nemusela by se zadrátovat krajina a z pastvin by na nás v lepším případě nemusel štěkat pastevecký pes. Samozřejmě, pár vychcánků co si na ochraně vlka založilo svoji existenci by zaplakalo. Část z nich by se možná musela jít zase živit poctivě. Ale co víme? On o tom jestli nakonec těch tisíciletých zkušeností opravdu nevyužijeme rozhodne zase jen ten vlk.
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.3.2023 16:10 Reaguje na Ferdinamd Mazal
Tisícileté zkušenosti našich předků, kteří nakonec toho vlka vyhubili, Málku? Na Slovensku si vlci přijdou pro ovci i přes hole a psy.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

18.3.2023 19:21 Reaguje na Ferdinamd Mazal
Naši předci věděli že vlci jsou škodná a tak se jich zbavili, a hlídač s holí a se psem je pro zdejší malochovy totální utopie z čeho myslíte že by to asi tak zaplatili ? když máte pár desítek ovcí je to dnes v podstatě "charita" a chovatelé musí u toho chodit normálně do práce, natož aby ještě museli hlídat nějakého psího zabijáka aby náhodou nezakousl nějakého turistu tento váš "názor" je totálně mimo dnešní realitu a pro vlky v tomto "městě" (ČR) už dávno není místo pro život.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.3.2023 13:37 Reaguje na Slovan
Myslivci a lesníci neví o přírodě vůbec nic. Jedinými odborníky u nás jsou Bláhově-Duhoví Kutalovci a odborníci z AOPK. Občas si sice spletou zastřeleného bobra s uhynulou kapybarou, ale s pomocí wikipedie spolehlivě rozeznají pampelišku od daňka.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 14:25 Reaguje na Michal Ukropec
Někdo si splete bobra s kapybarou, jiný borderku s liškou… to víte, svět není dokonalý.
Odpovědět
FM

Ferdinamd Mazal

15.3.2023 14:34 Reaguje na Slovan
Bobři v našich krajinách primárně vyhynuli kvůli brazilkám na Copa Cabaně. To si ale dnes už nikdo nepamatuje, tenhle motýlí efekt.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 22:50 Reaguje na Ferdinamd Mazal
To se asi pohybujeme kolem různých vod, já občas nějakého zahlédnu ale pravda, jsou už dost opelichaní( i když oni vlastně pelichají ptáci, takže olínaní)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.3.2023 14:43 Reaguje na Slovan
ta sedla-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 16:41 Reaguje na Robert Jirman
No byl dokonce ve zprávách záznam jakoby z kamery dalekohledu té pušky a já bych v tom běžícím zvířeti psa nerozeznal.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 18:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ikdyby si to spletl (jakože tomu fakt nevěřím - pokud to byl dlouholetý myslivec, tak snad rozezná lišku od 2x většího psa ne? A jestli je tak tupe že ne, tak nechápu, jak mohl udělat ty jejich zkoušky), pak:
a) je krajně nezodpovědné střílet do míst, kde je cyklostezka (či jiná stezka hojně navštěvovaná lidmi) a kde se pohybují pravidelně lidé.
b) měl noční vidění (fakt neviděl majitele??)
c) že se jedná o psa pozná i laik (podle pohybu i samotné velikosti)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 18:45 Reaguje na Slovan
Co trolíte. Nejprve si najděte ten záznam a pak se vyjadřujte. Já se nikoho nezastával ani neodsuzoval to nechám činným v trestním řízení.
Posuzuji, co jsem viděl a já bych to sám nerozeznal.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.3.2023 21:44 Reaguje na Slovan
Přesně tak.
Odpovědět
DA

DAG

15.3.2023 23:08 Reaguje na Slovan
No samozřejmě je to chyba myslivce. Měl si to zvíře pořádně rozeznat.
Myslíte že střílel proti cyklostezce nebo od ní? Jestliže byl posed u cyklostezky a neměl k ní okno, tak nikoho nemusel vidět. Já osobně bych tam posed nestavěl i kdyby tam běhali sloni. Hádat se pak s nějakejma kravkama, které staví psy nad úroveň člověka. Přece jejich miláček zvířátka nehoní a podobně.
Mě stačí dementi co lezou po skalách a jako jištění si pod sebe dávají speciální matrace. Dementní sport. Taky to lezeze skal i v noci. Matraci na zádech. Ale ty mají naštěstí čelovky, aby si viděli pod nohy.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 23:22 Reaguje na DAG
Myslím, že psa rozeznal a střelil ho vědomě, pak jen zkoušel výmluvy jak se z toho vykroutit.
Pouštět psa na volno večer v honitbě nesvědčí o inteligenci a předvídavosti...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 07:12 Reaguje na Jarda Bobr
Náš pan profesour říkal: myslet znamená ho.no vědět.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.3.2023 17:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ti, co uvozují svůj názor pomocí „myslím“, si jsou většinou dobře vědomi rozdílu mezi názory a fakty. Mezi těmi, co zde na internetu slovíčko „myslím“ nebo jeho alternativu nepoužívají, je řada těch, co mezi názory a fakty nerozlišují. Právě Vás řadím mezi ty, kteří na ekolistu často prezentují jako fakta své domněnky.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 21:39 Reaguje na Majka Kletečková
Majko, speciálně vás se myšlení rozhodne netýká, tak se snad raději nepoustejte na tenký led.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.3.2023 09:20 Reaguje na DAG
Ten pes ale ani na tom videu nikoho nehonil. Prostě čuchal, nic víc. To psi dělají a procházka snad nelegální není, ne?
Víte, já mám taky nepříjemnou zkušenost s myslivcem, který si myslel, že mu ten kus světa asi patří. Z posedu se ozvalo “chyť si ty psy nebo ti je zastřelím” - oba psi 10 metrů ode mne, během poledne, nikoho nenaháněli, pod mou plnou kontrolou si prostě jen čuchali. Samozřejmě sem ho tam seřval na tři doby a byl klid. Kdyby vystřelil, tak bych si tu teď s vámi nepsal, to mi věřte. Tu zkušenost má spousta lidí, tady to však, bohužel, dopadlo i tragicky.

Neberte to zle z mé strany vůči Vám, vím moc dobře, že zrovna vy patříte k těm rozumným a slušným. Dokážete dokonce uznat, že to chyba myslivce byla. Za mě třeba byla chyba to, že pes nebyl ve tmě s nějakým světlem na obojku.. což ale neomlouvá myslivce, který ten rozdíl prostě MUSÍ rozeznat.
Odpovědět
DA

DAG

16.3.2023 11:43 Reaguje na Slovan
Tak jasně, že to je jeho chyba. V tomto je zákon naprosto jasný. Zákon nebere v potaz omyl a jako každý zákon ani nemůže. A tak bude pán pikat. Je to jako když vyjede za náledí a přejedete člověka. Prostě jste nepřízpusobil rychlost stavu vozovky a nazdar.
S tím střílením psů to je dneska prostě nebezpečné a proto na to dneska každý kašle. Nikdo nechce mít oplétačky.
Proto si myslím, že nevěděl, že střílel na psa. Prostě starší člověk, hůř vidí a mentálně nezvládl situaci, protože byl přesvědčený v prvním okamžiku, že je to liška. Nočák má mizernej a ještě si myslím, že ani neměl zapnutý přísvit.
Z videa je vidět, že to není úplně typický pohyb lišky, ale obraz je strašně mizernej.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.3.2023 13:13 Reaguje na Slovan
Liška také pořád něco nehoní. Ne toho pána se nezastávám, právě naopak. Zaslouží si postih. Příjde mi ale divné jak se změní retorika když o kousek dál zabije psa vlk. Zajímavé co k tomu řekl terenní pracovník Hnutí Duha Jiří Labuda pro ČT: " Lidé nemusí mít strach chodit do lesa, ale majitelé by tam neměli nechávat své psy na volno, jak uvádí i myslivecký zákon. Přispějí tak k méně konfliktnímu soužití s velkými šelmami".
Není ale potom také pravdou, že pokud nenechají lidé běhat své psy na volno přispějí k nekonfliktnímu soužití i s myslivci a podobné zástřely budou minulostí?
Nejkrásnější na tom ale je, jak si náhle pracovník HD vzpomene na myslivecký zákon. Ještě kdyby ho tak znal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.3.2023 16:53 Reaguje na Slovan
Jakým právem vaši psi deset metrů od vás šmejdí na volno po lese? Nemusí honit zvěř, ale stačí, aby zanechali pachové stopy u odloženého srnčete,
zajíčete atd. Pokud tam matka
ucítí pach psů, tak k mláděti
už ani nejde. Mládě zůstává opuštěné a buď uhyne hlady, či
se stane kořistí predátora. Vy jste ale vlkomil a vy to se svými psy můžete. Vás prostě
jiná zvěř nezajímá a je vám fuk, že zbytečně zmaříte pár
životů mláďat. On vám myslivec
pouze vyhrožoval, ale vy se
chováte jako nadčlověk, který má dovoleno chodit se psy na
volno po lese! Vy jste Slovan
a kdo je víc! Vaši psi i pes
té slečny může podle vás porušovat zákaz volného pobíhání, ale myslivci vám
nesmí ani v afektu vyhrožovat
jejich zastřelením. Takový
rozumbrada tu byl taky, jeho
psi dokonce strhli březí srnu,
ale trest přišel až na silnici,
když štvali zajíce a jeden
vletěl přímo pod auto. Chytrák nebyl pojištěn a pes způsobil nejenom škodu na vozidle, ale taky zranění spolujezdce. Tehdy
teprve pochopil, že pes na volno je hloupost. I vycvičený
pes může mít slabou chvilku a
udělá, co nemá, ale potom už
bývá pozdě. Nepřeji vašim psům nic zlého, protože stačí, že mají nezodpovědného pána, ale potrestat potřebujete vy!
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 17:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale to přece tohohle internetového experta nezajímá.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 17:44 Reaguje na DAG
Já bych zase řek, ze když ta pica toho psa tak strašně milovala, tak ho neměla v noci pouštět na volno v honitbě a nebo když tak, tak mu měla dat svítící obojek. U nás je taky jedna taková kráva, po x upozorněních jim to dala. Pohled k nezaplacení když se do nich na louce pustil knour. A to jsme ji varovali asi tak 100x😀, ale slečna to věděla lepší😀.
Odpovědět
DA

DAG

16.3.2023 20:25 Reaguje na Hunter
No jasný. Své dítě taky v noci nepustite hrát si na silnici I když tam projede jen jedno auto za hodinu. Jako mě není moc líto ani ženský ani myslivce. Ten přece musí vědět, že cyklostezka se rovná místo, kde v jakoukoli denní a hlavně noční hodinu se může vyskytnou někdo kdo prostě zrovna neodkladně musí vyvenčint psa, kočku, morče, krysu nebo soused osouložit sousedku nebo souseda, dle libosti každého souseda. Tam raději pustím domělou lišku, když nemám čas vzít do ruky dalekohled nebo nočák. Být to vlčák nebo bernardýn, tak si ho nesplete.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.3.2023 20:53 Reaguje na DAG
Koukal jsem do map, jen ůl by si postavil kazatelnu vedle cyklostezky. Dva tam vidím, ale notně daleko, v polích. Chyba je na obou stranách, snad si z toho všichni vezmou ponaučení.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 21:33 Reaguje na DAG
V příměstských honitbach často není zbyti než postavit kazatelnu takto aby bylo aspoň vidět na louku, kam vytahuje zvěř. Otázka taky je, co tam bylo dřív, kazatelna nebo cyklostezka? Tyhle hysterky co je jejich cokl vždy 1) 10 m od nich 2) zvěř nikdy nehoní a nepronasleduje 3) je naprosto ovladatelný, tak ty známe všichni. Škoda psa ale ta nana si za to muže sama.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 17:35 Reaguje na Slovan
Já jsem ten záznam z digitálního NV viděl. Taky bych si nebyl jistý.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.3.2023 23:00 Reaguje na Hunter
No a pokud si nejste jistý na co střílíte, tak snad nestřílíte. Zvlášť ve frekventované části honitby kde člověk musí zvažovat i to, že i při dobrém zásahu dojde k průstřelu a střela nebo její frakmenty letí dál. Z toho mám i vzhledem k dnešnímu celodennímu tlaku lidí na přírodu největší hrůzu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 13:40 Reaguje na Slovan
Nikdo z běžných lidí nerozezná československého vlčáka a vlka. Ani vy ne.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 14:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale rozeznat jednotlivce a smečku už dokáže každý ne? Nejdřív tvrdí něco, aby pak tvrdil něco úplně jiného. To je prostě divný, sorry jako.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 16:38 Reaguje na Slovan
Jak poznáte smečku vlků od vlčáků?
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 18:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Znovu opakuji: “rozeznat smečku od jednotlivce zvládne každý, ne?”
Chápete tu větu nebo ne?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 18:45 Reaguje na Slovan
Znovu opakuji: Jak poznáte smečku vlků od vlčáků?
Odpovědět
Sl

Slovan

15.3.2023 20:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Množný x jednotný číslo? Nechápete? Nevadí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 07:15 Reaguje na Slovan
I v jednotném čísle. Rozeznáš vlka od československého vlčáka?
Odpovědět
Sl

Slovan

16.3.2023 09:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Odkdy si tykáme?

“Podle záchranářů napadený původně uvedl, že na něj zaútočil pes.” - JEDEN pes. Pak najednou smečka = VÍCE psů. Chápete? Asi ne, nevadí…
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.3.2023 21:51 Reaguje na Slovan
Doufám, že se z vyšetřování policie dozvíme vysvětlení, proč onen napadený „podle záchranářů původně uvedl, že na něj zaútočil pes.“
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 22:07 Reaguje na Majka Kletečková
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/krusne-hory-vlk-utok-smecka-aopk-ohledani-mista.A230315_150942_usti-zpravy_grr zde píší že údajný útok byl v místě kde byla sněhová pokrývka a odpovídající stopy se nenašly, navíc zde píšou, že AOP tvrdí, že v oblasti se žádná smečka nyní nevyskytuje...pak se v tom vyznejte.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 07:08 Reaguje na Majka Kletečková
Máte psa?. Viděla jste Československého vlčáka? Jak poznáte smečku vlků od vlčáků?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 07:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
Protože ho v první chvíli, že jde o útok vlka nenapadlo. A třeba to byl pes, já nevím. Já tam nebyl.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 17:32 Reaguje na Majka Kletečková
Možná nějaký pastevecký?
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 21:52 Reaguje na Slovan
Myslím, že máte pravdu, úplně jednoznačné to asi není...https://www.idnes.cz/usti/zpravy/krusne-hory-vlk-utok-smecka-aopk-ohledani-mista.A230315_150942_usti-zpravy_grr .Navíc na seznamu jsem videl v diskusi názor nějaké paní(bohužel nejsem schopen dohledat) která pána zná a popisuje ho jako místního podivína a alkoholika.Dále psala, že pána nejspíš pokousal jeho vlastní pes, a pán si nejspíš myslí, že tímto způsobem dostane nějaké odškodnění.O očernění vlka a vyvolání strachu ze strany pána tady asi nejde, to jen někteří novináři z toho dělají senzaci aniž by si zjistili všechna fakta.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.3.2023 09:26 Reaguje na Jarda Bobr
Kdoví kde je pravda… snad to policie zjistí. Ale té verzi se smečkou vlků fakt nevěřím ani za nic.
Odpovědět
MM

Milan Milan

15.3.2023 13:05
Pokud to byl osamocený vlk, tak ten člověk měl zřejmě velké štěstí, že se nepřipojil zbytek smečky......Nechápu proč so myslíme, že naši předkové neměli rozum, když vlky zlikvidovali a lesy a pastviny se stali bezpečnými...??
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.3.2023 14:18
napadl ho vlk v podřepu-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.3.2023 16:43 Reaguje na Robert Jirman
Snažíte se situaci zesměšnit, aniž něco konkrétního víte. To je trolení.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

16.3.2023 08:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
trolení netrolení, ta situace mi připadá prostě směšná, sorryjako
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 22:30 Reaguje na Robert Jirman
Já bych si podřep spojil s jinou činností než s bráněním psa.....Při útoku vlka nebo psa si dřepnout, to vyžaduje bujnou fantazii
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 07:06 Reaguje na Jarda Bobr
Snažíte se situaci zesměšnit, aniž něco konkrétního víte. To je trolení. Máte malého psa?
Odpovědět
Sl

Slovan

16.3.2023 09:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Však má pravdu. Jaký idiot by zaujmul polohu “podřep” jako obrannou pozici před agresivním větším psem/vlkem? Ten co se chce asi nechat sežrat… nikdo jiný ne.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 17:28 Reaguje na Slovan
Třeba takový idiot co má jezevčíka a když ho chce vzít do náruče aby ho ochránil před útokem tak se musí ohnout nebo jít do drepu. To ovšem internetový debil nikdy nepochopí.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.3.2023 20:16 Reaguje na Robert Jirman
Napadení v podřepu vlkem dokázalo zde na ekolistu vygenerovat hodně komentářů. Tenhle úspěch Vám závidím.

Na internetu jsem si přečetla, že „Třetina lidí si svého vlka zažívá nebo zažila. Mnoha lidem ale brání stud, aby se se svým problémem někomu svěřovali.“
Napadlo mne, že pán se z podobného studu styděl za svého vlka a raději ochranářům nejdřív tvrdil, že šlo o psa.
Odpovědět

Jirka Černý

15.3.2023 21:33
Je to první případ plný nejasností, ale přijdou případy naprosto jasné a konkrétní, je to jen otázka času. Pro zvídavé na Instagramu je i pár pastevců z Turecka a podobných lokalit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.3.2023 22:09
Příspěvky kolující na sociálních sitích nepovažuji za věrohodné, pokud nejsou ověřeny z důvěryhodných zdrojů. Proto jsem ráda, že tohle údajné napadení vlkem policie prošetřuje. Jsem zvědavá na výsledek.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

15.3.2023 22:34 Reaguje na Majka Kletečková
Já Vám ho řeknu hned, babrat se v tom nebudou a případ odloží protože nejsou schopni dokázat jestli se to stalo jak pán povídá nebo ne.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.3.2023 06:21 Reaguje na Majka Kletečková
Pokud policie odvede stejně kvalitní práci jako na Bečvě, tak se máte na co těšit.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

16.3.2023 07:15
Väčšina príspevkov je predpojatá buď jedným alebo druhým smerom. Napadnutie človeka vlkom sa deje naozaj veľmi ojedinele, alebo vôbec nikdy. Tento zvláštny prípad aj keby bol pravdivý spĺňa kritéria max. napadnutie psa vlkom. Problémom je samozrejme napadanie domácich zvierat vlkmi v kultúrnej krajine, ale to je iný problém. Naproti tomu medveď zjavne nemá problém na človeka zaútočiť ak ho v prírode prekvapíme. Následky sú často veľmi devastačné až smrteľné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 07:20 Reaguje na Vladimir Mertan
👍 Jediný rozumný.
Odpovědět
ML

Miroslav Linda

16.3.2023 07:41
"Ochránci tvrdí že smečku znají a nikdy nikoho nenapadla"😂😂😂
Tak to jsou asi jiní ochránci než ti co ve včerejším článku tvrdili, že v dané oblasti žádná smečka není, jejich pracovník místo prověřil a nenalezl stopy po přítomnosti vlků😂😂😂🤦
To se pak nesmí divit až v dané oblasti vystřílí smečku toulavých psů👍
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.3.2023 08:04
Z ryze ekonomického pohledu je přítomnost vlka v kulturní krajině doslova pohromou.
Oficiálně jdou již desítky mil. Kč do přímých náhrad, další desetimiliony na tzv. zabezpečení stád - ohradníky,el.napájení, pastevečtí psi (jeden ks =cca 100 tis.Kč), zvýšený dozor= pracovní síla, atd.
Nevyčísleny potom zůstávají platby pojišťoven za škody související s útokem vlků na stáda = utracení i neporaněných avšak extremně vystresovaných zvířat . Dále snížení hospodářské produkce farmářů - maso,mléko,sýry apod.,obecně rozvoj agroturistiky.
Pokud bychom to sečetli a vydělili počtem vlků, dostaneme se k ceně vlka/rok pro společnost nejméně na 200 tis. Kč (odhad).

Z pohledu ekologie je i zde přínos vlka nejméně sporný , zde mám na mysli fragmentaci krajiny díky ohradníkům/plotům ,přerušení migračních cest pro ostatní živočichy, zarůstání travnatých ploch keři a dřevinami včetně ohrožení chráněné flóry vyžadující vhodná stanoviště apod. i fauny
( zajíci, koroptve,bažanti apod.)
Zatím vlkomilové nepředložili ani jedinou solidní analýzu , která by prokazovala užitečnou redukci přemnožené spárkaté zvěře v české krajině .

Jsem pro, aby i v ČR vlk své místo měl, ovšem pouze v územích , kde se pozitivně podílí na druhové pestrosti a na přirozených stanovištích.




Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.3.2023 13:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
No a teď si představte, že pokud by se škody vlky měly počítat stejně jako škody spárkatou zvěří na lesích, jak to tu předvedl jeden nejmenovaný pán z ProSilva Bohemika, když vypočítával a odůvodňoval sedmimiliardové škody, tak by se náhrady neplatily za jednu ovci ale za celé stádo. Tedy za vše co by z té ovce majitel mohl mít. Ona ta ovce má jehně a to jehně bude mít zase jednou jehně. Atd.
Z pohledu ekologie je to spíš tragedie. Vlk se zatím neprojevil jako doktor zvěře a nesnižuje , mimo muflónů ( což je zase ovce) ani stavy zvěře. Naopak zvěř reaguje na přítomnost vlka změnou zvyků a svého chování. Žije skrytějšín způsobem života, mění a zkracuje doby pastvy, srocuje se do větších tlup, opouští své stanoviště a přesunuje se do lokalit mimo dosah vlka. ( toto mimo srnčí). Z východního Slovenska mám poznatek, že právě s vlkem jim rostou škody. Vlk svopu přítomností stěžuje až znemožňuje lov i myslivcům.
Celkem by mě zajímalo jak dopadl experiment NP Šumava, kde ponechali část parku bez lovu ( bez lovců)) právě pro nerušený lov, pouze vlkům. Jsou známy nějaké výsledky? Nějak se nad těmito informacemi zavřela voda.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.3.2023 16:04 Reaguje na Jarek Schindler
Pro vyžití vlků by musely být stavy zvěře asi 10 x větší. Což by bylo v chráněných územích v zásadě dobře. A nevím proč se ekologické spolky obouvají do vysokých stavů jelenů a srnců. No v produkčním lese snad, ale tam by zas vlk být neměl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.3.2023 17:11 Reaguje na Jarek Schindler
Já se hlavně těším na vlky ve vnitrozemí, až budou lovit
čivavy bohatých paniček a šmejdit po parcích. Teprve potom
natvrdlým lidem dojde, že totální ochrana se nemá přehánět.
Možná bude stačit, když splaší v ohradě drahé dostihové
koně, kteří prorazí ohradu, zraní se a nebo vletí pod vlak.
To pak už bude škoda o které budou muset diskutovat i na
ministerstvu financí. No a vůbec by nebylo marné totéž
s ikonami v Milovicích, protože by to postavilo ochranáře
proti ochranářům a taky proti veřejnosti ohrožené volně
se pohybujícími koňmi, tury a zubry po proražení oplocení.
Myslím si, že i na to všechno časem dojde, ale to už bude
pozdě. Zatím ten počet vlků působí problémy pouze místně,
ale bez zastropování na přijatelné výši to není konečná.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.3.2023 17:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Všeho dočasu😀.
Odpovědět
HH

H H

17.3.2023 09:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Podle webových zdrojů jsou některé výdaje státu ČR spojené s ochranou vlka následující:

Kompenzace škod na hospodářských zvířatech způsobených vlky: V roce 2017 bylo vyplaceno téměř 40 000 eur (asi 1 000 000 Kč) jako kompenzace za útoky vlků na celém území České republiky.
Podpora preventivních opatření proti škodám způsobeným vlky: V roce 2020 bylo vyčleněno 10 milionů Kč na podporu preventivních opatření, jako jsou elektrické ohrady nebo pastevecké psy.
Financování monitoringu a řízení populace vlka: V roce 2020 bylo schváleno nové usnesení vlády o řízení populace vlka, které stanovilo maximální počet jedinců na území České republiky na 300 a umožnilo odstřel až 40 jedinců ročně. Není známo, kolik stojí monitorování a řízení populace vlka.
Celkově se tedy odhaduje, že stát ČR vynaložil na ochranu vlka v posledních pěti letech minimálně asi 60 milionů Kč. Tato částka nezahrnuje další náklady, jako jsou vzdělávání a propagace nebo spolufinancování mezinárodních projektů.
Takže pokud ochránci uvádějí ,že je v republice něco okolo 100 vlků, tak to bude o trochu více než 200tis na vlka :-)
Zdroje:

: Controversial approach to wolf management in the Czech Republic https://www.researchgate.net/publication/348891672_Controversial_approach_to_wolf_management_in_the_Czech_Republic

: Czech Republic | International Wolf Center https://wolf.org/wow/europe/Czech-Republic/

: Czech Republic | Chances with Wolves | ARC2020 https://www.arc2020.eu/czech-republic-chances-with-wolves/

Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.3.2023 10:34 Reaguje na H H
Co by za ty prachy bylo Klokánků apod.
Navíc , ty tendence jsou prudce rostoucí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist