https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovatele-musi-v-horkem-pocasi-zajistit-zviratum-dostatek-vody-vetrani-a-ukryty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chovatelé musí v horkém počasí zajistit zvířatům dostatek vody, větrání a úkryty

9.7.2024 18:59 | PRAHA (ČTK)
Nebezpečné jsou v horkých dnech situace, kdy majitelé nechávají svá zvířata na přímém slunci v autě.
Nebezpečné jsou v horkých dnech situace, kdy majitelé nechávají svá zvířata na přímém slunci v autě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chovatelé musí při vysokých teplotách zajistit zvířatům dostatek vody, ale také úkryty před sluncem a větrání. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád upozornil, že dlouhodobým nešvarem jsou v horkých dnech situace, kdy majitelé nechávají svá zvířata na přímém slunci v autě.
 
"Teploty ve vozidle mohou během několika minut přesáhnout i 50 stupňů Celsia, což ohrožuje zdraví, v mnoha případech i život zvířete," uvedl Semerád. Předejít se tomu dá podle správy pravidelnými zastávkami během cesty autem, majitelé by měli nechat zvíře pořádně napít, případně i zastínit a ochladit.

V případě přehřátí doporučují inspektoři ochlazovat zvíře vlažnou vodou, umístit ho do stínu a zajistit mu dostatek vody, poté by měli majitelé či chovatelé vyhledat pomoc veterinárního lékaře.

Veterinární správa také radí venčit psy ráno a večer, kdy jsou teploty nižší, lepší je také vyhnout se rozpálenému asfaltu nebo betonu a dát přednost například trávníku, kde nehrozí popálení psích tlapek.

Podobná pravidla platí podle SVS také pro přepravu hospodářských zvířat, kterou doporučují inspektoři především v ranních a večerních hodinách. Dopravce má také povinnost zajistit během přepravy napájení, krmení a odpočinek pro zvířata po celou dobu přepravy. Bez ohledu na to, zda se dopravní prostředek pohybuje nebo stojí, musí přepravce mimo jiné nastavit větrací systém tak, aby udržel v prostoru se zvířaty teplotu mezi pěti až 30 stupni Celsia, vyplývá z evropských pravidel na ochranu zvířat během přepravy.

Farmy, které chovají prasata, musí každému kusu zajistit přístup k 25 litrům vody za den a chovatelé ovcí k 20 litrům vody na jedno zvíře. Skot vyžaduje 40 litrů vody denně, nejvíce vody potřebují dojnice, a to až 180 litrů. Dodržování povinností kontrolují každoročně inspektoři Státní veterinární správy.

Skot, koně a ovce musí mít podle SVS na pozemku možnost úkrytu před slunečním žárem a také vhodný zdroj vody. Chovatelé mají také povinnost sledovat vývoj počasí a včas reagovat na případné problémy. Pokud nastanou extrémní teploty, radí inspektoři zvířata chladit, například mlžícím systémem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval, že se ve středu na většině území ČR dostanou teploty přes 31 stupňů, v západních Čechách by mělo být o něco chladněji.

Do stájí, kde hrozí zvýšené teploty, by měli chovatelé opatřit ventilaci, ale také náhradní energetický zdroj, který zajistí udržení větrání v případě výpadku energie. Pokud systém větrání přestane fungovat, musí chovatel v pohotovostním plánu uvést dobu, po kterou zvládne udržet dobré životní podmínky zvířat.

Evropská komise loni v prosinci navrhla revizi současných pravidel pro přepravu zvířat, protože neodrážejí současnou realitu ani nejnovější vědecké poznatky. Revize má například zkrátit časy přeprav nebo omezit v přepravu v době, kdy teploty překročí 30 stupňů. O balíčku by se mělo dále jednat. Zda se návrh podaří dojednat ještě v nynějším legislativním období, není jasné, nejspíše se jím bude zabývat i příští Evropská komise.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist