https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-pripady-ptaci-kriminality.kriticky-ohrozeni-lunaci-byli-otraveni-na-hodoninsku-a-litomericku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další případy ptačí kriminality. Kriticky ohrožení luňáci byli otráveni na Hodonínsku a Litoměřicku

19.3.2021 11:27 | HODONÍN (Ekolist.cz)
Mrtvý luňák červený nalezený 17. března 2021 na Litoměřicku. Poloha dravce ukazuje, že umíral bolestivě v křeči po požití jedu.
Mrtvý luňák červený nalezený 17. března 2021 na Litoměřicku. Poloha dravce ukazuje, že umíral bolestivě v křeči po požití jedu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Klára Hlubocká / ČSO
Na Hodonínsku a na Litoměřicku byli nalezeni otrávení luňáci červení. Ornitologové dohledali dravce poté, co vysílačky, kterými byli ptáci vybaveni, signalizovaly, že se nepohnuli z místa. Psovodka České společnosti ornitologické (ČSO) na obou lokalitách dohledala ještě další mrtvé živočichy, rovněž s typickými příznaky otravy. Zda se jednalo o otravu nervovým jedem karbofuranem, který traviči k likvidaci dravců používají nejčastěji, určí pitva. Případy si převzala kriminální policie, která je vyšetřuje jako trestné činy.
 

Hodonínsko

Vysílačka (takzvaný GPS-GSM logger), kterou byl luňák červený vybavený, signalizovala, že samec se už dva dny nepohnul ze své pozice. Ornitologové z ČSO měli podezření na úhyn a následná kontrola v neděli 14. březnajej potvrdila. Mladýsamec luňáka byl nalezený v pozici typické pro otravu(křečovitě roztažená křídla a zaťaté pařáty), ještě s kusem masa v zobáku.

„Luňák dostal vysílačku jako mládě v roce 2018 na Hodonínsku. Letos, kdy by dosáhl tří let, mohl poprvé hnízdit a podle pozorování se již zdržoval v páru,“ říká Gašpar Čamlík z Jihomoravské pobočky ČSO.

Vysílačky (GPS-GSM loggery), připevněné na záda ptáků, jsou způsob, jak mohou ornitologové monitorovat pohyb vzácných dravců a odhalit tak případné nebezpečí či úhyn. Vysílačkou je vybaven i bratr otráveného luňáka a také jejich matka. Časté a přesné údaje o místě pobytu konkrétního ptáka poskytují ornitologům poznatky, které jsou jinak nezjistitelné. „Díky vysílačce víme, že tento samec luňáka zimoval v Itálii a vrátil se zpět do oblasti svého narození, aby tu založil rodinu. K tomu už ale nedošlo,“ říká Čamlík.

Luňák červený nalezený 14. března 2021 na Hodonínsku. Zaťaté pařáty a křečovitě roztažená křídla ukazují na otravu prudkým jedem.
Luňák červený nalezený 14. března 2021 na Hodonínsku. Zaťaté pařáty a křečovitě roztažená křídla ukazují na otravu prudkým jedem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gašpar Čamlík / ČSO

Psí terénní jednotka ČSO v pondělí prohledávala oblast o velikosti téměř jednoho kilometru čtverečního. Asi 40 metrů od luňáka dohledala mrtvou káni lesní, taktéž s pařáty křečovitě sevřenými, které ukazují na bolestivé umírání po požití jedu. Oblast na jižní Moravě patří k dlouhodobě problematickým, ČSO tu každoročně zaznamenává mnoho otrávených ptáků.

Litoměřicko

K dalšímu případu mrtvého luňáka červeného vyjela psovodka ČSO Klára Hlubocká ve středu 17. března na Litoměřicko. I tento pták byl vybavený vysílačkou, která ornitologům signalizovala, že se nepohybuje. „Mrtvý luňák ležel na poli a jeho pozice se zaťatými pařáty naprosto jasně ukazovala na otravu,“ komentuje Hlubocká.

Dále se Hlubocká přesunula o 2,5 kilometru dál na místo, kde byl podle vysílačky luňák ještě v pořádku a aktivní. „Na tomto místě je dvůr pro bioodpad, kde jsme našli kosterní pozůstatky různých zvířat (včetně torza krkavce), kam se dravci pravděpodobně chodí krmit na mršinách. Nedaleko jsme našli mrtvou káni lesní a také dvě kuny – všichni s typickými příznaky otravy,“ říká psovodka Hlubocká, která pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech se speciálně vycvičeným Chesapeake Bay retrívrem Victorym.

Speciálně vycvičený pes Victory, který v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech. Na snímku s kání lesní nalezenou 17. března 2021 na Litoměřicku.
Speciálně vycvičený pes Victory, který v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech. Na snímku s kání lesní nalezenou 17. března 2021 na Litoměřicku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Klára Hlubocká / ČSO

Policie vyšetřuje oba případy jako trestné činy. Traviči a pytláci k trávení zvířat nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení – nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích.

Samotné držení jedu karbofuranuje trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008. Dříve se užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha.

Česká společnost ornitologická má ptačí kriminalitu v hledáčku již od roku 2000. V roce 2017 zintenzivnila hledání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí zřízením specializované terénní psí jednotky psovodky Kláry Hlubocké, která navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení. Kromě toho vyjíždí k případům na žádost policie či dalších institucí, případně na ohlášení občanů.

Jen za rok 2020 ČSO zaznamenala 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii80případů, jejichž obětí se stalovíce než200 ptáků. Letos si policie od ČSO převzala už šest případů.

Podezření na otravu. Jak poznat?

• víc mrtvých zvířat pohromadě (dravci, krkavcovití, šelmy – dva a víc jedinců v okruhu 300 m)

• podezřelá návnada (maso, vnitřnosti, vejce – zejména s viditelným fialovým zbarvením nebo posypané práškem či potřené béžovou emulzí)

• mrtvé zvíře poblíž návnady

• mrtvý hmyz na uhynulém zvířeti či návnadě

• mrtvé zvíře v typické pozici (ptáci: křečovitě sevřené pařáty, roztažená nebo poloroztažená křídla; šelmy: leží na boku, natažené nohy, otevřená tlama, někdy hlava zvrácená dozadu)

• mrtvá zvířata na otevřeném prostranství (nejsou pod elektrickým sloupem ani poblíž trati či silnice)

Co dělat v případě nálezu?

• Na nic nesahejte, zabraňte přístupu dalších osob i zvířat.

• Volejte nejlépe okamžitě, i když chcete nález jen konzultovat (Klára Hlubocká 606 412 422 – i SMS, případně Zdeněk Vermouzek 773 380 285).

• Volejte i v případě, že jste nález ohlásili někomu jinému (policii, ČIŽP, správě CHKO, …).

• POZOR! Karbofuran je velmi nebezpečný jed


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (52)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 10:08
Toto udělá jen opravdu chorý člověk, který je celospolečensky nebezpečný a celá společnost by na takové měla pořádat hony...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.3.2021 10:39
Opětovný důkaz, že stát to s ochranou ohrožených dravců vůbec nemyslí vážně.
Problém karbofuran se táhne desítky let aniž by politici a úředníci hnuli prstem pro nápravu.
Je to doslova k zblití a nevěstí to nic dobrého ani do budoucna.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 11:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zákazy nic nevyřeší. To chce exemplární trest ve výši desítek let, aby případné následovníky odstrašil.
Teda já bych to řešil podle Chammurapiho zákoníku, ale v současné pseudohumánní společnosti jsou bohužel takové tresty zakázány.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

19.3.2021 20:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Trestat můžete až osvědčeného pachatele. A toho nemáte.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

19.3.2021 20:39 Reaguje na Jan Olejníček
usvědčeného
Odpovědět
DA

DAG

19.3.2021 11:13
Škoda jich. Co naplat, špatně zvolená cesta ochrany svých zájmů.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 11:18
Možná by nebylo od věci zamyslet se nad tím, proč k tomu dochází. Tím nijak toto jednání nechci obhajovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 11:22 Reaguje na Hunter
Zkuste to tu nějak rozvést, prosím. Možná máte svoji teorii.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 11:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak tihle jedinci, co to dělají, k tomu asi mají nějakou motivaci. Nesmyslná absolutní druhová ochrana predátorů?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 11:37 Reaguje na Hunter
Život je plný paradoxů. Tady vadil někomu luňák, včera v Praze ve špitále Na Homolce nevadily dvě bachyně s mladými. Couralo se tam celkem deset divočáků a přivolaná policie vyhodnotila situaci tak, že ty bachyně nejsou nikomu nebezpečné. -)))
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 11:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No nejsou, co má být? Jak to souvisí s nesmyslnou absolutní druhovou ochranou predátorů? Prasata se loví a je snaha jejich stavy udržovat na nějaké výši. To že pronikají do mšstských aglomerací je jen důsledek civilizačního tlaku lidí na přirozené biotopy. Stejně tak ve městě uvidíte lišku, holuba hřivnáče, sojky, straky, sokoly, káňata.....
Vy z těch divočáků máte nějakou obscesi?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 12:34 Reaguje na Hunter
Spíše si myslím, že obsesi mají ti, kteří zdůrazňují nebezpečnost vlků, zatímco nebezpečnost divočáků je nechává klidnými. Podle mě je v přírodě předivočákováno, jako je překormoránováno, překuněno a i převydřeno. Akorát se to nesmí říkat. Mimochodem, stačilo, aby včeta v tom špitále někdo vstoupil mezi bachyni a její mládě a mohlo být hodně veselo. Tolik k té mojí obsesi.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 13:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale jděte, mezi divočáky jsem vstoupil mnohokrát, jen je potřeba vědět, co má člověk dělat a nestavět se mezi bachnu a selata. Rozdíl je v tom, že u divočáků existuje legální možnost jak to řešit (a taky se to řeší), což se rozhodně nedá říct o vlcích, vydrách, kormoránech, volavkách apod.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 13:30 Reaguje na Hunter
A mimochodem, těch vlků je víc než řídově méně, než černé zvěře. Jak to asi tak bude vypadat, až při meziročním nárustu kolem 30% ti vlci dosáhnou početních stavů populace černé zvěře?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.3.2021 13:46 Reaguje na Hunter
No, ono těch řádů bude několik, že, a když se i jako laik podívám třeba sem ... https://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/K-MYSLIVECKE-STATISTICE%E2%80%A6 ... tak ten váš dotaz nelze opravdu brát jinak, než jako čistě řečnickou otázku.

To se dřív dočkáme Zemanova kanálu:-) a energetice založené výlučně na OZE:-).
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 13:55 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak vzhledem k tomu, že vlků je tady nějakých 150 a za bílého dne se promenují v centru obcí tak bych to zas až tak za řečnickou otázku nepovažoval.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.3.2021 13:57 Reaguje na Hunter
Cože?
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 14:04 Reaguje na Slovan
Vy že byste tohle nevěděl?
Odpovědět
Sl

Slovan

19.3.2021 14:08 Reaguje na Hunter
To mělo znamenat něco ve smyslu: "co jste dneska chlastal?"...
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 14:10 Reaguje na Slovan
Jsem abstinent a na vaše urážky zvědav opravdu nejsem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 14:43 Reaguje na Hunter
To vy jste jedna velká urážka ekolistu i celého druhu homo sapiens...
Odpovědět
Sl

Slovan

19.3.2021 16:54 Reaguje na Hunter
Nechtěl sem Vás nijak urazit. Jen nechápu, proč píšete nepravdu o tom, že se vlci u nás "za bílého dne promenují v centru obcí"... zbytečně strašíte. Netvrdím, že se to výjimečně nemůže stát (jako u všech divokých zvířat), ale...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 15:26 Reaguje na Hunter
Berete to jenom ze svého úhlu pohledu. Ti divočáci se vyskytovali přímo v areálu nemocnice. Napadlo Vás, že tam může jít třeba osmdesátiletý důchodce, který nejenže neví, že nemá vstupovat mezi bachyni a sele, ale ta drzost, že on ani neví jako rozlišit bachyni od kance. A nebo má třeba slabší zrak a ty divočáky třeba přehlédne. A nebo má plnou hlavu toho, co mu řekl lékař a prostě nevnímá okolí. Jak ten může předpokládat, že sotva vyjde z nemocničního baráku, má se krýt, aby nepopudil nějakého divočáka, který prostě v tom špitálu nemá co dělat?
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 16:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale já to vůbec neberu jen ze svého úhledu pohledu a samozřejmě chápu, že pro laika to může být frustrující setkání a může mít obavy. Ale tohle jsou situace, které mají řešení, pokud by se to opakovalo, tak se udělí vyjímka pro lov na nehonebním pozemku a ty prasata se postřílí. Pokud to bude vlk, který vyvolá úplně stejné obavy a frustraci u toho osmdesátiletého důchodce nebo maminky s dětmi a kočárkem, tak se jen dozvíte, že vlk je strašně chráněný a všichni ho tu nutně potřebujeme a nedá se nic dělat. Nezlobte se, já určitou zkušenost s velkými predátory mám. Divočák nikdy nezaútočí na člověka jako predační útok, vždy to bude jen vyprovokovaná obrana. A to co píšete platí bez vyjímky i pro toho vlka.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 17:30 Reaguje na Hunter
Fajn, jenže za poslední tři měsíce došlo v republice k dvěma útokům divočáka na člověka, ale ani k jednomu útoku vlka. Takže podle mě je řešení problému divočáky aktuálnější.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 17:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale ano, jistě, tu situaci je třeba řešit, třeba tím, že lidi nepolezou do lesa a do houšťáků a nebudou prasatům šlapat na hlavu a nutit je vyhledávat klidnější zóny v městských brownfieldech. Odstřel v městské zástavbě je pak to krajní řešení se všemi rizikovými faktory.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

19.3.2021 18:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Soukromý dotaz, kolikrát jste se už v přírodě nebo městě setkal s divočákem z bezprostřední blízkosti??? Já je vždy viděl, až když přede mnou utíkala a to i v případě, že jsem náhodou narazil na vývrat´ s malými. I tehdy bachyně utekla a snažila se mě od nich odlákat ,místo aby mě napadla. Petrův Zdar
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 22:31 Reaguje na Jan Knap
Jenom asi dvakrát a jednou to byla bachyně s mladými. To bylo za totáče, když se mi začaly motat takové pruhované potvůrky pod nohama. To byste nevěřil jak jsem byl rychle na stromě, protože bachyni jsem nikde neviděl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.3.2021 13:40 Reaguje na Hunter
To je důvod to řešit takto prasáckým způsobem? Ale no tak ...

Prostě tahle forma řešení, říkejme tomu tak, je taková, že nutně vyžaduje opravdu defektní povahu. A v takovém případě je úplně zbytečné se zamýšlet nad jakýmkoli vysvětlením nebo se snažit to nějak omlouvat.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 13:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale já tenhle způsob řešení nijak neobhajuji. Ale není to spíše výraz určité frustrace a bezmocnosti vyplývající ze současnho stavu? Co asi tak udělá holubář, kterému jestřáb zlikviduje chov holubů? končí to jestřábím košem. Co asi tak udělá někdo, komu liška vybere slepice? Hovno se stará o to, jestli tyhle železa jsou nelegální. Atd. A můžete si o tom myslet, co chcete, taková je realita.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 15:54 Reaguje na Hunter
I ta frutrace by měla mít určité limity. Při použití karbofuranu totiž mohou hodně bolestivě uhynout třeba i zvířata, která s důvodem té frustrace nemají nic společného.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.3.2021 16:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych vás velké moralisty (a tím myslím vás a Svatou prostotu, protože některé jiné jedince neberu vážně) moc rád viděl, co budete dělat, až se vám do špajzu nastěhuje myš nebo potkan. A jsem si dost jistý, že bez jakýchkoliv skrupulí mu tam nasypete otrávené zrní, které mu způsobí pomalou smrt vnitřním vykrvácením a vaše veškeré rádoby morální zásady půjdou stranou. Takže si tu nehrajte na zastánce rádoby morálky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.3.2021 22:27 Reaguje na Hunter
Jedovatinky se mi ze zásady příčí. Na vojně jsem na potkana použil vzduchovku a na chatě ve špajzu na myši klecovou past s návnadou.
Odpovědět
AM

Anežka M

20.3.2021 10:35 Reaguje na Hunter
Myši ve sklepě a špajzu řeším přespárováním uvoněných kamenů cementovou maltou, myši na půdě pastmi, myši na zahradě mi zadarmo a spolehlivě řeší kočky ze sousedství. Šrot pro slepice lze ochránit v barelech. V domácích podmínkách se až na výjimky jedům můžete vyhnout, chce to jen nebýt línej.

Trávení myší na polích a trávení dravců přece nemůžete položit jako eticky rovnocenné.

V případě myší se to dělá, protože jinak to holt nelze. Postřílet je neumíme, pole proti nim nezaplotíte, armády koček které by je vychytaly taky nemáte. Chápete, že to nelze / neumíme / nemáme jiný způsob, je z etického lediska zásadní?

Slepice proti luňákovi můžete ochránit voliérou. I kdyby se luňáci přemnožili, pořád ještě by bylo lze jejich stavy účinně snížit odstřelem. (aby bylo jasno - nejsem proti regulaci dravců a "škodné", jen chci, aby se to dělo legálně a určitým schváleným postupem; a plán regulace by měl být dopředu promyšlen u každého, dnes třeba (zatím) chráněného druhu).

Nebo kdyby se přemnožení siky na plzeňsku mělo "vyřešit" rozsypáním otráveného krmení a následně cíleným jarním zformátováním kolouchů do úhledných balíků sena, tak by Vám to přišlo cajk? Zamyslete se nad tím, proč a jaké pocity to ve Vás vyvolává.

Doufám že toho dacana usvědčí. A nebo toho po něm, nebo toho dalšího. Na každou svini se vaří voda, že.
Odpovědět
DA

DAG

20.3.2021 11:44 Reaguje na Anežka M
Myslím, že pana Huntera chápu a mám stejný názor jako on.
Myslím, že se ani moc neliší od Vašeho, jenom to chce trochu pochopit. Trávení dravců je špatné. Na tom se shodneme. Ale jelikož to není ojedinělý čin labilního člověka, ale děje se to docela často, tak to musí mít nějaký důvod. Ten je potřeba odhalit a vyřešit.
Navíc si myslím, že zrovna tito pernatí dravci nejsou cílem.
Odpovědět
Sl

Slovan

20.3.2021 23:04 Reaguje na DAG
Tohle se nedá umluvit vůbec ničím. A pochopit už vůbec ne! Kur*a, tak ať si ten zaostalý jedinec řeší ten druh, který mu tak strašně vadí a né, že to odserou ohrožené druhy dravců! A ne jenom oni! Jediné co je potřeba odhalit je, kdo tohle dělá. Jednoho už mimochodem chytli, teď ho zavřít a dát pokutu, ze které se mu protočí očka. Exemplární příklad z něj udělat, hajzla.

Omlouvám se za ten styl jakým sem to napsal, není to mířeno nijak na Vás, jen mě tohle téma vždy dokáže "zdvihnout ze židle"...
Odpovědět
DA

DAG

21.3.2021 06:44 Reaguje na Slovan
já myslel pochopit náhled pana Huntera, že je podobný :)))
Trávení se nedá omluvit.
I když v USA tráví divocáky oficiálně.
Potrestáním viníka to neskončí.
Traviči se cítí anonymně.
Jestli někoho chytí, tak to bude jen náhoda.
Odpovědět
DA

DAG

21.3.2021 06:44 Reaguje na Slovan
já myslel pochopit náhled pana Huntera, že je podobný :)))
Trávení se nedá omluvit.
I když v USA tráví divocáky oficiálně.
Potrestáním viníka to neskončí.
Traviči se cítí anonymně.
Jestli někoho chytí, tak to bude jen náhoda.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

19.3.2021 18:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nechci se toho karbofuranu nějak zastávat ale skutečně po jeho použití nastává smrt zvířete velice rychle na rozdíl od současných moderních prostředků na myši nebo potkany. Petrův Zdar
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.3.2021 22:08 Reaguje na Jan Knap
To má být reklama cílená na sebevrahy? Jak rychle nastane smrt člověka po otravě karbofuranem? Jak bolestná smrt by to byla?
Odpovědět
AM

Anežka M

20.3.2021 10:15 Reaguje na Majka Kletečková
Zrovna otrava neurotoxickými pesticidy je v celosvětovém měřítku nejčastější. Je to levné, spolehlivé a dostupné i třeba pro chudé farmáře v rozvojových zemích.
Odpovědět
AM

Anežka M

20.3.2021 10:21 Reaguje na Hunter
Cože? Vy se tu opovažujete naznačovat, že to udělal holubář nebo chovatel? Taková nehoráznost! Všichni přece víme, že tyhle návnady straží ekoteroristé, aby pokazili PR myslivcům.

(Promiňte, ale nahrál jste mi neodolatelně ;)
Odpovědět
DA

DAG

21.3.2021 06:46 Reaguje na Anežka M
Tak jako vtip dobrý. Ale myslivci k tomu skutečně z naprosté většiny nemají důvod.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

21.3.2021 10:02 Reaguje na DAG
Copak někdo myslivce podezírá?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.3.2021 12:09 Reaguje na Hunter

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MG

Milan G

19.3.2021 17:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jsi nemocný, jdi se léčit.
Odpovědět
re

regis24

19.3.2021 13:13
Proč tam není nikde zmínka o myslivcích?
A ty fotky se aranžují jak dlouho předem?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.3.2021 13:39
Kdyby nebyli ti luňáci vybaveni vysílačkou, asi by se o těch otrávených dravcích a dalších živočiších nikdo nedozvěděl. Možná, že zvířata jsou u nás trávena v mnohem větší míře než lze soudit z nálezů. Jestliže k těmhle kriminálním činům dochází opakovaně ve stejné oblasti, tak ty otravy provádí zřejmě jedni a titíž lidé. Je smutné, že se tyhle zločince zatím policii nepodařilo odhalit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.3.2021 13:52 Reaguje na Majka Kletečková
Policii se nepodařilo najít ani pachatele gigantické otravy Bečvy, tak co po nich chcete,
Odpovědět
Sl

Slovan

19.3.2021 14:07
Tak takhle se chová ta údajně vyspělá společnost. Imho do vyspělosti máme evidentně hodně daleko, protože se mezi námi stále vyskytují jedinci s IQ pod úrovní houpajícího koně a jiní se stejnou IQ to ještě obhajují. Tady někdo záměrně tráví divokou zvěř a policie by toho psychopata měla už chytit! Já zjistit, že to někdo v okolí dělá... no raději ani nebudu dál psát ;)
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

19.3.2021 20:19 Reaguje na Slovan
Musíte si uvědomit, že prioritní fízlovské aktivity jsou momentálně hlídkování na hranicích okresů. Takže na cokoliv ostatní zapomeňte.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.3.2021 16:19
Stromy v Zašové, orli a nyní luňáci. Vše má společného jmenovatele. Tím je
to, že se polarizuje pohled na přírodu a někteří to řeší po svém. Předem
prohlašuji, že s tím braním do svých rukou nesouhlasím, ale musím se pouze
zamyslet nad příčinami. O Zašové píši tam a tu opět zopakuji jedno, že
pokud někomu někdo ničí výsledky jeho práce a nedovolá se nápravy, tak
použije nelegální praktiky. Upozorňuji, že může jít i o vyšinutého
jedince, kterému to trávení dělá dobře a nebo někoho, kdo to necílil
na ty dravce, ale na něco jiného. On i takový přiotrávený městský
potkan může být potravou dravci a toho následně otrávit. K záměru a
použití zakázané látky se asi nikdo nepřizná a šetření málokdy došlo
až k soudu. Mohu horovat pro přísné potrestání, ale musím nejprve
viníka vypátrat, obvinit a pak teprve odsoudit. Je otázkou, zda
s jeho činem okolí souhlasí a tak ho nikdo nenapráská a nebo to dělá
někdo bez zjevné příčiny a pouze proto, aby ukojil své choutky, či
dostal do podezření jiné. Dnes se už se nedivím ničemu a nikomu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist