https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-boretice-vypoustely-znecistene-odpadni-vody-pokuta-150.000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: Bořetice vypouštěly znečištěné odpadní vody, pokuta 150.000

14.1.2020 00:09 | BOŘETICE (ČTK)
Bořetice na Břeclavsku podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dlouhodobě vypouštěly nadměrně znečištěné odpadní vody do potoka Járek a říčky Trkmanky.
Bořetice na Břeclavsku podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dlouhodobě vypouštěly nadměrně znečištěné odpadní vody do potoka Járek a říčky Trkmanky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Bořetice na Břeclavsku podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dlouhodobě vypouštěly nadměrně znečištěné odpadní vody do potoka Járek a říčky Trkmanky. Obec tím porušila vodní zákon. Pokuta je 150.000 Kč, uvedla včera v tiskové zprávě za inspekci Jana Jandová. Pokuty obec už v minulosti za stejný prohřešek dostala. Vyjádření obce se zjišťuje.
 

Obec vypouštěla nadlimitně znečištěné odpadní vody v letech 2017 a 2018, uvedla inspekce. Vypouštění odpadních vod z kanalizace, kterou vlastní a provozuje obec Bořetice, kontrolovali inspektoři v říjnu 2018. Důvodem bylo šedobílé zakalení vody v potoce Járek a řece Trkmance, které odtékaly až k Velkým Pavlovicím.

V patnácti vzorcích odebraných vod inspektoři zjistili překročení maximálních povolených hodnot vypouštěného znečištění. "Největší problém jsme zjistili u ukazatele chemické spotřeby kyslíku, kdy byl povolený limit v jednom případě překročen více než osmkrát. Nadlimitní hodnoty se prokázaly také u ukazatele biologické spotřeby kyslíku, kdy byla maximální povolená hodnota překročena více než sedmkrát. V dalším vzorku jsme zase našli větší množství nerozpuštěných látek nad rámec předpisů. Potvrdil se i vyšší obsah amoniakálního dusíku," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

Podle barvy sedimentů a vody v toku Járek inspektoři usoudili, že nešlo jen o nárazové vypouštění splaškových vod z kanalizace, ale o dlouhodobé a pravidelné vypouštění nadlimitně znečištěných odpadních vod z kanalizace do toku. Podle ČIŽP to potvrzuje i skutečnost, že voda z Járku ani po 450 metrech neztratila šedobílou barvu a silný zápach, který je charakteristický pro splaškové vody.

V obci trvale žije asi 1290 obyvatel. "Povrchové toky Trkmanka a Járek jsou málo vodnaté, takže v případě vypouštění odpadních vod s vyšším znečištěním do těchto toků dochází k významnému ovlivnění jejich kvality a následné rozkladné procesy obtěžují nejen obyvatele Bořetic, ale i obcí, kterými říčka dále protéká," uvedla Augustin.

Inspektoři už dříve Bořetice za vypouštění nadlimitně znečištěných vod nebo vypouštění bez povolení několikrát pokutovali. Například v roce 2016 obci uložili sankci 130.000 Kč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist