https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-teplu-z-parovodu-porostou-v-brne-jedle-rostliny-i-v-zime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky teplu z parovodu porostou v Brně jedlé rostliny i v zimě

28.1.2020 00:28 | BRNO (ČTK)
Studenti architektury budují v centru Brna malou "oázu", kde i v zimě poroste kerblík nebo mangold, a to díky zbytkovému teplu z parovodu.  / Ilustrační foto
Studenti architektury budují v centru Brna malou "oázu", kde i v zimě poroste kerblík nebo mangold, a to díky zbytkovému teplu z parovodu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Studenti architektury budují v centru Brna malou "oázu", kde i v zimě poroste kerblík nebo mangold, a to díky zbytkovému teplu z parovodu. Nevelký záhon obklopený fólií a speciální dřevěnou konstrukcí stojí nad revizní šachtou parovodu naproti Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Tento týden jej studenti spolu s odborníky osejí. Rostliny tam přežijí i navzdory mrazivému zimnímu počasí.
 
Instalace městské oázy na Joštově.
Instalace městské oázy na Joštově.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Zasazené rostliny budou směsí divokých a pěstovaných na zahrádce, všechny však mají být jedlé. "Z divokých se jedná například o velmi aromatickou rostlinu kerblík třebule nebo ptačinec prostřední, chutí připomínající kukuřici. Z těch pěstovaných na zahrádkách to bude například mangold bohatý na vitamín C a velmi oblíbený v jižních zemích místo špenátu," řekl vedoucí projektu Martin Kaftan.

Konstrukci tvoří dřevěná "kostka" s velkým květináčem a fólií, která květináč obklopuje. Autory díla jsou studenti Ústavu experimentální tvorby Fakulty architektury VUT z Kaftanova ateliéru.

Jejich úkolem bylo najít vhodný zdroj energie, který by umožnil vytvoření oázy, podobně jako je tomu v případě izolované vegetace v poušti. V návrzích pracovali s různými zdroji zbytkové energie. Výsledná oáza využívá nejen zbytkové teplo z brněnských podzemních parovodů, ale také biologicky odbouratelný odpad z gastronomických zařízení a z rostlin.

"Zatímco dřevěná konstrukce pracuje na principu tradičních tesařských spojů, na objektu jsou použity i moderní materiály ke zlepšení výkonu pomyslného skleníku. Fóliová membrána byla navržena pomocí principů tzv. parametrického navrhování, aby se podařilo dosáhnout co nejlepších technických i estetických výsledků," popsal Kaftan.

Studenti spolupracovali mimo jiné i s odborníky z Tepláren Brno, kteří jim poskytli konzultace a pomohli vytipovat nejlepší lokalitu. Teplota uvnitř oázy činí 22 stupňů. Květináč bude vybaven senzorem pro snímání teploty, který zajistí i automatické větrání. Objekt bude na místě tři měsíce. Po sklizni budou moci Brňané ochutnat pokrmy připravené z vypěstovaných rostlin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

28.1.2020 09:52
Kontrolní otázka: odkud se bere to teplo v brněnských parovodech? Není to náhodou z ďábelské spalovny, která vypouští ten nebezpečný oxid uhličitý.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.1.2020 16:39 Reaguje na
Je.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist