https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chudsi-zeme-vitaji-dohodu-o-novem-klimatickem-fondu-jako-krok-ke-spravedlnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chudší země vítají dohodu o novém klimatickém fondu jako krok ke spravedlnosti

21.11.2022 01:13 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Chudší země světa vítají dohodu z klimatické konference COP27 o vytvoření nového fondu, který jim má kompenzovat škody způsobené změnami klimatu. Je to podle nich krok ke klimatické spravedlnosti. Podle analytiků je fond zatím jen na papíře a bude nutné sledovat, jak se ho podaří naplnit.
 

Mezi nejaktivnější země v prosazování nového klimatického fondu patřil Pákistán, který letos postihly ničivé povodně. Jeho premiér Šahbáz Šaríf zřízení nového fondu přivítal a označil ho za "první rozhodující etapu na cestě ke klimatické spravedlnosti". Pákistánská ministryně pro klimatickou změnu Sherry Rehmánová uvedla, že fond "není charita". "Je jasné, že je to záloha na dlouhodobé investování do naší společné budoucnosti".

Státy světa se na klimatické konferenci COP27, která měla původně skončit už v pátek, dohodly o víkendu na zřízení kompenzačního fondu. Chudší země z něj mají dostávat prostředky na zmírnění důsledků klimatických změn, jako jsou stále častější sucha, záplavy a bouře, ale i stoupající hladina moří a rozšiřování pouští. Zřízení fondu bylo jedním z hlavních témat závěrečných jednání na konferenci v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch.

Přispívat by do fondu měly rozvinuté země i některé mezinárodní finanční instituce. Například Čína, která je v současnosti největším znečišťovatelem ovzduší, ale nebude muset jako rozvíjející se ekonomika zpočátku peníze do fondu posílat. Podle agentury AP je ale možnost čínských příspěvků stále na stole. Na čínském zapojení do financování kompenzačního fondu trvaly například USA nebo Evropská unie.

Maledivská ministryně klimatu Aminas Šaunaová označila dohodu za "historickou pro lidi i planetu". Maledivy a další ostrovní státy ohrožují globální změny klimatu, které vedou k růstu hladin moří a oceánů. Ministryně ale byla kritická k té části dohody, která hovoří o udržení oteplení planety do 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou a snížení emisí skleníkových plynů. "Musíme postupně opustit fosilní paliva," vyzvala Šaunaová. Podle ní by nejpozději od roku 2025 emise měly začít klesat.

"Máme kompromis, která nás uspokojil, ale nevyvolává radost," uvedl premiérka dalšího ostrovního státu, Barbadosu, Mia Mottleyová. I podle ní je dohoda o vytvoření fondu "historickým momentem". "Konečně jsme dosáhli klimatické spravedlnosti," uvedl také ministr financí ostrovního státu Tuvalu Seve Paeniu.

Výsledek jednání uvítal také generální tajemník OSN António Guterres. Podle něj je "ale jasné, že to nestačí".

Agentura AP upozornila, že řada chudších zemí považuje budoucí platby ze schváleného fondu za svého druhu reparace. Ačkoli mají totiž na změnách klimatu největší podíl rozvinuté průmyslové země, největší škody způsobují přírodní katastrofy zhoršené klimatickými změnami v chudších částech světa.

"Nyní máme prázdný košík. Teď ho potřebujeme naplnit, aby pomoc začala proudit k lidem, na které mají (klimatické změny) největší dopad," cituje deník The Guardian analytika Mohameda Adowa. Podle něj se ukázalo, že jednání na úrovni OSN může dosáhnout cílů. Původně totiž nový klimatický fond nebyl mezi hlavními body konference.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Lu

Lubajs

21.11.2022 01:36
Tohle je zase jen jeden z dalších bodů pro lidstvo nebezpečné globální agendy 2030 tzv. udržitelného rozvoje. Bohaté státy budou pod pláštíkem zeleného náboženství povinně z veřejných rozpočtů cpát prachy do bezedných děr třetích zemí tak dlouho až nakonec budou chudí všichni, tedy kromě úzké skupiny bohatých elit, které ostatně v tom směru tahají za nitky. Jen velmi málo lidí si uvědomuje, že tady nejde o ochranu klimatu, ale o prachy a moc a další formu totalitní nadvlády nad lidmi.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.11.2022 12:17 Reaguje na Lubajs
Jen velmi málo lidí? Jestli to náhodou nebude velmi nebezpečný paradox Lubomíra Volného. ;-)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.11.2022 06:12
Aston výstižně napsal ....odstartoval se zápas o to, kdo je klimaticky zranitelná země, podle jakých kritérií se zranitelnost posuzuje, kdo bude hodnotit posudky. Jako Libuše viděla město jehož sláva hvězd se dotýká, já i bez toho abych vylezl na skálu vidím obrovskou příležitost pro korupci a lobbing všeho druhu. Ukáže se, že existuje korelace mezi mírou korupce a zranitelností. Škodolibě připomenu, že Holanďané s hladinou moře bojovali tím, že vytvořili hráze a dnes vidíte nad dálnicemi v Holandsku mosty – průplavy, po nich plují lodě. Začali s tím, když byli chudí, dělali to holýma rukama, pomáhali si dřevěnými větrníky, ve kterých bydleli v postelích dlouhých metr pade a živili se miskou brambor denně. Teď se jde na to jinak, začne rvačka o dotace, navíc poskytnuté z uměle natištěných peněz: copak na Západě ještě jiné peníze než natištěné existují?
Odpovědět
ig

21.11.2022 13:23 Reaguje na Vladimír Hošek
Na vytištěných penězích není nic špatného :-) Pokud existují nějaké regulační mechanismy, pak jsou jakékoliv peníze tak dobré, jako ty hlídací mechanismy. A vzhledem k tomu, že se za ně dá reálně koupit jídlo nebo smartphone, tak nejsou až tak úplně zavrženíhodné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 18:53 Reaguje na
Nám se vždy říká jen polovina reality. Např: v krizi 2010 FED tiskl nekryté peníze, říkalo se tomu "kvantitativní uvolňování" a naši vohnouti se tím oháněli jak damascénskou šavlí.
Jenže už nikdo neřekl, že ty peníze šly do úvěrů a jakmile byly spláceny, byly zas likvidovány.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 08:16 Reaguje na Vladimír Hošek
Elektronické. Tištěných je už minimum.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2022 07:19
Pokud se nezačne otevřeně diskutovat o smyslu vysoké porodnosti v chudých zemích a příčinách toho, že se nám po II. světové válce nepovedlo zajistit mírovou koexistenci mezi národy , nelze se nikam dostat.
Co se skutečně povedlo je dosud nevídaná devastace životního prostředí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.11.2022 07:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
spíš mentální výroba různých hesel jako soutěži v zaujetí a katastrof po vzoru mediální vděčnosti, kde se vytváří peněžní nároky na podkladu emocí s minimem řešení. Na druhou stranu příměr pana Hoška je trefný, že pomocnou ruku najde každý na konci své paže i bez dojení peněz různých dotací. Nicméně je potřeba vidět, že systémy jsou dost propojené ale to v případě elektřiny a energií bylo vždy. Problém nastává, že se tu vytváří univerzální pravda a ostatní je potlačováno, tedy svoboda volby a říci ne neb se ztratila respekt k jinakosti nebo autentické cestě kterou má každý stát jinou s jinými možnostmi a situaci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kontrolovat porodnost je silně kontroverzní téma, celý svět není bolševická Čína. Ale stejně to jde dolů, Přes 10 mld. se lidstvo asi nedostane, po roce 50 to má jít už dolů.
Fakzem ale je, ýže podmínit pomoch chudým zemím právě tímhle by snad šlo, čort znajet. Já vím, nešlo.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč se nepodařilo zajistit mír po válce, kdo jsou ti narušitelé a agresoři? Na prvním místě SSSR - Korea, Vietnam, Nigérie (Biafra) a především Afganistán, pak Čečensko a Dagestán, Gruzie, Sýrie, Ukrajina. Rusy podporovaní teroristé Asad (Sýrie, ISIL) a Kaddáfí (Libye).
Na druhém místě mohamedáni - stálé útoky na Izrael, Irácko - Iránská válka, napadení dvojčat a následné napadení Afganistánu a Iráku Američany. Válka v Jugoslávii rozpoutaná proruským Miloševičem. Válka v Somálsku - mohamedáni, Mali - mohamedáni a Rusi, dál si nevzpomínám, ale to schéma je pořád stejné.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

22.11.2022 07:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte problém nejen s pamětí (a i ta je značně selektivní). Lidstvo přece válčilo od jakživa,(válčí i šimpanzi) to se bohužel nezmění. Důvody jsou taky stejné, majetek, moc, území.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 08:14 Reaguje na Milan Dostál
Bavíme se o lidech a ne šimpanzích (i když některé národ je připomínají) a o době po 2. sv. válce.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

22.11.2022 08:17 Reaguje na Pavel Hanzl
V čem jsou lidé lepší ,nebo vyvinutější než před 2.sv. válkou nebo třeba před 10000 lety? Máme jen lepší prostředky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 09:33 Reaguje na Milan Dostál
Omyl. Jmenuje se to civilizace, humanismus a prostě produkty Evropy, která se dostala do vývojové fáze, kdy válka mezi jejími národy je zcela nemyslitelná.
Ovšm nebezpečí tu určitě je, rozeštvávání nejlepší demagogickou kampaní z Ruska. Ale ta bere zase jen hlupší národy Východu a Balkánu. Válka mezi Francií, Británií, Německem, Itálií atd. je skutečně bizarní představa.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

22.11.2022 11:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi se nedá spočítat kolik lidí si v minulosti myslelo, že jsou vrchol civilizace a humanity. Pro vás jako rasistu je holt těžko skousnutelné, že největší zvěrstva a násilí na lidech je produkt spíše těch západních národů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 18:49 Reaguje na Milan Dostál
Vrcholů civilizace bylo dost, některé vůbec neznáme. Ale humanismus je vynález skutečně evropský, proto taky ovládla současný svět.
A zvěrstva a násilí na Západě? Si děláte čurinu, ne? Gigantické vyvražďování Mao-Ce-Tunga nemá vůbec konkurenci, na dalším postu je Gruzínec Stalin, když se dívám na poslední dobu.
Evropané nebyli nikdy andílci, ale krutost Tatarů (dnes Rusů) neměla v Evropě konkurenci.
Odpovědět
JB

Jiří Bodlák

23.11.2022 16:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Plně souhlasím, že SSSR byl největším nebezpečím pro mír, ale s Miloševičem jste totálně mimo, protože tedy pokud rozumím tak Kosovo je provincie Srbska a vypuklo tam povstání albánských teroristů a Srbsko zcela právem poslalo ozbrojené složky nastolit pořádek a zcela v rozporu s právem bylo bombardováno. Podle Vaší poněkud zcestné teorie tedy o 23 let později Putin také má právo bombardovat Ukrajinu, protože scénář je totožný a to Ukrajina poslala ozbrojené díly proti povstalcům v Luhansku a Doněcku a cizí stát jim přišel na pomoc. Kosovo byla obrovská chyba západu za kterou budeme platit. Jinak k tématu Evropa vypouští cca 8% emisí tak proč by jsme měli platit ostatním co vypouští mnohem více.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 21:12 Reaguje na Jiří Bodlák
Asi jste ty události v Jugoslávii nesledoval, ale bylo to celkem jasné. Miloševič si vymyslel Velké Srbsko, napadl první Slovinsko, pak Chorvatsko a už se to mlelo, Bosňáci s Čenohorci atd. atd.
Pak se nějak dohodli v Davosu, ale zapomněli na Kosovo, které mělo za Juginy rozsáhlou autonomii. A Kosovčani ji chtěli, nebylo tam ale žádné povstání, ale nějaká rvačka na nějaké policejní strážnici či čo. Ale Miloševič tam vrazil s armádou, rozjel tzv. "etnické čištění", tj.systematické vyvražďování obyvatel, kteří neutekli. Evropa si stěžovala v OSN, ten gauner ji měl na salámu, tak ukecali Amíky.
Ti je srovnali velmi svižně s minimem obětí, Kosovčani se vrátili ale ty desítky tisíc povražděných už ne. A ta nenávist prostě nepomine, po několika letech si udělali zcela regulérní referendum a odtrhli se.
S Donbasem ani našimi Sudety to nemá nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 21:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten zásah proti Srbsku samozřejmě odhasovalo OSN a vydalo rezoluci s mandátem pro USA.
Samozřejmě to bylo vetováno Ruskem, jak všechno.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

24.11.2022 12:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Demagog a překrucovač opět v akci. Namátkou toto:
https://www.novinky.cz/clanek/historie-desetidenni-valka-o-slovinsko-40364512
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 09:33 Reaguje na Milan Dostál
Napsal jsem: "Miloševič si vymyslel Velké Srbsko, napadl první Slovinsko, pak Chorvatsko a už se to mlelo,...".
Vy dáte odkaz na článek o napadení Slovinska.
Zkuste nějak logicky objasnit, co je na mém výroku demagogie a překrucování, nebo držte pysk. Omluvu nečekám, ale nafackovat byste si mohl.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2022 10:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Na překrucování historie jste tu pouze vy, výklad dějin (ale i současnost) je třeba chápat v souvislostech. Za vaše doložitelné rasistické a xenofobní výroky jste na facku především vy, § 355.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist