https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-kvuli-znecisteni-zakaze-do-1.ledna-vyrobu-a-prodej-zabavni-pyrotechniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí kvůli znečištění zakáže do 1. ledna výrobu a prodej zábavní pyrotechniky

10.9.2024 10:24 | DILLÍ (ČTK)
Rozhodnutí samosprávy přichází před listopadovými oslavami hinduistického svátku světel Díválí. Má předejít dalšímu znečištění ve městě.
Rozhodnutí samosprávy přichází před listopadovými oslavami hinduistického svátku světel Díválí. Má předejít dalšímu znečištění ve městě.
Foto | dksesh / Flickr
Vedení indické metropole Dillí zakáže až do 1. ledna prodej zábavní pyrotechniky, petard a ohňostrojů. Rozhodnutí samosprávy, o kterém informovala agentura Reuters, přichází před listopadovými oslavami hinduistického svátku Díválí. Má předejít dalšímu znečištění ve městě s 20 miliony obyvatel, které každou zimu trápí velmi špatná kvalita ovzduší.
 
Zákaz se vztahuje také na výrobu a prodej pyrotechniky, která při použití vytváří dým, píší The Financial Times. Platí pro kamenné prodejny i pro online prodej a za jeho porušení budou hrozit pokuty i tresty vězení. Zákaz v Dillí platil i v minulých letech, jeho vymáhání je ale velmi problematické.

"V zimním období hrozí v Dillí zvýšené znečištění ovzduší. Odpalování petard v tomto období znečištění ještě zhoršuje. Vzhledem k této situaci stejně jako v loňském roce zavádíme úplný zákaz výroby, skladování, prodeje a používání všech druhů petard, aby byli lidé chráněni před znečištěním. Rovněž bude vydán úplný zákaz online prodeje a dodávek jakýchkoli petard," uvedl ministr životního prostředí Dillí Gópál Rai.

Příslušnou směrnici vedení města vydá za několik dní a bude platit až do 1. ledna.

Někteří hinduisté považují zákaz petard na svátek Dívalí za snahu zasahovat do náboženských oslav. Vláda na tuto kritiku již dříve reagovala prohlášením, že cílem zákazu je zachránit lidské životy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

11.9.2024 11:19
Umím si představit, jaká je tohle pro (nejen) hinduisty síla. Diwali je pro ně opravdu důležité, a to právě včetně ohňostrojů. Má to pro ně mnohem hlubší význam, než jak to známe od nás - západní, zvrácené rádobyoslavy Nového roku.
Můj zesnulý kamarád Gaurav mi často úplně nadšeně popisoval, jaký prožitek má mj. právě z ohňostrojů, "Světel v temnotě" (a z rangoli se svíčkama :D).
Ale ze zdravotních/ekologických důvodů je to zcela pochopitelné.
Tak i tak - Happy Diwali to All!, jak by řekl. :))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist