https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-letosni-cervenec-byl-nejteplejsim-mesicem-v-historii-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus: Letošní červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření

8.8.2023 11:47 (ČTK)
Letošní červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření, průměrná celosvětová teplota byla asi o 1,5 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předprůmyslovou érou. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy programu Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Průměrné denní teploty na hladině světových oceánů v červenci také pokořily rekordy. Údaje programu Copernicus sahají do roku 1940.
 

Průměrná červencová teplota byla 16,95 stupně Celsia, což je o 0,33 stupně více než předchozí nejteplejší měsíc v historii měření, kterým byl červenec 2019. Červenec byl letos také o 0,72 stupně Celsia teplejší ve srovnání s průměrem červencových teplot z let 1991 až 2020. Dosud nejteplejším dnem na světě byl podle údajů programu 6. červenec 2023 s průměrnou globální teplotou 17,08 stupně.

Globální průměrná teplota mořské hladiny v červenci dosáhla rekordních hodnot, za celý měsíc byla o 0,51 stupně Celsia vyšší než průměr za období 1991 až 2020. Severní Atlantik byl v červenci o 1,05 stupně Celsia nad průměrem kvůli vysokým teplotám v severovýchodní a severozápadní části tohoto oceánu.

Vlny veder zasáhly vody jižně od Grónska, Labradorské moře, Karibskou pánev i Středozemní moře. Nad rovníkovou částí východní části Tichého oceánu se nadále rozvíjel klimatický jev El Niňo spojený s vyššími povrchovými teplotami ve střední a východní části tropického Pacifiku.

"V červenci jsme byli svědky nových rekordů v globálních teplotách vzduchu i povrchu oceánů. Tyto rekordy mají neblahé důsledky pro lidi i planetu, která je vystavena stále častějším a intenzivnějším extrémním jevům," uvedla zástupkyně ředitele unijní služby Copernicus Samantha Burgessová.

"Rok 2023 je v současnosti třetím nejteplejším rokem s teplotou o 0,43 stupně Celsia vyšší než nedávný průměr, přičemž průměrná globální teplota v červenci byla o 1,5 stupně Celsia vyšší než v předindustriálním období. I když se jedná pouze o dočasný stav, ukazuje to na naléhavost ambiciózního úsilí o snížení globálních emisí skleníkových plynů, které jsou hlavní příčinou těchto rekordů," dodala.

Program Copernicus, která využívá velké množství údajů získaných prostřednictvím satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě, také ve zprávě uvádí, že rozloha mořského ledu minulý měsíc dosáhla nejnižší červencové hodnoty v souboru satelitních dat, a to 15 procent pod průměrem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 11:55
Věř kdo můžeš!!!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.8.2023 12:42
A následující srpen, ten nejstudenější.
Odpovědět
pk

pepa knotek

8.8.2023 12:45
To je zase objev - likvidují se zelené plochy (lesy, pole, louky), betonuje a asfaltuje se jako o život a pak se s údivem naměří vyšší teplota. Na to není potřeba Copernicus, i sedlák před sto lety věděl, že na suché pole nezaprší.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2023 13:43 Reaguje na pepa knotek
1 **
Ale raději budeme stavět další továrny na baterie a solární parky, aby te zelené plochy ještě ubylo.
Ať žije boj s CO2!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.8.2023 14:07 Reaguje na Michal Uhrovič
A velkosklady bez retenčních nádrží na dešťovou vodu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.8.2023 14:10 Reaguje na smějící se bestie
+ tepelné ostrovy nad ohromnými plochami parkovišť nejenom u márketů.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.8.2023 13:52 Reaguje na pepa knotek
Zajímavé, že se otepluje i tam, kde zelené plochy ani nebyly, nad oceány a v oblastech kde se nebetonuje ani neasfaltuje. Ale tak ok no, zrušíme copernicus a všechen výzkum bude dělat stoletý sedlák se selským rozumem a vlastním názorem. :-)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2023 14:06 Reaguje na Petr Eliáš
Takže zrušíme všechny zdroje CO2, postavíme továrny na baterie a solární parky a bude dobře? A ty solární panely se budou vyrábět kde?
Nebo co navrhujete?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.8.2023 14:11 Reaguje na Michal Uhrovič
Dělejte si co chcete. :-)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2023 14:15 Reaguje na Petr Eliáš
snažím se diskutovat, ale nejde to.
Děkuji za nediskuzi a užíjte si teplíčko.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.8.2023 14:20 Reaguje na Michal Uhrovič
Tak se držte tématu. Nebo si dál sám se sebou diskutujte o bateriích, solárních parcích atd..

Nemáte zač. Sbohem. :-)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2023 14:30 Reaguje na Petr Eliáš
Že se oteplujte, tu nikdo nepopírá. Lidi tu popírají hlavně to, jak se proti oteplování bojuje napříč světem. Od vás jsem zatím četl jen trolí příspěvky, které vypadají tak, že vy rozumíte všemu a ostatní jsou hlupáci. Bohužel ale nikdy neuvede žádný argument, který by za něco stál.

Já myslel, že oteplování se zastaví tím, že se sníží produkce CO2 a snížení produkce CO2 bude zařízeno tak, že nahradí fosilní zdroje solárními parky, větrnými elektrárnami, atd., auta / lodě / letadla se předělají na elektřinu a bude vyřešeno.
Bohužel to ale dělájí jen státy, kde žije max. 10 % obyvatel planety, ostatní státy nic takového nedělají.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.8.2023 14:40 Reaguje na Michal Uhrovič
Jak myslíte. Váš boj. :-)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

8.8.2023 14:53 Reaguje na Petr Eliáš
mě zajímají různé pohledy na danou problematiku. Proto jsem na ekolistu. Vy máte jiný pohled než všichni ostatní diskutující, bohužel ale nikdo neví, jaký.
Já nebojuji, já čerpám informace. Vy trolíte a bavíte se. Aspoň k něčemu to je.

P.S. smajlíky do psané komunikace dávají jen nevzdělanci nebo malé děti. Něco si o tom přečtěte.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.8.2023 22:29 Reaguje na Michal Uhrovič
Ano mám jiný pohled na problematiku. A že nikdo neví jaký? No já se ani nedivím. :D Ona je totiž tady na ekolistu taková skupinka natvrdlých ignorantů, která se ani neobtěžuje dohledávat nebo ověřovat informace. :D

Podívejte se třeba na prolhaného Vinklera a jeho články ve kterých měl celou řadu lží. Ale to místní skupince nevadilo - ta tleskala a hýkala blahem, že jim někdo dodal zaručenou pravdu, kterou se v tom mainstreamu nedoví. :D

A zkuste si něco přečíst o argumentaci slaměným panákem, kterou tu tak krásně předvádíte. :D :D
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.8.2023 21:47 Reaguje na Petr Eliáš
Tak to se jako argument moc nepovedlo. Klima nemá a nezná hranice států, pevniny ani moří, teplota ovzduší nerozlišuje kde problém vzniká. Je taky pravděpodné, že přirozený světelný filtr čili prach v ovzduší se všemi těmi opatřeními výrazně snižil, ale naopak se výrazně zvýšila dopadová a teplo akumulující plocha materiálů např. zástavbou a rozvojem měst, skleněných ploch, dálnic atd.atd. jež dlouze zpětně sálají teplo.....a co šílený letecký provoz, oceány brázdící mnohasetisícové námořní tankery.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2023 09:23 Reaguje na Milan Milan
Hezký no. A nějaká data, nějaký výzkum - nebo jen palcovova metoda? :-)

Zabývá se tím hromada lidí, jen sedlák a jeho rozum k tomu opravdu nestačí.

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/WG1AR5_Chapter08_FINAL.pdf
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2023 13:05
No ba, otepluje se. Nicméně, není zcela jisté, je-li to CO2. Ale co je jisté, tak že i když v Evropě bude produkce CO2 = 0, tak zbytek světa to dožene.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.8.2023 13:16
Pokud by někoho zajímalo (ale tady je to zbytečné :-) ), tak odkaz na stránky copernicu:

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.8.2023 16:57
Jen malá poznámka. Letos v červnu jsem si projel Mexiko od Ciudad Mexico po Ciudad Juarez, pěkně každý den pod stanem a na jiném místě, takže jsem měl možnost vidět ten stát, mimochodem větší než Ukrajina, Francie a Německo dohromady, pěkně in natura a nikoliv z nějakého resortu.
Co jsem viděl, to jsem viděl a po tom všem tady můžu všechny přítomné ujistit, že nějaké žabomyší spory ohledně klimatu u nás v připosrané Evropě jsou k smíchu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.8.2023 21:30
Copernicus. Od 1940?? Ale naše planeta a náš svět má delší historii. A ta nám říká, že změny klimatu jsou normálním jevem. Jen současný člověk se svým v čase podstatě nicotným "poločasem rozpadu" daným od Boha to nějak nechce pochopit a chce měnit na co nemá. A tak se nějak rádoby na vědeckám základě problábolíme asi tak do středověku....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.8.2023 08:19
Teplo, teplo a stále více lidí ještě za tím teplem odlétá do zahraničí? Takže asi jim je zima ve volnu a v práci jim teplo vadí. Co tak přizpůsobit jako v jižních státech pracovní dobu v horkých dnech u lidí pracujících venku a v provozech bez možnosti klimatizace? Co taky místo parodií na stromy sadit ve městech skutečné košaté stromy, které ale jiným vadí ?
Co tak zvyšovat množství hlubších vodních ploch schopných přežít prohřátí
sluncem lépe, než plytké "kaluže"? Co tak vrátit silnice, které jsme
nahradili dálnicemi přírodě, což jsem ještě nikde neviděl. Když už ty
megasklady, tak na patra a nikoliv na ploše tisíců hektarů. Místo pálení
dřeva při lesních požárech v létě ho použít k otopu rozloženému do mnoha
týdnů místo jednoho požáru v pár dnech? Nemá význam o tom kecat a nekonat!
Odpovědět
va

vaber

9.8.2023 09:24
můj názor je ,že se otepluje , s tím souhlasím,
jen mě zlobí jak se to podává, je to příklad manipulace s údaji,
kdy oznámí jaká je teplota planety a budou uvádět teplotu a ne odchylku od něčeho ,někdy tomu říkají průměr, který byl nějak vytvořen ,někým,
každý člověk umí odečíst dvě čísla a když se oznámí jaká byla teplota loni a letos, každý uvidí rozdíl a udělá si obraz sám,
ovšem, lidem už musí být předhozem zpracovaný udaj ,aby to mělo správný dopad na myšlení,
ne na myšlení ne ,na opakování údaje
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.8.2023 10:38 Reaguje na vaber
Současná věda není ani omylem nezávislá, to si skutečně může myslet pouze člověk buď neskutečně naivní nebo ideologicky zaslepený, takže vás to zlobit nemusí.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

9.8.2023 10:58
Včera byla opravdu kosa .. protože je po sv. Anně -sv. Anna chladna z rána a kdo se neohřál ten se už neohřeje...
Škoda, že se neměřilo když Vikingové v Grónsku pěstovali ječmen ... asi by to nešlo někomu pod fousy.. Teplotní cykly se opravdu střídají i bez vlivu člověka...
Vše souvisí se vším, pokud vytvořím tepelné ostrovy (města) , ty mohu narušit vzdušné proudy na pevninou i nad oceány ( přitom by stačila imitace zeleně -zelené střechy, fontány atd , ...a dostatek odparu)...
Za mého mladí jezdili kropící vozy v létě denně atd. Na polích byl hnůj, a pěstovala se vojtěška a cukrová řepa... vše chladilo atmosféru.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.8.2023 11:49 Reaguje na Jaroslav Vozáb
1***
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist