https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-z-cop26-pro-velke-a-bohate-uspech-chude-zeme-a-ekologove-mluvi-o-zrade?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda z COP26: Pro velké a bohaté úspěch, chudé země a ekologové mluví o zradě

15.11.2021 18:28 | LONDÝN (ČTK)
Zatímco velké a bohaté země klimatickou dohodu z Glasgow označují za "velký krok kupředu", "velký úspěch" či "dobrý kompromis", chudé země stejně jako ekologičtí aktivisté mluví o "zklamání", "nenaplněných očekáváních" či o "zradě lidí a planety". Nejstručněji dohodu komentovala švédská aktivistka Greta Thunbergová, která závěry dvoutýdenní konference označila za pouhé plané řeči: "Bla,bla,bla."
reklama

 

Britský předseda glasgowské konference (COP26) Alok Sharma považuje dohodu podle BBC za "historický úspěch". Rovněž předseda britské vlády Boris Johnson označil dohodu za "fantastický úspěch". Podle něj změnila pravidla hry, která "zní jako umíráček pro uhelnou energii". Johnson nicméně dodal, že je trochu zklamán. Podle něj očekávání bylo velmi vysoké, zejména od zemí, pro něž jsou už nyní klimatické změny "otázkou života a smrti". "Nemůžeme ale přinutit suverénní státy, aby dělaly to, co samy nechtějí," dodal britský premiér.

Generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) Patricia Espinosaová dohodu označila za "velký krok kupředu" a za "bezprecedentní závazek" stran fosilních paliv. Přiznala sice, že je třeba se těchto paliv zbavit, na druhé straně ale bylo podle ní nutné "vybalancovat sociální důsledky" pro mnoho lidí v celém světě, zejména v chudých zemí.

Indický ministr životního prostředí Bhúpender Jádav uvedl, že účastníci konference "se snažili o konsensus, který je rozumný pro rozvojové země i pro klimatickou změnu". Právě Indie navrhla změnu, která se do textu dostala na poslední chvíli. Místo výzvy k "ukončení" používání uhlí se země v sobotu zavázaly ke "zpomalení" užívání uhlí k výrobě elektrické energie.

Kromě formulace o postupném odklonu od používání uhlí k výrobě elektrické energie dokument z Glasgow mimo jiné obsahuje závazek více než stovky států zvrátit do roku 2030 úbytek světových lesů, či závazek snížit do roku 2030 únik metanu do atmosféry o 30 procent oproti roku 2020, k čemuž se přihlásily země představující přes 70 procent světového hrubého domácího produktu a polovinu veškerých emisí tohoto plynu. Dokument rovněž potvrzuje dlouhodobý cíl vyplývající z dohody z Paříže, která vstoupila v platnost v roce 2016 - udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně.

"Odjíždíme z Glasgow s tím, že jsme dramaticky zvýšili ambice světa řešit tento problém v této dekádě," tvrdí zvláštní zmocněnec amerického prezidenta pro klima John Kerry. "Jsme ve skutečnosti blíž než kdy předtím k tomu vyhnout se klimatickému chaosu a zajistit čistší ovzduší, čistší vody a zdravější planetu," dodal Kerry.

Gabonský ministr životního prostředí Lee White a šéf afrických vyjednavačů na jednání ve Skotsku řekl, že Afrika dostala "60 procent toho, v co doufala". "Rádi bychom viděli větší pokrok pokud jde o financování, ale dostali jsme velmi silný závazek od EU i od Spojených států," dodal White.

"To, co někteří považují za vyvážený a pragmatický kompromis, nepomůže Maledivanům, pro ně už bude pozdě," řekla k pochvalným reakcím bohatých zemí Aminas Šaunaová, ministryně životního prostředí ostrovního státu Maledivy.

"Přijel jsem s jednoduchou agendou - pomoci nejchudším národům planety, které už trpí důsledky lidmi způsobených změn klimatu. Potřebovali jsme z Glasgow nástroj financování ztrát a škod... a ten byl přes noc nahrazen nabídkou dialogu. To je absolutní zklamání," řekl ředitel organizace Mezinárodní centrum pro změnu klimatu a rozvoj Salímul Hak. Reagoval na skutečnost, že závěrečný text dohody nezmiňuje konkrétní finanční pomoc zemím nejvíce postiženým důsledky klimatických změn.

"Tento výsledek mohou slavit pouze stovky lobbistů ropného a plynárenského průmyslu, ti, kteří ve vlastním zájmu říkají: nemůžeme zbavit naši ekonomiku závislosti na fosilních palivech," kritizoval dohodu z Glasgow Ázád Rahmán z charitativní organizace War on Want, která bojuje proti chudobě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (53)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

15.11.2021 19:14
Snad je zase o něco více lidem jasné o co jde. O kanály kterými ti co se prokřičeli dopředu (a my jsme je nechali) budou vysávat peníze ostatních. Aktivisti a nadšenci byli ve použiti coby užiteční idioti a chudé země - logicky - nikoho nezajímají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:26 Reaguje na
A my jsme už zase chudá země?
To jsme byli naposled po husitech.....no a pak až za komára.
Odpovědět
ig

15.11.2021 23:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím jak Vy, ale já kolem sebe žádné chudé nevidím. Takže asi ne, nejsme chudá země. Proč se ptáte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 09:03 Reaguje na
Protože tady ropáci úpěnlivě pláčí, že chudé země jsou vykořisťované a nám hrozí energetická chudoba, krach průmyslu a návrat na stromy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.11.2021 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropák jste tu zejména vy a dle vašich příspěvků tu taktéž nejvíce pláčete nad vším možným.

Chudé země jsou a budou vykořisťované v rámci zelených zítřků bohatých států. Těžba surovin, přesuny výroby, atd. Co na tom je nepochopitelné?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 11:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
To, že mezi ty chudé země ropáci taky řadí nás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 20:08
Až do roku 1947 jsme patřili mezi 10 nejvyspělejších zemí planety a dnes jsme mezi těmi chudými, které ničí přechod na čistou energii!!! To jsme se už zařadili za Indii a už snad i za Taralingapatam??
Babišismus je silně destrukční systém, ale až tak?

Přitom v devadésátkách jsme šli po bolševickém bankrotu velmi svžně zase nahoru.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.11.2021 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechte si napsat prášky...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 20:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak mi vysvětlete, proč se dnes počítáme mezi chudé země, když ještě před 20. lety jsme byli premianti z Nových zemí a silně jsme dotahovali vyspělou Evropu.

A víte, kdo měl nejlepší rozvojové prognózy po druhé sv. válce?? Taky ne?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.11.2021 21:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Mezi chudé země? To hodnocení máte z nějakých statistik nebo to jsou vaše dojmy?

Nesmíte být tak zaslepený Babišem. Sledujte jak reaguje senát.
ČR ničí přechod na čistou energii? Tak to se s námi podělte, jak to ČR dělá?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 21:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Všichni místní ropáčci stále bečí, jací jsme žebráci a jak nás ty OZE zničí, jak budeme o svíčkách atd. atd.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.11.2021 21:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Dneska to paní Drábová řekla jasně:
„Co se týče blackoutu, není v současné Evropě otázkou zda, ale kdy. Zdrojová připravenost se začíná vytrácet,“
To je tak k těm svíčkám :-).

Zničí nás nekompetentnost, ideologie a politikaření některých v energetickém sektoru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tomu se říká babišistán.
Blackoutem se vyhrožuje už asi 30 let a pořád nic. A když to přijde, tak se snad hromadně zasebevraždíme??
Normálmí země s tím počítá a má obranné mechanismy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2021 22:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Normální země má obranné mechanismy třeba i proti povodním ... a světe div se, třeba letos to Říše silně nezvládla:-).

Asi za to může Babiš:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Povodeň je přece něco úplně jiného, je přece dost rozdíl, když vám ve firmě půl dne nejde elektřina, nebo vám ji celou vezme voda.
Holínky a hodinky fakt nejsou to samý....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 12:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Že nejsou, že ne? Tak byste to mohl konečně aplikovat:-).

BTW ... povodeň a podobně je někde každou chvíli, tajže by si jeden řekl, že to musí mít vyspělá Čtvrtá Říše dávno nacvičené ... a ono prd. Jen tam ze sebe udělal Laschet vola a prohrál tak CDU možná volby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak brutální povodeň není nikde "každou chvíli", pravidelně jsou hurikány v USA, ale v Evropě nikoliv.
Odpovědět
ig

15.11.2021 23:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Třeba to nebyla povodeň ale záplava :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.11.2021 08:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, obranné mechanismy jsou. Např. u nás k tomu slouží elektrárna Chvaletice, která přímým napojením na Dlouhé stráně začne po blackoutu vyrábět.
To jste tak hloupý, že nevíte, co by několikadenní blackout způsobil?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 11:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Předposranost je taky jedna ze základních našich vlastností.
Proti blackoutu je velmi dobrá diverzifikace zdrojů a velký podíl OZE.
Pokud máte na střeše fabriky silnou fve, nějak se vás nic takového netýká. Stejně máte někde v rohu zašitý starý dýzlák a barel nafty.....kdyby bylo fakt nejhůř....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 13:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše představy o tom, kolik potřebuje k provozu taková běžná fabrika jsou fakt úsměvné:-).

A teď mne napadá, že Škodovka nejede na elektřinu ze střešních FVE ... je to přece německá firma a Němci jsou tím vaším zářným vzorem:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 14:02 Reaguje na Svatá Prostoto
Pojem běžná fabrika je celkem dost široký pojem...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 14:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete jej zkusit upřesnit:-).

A nějak jste se vyhnul té Škodovce;-))). Raději ...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.11.2021 16:19 Reaguje na Svatá Prostoto
ŠKO-ENERGO plánuje přejít na spalování biomasy. Údajně by stahovalo dostupnou biomasu z okruhu 250 km, ale budou GREEN...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

16.11.2021 16:15 Reaguje na Pavel Hanzl
No, aktuální budování OZE právě tu diverzifikaci zdrojů výrazně snižuje.

Co to je pojem "silná fve", jako že nepotřebuje sluneční svit :-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jede na světlo Měsíce a hlavně Jupiteru. Paní prof. Žarkovová to někde vysvětlovala.
Odpovědět
ig

15.11.2021 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Že by ten, kdo neměl rozhádané obyvatelstvo, které si místo obnovy hospodářství šlo po krku a okradení podnikatelů považovalo za nejlepší cestu ke zbohatnutí?
Odpovědět
ig

15.11.2021 21:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinak s těmi chudými zeměmi to není tak hrozné. Jsme chudší než pár zemí Evropy, to jo, ale jinak myslím že každý z lidí přítomných zde na diskusi se může směle počítat mezi 5 % nejbohatších lidí světa :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:01 Reaguje na
Tak proč teda unisono bečíme, že nás ty OZE a green deal ožebračí úplně a vyžene na stromy?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2021 22:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože mezi těmi nejbohatšími bychom rádi zůstali:-).

Vám v nezatepleným baráku s topením na plyn a s víc jak deset let starým benzíňákem to budu vysvětlovat:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:23 Reaguje na Svatá Prostoto
A co asi tak děláme, abychom se mezi nimi udrželi? Kolik jsme postavili jaderek, kolik terrawattů máme z OZE, jak daleko jsme v hi-technologiích, třeba ve vodíku??

To si fakt myslíte, že fedrováním uhlí a bečením, jak jsou drahé povolenky, se dostaneme na špičku světového vývoje??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Já to mám na rozdíl od tohoto státu zapár.
Ale nerad bych se dožil, když to tu zdechne stejně, jak po roce 48.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo proto na to serete a jedete vše na fosil a bez úspor/zateplení. Tak to pak jo.

Ale takhle se vodkopat ... to bych od vás nečekal:-))).
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.11.2021 21:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Zhoršuje se ti to.Měl bys zaklepat na dveře odborného lěkaře.Snad s stím dá ještě něco dělat
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.11.2021 21:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Myslím,že už je pozdě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:02 Reaguje na karel krasensky
Už dávno.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 22:34
Nedávno darebák Písařík úžasně plakal v TV, jak okradl 900 tisíc svých klientů a stalo se co?? VŮBEC NIC.
Stát má přece na tyhle případy ERÚ, která ho měla zmastit už na jaře (banky to věděly už dávno), taky je na něho možno pužít zajišťovací příkaz a z jeho mnohomiliardového majetku odškodnit poškozené.

Na co máme státní správu, když na občany totálně a zvysoka mastí???

Zajišťovák na malého živnostníka, který neprovedl vůbec nic, to si mafie zgustne.
Babišistán je extrémně devastující režim.......
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.11.2021 23:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Písařík někoho okradl? A jak? Tuším, že nabízel levnější energie. Nebo ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 09:12 Reaguje na Richard Vacek
Měl podepsané smlouvy s lidmi i firmami a nedodržel je.

Jeho osobní majetek je v miliardách, má osobní tryskové letadlo, jezdí (nebo jen financuje??) nějaké závody F1, je počítán mezi nejbohatší Čechy.

Proč na něho FÚ nenasadí zajišťovací příkaz, když právě pro tyhle případy byl uzákoněn??

Kde jsou jeho dodavatelé, kteří musí mít najednou obrovský přebytek, když on to nekupuje??
Co dělá ERÚ, který zrovna tyhle týpky má hlídat?

Včera u Wollnera se to probíralo, vekmi solidní vysvětlení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 09:17 Reaguje na Richard Vacek
Odběratel energie má povinnost platit, ale dodavatel má povinnost dodávat.
Pokud nedodává, zvláště ve velkém, tak páchá zločin poškozování odběratela atd. atd. atd. a stát je POVINNEN ho donutit tu povinnost splnit.

Stejně, jak donutí (klidně exekucí) odběratele, který neplatí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 13:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Že to Písařík podělal je jasné. Bez diskuze. Jak z toho (ne)vybruslí se uvidí, ale plný souhlas s tím, že by ho to mělo bolet. No, to bude šance pro vašeho Fialu, to nějak zahrát.

Ale ta vaše představa o nějakém nucení je fakt naivní. BE prostě neměla nakoupeno dopředu a nakupovat za aktuální ceny na trhu a současně dodávat za sjednané ceny odběratelům by znamenalo okamžitý krach firmy. Tam stát nemá co nutit ... to je jako ta vaše exekuce. Co si exekutor vezme na někom, kdo má jen dluhy? Prd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 14:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Písařík má miliardové majetky. Banky věděly předem, že jde do bankrotu a tak mu odmítaly půjčocvat, což on prezentuje jako podraz.
Jak to, že ERÚ to nevědal taky?
Proč mu teda zajišťovacím příkazem ty majetky nezablokují a neudělají z nich odškodnění postižených??

Jenom nevím, co s tím má co společného Fiala......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 14:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste si občas jen tak prolítnout naši stávající legislativu. Pokud si myslíte, že když upadne obchodní společnost do insolvence ... a ani to se tady nestalo ... tak rázem přijdou společníci/akcionáři o všechno, tak se vraťte ... nejlíp na základku.

Vy tvrdíte, že to Písaříkovi nesmí projít, a že stát musí ... takže je to podle vás na vládě a holt už z logiky věci na té nové. Bába tam do Velikonoc nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:51 Reaguje na Svatá Prostoto
FÚ má použít zajišťovací příkaz, kde se mu zablokuje úplně všechno, co má. Zdůvodněním je, že může vyvádět finance i nemovitosti mimo firmu a tím snižuje konkursní podstatu. Což samozřejmě ve velkém dělá.
Proč se to nasadí na majitele vrakoviště, chlapa který dělá omítkové směsi, nebo dopravce s pěti kamióny?
Odpovědět
JM

Jan Marján

16.11.2021 20:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohlo to být také trochu jinak. Písařík vadil svým růstem konkurenci a ta využila příležitost k jeho likvidaci. Proč banka náhle zpoplatnila jeho úvěry, když do té doby platil bez problémů? Tak trochu mi to připomíná likvidaci Václava Fischera za kterou stál K. Komárek, nyní Písařík, opět také zpoplatnění úvěru a kdo že na tom bude mít také prospěch? Opět čirou náhodou K. Komárek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:54 Reaguje na Jan Marján
Banky věděly, že Písařík je nenažraný a už na jaře ho varovaly, že si má dělat rezervy, protože nárůst cen se čekal.
On je měl na háku a z firmy těžil, co šlo, tak mu přestali půjčovat. Zcela normální postu, vysvětloval to nějaký bankéř u Wollnera.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 14:08 Reaguje na Svatá Prostoto
O energošmejdech se sice mluví, ale stát není schopen udělat VŮBEC NIC.
Bodejď, je to korporátní systém preferující oligarchii proti lidem, normální babišistán.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2021 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, to by se mohlo stát jen v babišistánu ... https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/velka-britanie-energie-energeticka-spolecnost-zdrazovani-krize.A210930_102725_ekonomika_kou

a

https://ekonomickydenik.cz/britanii-hrozi-krach-20-dodavatelu-energie-cenovy-strop-musi-byt-revidovan-tvrdi-sef-velke-firmy/

I když je pravda, že zrovna Johnson je echt pitomec:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 10:01 Reaguje na Svatá Prostoto
je tam jasně vidět, že to řeší vláda a místo zkrachovanců lidien nabídne jiného dodavatele. Sice za vyšší cenu, ale to, co se děje u nás, je tam zcela nemyslitelné.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 14:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Jiného dodavatele u nás lidi dostali, ceny záloh v prvních dvou měsících byly zastropovány, během těch 2m si holt musí zákazníci BE najít nového dodavatele.

Co tam máte dál?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.11.2021 17:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Tuším, že se jednalo o společnost, která měla v názvu s.r.o.. Doporučuji seznámit se s tím, co to s.r.o. znamená.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2021 09:56 Reaguje na Richard Vacek
zajišťovací příkazy jsou používány právě proti s.r.o nejvíce.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 14:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, v případě podezření na daňové delikty.
Takže tady nic.

Zajištění majetku sice možné je, ale ne kdy si Hanzl vzpomene.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist