https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/denik-n-cez-se-stal-soucasti-uskupeni-oil-aby-mohl-pojistit-sve-uhelne-zdroje?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ se stal součástí uskupení OIL, aby mohl pojistit své uhelné zdroje

29.4.2022 17:30 | PRAHA (ČTK)
Foto | Ivo Lukačovič / Wikimedia Commons
Energetická společnost ČEZ se stala součástí uskupení OIL (Oil Insurance Limited), které založily firmy s ropným nebo uhelným byznysem, aby se dostaly k pojištění. Pojišťovny, které doposud uhelné elektrárny finančně kryly, se od těchto paliv hromadně odklánějí. Firmy s takovým byznysem proto zakládají účelové pojišťovací ústavy, které své služby nabízejí jednotlivým členům. Napsal to Deník N, kterému to potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ má v Česku šest uhelných elektráren a provozuje také uhelnou teplárnu Trmice.
reklama

 

"Ano, u této organizace máme zajištěna naše uhelná aktiva v České republice," uvedl Kříž. Potvrdil tak informace z webu OIL. ČEZ se podle Deníku N musel na klasické pojišťovny přestat spoléhat od února, protože mu vypršely předchozí smlouvy, které měl například u Vienna Insurance Group, Generali nebo Allianz.

"Jde o to, že společnosti, které mohou mít problém sehnat pojištění kvůli svému rizikovému profilu nebo rizikovému profilu činností, vytvořily vzájemné pojišťovny, tedy každá z nich platí a z těchto peněz vytváří fond pojištění pro své členy. Právě proto, že je běžné pojišťovny nepojistí," popsal Lindsay Keenan, koordinátor organizace Insure Our Future, která poukazuje na pojišťování fosilních zdrojů. Bez pojištění energetické společnosti nedosáhnou na financování, což může komplikovat investice, píše Deník N.

Součástí OIL jsou významné energetické korporace, z Evropy to je například francouzská EDF, chemička BASF nebo ropné koncerny MOL, OMV a Repsol. Nejvíc členů má uskupení v USA, kde je členem například Chevron. Organizace má k letošku 65 členů a pojišťuje aktiva v hodnotě přes tři biliony dolarů (zhruba 70 bilionů Kč). OIL sídlí na Bermudských ostrovech.

Peníze ze zisku OIL se vracejí jeho členům. Loni měla OIL z pojišťovacích služeb zisk 266 milionů dolarů, celkový zisk se zahrnutím investic vystoupal na 667,5 milionu dolarů. Z této částky zajišťovna svým členům vyplatila na dividendách 350 milionů dolarů, uvedl Deník N. Upozornil také, že válka na Ukrajině a obavy z nedostatečných energetických zdrojů mění debatu o fosilních palivech a pomáhají uhelné zdroje držet v chodu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

1.5.2022 14:44
Děkujeme vám, naši drazí zelení aktivisté! .
Ano skutečně drazí, a to nám všem, protože mimo jiných kauz ty peníze, které ČEZ zaplatí za své povinné pojištění, nezůstanou tady u nás, ale přispějí k rozvoji tamtoho daňového ráje na Bermudech.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.5.2022 14:45 Reaguje na Radim Polášek
Když na ty zelené nesmysly vedení těch pojišťoven, resp. jejich akcionáři jak pitomečci naskakují ...

Ona to primárně opravdu není vina těch zelených aktivistů. Prostě vždy a ve všem a všude se najde pár pošuků. Problém nastává, když podle nich začne blbnout většina společnosti.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist