https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstraci-ke-klimatickem-summitu-v-glasgow-se-ucastni-tisice-lidi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstrací ke klimatickém summitu v Glasgow se účastní tisíce lidí

7.11.2021 00:58 | GLASGOW (ČTK)
Tisíce převážně mladých lidí v Glasgow demonstrovali za rychlejší kroky k ochraně klimatu. Děje se tak necelý týden poté, co v tomto skotském městě začala klimatická konference COP26. Účastníci demonstrace volají po "systémových změnách" a klimatické spravedlnosti, zejména pro chudší státy. Na transparentech jsou k vidění slogany jako "Kapitalismus zabíjí planetu", "Jednejte ihned!" či "Dinosauři si také mysleli, že jim zbývá čas", píše agentura DPA. Švédská aktivistka Greta Thunbergová označila v pátečním projevu klimatickou konferenci za neúspěšnou.
reklama

 
Thunbergová poznamenala, že světoví lídři usilují o zachování stávajícího pořádku. Dodala, že mladí lidé nestojí o prázdné sliby. "Lídři nic nedělají," poznamenala Thunbergová, která stojí za zrodem pátečních pochodů za ochranu klimatu Fridays for Future. "Zdá se, že jejich hlavním cílem je pokračovat v boji za status quo," varovala. Konferenci COP26 přitom označila za neúspěšnou, "cvičení ve vztazích s veřejností" a "dvoutýdenní oslavu zanechávání všeho při starém". Uvedla také, že lidi z regionů, které změny klimatu nejvíce postihují, "zůstávají nevyslyšeni". "Nepotřebujeme další prázdné sliby," řekla s tím, že klimatické závazky by neměly být plné skulin, jak tomu v praxi je. "Už nás unavuje poslouchat jen 'bla, bla, bla', naši lídři se jako lídři nechovají," dodala.

S projevem na akci vystoupila také mladá ugandská aktivistka Vanessa Nakateová. Zdůraznila, že její země přímo pociťuje následky změn klimatu, lidé umírají, děti přestávají chodit do škol a lidé přicházejí o farmy. "Ocitáme se v krizi, je to katastrofa, která se děje každý den," řekla. Zároveň poznamenala, že Afrika se potýká s nejhoršími dopady klimatických změn, přestože má historicky na svědomí jen tři procenta globálních emisí. Projev zakončila optimističtěji. "Farmy mohou opět rozkvést... může skončit bolest a utrpení," řekla s tím, že světoví lídři se musí zodpovídat.

Solidaritu s demonstranty vyjádřil například bývalý americký viceprezident Al Gore. "Všem v sálech (summitu) COP26: Nyní je čas poslouchat jejich hlasy a jednat. Jejich budoucnost je ve vašich rukou" napsal na twitteru.

Organizátoři pochodu mladých lidí za ochranu klimatu britské televizi BBC řekli, že jejich cílem není "páchat destrukci" či "svrhávat vládu", ale chtějí světovým lídrům předat vzkaz. Osmnáctiletá Skye BBC řekla, že množství mladých lidí, "kteří se probudili a vyjadřují svůj názor" v rámci hnutí Fridays for Future, dokládá, jak důležitá pro ně ochrana klimatu je. "Opravdu doufáme, že to světoví lídři uvidí a řeknou si 'Tý jo, mladí lidé jsou do toho opravdu zapálení. Musíme se pro to nadchnout'," řekla.

Světoví státníci jednají na konferenci COP26 v Glasgow od neděle do 12. listopadu. Společně se snaží najít řešení, jak udržet oteplování planety pod kritickou hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou. Dosud se dohodli na iniciativě na zastavení odlesňování nebo na omezení výroby elektrické energie z uhlí.

Na klimatickém summitu COP26 jednají zástupci zhruba 200 států o tom, jak udržet oteplování planety pod kritickou hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou. Dvoutýdenní konference končí 12. listopadu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (57)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

7.11.2021 06:05
Ugandská aktivistka Vanessa Nakateová je popletená. Problémem v její zemi není klima, ale porodnost. Na jednu ženu tam připadá 4,82 dítěte. Snad to pochopí včas, protože se jedná o něco, s čím ona sama může začít u sebe.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 06:22 Reaguje na Richard Vacek
Taky tvrdím, že tady se řeší důsledek a neřeší se příčina. Příčinou je šíleně vysoká porodnost v zemích třetího světa. Takže platí to, co před časem řekl botanik Václav Větvička - jediná humanitární pomoc, která by se měla vyvážet do zemí třetího světa, jsou prezervativy.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

7.11.2021 09:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Příčinou emisí CO2 v prvním světě je porodnost v zemích třetího světa?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 09:29 Reaguje na Petr Dvořák
Emise nejsou jediným důvodem oteplování Země. Plundrování pralesů díky explozi populací v zemích třetího světa jsou důsledkem toho, že ubývá zeleň, která by mohla CO2 pohlcovat a holá půda se samozřejmě ohřívá mnohem více a rychleji než půda pokrytá zelení.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.11.2021 10:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Plundrování pralesů a jejich spalování v evropských teplárnách a elektrárnách je ekologismus a jsou na to dotace. Taktéž zavírání jaderných elektráren jako ve Švédsku, kdy se výkon nahradí naftovou, a dovozem energie z Polských uhelných, je také eko. Vše co škodí přírodě je eko a bio.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

7.11.2021 11:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hm.. obávám se, že odlesňování je z velké části zapříčiněno poptávkou v prvním světě (soya, palmový olej, hovězí..).
I kdyby nebylo, tak chtít po třetím světě uskromňování, aby první svět mohl dál nerušeně pálit uhlí je, zdá-se mi, poněkud chucpe. Holá půda pochopitelně způsobuje lokální změny klimatu nebo regionální změny srážkových poměrů, ale nemění radiační bilanci planety.
Ne, že by přelidnění nebyl problém sám za sebe, to netvrdím, abychom si rozuměli.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.11.2021 12:58 Reaguje na Petr Dvořák
Tak jednoduché to asi nebude. Pokud by to neprodukovali nebyla by nabídka. No a pokud někdo něco nenabízí...... Ten první svět jak píšete by asi potom hledal jinou alternativu. Co by ale potom z toho třetího světa nabízeli? Jinak kvůli hovězímu to asi také nebude.
Nevím také proč by se měl ten třetí svět uskromńovat. Bohužel množí se nad své možnosti.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 13:30 Reaguje na Jarek Schindler
Kupříkladu v Africe to není ani tak kvůli nám, jako spíše kvůli exponenciálnímu růstu populace. Protože současně stejně rychle produktivita práce, a to zejména v zemědělství, dochází k velkému odlesňování velkých ploch a tím i k velkému ohřevu holé půdy. Jenom pro Vaši informaci - od roku 1900 se počet obyvatel Afriky zdesateronásobil, ale i satelity postupují podobně. Madagaskar v roce 2000 měl 15 miliónů obyvatel a dneska má 29 miliónů. Takže odlesňování není způsobeno spotřebou Evropy, ale místní si svou zemi sami vlastně vybydlují.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale onií to nebudou používat. Jsou ovšem jiné programy, kterými se regulují počty volně žijících zvířátek, které jsou jinak spíše domácí mazlíčci. Kastrační programy bývají docela úspěšné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:51 Reaguje na Richard Vacek
A kolik z těch děcek se dožije dospělosti? Sotva půlka? To bych za tragédie neviděl, jsou daleko horší země.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.11.2021 09:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Před 50 lety měli obyvatel jako je v Česku. Nyní 5x tolik. Takže dospělosti se jich dožívá více, než je pro ekosystém únosné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 10:29 Reaguje na Richard Vacek
Pokud se tam ještě trochu oteplí, nebude možný tam žít vůbec. To jsem ale zvědavej, kde se budou množit.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebudou se množit vůbec, pokud je jinam nepustí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.11.2021 11:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Není moc moudré snažit se jim zajistit podmínky, aby mohli ještě chvíli přibývat geometrickou řadou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 13:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Prostě se zvednou a přijdou do Evropy. Ve vstupu jim nikdo bránit nebude a mustr, jak to udělat, už pár let funguje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 16:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Evropa je dnas zabetonovaná nadoraz.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 18:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Může se stát, že díky hladomoru se dají do pohybu doslova milióny migrantů a ty nezastaví ani ostře nabité zbraně. Nebo si snad myslíte, že když se přes hranice přelije vlna 4-5 miliónů zoufalých hladovějících lidí, že je zastaví pár desítek vojáčků vodou z hydrantu nebo použití paralyzérů? Ostře nabité zbraně totiž zatím vedení z Brusele zatím odmítá použít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tohle se stát může, invaze z roku 15 byla skutečně děsivá.
Naprosto netuším, jak to bude EU řešit, i když se o tom jedná intenzivně dost dlouho.
Samozřejmě my Poláci a Maďaróni do toho hážou vidle, aniž by navrhli řešení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 22:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jediné řešení je - uzavřít migrantům Evropu, vykašlat se na nějaké sociální cítění a vypakovat ty, kteří sem přivandrovali. Nelegálové sem stejně jedou s jedinou myšlenkou - využívat evropský sociální systém.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.11.2021 18:49 Reaguje na Pavel Hanzl
To určitě. A kde?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:10 Reaguje na Jarka O.
Prakticky všude, o jednu loď se stovkou imigrantů se přetahují už měsíc, nikdo není ochotný je vzít.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:11 Reaguje na Jarka O.
Lukašenko zve Iránce a tlačí je do Polska, tu invazi z roku 15 vytvořil Putin. Není to vůbec jednoduchý.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.11.2021 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
:-)) aha, tak Putin 2015, originální :-))
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 11:14 Reaguje na Richard Vacek
Střední věk obyvatelstva je 14 let až 11 let, Uganda je země s nejmladší populací na světě.[4] Celkem 49,4 % populace je mladší čtrnácti let a v této kategorii je Uganda první na světě.[5]
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.11.2021 11:31 Reaguje na Sauerkirschmann
Je vidět, že Ugandu zachrání jedině rychlá občanská válka.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 11:50 Reaguje na Richard Vacek
Jistě, v sousední Rwandě to fungovalo :) Také by se mohli zříci křesťanatví, a vrátit se ke svým civilizačním stanadrům, které provozovali před příchodem misionářů. Nebýt křesťantví, byla by nejspíše tahle mladá aktivní soudružka dávno posvačena :)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 06:16
Vážená redakce. Když už musíte psát o tak zbytečném tématu, jako je tahle demonstrace, mohli byste k článku přiložit fotku nějaké hezké aktivistky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2021 08:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
no a jak by ta "hezká" aktivistka měla vypadat?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2021 09:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zadívejte se pořádně na fotku Gréty a ono Vám to dojde. Pokud ne, tak je třeba navštívit očního lékaře. Pokud ani pak ne,......
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.11.2021 10:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Greta je přesný reprezentant ekologismu. Retardovaný deviant.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2021 12:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
domnívám se, že lidi jsou komplexní bytosti, proto by bylo fain, neposuzovat "knihy" jen podle desek...to, že s někým nemusíme zrovna souznit se zkrátka stává
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.11.2021 19:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podle mne se nejedná o zbytečné téma. Na zbytečné téma by se pod článkem nesešlo tolik komentářů jako zde. Podle počtu komentářů soudím, že nezanedbatelný počet pravidelných čtenářů si tenhle článek a komentáře pod ním přečetlo, jedno jestli demonstraci mladých fandících nebo ji odsuzujících.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.11.2021 06:57
To si fakt média myslí, že lidi budou poslouchat nedospělý naivky ?
Že jim dávají tolik prostoru !
Odpovědět
Pe

Petr

7.11.2021 07:30 Reaguje na smějící se bestie
I vy jste dostal prostor a veřejně mluvíte k lidem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.11.2021 07:52 Reaguje na Petr
Ano, v jednom pro svět zanedbatelném, což je rozdíl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.11.2021 19:57 Reaguje na smějící se bestie
Využila jsem odkaz v tomhle článku a ukázku Grétina vystoupení naživo jsem si pustila. Obsahově mne v něm nic nepřekvapilo. Gréta se hodně zlepšila ve svém projevu a v tom, jak mluvit k davu. A její angličtině je dobře rozumět.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

7.11.2021 08:22
A nakonec nemám pochybnosti, ale jsem si jist, že „bojem“ proti skleníkovým plynům v Evropské unii nelze dosáhnout pozitivní změny klimatu. Smysl má bránit likvidaci pralesů, sázení stromů a návrat k řešení populačního vývoje v zemích, které nemají dostatek zdrojů. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Uzitecni-klimaidioti-a-temne-sily-za-nimi-Ivan-David-to-v-Glasgow-videl-na-vlastni-oci-Ti-jejich-vedci-jen-drzi-hubu-a-krok-682685
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.11.2021 09:05 Reaguje na Kamil Krabice
ono to asi dává smysl v rovině, že ti vědci opakují opakované...takže celé to je taková ovčí farma...ostatně na to je založen úspěch těch virtuálních sítí...vytváření ovčích názorů, tím, že se opakuje opakované a to dokonce i bez schopnosti jakékoliv logicko kritického postupu což samostatný úsudek dělá z člověk dělá osobnost a ne bezduchou hlásnou troubu
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.11.2021 10:23
Nic proti dětem a pubescentům na demonstracích, ale nevyzrálí lidé jsou
nejvhodnější "revoluční" masou vždy. Je ochotna skandovat i to, čemu
nerozumí a doslova se za to i bít. Studium a přemýšlení bolí a snazší
je opakovat cizí "moudra", která často ani moudry nejsou. Za pár let
z toho vyrostou, zmoudří a budou se tlouci do hlavy, co pomohli vyřvat.
Takových lidí znám hodně, kteří litují, že byli taky takoví a že si
vyřvali své nynější trable. Mládež potřebuje k životu rebelovat proti
starším, jako výraz nesouhlasu s tím, že starší už mají své zkušenosti
a nejsou hr do kdejaké nejisté změny. Schopni manipulátoři využijí
mládež, v krajním případě ji nechají i seřezat a vymyslet zabitého.
To strhne i rodiče, kteří si nechtějí nechat bít a nebo zabíjet děti.
To, že to bylo zrežírováno se dozví až po létech, nebo vůbec a pochopí,
že nejen děti, ale i oni byli využiti těmi, kterým jde vždy o jediné
a tím je moc a bohatství. Nikdy o nic jiného nešlo a nejde. On i ten
"gryndýl" je o moci a kšeftech se zelených technologií, když už není
možnost zbohatnout na stávajících technologiích. To je příležitost,
kterou nyní uchopili a pokud je i dotována, tak není problém zbohatnout
i na utopických nesmyslech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 10:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy to máte naopak všechno a dycky.
Právě studenti se dokázali postavit proti Hitlerovi v Kounicových kolejích, jen studenti protestovali proti Vítězném Únoru, jen student Palach burcoval lidi po osmašedesátým, jen studenti rozjeli sametovku.
Manipulátory doblblí jste jenom vy a je úplně fuk, kolik je vám let ale staří hlupáci zvolili do vedení státu ty kreatury, co tam dnes máme.....cvičné studentské volby dopadají úplně jinak.....
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:59 Reaguje na Pavel Hanzl
VY to máte popletené.....studenti v roce 1939 byla mladá elita své doby, a co se týče toho Vítězného února, tak tam bylo těch studentů mezi mladými asi tak 3 procenta. 97 procent ostatních mladých byli ti rudí komisaři, kteří vyřvávali o pokroku, stejně tak jako tahle verbež.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.11.2021 13:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Pri tejto príležistosti si môžeme pripomenúť smrť Martina Šmída, alias Ludvíka Zifčáka alias Milana Růžičku na demonštrácii v roku 1989. Veľmi dobre si pamätám, ako nás táto správa zomkla a zjednotila. Bol to presne ten bod zlomu, hovorili sme si že toto už tým komunistom nesmie prejsť.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 11:08
Solidaritu s demonstranty vyjádřil například bývalý americký viceprezident Al Gore. "Všem v sálech (summitu) COP26: Nyní je čas poslouchat jejich hlasy a jednat. Jejich budoucnost je ve vašich rukou" napsal na twitteru.


Ano, Al Gore, jehož uhlíková stopa je srovnatelná s průměrnou českou vesnicí :)
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.11.2021 12:39
S klimatem není potřeba bojovat, stejně se změní, takže stačí rozumně hospodařit, neplundrovat, sázet a udržovat hlavně velké pralesní plochy, deštné pralesy...... Ale celá tato spíše mediální, populistická a PR kampaň politiků nás připravuje na nové regulace, miliardové projekty!!!! po kterých bohatí budou ještě bohatší, střední třída schůdne a chudí budu trpět nedostatkem všeho, a klima se zásadnějším způsobem nezmění..A stejně jako svět a život již snad nikdy nebude jako před covidem, tak nebude ani po boji s klimatem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 16:28 Reaguje na Milan Milan
Tuhle klimatickou tragédii způsobil člověk a jen člověk ji může zastavit.
Doporučuji šestou zprávu IPCC, ale vím, že je to marné.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

7.11.2021 22:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaká tragédie? Tak to mohou nazvat jen tragédi. Shakespeare hadr a Othelo jakbysmet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:13 Reaguje na Tomáš Kvítek
Přečtětě si tu zprávu, do té doby neračte kdákat pitomosti.
Odpovědět
TK

Tomáš Kvítek

8.11.2021 09:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Prostě tragéd. Četl jsem a názor neměním pane tragéde. Přečtěte si toto:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/svet-co-vam-klimaticti-propagandiste-nereknou.A211106_162059_p_klima_wag

a pak zapojte šedou kůru.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

7.11.2021 23:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Začněte u sebe. Někteří lidé v ČR již přestali topit a svítit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.11.2021 17:51
horko-mrazy-boure-zaplavy-a-sucho-byly-i-pred-francouzskou-revoluci-
Ještě, že v té době nevycházely zprávy IPCC a nebyla EU.


https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/horko-mrazy-boure-zaplavy-a-sucho-byly-i-pred-francouzskou-revoluci-40377228#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=SgX3o8NuMFR-202111071647&dop_id=40377228&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.11.2021 19:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je absolútne zrejmé, že sa momentálne nič výnimočné nedeje. Spomeňme na 30 roky minulého storočia, keď v Amerike zúrili obrovské prachové búrky https://www.euro.cz/udalosti/vysusena-amerika-1459704
"Ke konci května nebe nad Oklahomou vybledlo a mraky se rozptýlily. „Slunce pražilo den po dni do rostoucího osení, až se po ostří každé zelené čepele rozlezla hnědá čára,“ napsal John Steinbeck ve svém slavném románu Hrozny hněvu. Prudké slunce pálilo tak, jako by to nikdy nemělo přestat, a ve stružkách – kdysi v jiných časech vyrytých vodou – „drobila se prsť na prach v suchých praméncích“.

Pak přišel červen, slunce žhnulo stále zuřivěji a cesty se zalykaly prachem. „Šel člověk a za ním se táhla řídká vrstva prachu až do pasu; jel vůz a prach se zdvihl až k vrcholkům plotu; za automobilem se vyvalilo hned celé mračno.“ V polovině června se z jihu přihrnuly těžké mraky, ale sotva sprchlo. A pak přišel vítr. Nejdřív vánek, „který něžně chrastil v usychajícím obilí“. Minul den a vítr zesílil. Sílil neustále, až se stal vichrem, neúnavným a neúprosným. „Prach se vyvalil z polí a vysílal vysoko do vzduchu šedé, rozvleklé chocholy, jako když se líně převaluje kouř. Kukuřice šlehala po větru a vydávala suchý, praskavý zvuk.“
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:18 Reaguje na Vladimir Mertan
Dnes se prakticky nic neděje. Teplota je pořfd řádově stejná jak ve středověku.
Ale podívejte se na nějaký graf (existuje jen jeden, jsou to naměřené hodnoty).
Ta křivka za posledních možná 5 tisíc let je skoro vodorovná, ovšem za posledních 100 je prakticky svislá.

Pokud nechápete, o co se jedná, není vám pmoci.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.11.2021 07:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Vodorovná - zvislá, to spoznávam. To je predsa tá hokejka. :-) Hokejkový graf získame, ak spojíme merania z proxy dát s dnešnými presnými meraniami teplomerov. Pokiaľ toto nechápete tak vám není pomoci.
Odpovědět
ig

8.11.2021 16:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Svislá? Nediferencovatelná funkce, ignoruji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy jste šestou zprávu přece četl!!!
Není přece možné, abyste z ní nepochopil VŮBEC NIC!!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.11.2021 06:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesmíte se rozčilovat pane Hanzle, VI.hodnotící zpráva je špatná zpráva, trpí řadou vad .

Jinak včera na ČT1 oznámili myšlenkový veletoč Evropské komise v otázce jádra .
Tak slyšte - jaderná energetika bude zařazena mezi žádoucí zdroje !

Oznamovala to Uršula a tvářila se stejně blbě jako když v minulosti jádro zatracovala.
Evropské komisi už nelze věřit ani pozdrav.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.11.2021 09:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jeho úkolem není to přečíst nebo tomu porozumět. Jeho úkolem je šířit bludy a lži. Stačí se podívat na jeho poslední článek plný lží, bludů a stokrát opakovaných nesmyslů. Otázkou zůstává, jestli to dělá z vlastního přesvědčení, nebo zda ho za to někdo platí.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist