https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dezinformace-o-obili-z-ukrajiny-se-staly-jednim-z-hlavnich-temat-propagandy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dezinformace o obilí z Ukrajiny se staly jedním z hlavních témat propagandy

28.4.2023 17:57 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dezinformace týkající se obilí z Ukrajiny se staly jedním z hlavních propagandistických témat namířených proti Ukrajině. řekl ČTK mluvčí skupiny Čeští elfové Vít Kučík, skupina se zabývá monitoringem dezinformací na českém internetu. Ukrajinské obilí je často spojováno například s využíváním nepovolených pesticidů a dalších látek. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) však doposud v obilí původem z Ukrajiny ani dalších zemí nenašla žádné problematické vzorky.
 

Podle analýzy skupiny se dezinformace týkají zemědělské produkce z Ukrajiny ve stejné míře jako témata namířená proti podpoře Ukrajiny nebo dodávkám zbraní. Skupina monitoruje weby i sociální sítě. Na facebooku například vznikla skupina nazvaná Mouka z Ukrajiny a další tovar, kde se vyzývá k bojkotu řetězců a obchodů, kde se objeví zboží z Ukrajiny. Na sociální síti se šířil také příspěvek s moukou nazvanou "Banderka" od europoslance Ivana Davida zvoleného za SPD.

Téma pesticidů v ukrajinském obilí se začalo ve veřejném prostoru objevovat poté, co slovenská potravinářská inspekce odhalila zbytky zakázané látky v jedné z dodávek z Ukrajiny. Na Slovensku například zástupce strany Hlas-sociální demokracie tvrdil, že v zemi jsou desítky tisíc tun obilí z Ukrajiny, které nesplňuje hygienické normy. Kontroly ale žádné další případy kontaminace neodhalily.

Společnost Mlyn Kolárovo z jihu Slovenska po oznámení úřadů o kontaminované ukrajinské pšenici uvedla, že podle nové analýzy obilí příslušným předpisům vyhovuje. O dalším postupu by měl rozhodnout výsledek kontrolní analýzy v unijní laboratoři.

O ukrajinském obilí se jednalo tento týden i na sněmovním zemědělském výboru. Ředitel potravinářské inspekce Milan Klanica uvedl, že záchyt pesticidů ve vzorku z Ukrajiny na Slovensku byl těsně nad prahem detekce. Tlak na kontrolu produktů je podle něj značný a některé věci, které jsou založené na dezinformacích, se těžko vysvětlují. Doplnil, že inspekce testuje dodávky obilí i z jiných států EU, kde se může obilí smíchat s ukrajinskými dodávkami.

Děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity Josef Soukup ČTK sdělil, že nález nadlimitního množství nepovolené látky neznamená, že zemědělský produkt je jedovatý. Upozornil na to, že jde o nesplnění hygienických, nikoliv toxikologických limitů.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) poslancům na výboru řekl, že dovoz produkce je tak nízký, že prakticky není co kontrolovat. Upozornil na to, že primární zodpovědnost za nezávadnost svých výrobků mají výrobci potravin. K vyjádření poslance Oldřicha Černého (SPD), které směřovalo k bezpečnosti ukrajinské produkce, řekl, že spekulace nebo náznaky o škodlivosti potravin, jsou krajně nešťastné a přispívají k šíření paniky. Černý mluvil mimo jiné o tom, že mouka z Ukrajiny se mohla už namlít do mouky i před půl rokem, a měly by se proto kontrolovat i pekárny.

Ministerstvo zemědělství také upozorňuje na řadu dezinformací, které se ve spojení s ukrajinským obilí objevují ve veřejném prostoru. Mimo jiné uvedlo, že mouka vyrobená z nevyhovující pšenice se ze Slovenska do ČR nedovážela.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 21:38
Kdyby tak někdo někdy otestoval výrobky Agrofertu, ktrými se krmíme denně....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.4.2023 21:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak by zjistil nezávadnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 22:39 Reaguje na pavel peregrin
To těžko. Proč by měli?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.4.2023 21:39
Vskutku trapná snaha zakrýt neskutečný bordel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.4.2023 06:40 Reaguje na pavel peregrin
spíš se ptejme, komu to vyhovuje takový "hlouposti" vytvářet a proč. Zjistíte, asi že je za tím desinformační zóna flastenců a rusofilové z SPD, kteří chtějí Česko na 1. místě v tlamě Rusského medvěda. Kdyby Okamura nebyl zamindrákovaný chudák, tak by už byl dávno u lizu, to by pak ale musel být jiný.
Odpovědět
JB

Jiří Bodlák

30.4.2023 08:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Víte jestli je někdo zamindrákovaný a podléhá propagandě tak s největší pravděpodobností jste to Vy sám, protože neustále melete mantru vládní propagandy, kdyby jste se naučil pochopit psaný text nemusel by jste být tak žlučovitý, protože problém je ten, že naši zemědělci potažmo unijní musí dodržovat velmi přísné a někdy i nesmyslné požadavky ze strany EK a to stojí peníze a EK se prsí, že na prvním místě je bezpečnost potravin a najednou je zde dovoz levné pšenice od těch co nic dodržovat nemusí a tak je levnější. Navíc od začátku měla tato pšenice být pouze dopravena do přístavu a odvezena mimo Evropu, takže kdo je hlupák ten co chce dodržovat předpisy a závazky nebo Vy co sice nic nevíte, ale všemu rozumíte a jste zcela bez argumentů no, ale to od voliče pětidemolice a Pávka ani nelze očekávat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.4.2023 19:17 Reaguje na Jiří Bodlák
1*.Podle mě je důvod ze všeho nejvíc antibabiš. Nevadí, že to uškodí i ostatním sedlákům. Nedodržování hygienických předpisů je důvod pro nevpuštění na vnitřní trh EU, (často jen záminka, ať už je pravý důvod cokoliv). Zde by se ten důvod dal použít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2023 07:58
Tahle hysterie je přece pořád to samé. Zhyenizovat Ukrajinu a všechny kdo jí pomáhají. Je to samozřejmě důležitá součást hybridní války a já absulutně nechápu, že to pořád ještě někdo nechápe.
Odpovědět
JB

Jiří Bodlák

30.4.2023 08:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Jáí zase nerozumím tomu, že Vy nemáte argument a tak jenom plácáte a to nepříliš chytře, protože došlo k porušení dohod o tom, že obilí mělo být pouze převezeno do přístavu a odvezeno mimo Evropu a dále pokud naši pěstitelé musí dodržovat spoustu předpisů a na ostatní je uvaleno clo tak si myslíte, že je to správné udělat podraz a najednou nic nevadí a může se prodávat obilí nejasného původu a od těch co nic dodržovat nemusí s tím, že vlastního obilí máme dost. A než začnete urážet tak nemám rád rusáky (mezi ně počítám i ukrajince) a na rozdíl od Vás jsem to dával najevo i za komunistů a měl jsem problémy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.4.2023 08:40 Reaguje na Jiří Bodlák
Napsal jste to hezky člověku, který za socíku jezdil budovat
SSSR, jak tu sám na sebe v minulosti prozradil. Je to typický prekabátník stejný jako členové vlády a soudruh nejvyšší. Kam vítr, tam plášť a vždycky pouze plná pusa ideologie a trestání oponentů.
Odpovědět
sv

sv

1.5.2023 14:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Takovou míru sebekritiky, bych od tebe, ideologický machačku, nečekal.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.4.2023 08:48
Bohužel součástí EU zelené politiky je i orientace na domácí, popřípadě až lokální výrobce a dodavatele (nejen potravin). Proto není nic divného, když tyto nesmysly někdo začne aplikovat i na ukrajinské obilí. Vždyť proč bychom měli používat obolí z Ukrajiny, když tady máme vlastní, od našeho zemědělce?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.4.2023 09:42
Mluvčímu doporučuji kritizovat vlády Polska, Slovenska, Rumunska a Bulharska, které odmítly ukrajinské obilí a potraviny. Tyto vlády šíří dezinformace?
Lež má krátké nohy a u nás se dozvídáme pravdu většinou se zpožděním!
Mimochodem kolikpak toho obilí a potravin nakupují Němci, Francouzi
a jiné státy v EU?
Odpovědět
sv

sv

29.4.2023 19:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Mluvčí naopak machačkovi doporučuje, aby si zjistil jak velký lobbystický vliv mají místní zemědělci v daných zemích. Možná se pak zase neztrapní.
Odpovědět
JC

Jiří Chrobok

29.4.2023 14:29
Je to to samé obilí, kvůli kterému třetí svět umírá hlady, nobo to je jiná obilí z Ukrajiny? Nebo už se do třetího světa nevyváží? Něco mi tady opět nehraje, ale co hlavně, že je o čem psát. A jak tak čtu tak z Eko listu už je taky politicky zaměřený server.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.4.2023 15:51 Reaguje na Jiří Chrobok
Zemědělci ve třetím světě mají z konkurenčního obilí stejnou radost jako v Polsku nebo u nás. Příliv levného obilí je totiž nutí k nižším cenám, popřípadě požadují dotace a v rozvojové zemi se na zemědělství rovnou vykašlou a čakají, až připluje další loď s humanitární pomocí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2023 20:52 Reaguje na Richard Vacek
Sedláci v suchých oblastech nejsou shopni vyprodukovat tolik pšenice, kolik tam lidé spotřebují. Proto nakupují z Ruska a hlavně z Ukrajiny. Jenže Rusi zablokovali Ukrajinské přístavy a kus pšenice Ukrošům ukradli. Proto to jede přes Evropu a Pšonci s tím začali kšeftovat.
Odpovědět
JB

Jiří Bodlák

30.4.2023 08:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Sice viz. můj komentář výše k Vám, ale já například považuji za drzost aby ukrajinci posílali nóty a drze diktovali, že musíme brát jejich obilí a mimochodem co obilní dohoda s Tureckem o vývozu ukrajinské pšenice tak ta funguje nebo snad jste o ní ani neslyšel?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.4.2023 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud to chtěli Ukrajinci přes polské přístavy pouze prodat hladovějícím, tak proč to už prodali Polákům, Slovákům, Čechům, Maďarům, Rumunům a Bulharům? On je
k tomu někdo nutil to nedodat do Afriky? Nikoliv!
Splácejí tím dluhy za zbraně a kdo platí více a hned, tak má přednost. Jinak každý vítěz disponuje
s majetkem poraženého a když se ve světě zabavuje
majetek Rusů ve prospěch Ukrajiny, tak to Rusko kompenzuje prodejem jejich majetku. Kolikpak zlata
a uměleckých děl se odvezlo jako reparace do USA z
Německa? Kde skončily památky z vykradených Iráckých muzeí? Plácáte nesmysly soudruhu politruku!
Odpovědět
sv

sv

1.5.2023 14:56 Reaguje na Břetislav Machaček
A to sis vycucal z kterýho prstu, machačku, že Ukrajinci chtěli něco jiného než prodat tomu, kdo koupí. Neustále tady dostávaš hysterické záchvaty kvůli burešově inflaci, a když mají pekaři možnost snížit ceny vstupů, tak dostáváš zase hysterické záchvaty, když si výrobci mouky dovolí kupovat obilí od někoho jiného než od místních státem zadotovaných agrobaronů. PRo info tupý machačku, "nedodat do Afriky" je přinutil svinské zločinecké rusácko. Kdybys totiž nebyl úplně tupý machačku, tak bys věděl, že "Afrika" kupuvola ukrajinské obilí, protože bylo velmi levné. A velmi levné bylo mimo jiné proto, že se dalo takřka v místě výroby naložit na loď a rovnou bez dalších komplikací vyvést do té Afriky. V okamžiku, kdy kvůli rusácku stojí nebo stály lodě v přístavu nebo se musí naložit na vlak a vést stovky a tisíce kilometrů k nejbližšímu přístavu, kde se zase musí přeložit na loď, tak velmi levné (pro Afriku) přestává být.
Mimochodem, nezvdělaný machačku, takhle otázka nezní, protože žádné. Otázka zní, kolik zlata, uměleckých děl a techniky a strojů a lidí jako otroků (a to nejen z německa ale i z německem okupovaných zemí včetně ČSR) bylo odvezeno do russovětska. Odpověd zní velmi mnoho. Pro info politruku, nejvíc památek z vykradených iráckých muzeí bys našel v soukromých sbírkách rusáckých oligarchů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist