https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-cemex-znovu-doplnila-dokumentaci-eia-pro-tezbu-vapence-v-prachovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Cemex znovu doplnila dokumentaci EIA pro těžbu vápence v Prachovicich

29.12.2023 23:18 | PRACHOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Společnost Cemex Czech Republic, která vyrábí cement a vápno, znovu předložila upravenou dokumentaci vlivu pokračování těžby vápence v lomu Prachovice na životní prostředí (EIA). Předtím ji ministerstvo životního prostředí dvakrát vrátilo k dopracování. Původně plánovaná plocha těžby se nezmění, roční množství vytěžené horniny se má zvýšit ze současných 1,2 milionu na 1,7 milionu tun, zjistila ČTK z Informačního systému EIA. <
 

Většina došlých připomínek se týkala nedostatečného zpracování rozptylové studie, hlukové studie a hodnocení zdravotních rizik. Další se týkaly omezení vzniku emisí organického uhlíku (TOC) vypouštěných do ovzduší a absence posouzení vlivu na produkci oxidu uhličitého. Společnost k dokumentaci doložila akustickou a rozptylovou studii a hodnocení zdravotních rizik.

Kvůli snížení koncentrace TOC v emisích provedla cementárna v mezidobí řadu zkoušek. "Zkouškami a měřeními bylo jednoznačně ověřeno, že zvýšenou úroveň TOC v emisích do ovzduší způsobila jedna z používaných příměsí do zpracovatelského procesu, a ne obsah organických látek v těžené surovině. V okamžiku, kdy byla tato surovina vyměněna za jinou, došlo k poklesu obsahu TOC v produkovaných emisích a emisní limit uložený v rámci platného integrovaného povolení ve výši 40 mikrogramů na metr krychlový je dlouhodobě plněn," stojí v dokumentaci. Cementárna tak uvedla, že organický uhlík nemůže způsobovat zápach v okolí, na nějž si v minulosti lidé stěžovali.

Podle dokumentace pro EIA chce Cemex těžit uvnitř současného dobývacího prostoru, jehož plocha činí 111,2 hektaru. S plochou těžby včetně výsypky se počítá na 84,88 hektaru. Proti současnému povolenému stavu se tak nerozšíří. V budoucnu se má počet těžebních etáží zvýšit o další tři na celkových devět a lom se prohloubí o 42 metrů. Celkové zásoby k vytěžení jsou vypočteny na 35,7 milionu tun, takže by měly stačit na 21 let počítaných od 1. ledna 2019. Po ukončení těžby vznikne podle plánu sanace v lokalitě jezero o ploše přibližně 70 hektarů. Na konečnou úroveň voda v lomu vystoupá za deset až 15 let. Kolem vodní plochy bude vysázena zeleň a vznikne travnaté prostranství, část bude ponechána divoké přírodě. Jezero bude mít mělké příbřežní pásmo a v plánu jsou i tůňky pro rozmnožování obojživelníků.

V Prachovicích je jeden z největších vápencových lomů v České republice. V roce 2015 jej spolu s cementárnou převzal od švýcarské firmy Holcim mexický výrobce stavebnin Cemex.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist