https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-uklizeli-odpadky-na-snezce-a-okoli-pece-pod-snezkou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci uklízeli odpadky po turistech na Sněžce a v okolí Pece pod Sněžkou

10.10.2022 00:18 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stovky kilogramů odpadků v okolí nejvyšší české hory Sněžky a Pece pod Sněžkou sesbírali o víkendu dobrovolníci při akci na závěr letní sezony Ukliďme Sněžku i pod Sněžkou. "Přišlo kolem 70 lidí, zapojilo se i mnoho lidí, kteří se na akci předem neregistrovali. I jim jsme dali pytle na odpadky," řekla ČTK organizátorka akce Michaela Boudová.
reklama

 

Již před třemi týdny v pátek a v sobotu 16. a 17. září vyrazily na úklid při tradiční akci Čisté Krkonoše tři stovky pracovníků správ českého a polského Krkonošského národního parku a desítky dobrovolníků. Sběrači shromáždili asi 2,5 tuny odpadků, což bylo nejméně za historii těchto úklidových akcí.

"Překvapilo nás to, ale na druhou stranu poslední dva roky velmi intenzivně komunikujeme, že pohozené odpadky v Krkonošském národním parku jsou problém. Zdá se tedy, že naše snaha dopadá na úrodnou půdu," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Sběrače při akci neodradilo počasí, kdy po většinu dne bylo mlhavo, foukalo a teplota se pohybovala kolem deseti stupňů Celsia v údolích a kolem šesti stupňů na Sněžce. Sběrači se však mohli nechat zdarma vyvézt lanovkou na Sněžku do mezistanice na Růžové hoře a pak se vydat sbírat odpadky podél turistických cest. Až na vrchol lanovka kvůli silnému větru nejezdila.

"Každý si mohl zvolit tempo a vybrat trasu podle svého zájmu, někdo si vybral cestu na Výrovku nebo Obřím dolem. Nejvíce odpadků bylo na Sněžce a v jejím okolí. Zejména papírové kapesníky, ale i různé obaly od pití," řekla Boudová. Právě Sněžka je turisty nejvíce zatíženou lokalitou v Krkonoších. V létě na ni denně vystoupá 8000 až 9000 lidí, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuti cestující lanovkou, jejíž denní kapacita je až 2400 lidí.

Pytle s nasbíraným odpadem mohli dobrovolníci snést zpět do Pece pod Sněžkou nebo zanechat například na rozcestích, odkud je svezou pracovníci Správy KRNAP.

Správci parku připomínají, že v přírodě se odpadky rozkládají velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev 100 let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.10.2022 06:27
Uklízeli po lidech/tůristech !
Nutno zvednout poplatky na vstup do NP Krkonoše a na Sněžku zvlášť.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist