https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/debatu-o-vyssi-ochrane-vody-v-ustave-dnes-poslanci-nedokoncili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Debatu o vyšší ochraně vody v ústavě dnes poslanci nedokončili

6.3.2024 19:54 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslanecká sněmovna dnes nedokončila úvodní kolo debaty o novele ústavy, která má zvýšit ochranu vody a vodních zdrojů. Poslanci na základě dohody grémia Sněmovny přerušili schůzi ve 13:00 a pokračovat v ní budou ve čtvrtek, kdy by se k projednávání tohoto návrhu měli vrátit. S novelou ústavy přišla vláda v souladu se svým programovým prohlášením. Podle opozičního hnutí ANO je změna nadbytečná a může v praxi vyvolat problémy.
 

Dosavadní formulace ústavního článku sedm, který říká, že stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství, se má rozšířit výslovně o vodu. Ústava má nově stanovit že "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vody, a o ochranu životního prostředí". Na schválení změny ve třetím čtení bude zapotřebí ve Sněmovně ústavní většina, tedy alespoň 120 poslanců. Vládní koalice jich má 108 a občas ji podporuje Ivo Vondrák původně zvolený za ANO.

Obdobné návrhy se ve Sněmovně vyskytly již dříve. Podávali je poslanci z různých stran. Sněmovna je ale v minulosti neprojednala až do konce.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) před poslanci řekl, že jde o detailní, citlivou a promyšlenou změnu ústavy. "Jinak bychom ji nepředkládali," uvedl. Účelem změny je podle něj také sjednotit terminologii s pojmy v ústavním pořádku a dalších normách.

Naproti tomu bývalá náměstkyně ministra životního prostředí a nynější poslankyně ANO Berenika Peštová označila návrh za nadbytečný. Podle ní už ochrana vody zakotvená v ústavním pořádku je. "Proč chráníme jenom vodu, proč nechráníme i tu půdu?" ptala se. Poukazovala také na to, že stanovisko Legislativní rady vlády k tomuto návrhu bylo negativní. Vláda radu podle jejích slov převálcovala. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) by mohla změna vyvolat problémy v praxi. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) k tomu poznamenal, že konečné je politické rozhodnutí ve vládě.

Vláda uvádí, že dosavadní znění článku sedm ústavy se s ohledem na současný stav životního prostředí i vývoj práva na ochranu životního prostředí jeví už jako zastaralé i nedostatečné. Voda je podle vlády v současné době nejohroženější zdroj. Současné ustanovení je příliš vágní a neodráží současnou důležitost ochrany životního prostředí, tvrdí vláda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.3.2024 20:30
A kdy to bude o výhradním vlastnictví vody ČR, co ? !
Odpovědět
Ra

Radek

8.3.2024 19:59
Voda je podle vlády v současné době nejohroženější zdroj.

Proto povolují ouředníci kdejakému joudoví průzkumný vrt na požádání , že !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist