https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/devet-faktu-emisnich-povolenkach.maji-pomoci-snizovat-emise-sklenikovych-plynu-a-jejich-cena-stale-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Devět faktů o emisních povolenkách. Mají pomoci snižovat emise skleníkových plynů a jejich cena stále stoupá

5.5.2021 01:09 | PRAHA (ČTK)
Zelená ekonomika EU
Zelená ekonomika EU
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005 na základě takzvaného Kjótského protokolu v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení musí firmy povolenky nakupovat na trhu. Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší.
 

Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) emisní obchodování je nástroj motivující ke snižování emisí skleníkových plynů co nejefektivnějším způsobem. Subjekty, které mají možnost redukovat emise s nižšími náklady, mohou uspořené emisní povolenky nebo jiné emisní kredity prodat těm, u nichž by taková redukce byla nákladnější.

Obchodovat mezi sebou mohou i státy v rámci mechanismu Mezinárodní emisní obchodování (International Emission Trading, IET). Největším systémem emisního obchodování je Systém Evropské unie pro obchodování s emisemi (European Union Emission Trading Scheme; EU ETS), kterého se účastní i Česká republika.

EU ETS zahrnuje přes 11 000 podniků ze sektorů energetiky, výroby oceli a železa, cementu a vápna, celulózy a papíru, sklářského a keramického průmyslu, chemického průmyslu, rafinérií a letecké přepravy v 31 státech a pokrývá zhruba dvě miliardy tun CO2 ročně. Podle MŽP byly v roce 2020 emise v EU ETS o 21 procent nižší ve srovnání s rokem 2005.

V ČR je EU ETS upraven zákonem o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů z roku 2012. Provozovatelé monitorují své emise, vykazují je každoročně MŽP a vyřazují za ně povolenky. Část povolenek dostanou provozovatelé bezplatně, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci. Povolenky existují a pohybují se na účtech v rejstříku povolenek, jehož národním správcem je společnost OTE, a.s. Podle zákona mají provozovatelé zařízení, která na základě povolení vydaného MŽP vypouští skleníkové plyny do ovzduší, povinnost mít zřízen účet v rejstříku.

Počátkem letošního roku nabyla účinnosti převážná část novely o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, respektive ty její části, které nenabyly účinnost už bezprostředně po vyhlášení zákona v lednu 2020. Norma podle MŽP patří mezi klíčové změny předlohy zřízení takzvaného Modernizačního fondu, který bude financován z výnosů dražeb emisních povolenek v EU. Vyhrazena pro něj budou dvě procenta celkového počtu povolenek pro období 2021 až 2030. Podle ministerstva Státní fond životního prostředí ČR jako příjemce peněz z Modernizačního fondu do jednotlivých oblastí podpory rozdělí v letech 2021 až 2030 přibližně 120 miliard korun.

Aktuální novela dále mimo jiné stanoví, že pokuty firmám za přestupky, které se týkají vykazování emisí a nákupu emisních povolenek, se zvýší desetinásobně až na 20 milionů korun.

Podle analytiků byl loňský vývoj na trhu s emisními povolenkami nejzajímavější od roku 2005, kdy byl systém spuštěn. Cenu povolenek podle nich srazil především nástup pandemie koronaviru, růst naopak zapříčinily evropské klimatické dohody a informace o vakcíně proti covidu. Z dat burzy Intercontinental Exchange (ICE), která ceny sleduje, vyplývá, že na konci loňského roku stoupla cena povolenek poprvé nad 33 eur (asi 865 Kč) za tunu CO2.

Na další vrchol vystoupila cena povolenek včera, 4. května 2021, kdy přesáhla hranici 50 eur (1292 Kč) za tunu. K dalšímu růstu cen přispěla kromě přísnějších politik ochrany klimatu také vysoká poptávka od investorů. Cena se dopoledne zvýšila až o 1,3 procenta a dostala se na 50,05 eura za tunu. To je maximum od roku 2005, kdy EU systém obchodování s povolenkami zavedla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 08:34
"Podle MŽP byly v roce 2020 emise v EU ETS o 21 procent nižší ve srovnání s rokem 2005."
Tohle vidím jako jednoznačný úspěch, ve srovnání s Čínou i jinými částmi světa se potvrdilo, že je to cesta správným směrem.
Ještě to rozšířit na Čínu a Rusko, což je nereálné, USA půjdou v tom dolů i bez povolenek.
Ten systém drtí špinavce, kteří jen žvaní a čadí z uhláků a je skutečně pouze náš problém, že mezi ně patříme.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.5.2021 13:01
Mate p. Hanzle dvoji metr na ruzne staty, to nejde. Kolem r. 2010 to vypadalo na boom levnych solarnich technologii z Ciny, ktera byla a stale je v techto technologiich mnohem dal nez Evropa. Jenze asi po 2-3 sezonach to zjistily zapadoevropske firmy, ktere se probudily a zaridily u EK cla na cinske technologie. Takze se rozkvet diky lobingu zapadoevropskych firem v EU nekonal a odsunul, protoze podrazil. Ted FVE chcou narizovat zdalky a nekdo tu z normalne ekonomicky myslicich lidi dela ropaky a pouze nas problem. Praveze nesmysl. Neznam nekoho, kdo by mel rad uhelky, krome tech, co v nich delaji, a ty chapu. Krom toho se uhelky uz pred nastupem EU odsirily a to je dost velky prispevek k ochrane klimatu i bez povolenek a prikazu. Je smutne, ze si nekteri lide uz nedovedou ekonomiku bez prikazu a regulaci predstavit. Povolenky ohrozuji nejen uhelne elektrarny, ale hlavne existenci prumyslu, a hlavne v chudsich evropskych statech. 50 E pro Holandana ma jinou hodnotu nez pro Rumuna, ale to je vam jasne. Vyrojily se tu od vcerejska 3 clanky k tematu, tak jo. Co takhle prispevek k ochrane klimatu tento byznys zrusit. KoliK by se asi usetrilo stromu (na papirovani) a energie (na excelove tabulky) a pracovniku, kdyby tato byrokracie zmizela do propadliste dejin? ;-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 15:05 Reaguje na Jarka O.
Kde jste proboha přišla na to, že boom čínských solárů se nekonal??

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/novy-kral-energetiky-fotovoltaika

Do čeho má asi tak chudší země investovat, když chce zvýšit výkon energetiky? Do uhláku asi těžko:
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/obnovitelne-zdroje-zlevnuji-i-asii

Odsíření byl dobrý počin hned po plyšákovi, ale emise CO2 to skutečně neřeší.

Odpovědět
ms

6.5.2021 01:48
Až nás v brzké době postihnou řetězové blackouty, tak se takové páni Hanzlové před rozhořčenými lidmi budou muset někam hodně hluboko schovat. Protože je fakt, že emisní povolenky už jsou jen nástrojem spekulantů a přes ekologizaci jsou dnes výrobci elektřiny a tepla z uhlí na dně a brzy zavřou krám. Nebo se zvýší násobně ceny elektřiny a tepla. A to chci vidět ten sociální, ekonomický a politický mazec. Pojďme se poučit z Polska, které si v EU určitě prosadí pokračování uhlí, dokud nezprovozní nové jaderky, jež jim zcela jasně postaví výhradně Westinghouse. Poláci žádný tendr nepotřebují a v Bruselu jim budou naslouchat. Protože jestli to pořád není jasné, ČR žije z energeticky náročného průmyslu a vývozu jeho produktů. A to bude po spálené zemi, kterou nám zanechal klan dotačního krále Babiše (kam asi do světa z ČR s Monikou zmizí, že by ke Koženému na Bahamy - ty totiž nevydávají...) ještě důležitější. Možná by si pan Hanzl mohl nastudovat, že Čína loni zprovoznila v uhlí 30 GWe a v dalších pěti letech to bude 247 GWe - tedy více než má nainstalováno celá energetika Německa a více než mají v uhlí USA. Takže i kdybychom se tady v EU příkladně přetrhli, Čína i Indie se nám všem vysmějí a rádi nám ty OZE díky své levné karbonové energetice dodají. Pak si nás za ty evropské peníze poslané do Asie nakonec všechny koupí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2021 07:53 Reaguje na
Vyleštil jste křišťálovou kouli a vidíte tam děsivé věci.
Jenže já čtu tyhle nesmysly už skoro od začátku století, mezitím Evropa mohutně investovala do OZE (my to zase jen prošvejkovali) a dnes snad půlka zemí zrušila uhlí úplně (i sama superuhelná Británie) a zbytek se na to chystá.
Čína a Indie velmi pečlivě počítají emise, mají taky největší nárůst výkonu v OZE a s uhlím silně brzdí, protože oteplování je ničí už teď.
A Polsko velmi rychle maká na OZE (hlavně offshore větráky) a jede naplno příprava asi čtyř bloků JE.
A co u nás? Už 10 let mašlonci mudrují, koho vůbec vzít do tendru, do OZE se investují miliardy, jenže se nestaví skoro nic a sežere to solární a hlavně biopalivový tunel.

Prostě 8 let vlády nejhorší a naprosto neschopné vlády nás dostalo propadu snad ve všem, navíc gigantický dluh nám blokuje jakýkoliv rozvoj.

Evropa je ochodna nás mohutně dotovat, pokud se ty peníze ale
dostanou do rukou téhle loupežnické kliky, regulérně nás to dorazí.
Odpovědět
Jaroslav Čížek

Jaroslav Čížek

6.5.2021 11:20
Pane Hanzl, až dokážete vyvrátit to, co se dočtete v těchto článcích, tak přijďte diskutovat

https://realisticka.cz/2021/04/03/nepohodlna-realita-energie-drazba-slibu/

https://realisticka.cz/2021/02/26/experti-varuji-pred-ztratou-energeticke-sobestacnosti-a-bezpecnosti-cr/

https://realisticka.cz/2021/03/30/realne-scenare-nefosilni-elektroenergetiky-cr/

https://realisticka.cz/2021/01/26/energiewende-v-cr-opravdu-nechtejme/

a tady můžete srovnávat, co dává smysl a co ne, pokud jde o to snižování emisí CO2

https://www.electricitymap.org/zone/FR
https://www.electricitymap.org/zone/DE

pokud by tedy vůbec mělo nějaké opodstatnění

- https://notrickszone.com/2021/04/29/physics-prof-concludes-co2-climate-effect-is-fairly-negligible-adds-just-0-5c-for-a-doubling-to-760-ppm/

Malá poznámka pro případ možného přehlédnutí, Max Planck Institute Munich, to opravdu není ústav choromyslných
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2021 09:05 Reaguje na Jaroslav Čížek
Vůbec nemám pocit tohle vyvracet, protože je to prostě z určitého pohledu realita. Je to v dupě, uvaříme se tak jako tak, nemá cenu cokoliv dělat, protože to nezvládneme, chuj s tym. čus.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist