https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cilem-obaloveho-hospodarstvi-v-potravinarstvi-je-uzivat-jeden-druh-materialu.usnadnila-by-se-tak-recyklace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cílem obalového hospodářství v potravinářství je užívat jeden druh materiálu. Usnadnila by se tak recyklace

8.2.2023 01:06 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Mehrshad Rajabi / Unsplah
Cílem, ke kterému směřuje obalové hospodářství při výrobě potravin, je užívání jednoho druhu materiálu. Důvodem je snadná recyklovatelnost takového odpadu, řekla v rozhovoru pro ČTK na brněnských veletrzích Salimatech a EmbaxPrint jednatelka Obalového institutu SYBA Iva Werbynská. Množství obalového odpadu nijak neklesá, což by však měla změnit chystaná evropská legislativa. Nemění se ani významně podíl skla, papíru a plastů.
 

Hlavním trendem nejen v obalovém hospodářství je udržitelnost. A to jak enviromentální, tak také ekonomická a sociální. "Sociální spočívá v tom, že je snahou prodloužit životnost potravin, aby se s nimi co nejméně plýtvalo, pokud není možné zkrátit dodavatelský řetězec," řekla Werbynská. Enviromentální a ekonomická udržitelnost spolu souvisí. Jde o pokračování snahy maximálně přizpůsobit obal tvaru a rozměru zboží a používat takový obal, který je co nejlehčí a nejmenší, aniž by to ohrozilo potravinu při dopravě a skladování. Snižuje se také potištěná plocha obalu a upouští se od potisku tam, kde jej zákazník nevidí. "Týká se to primárních obalů, v nichž je potravina zabalená, sekundárních, v nichž se potravina převáží, a také terciárních, v nichž je vystavená v obchodě," doplnila Werbynská.

Snad jediný obal, který se v současnosti vymyká trendu používání jednoho materiálu, jsou kapsičky na dětskou výživu. "Je to trend, který přišel z Asie a při porovnání s ní je evropský trh naprosto zanedbatelný," řekla Werbynská. Zmínila i léta oblíbený obalový materiál, který sice recyklovat lze, ale kvůli nízké ceně nového se to nevyplatí. "Je to pěnový polystyren, ale připravovaná evropská legislativa počítá s tím, že bude třeba jej recyklovat," uvedla Werbynská.

Množství obalů od potravin v Česku se nijak zásadně nemění a nezměnil to ani covid, kdy se například balilo pečivo. Podle evropských statistik připadá na jednoho obyvatele Česka ročně 150 kilogramů obalového odpadu, v Německu například dvojnásobek a ve Francii ještě více. Postupně by se toto množství mělo snížit. Zvláštní je, že chystaná evropská legislativa nepředpokládá snížení na absolutní hodnotu, ale v každém státě by se měla postupně spotřeba snížit o 30 procent, přestože každý stát má jinou srovnávací základnu. "Jelikož první cíle jsou nastavené už na rok 2025, měly by být zákony schválené co nejdřív," předpokládá Werbynská.

Součástí jsou i další nařízení, která mají pomoci zvýšit udržitelnost produkce odpadů. Podle Werbynské je však problematické to, že současná legislativa platí poměrně krátce a výrobci kvůli ní investovali do nových technologií a nové zákony mohou být v některých případech příčinou toho, že půjde o zmařené investice. Pozitivně naopak Werbynská vnímá to, že nové zákony by měly harmonizovat legislativu v jednotlivých zemích. Jelikož funguje mimo jiné jako poradkyně výrobců potravin v obalovém hospodářství, setkává se nejen s tím, že v každé zemi platí různá nařízení, ale i s tím, že co je v jedné zemi vyžadováno, je v jiné zakázáno. Zatímco Werbynská na jedné straně radí s obaly výrobcům, na druhé straně tlumočí jejich názory na ministerstvu průmyslu a ministerstvu životního prostředí, aby státní instituce měly podněty z praxe, které pak můžou při tvorbě legislativy uplatnit.


reklama

 
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.2.2023 07:49
Konečně se začíná mudrovat nad tím, co sem píšu už dlouho. Sjednotit chemické složení plastů a ne jen v obalových materiáklech, ale postupně všude.
Jenže je problém: "...že v každé zemi platí různá nařízení, ale i s tím, že co je v jedné zemi vyžadováno, je v jiné zakázáno."
To je další se stovek příkladů, proč EU schází daleko těsnější integrace. To by se řešilo tisíce problematických a složitých procedur výrazně jdnodušeji a zrovna my bychom na tom vydělali nejvíce.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

8.2.2023 08:00 Reaguje na Pavel Hanzl
To víte, že se čekalo až nato příjdete a poradíte, že se mají sjednotit obaly.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.2.2023 10:26 Reaguje na Milan Dostál
PH má nostalgii po socíku. A balit se nakonec bude do novin. Ale tahle věta se mu moc povedla:..EU schází daleko těsnější integrace... kvůli obalům :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2023 16:16 Reaguje na Jarka O.
Ne noviny, ale plast který má předepsané složení, takže nemáte v nákupním košíku 10 plastových obalů každý z něčeho jiného. I tohle je tak těžké pochopit?
Eu schází integrace úplně ve všem, ne jen v plastech. A právě my bychom na tom vydělali snad nejvíc........
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.2.2023 20:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím, zda mohu souhlasit. Včerejší noviny jsou ideální pevný obalový materiál a v podstatě půjde o dvojitou recyklaci. Po použití na obal bude ideálně zrecyklován ohněm, čímž vznikne CO2, ze kterého nám vyrostou nové budoucí noviny a obaly v mnohem kratším uhlíkovém cyklu než produkce ropy;) Jen jedna věc by to mohla zhatit, nevite, zda je v tiskařské barvě stále používán antimon?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2023 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A to vše, mělo začínat automaticky s náběhem používání plastu v obalové technice !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2023 11:53 Reaguje na smějící se bestie
Globalizace není všechno.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2023 09:46
Zůstane jako vždy u slov, slibem nezarmoutíš.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2023 10:53
Nevím, ale vzhledem k jednotlivým vlastnostem potravin a obalů na jednotný
obalový materiál nevěřím. Některé potraviny mohou chemicky reagovat s obaly
a někdy je u obalu požadována elastičnost a jindy naopak tvarová stálost.
Takže ze 100% to určitě nikdy nebude a možná ani z 50%. Recyklací je ale
u původně ropného produktu tepelné využití a je to daleko ekonomičtější,
než zbavit obaly nečistot, příměsí a najít pro to množství recyklátu
využití. S počtem opakované recyklace klesá kvalita materiálu a co s
něčím, co už nebude splňovat kvalitativní požadavky? V jednoduchosti
bývá nejlepší řešení a odpad může být zásobním palivem na zimu, kdy
se bude spalovat i ten vyprodukovaný v létě. Samozřejmě nejlepší ho
je neprodukovat vůbec, ale to je zcela utopické.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

8.2.2023 12:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlas, to jen Eurohujer Hanzl si myslí, že EU komise zavelí a svět se vrátí k jednoumu jedinému druhu plastu. Vždyť třeba PP je mnoho druhů podle konkrétního použití, a recyklát má vlastnosti neznámé a tudíž je většinou nepoužitelný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2023 18:58 Reaguje na Milan Dostál
Hanzl je nadšený nedouk a nepoužívá k přemýšlení mozek.
Nic proti němu, protože takových je víc, ale kvůli množství
příspěvků působí na náhodné laické čtenáře jako "odborník"
a je nutné ho opravovat a vyvracet ty jeho nesmysly, aby
čtenáři zjistili, že tím "odborníkem" není.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.2.2023 10:54
Jestli bude EU v obalové politice tak pružná jako při požadavku jednotné nabíječky pro mobily, tak mohou být výrobci potravin v obalech v klídku. Nabíječka se řeší minimálně deset let a možná to příští rok vyjde.
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.2.2023 17:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jednotný konektor a jednotná nabíječka jsou dvě zcela odlišné věci.

A EU se může sjednocovat jak chce, je otázkou, jestli to bude (asijské) výrobce zajímat.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.2.2023 14:16
Myslím, že je to o tom, že pokud svět nebude v obalové politice potravin a jiných komodit postupovat společně, a nejen v obalové politice, ale i v procsu číštění planety, planeta se zas_r_ ještě víc než teď a už nebude úniku.
Starým šíbrům to je jedno, protože jich vysvobodí ze sra_ek smrt.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist