https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-by-podle-hydrogeologu-mela-chtit-oponenturu-hydrogeologickeho-modelu-u-turowa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR by podle hydrogeologů měla chtít oponenturu hydrogeologického modelu u Turówa

5.2.2024 01:20 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko by podle hydrogeologů mělo usilovat o vědecké zhodnocení vznikajícího hydrogeologického modelu podzemní vody v okolí dolu Turów. Model připravuje skupina PGE, které patří důl i elektrárna, kterou důl u česko-polské hranice zásobuje uhlím. Model má být hotový na konci června, sdělila PR specialistka organizace Frank Bold Pavla Vymyslická. Podle závěrů ministerstva z loňského léta, kdy vyhodnotilo roční sledování funkčnosti podzemní stěny chránící českou podzemní vodu před odtokem do dolu, stěna těsní a funguje, voda v Česku ale i nadále ubývá.
 

Premiéři Česka a Polska podepsali před dvěma lety dohodu o řešení vlivu těžby v dole. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy Kč) a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU. Organizace Frank Bold i Greenpeace tuto dohodu dlouhodobě kritizují, podle nich nechrání české občany před úbytkem vody. Premiér Petr Fiala (ODS) loni uvedl, že Polsko naplňuje dohodu o dole Turów, která je pro Česko a lidí žijící v blízkosti dolu tím nejlepším možným řešením.

Model by měl podle Frank Bold ukázat, odkud voda do dolu teče a jaké škody hrozí v případě, že se těžba přiblíží k hranicím s Českem. Data z modelu jsou podle organizace zásadní pro zprávu o dopadech dolu na životní prostředí, tzv. EIA. Polský správní orgán dříve rozhodl, že PGE musí model vytvořit do dvou let od dostavby podzemní stěny mezi dolem a hranicemi, tedy do letošního června.

"Aktuální data z hydrogeologického modelu jsou povinnou součástí procesu EIA a požaduje je evropské právo. Použití starých dat v procesu EIA byl od začátku problém kritizovaný i českou vládou v roce 2019. Od té doby se data neaktualizovala a nový hydrogeologický model je proto jedinečná příležitost pro českou vládu," poznamenala právnička Frank Bold Petra Kalenská. "Je to na několik příštích let poslední šance, jak zajistit, že se dozvíme skutečný dopad těžby na české podzemní vody. Požadovat oponenturu modelu je to nejmenší, co může pro místní obyvatele naše vláda udělat,” dodala.

Podle odborníků původní model počítal s menšími poklesy hladiny podzemními vody, než jaké ve skutečnosti byly. "Model uváděl, že hladina klesne o tři až 15 metrů v jednotlivých vrstvách do roku 2044. Již v roce 2020 byl ale pokles vody osm až 34 metrů," uvedla organizace. "Oponentura by měla proběhnout s takovým časovým předstihem, který umožní autorskému týmu modelu reagovat na připomínky a popřípadě zahrnout její požadavky do hydrogeologického modelu, aby byl skutečně funkční,” uvedl hydrogeolog a odborný asistent z Masarykovy univerzity v Brně Adam Říčka.

"Oponentní komise by měla obdržet zprávu k modelu odhaduji nejméně čtyři měsíce před termínem odevzdání finální verze modelu, přičemž autoři modelu by měly výsledky komise obdržet nejméně tři měsíce před termínem odevzdání finální verze modelu. To je postup, jak zajistit, aby byl výsledek co nejspolehlivější," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.2.2024 07:52
asi jo, ale to ten fond, na to "sucho" stačit nebude. Pokud nastane výrazný pokles půdního profilu kvůli dlouhodobému vysušování půdy, je možné, že vodovodní infrastruktura bude praskat a nejen ta.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist