https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-vyhlasily-novy-rocnik-ankety-o-antiekologicky-vyrok-zelena-perla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země vyhlásily nový ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla

3.6.2024 10:56 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spolek Děti Země vyhlásil 29. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Návrhy mohou lidé posílat do 13. června, vítěze spolek oznámí 28. června. Cenu za loňský rok dostal tehdejší primátor Českých Budějovic a současný městský a krajský zastupitel Jiří Svoboda (ANO), který v týdeníku Respekt uvedl, že jsou řeky ve městě nákladnou dopravní překážou a že by plocha lépe posloužila jako parkoviště.
 
Výroky z roku 2023 může do čtvrtka 13. června do půlnoci posílat kdokoliv na e-mail dz.brno@ecn.cz, pokud uvede jejich znění, zdroje a jejich autory. Formulář pro vyplnění je také na Ropak.detizeme.cz/perla.

Mezi žhavými kandidáty na Zelenou perlu může být podle předsedy Dětí Země Miroslava Patrika místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO), který v prosinci 2023 po letech přípravy dálnice D52 z Pohořelic do Mikulova prohlásil, že "v tuto chvíli nejkritičtější úsek je místo přes přehradu, které stálo mnoho let díky aktivitám ekologických vyděračů a aktivistů. Nyní se situace jeví tak, že by byla šance se přes ni dostat po roce 2026, 2027 a pak už by to bylo otázka tří čtyř let."

Dalším silným kandidátem může být podle Patrika starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS), neboť Děti Země – Brno evidují už pět jeho antiekologických výroků. Jirsa se v anketě dosud nejvýše dostal na třetí místo za rok 2021 a 2022.

Loni do ankety dorazilo 26 výroků. Vítězem se stal tehdejší českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO), který v časopise Respekt ze dne 22. srpna 2023 odpověděl na otázku, co by pro vaše město znamenalo, kdyby v něm vyschla řeka, takto: "Ve vztahu k městu jsou řeky (máme dvě) spíše nákladnou dopravní překážkou – musíme stavět a opravovat mosty a řešit následky povodní či zachraňovat topící se. Také musíme pravidelně trénovat stavby protipovodňových stěn a v případě povodní je montovat. Pokud by trvale zmizely, pominou i výše zmíněné problémy, ušetříme v rozpočtu, plochu využijeme pro parkování, které nám zoufale chybí (naše město má pouhých 55 km2)."

Spolek dříve organizoval i oceňování antiekologických činů Ropák roku. Předloňský 30. ročník byl ale poslední, podle pořadatelů anketa splnila svůj porevoluční účel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

3.6.2024 16:30
Já navrhuji LČR, za to co mají na cedulích visících všude po lesích
Odpovědět
Ra

Radek

3.6.2024 16:30
VÍTÁME VÁS VE STÁTNÍM LESE ,KDE HOSPODAŘÍ STÁTNÍ PODNIK LESY ČESKÉ REPUBLIKY. NAŠI SNAHOU JE PĚSTOVAT LESY , KTERÉ VEDLE PRODUKCE DŘÍVÍ PŘINÁŠEJÍ SVÝM NÁVŠTÉNÍKŮM ZDRAVÍ, KLID,POHODU A UMOŽŇUJE JIM RŮZNÉ FORMY REKREACE ,SVÝM OHLEDUPLNÝM CHOVÁNÍM POMÁHÁME I VY VYTVÁŘET ZDRAVÉ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.6.2024 17:07
Já bych nominoval rovnou deset takových výroků, které patří skupině GreenPeace "10 důvodů, proč jádro není řešení klimatické krize a ohrožuje transformaci energetiky":
https://www.greenpeace.org/czech/clanek/3828/10-duvodu-proc-jadro-neni-reseni-klimaticke-krize-a-ohrozuje-transformaci-energetiky/
Neboť podobné názory přímo vedou k energetické chudobě a nedostatku prostředků na ochranu přírody.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.6.2024 19:04 Reaguje na Richard Vacek
nojo no. skoro nemá smysl to komentovat, co má smysl, aby mě názoroví souputníci poklepávali na rameno a odpůrci se ještě více utvrdili ve svém bludu.
čili se omezím na glosu, že GP nevidí břevno v oku svém.
Odpovědět

Viktor Šedivý

4.6.2024 22:06 Reaguje na Lukas B.
Ale volič to stejně zase hodí někomu, kdo tuhle politiku prosazuje.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

4.6.2024 07:32
I negativní reklama je reklama. Navíc zadarmo!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist